Læsetid: 1 min.

Religion har ødelagt Irak

Aziz al-Zyadi, journalist. Flygtede fra Saddam Husseins regime i 1990. Foto: Tine Sletting

Aziz al-Zyadi, journalist. Flygtede fra Saddam Husseins regime i 1990. Foto: Tine Sletting

19. marts 2013

– Hvad mener du om invasionen i 2003?

»Jeg ville helst have haft, at det irakiske folk havde væltet Saddam, men det var umuligt, så jeg tænkte, det var en god idé, at USA gik ind. Men nu har landet blødt i 10 år, og jeg kan se, at jeg tog fejl. Det var ikke det, jeg drømte om. Situationen er total håbløs.«

– Hvad gik galt?

»USA kom ikke for at befri Irak, men for at kolonisere Irak. Mere end en million irakere er døde siden invasionen. Ingen tænker på dem, heller ikke de irakere, der sidder på magten. De tænker på sig selv. Situationen er ligesom under Saddam Hussein. Indtil 2003 kunne jeg ikke rejse til Irak på grund af hans regime. Min mor og far døde, uden at jeg kunne sige farvel til dem. I dag kan jeg heller ikke rejse til Irak, for jeg har fået dødstrusler efter at have skrevet kritiske artikler om Iraks premierminister, Nouri al-Maliki.Jeg ser mig hverken som sunni- eller shiamuslim – faktisk er jeg slet ikke religiøs. Jeg synes, religion har ødelagt Irak, for når religion og politik arbejder sammen, bliver det et stort problem.«

– Tror du, situationen er bedre om 10 år?

»Jeg tror ikke, at Irak er bedre om 50 år. Det irakiske folk er ødelagt ind i sjælen. De har set blod og død gennem 30 år. Irak er sat mange år tilbage, men landet bliver først bedre, når de enkelte personer bliver bedre.«

 

Serie

Irak-krigen – 10 år efter

I anledning af tiåret for invasionen af Irak har Information sat fokus på Irak-krigens konsekvenser. Hvor er Irak i dag? Hvad har Danmarks deltagelse i krigen betydet for danskernes selvforståelse? Hvilke konsekvener har krigen haft for briterne, amerikanerne og ikke mindst FN? Og hvordan ser fremtiden ud? Er Irak på vej mod en ny borgerkrig? hvem er Irak-krigens egentlige vindere? Og hvad kommer krigens udfald til at betyde for evt. fremtidige interventioner?

Seneste artikler

 • Er Irak på kanten af en ny borgerkrig?

  21. marts 2013
  De etniske og sekteriske spændinger vokser i dagens Irak, hvor shiitterne har sat sig tungt på magten. Men spørgsmålet er, om risikoen for en ny, blodig borgerkrig er overhængende
 • ’Hvordan kan vi skabe en sammenhængende, meningsfuld fortælling om de seneste ti år?’

  20. marts 2013
  USA’s invasion i 2003 nedbrød det gamle Irak. Men nu har flere af det irakiske samfunds mest ondartede kræfter samlet sig på ny. Resultatet er et frustrerende og demoraliserende dødvande, der har taget landets fremtid som gidsel
 • Tre lande i ét

  19. marts 2013
  Der er i virkeligheden tre lande i ét land. Kurdere i nord, shiaer i syd, og i midten er det primært sunnier. Nogle prøver at spille de forskellige grupper ud mod hinanden Men vi tror alle sammen på gud, og det er det vigtigste. Jeg er hverken sunni eller shia – jeg er muslim. Der er en opdeling på vej
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Jette Abildgaard
 • Bill Atkins
Jette Abildgaard og Bill Atkins anbefalede denne artikel

Kommentarer

En artikel der med få ord siger alt om det irakiske folks situation...

...den er netop så modløs, som man jo godt ved situationen i Irak er ...og valget af overskrift er præcis så udspekuleret, som man jo godt ved omgivelserne er.

Jette Abildgaard

Aziz al-Zyadi siger at religion har oedelagt Irak....

Hvor har han ret, som han ville have haft ret, uanset hvilket land han taler om, for religion er netop oedelaeggende, saa helt og aldeles...uanset hvilken afskygning den kommer i....alligevel forbliver masser af mennesker, det der kaldes ''dybt religioese'' hvilket jo er tragisk....

For, er religion andet end blot 2 ting? Den ene oensket om at regere, kue og undertrykke og, den anden om at lade sig regere, kue og undertrykke??

Jeg fatter ikke og, vil aldrig fatte, hvad der faar saa mange mennesker til at ''tro'' paa ting, som er saa let gennemskuelige???

Hvis ikke Irakerne havde vaeret paatvunget deres religioner...hvor mange af de doede ville da stadig vaere levende? Hvis ikke alle andre lande havde haft deres forfaerdelige religioner (det jeg selv bebor inklusive) ville verden da ikke have vaeret mere fredelig eller, ville vi blot have fundet noget andet idiotisk at kaempe om/for - altsaa andre undskyldninger for at draebe, torturere etc.?