Læsetid: 3 min.

Manifest: Vi er nøgne, fordi vi er feminister

’Sextremisme’ er den nye aktivistiske vej, som feminismen må gå
’Sextremisme’ er den nye aktivistiske vej, som feminismen må gå

Jean-Christophe Bott

8. marts 2013

Femens manifest

Jeg er nødt til at afsløre en grum hemmelighed om den menneskelige civilisation: Kvinden er ikke et menneske.Denne hemmelighed er tusindvis af år gammel. Dette dogme, kvindens underkastelse, kommer til udtryk i alle tekster, som menneskeheden tilbeder som værende hellige: Biblen, Toraen og Koranen. Det afspejles i alle folkeslags kunst og folklore. Det træder frem i mange retssystemer og love.

Denne doktrin om underkuelsen af kvinder deles i vekslende grad i alle lande. Fra Østen til Vesten. Må vi minde om en grim episode, der involverede svenske IKEA’s forsøg på at indynde sig hos rige saudiarabiske kunder ved at bortretouchere alle kvinder og piger fra den møbelfirmaets regionale katalog. Denne uhyrlige og kvindefjendske alliance blev indgået mellem en repræsentant for et land, der er bryster sig af kvindefrigørelse, og et land, hvor kvinder stadig nægtes enhver politisk indflydelse.

Kataloget blev dermed et marketingsmanifest for det moderne patriarkat – et system, som uanset om det manipulerer med kvinders kroppe igennem påbud om fuld tilsløring eller ved pornografisk udnyttelse, ene og alene tjener mænds ideologiske og økonomiske interesser.

Dette system er en offentlig forbrydelse imod kvindens frihed. Nøglen til mænds slavebinding af kvinder er kontrollen over hendes krop. Kontrolmetoderne går fra holdningsbearbejdelse gennem ’skønhedsindustriens’ glamour til barbariske handlinger som kønslemlæstelse og vansiring med syreangreb.

Vi lever i en verden, som mændene økonomisk, kulturelt og ideologisk har sat sig på. I denne verden er kvinden slave og frataget ejendomsretten til egen krop.

Når kroppen fratages kvinden bliver den gjort til mål for ækel patriarkalsk udnyttelse. Den totale kontrol over kvindekroppen er det vigtigste redskab til hendes undertrykkelse. Nøglen til at tage friheden tilbage er at kunne tage kroppen tilbage. En kvindelig nøgenhed, som er fri fra det patriarkalske system, må blive til symbolet på kvindefrigørelse. Nøgenhed som våben er en af de nye måder, hvorpå feminismen kan transformere sig selv. Vi er nøgne, fordi vi er feminister.

Kvindekroppen bliver nedgjort, brugt, solgt, misbrugt og ringeagtet som obskøn, beskidt og skyldig. Kvindekroppen er altid for meget. Eller for lidt. Og denne tankegang har inficeret kvinders egen bevidsthed.

Den største udfordring for den moderne feminisme er at tage kvindekroppen tilbage fra det patriarkalske systems kulturelle og finansielle maskine og give den tilbage til dens retmæssige ejere. Brug din krop til at beskytte kvinders interesser verdenover.

Femen vil give verden en ny fortolkning af den moderne feminisme, hvor den nøgne krop bliver til et aktivt instrument til at konfrontere patriakatets institutioner – såsom kirken, diktaturet og sexindustrien. Vi har udviklet en taktik, som vi kalder for sextremisme. Sexetremismen er en ny slags kvindeaktivisme, der er aggressiv, men uden at være voldelig, som er provokerende, men har klare budskaber.

Sextremismen kan ikke blot bruges til at skabe bevidsthed om nogle af de vigtigste spørgsmål, som kvinder står overfor i dag, men også til at afklare, hvor langt kvindefrigørelsen er kommet i hvert enkelt land.

Sextremismen er et oprør imod patriarkatet – et oprør, der bruger kvinders seksualitet til at iscensætte en politisk protest. Vi retter patriarkatets sexistiske våben imod det selv. At spille på de stereotype kulturelle koder er en måde, hvorpå vi kan bryde de fremherskende mandlige forestillinger om den kvindelige seksualitets natur for herved at fremme dens store revolutionære mission. Som sextremister vil vi demonstrere kvinders intellektuelle, psykologiske og fysiske overlegenhed. En overlegenhed, der skal stilles i lighedens tjeneste.

Vi har afholdt topløse demonstrationer i mange lande. I demokratiske lande kan det blive til skulderklap, men i totalitære stater bliver vores aktivister tævet, bortført og fængslet. Femen tager temperaturen på demokratiers sundhedstilstand over hele kloden. Kvindeoprøret sluttede ikke i 70’erne. Det fortsætter. Og vi bliver ved, indtil vi har vundet.

Gå ud og demonstrér. Tag tøjet af. Vind vores kamp!

Oversættelse af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anna Obel
Anna Obel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Hvis kvinder ønsker at undertrykke sig selv, så skal de bare følge denne guru, eller læse kvindernes bestsellerroman over dem alle, Fifty Shades of Grey , solgt i 70 millioner eksemplarer.