Læsetid: 1 min.

Så mange har mistet livet

Savas Karakaplan, tilknyttet tænketanken 21st Century Turkey Institution. Flygtede fra Irak på grund af krigen mod Iran. Foto: Tine Sletting

Savas Karakaplan, tilknyttet tænketanken 21st Century Turkey Institution. Flygtede fra Irak på grund af krigen mod Iran. Foto: Tine Sletting

19. marts 2013

– Hvad mener du om invasionen i 2003?

»Man skal ikke tænke så længe over det, før man kan sige, at den var forkert. Der er så mange mennesker, der har mistet livet, og folk bliver ved med at dø. En del grupperinger er fortsat i konflikt, og det har skabt masser af flygtninge.«

–Hvad skulle man have gjort?

»Den store fejl var, at man ikke havde opbakning fra stormagter som Kina, Frankrig, Rusland og Iran, inden man gik i krig. Man burde have haft alle landene med og have haft en klar aftale om, hvordan Irak skulle indrettes efter invasionen. Men der var ingen fælles plan. I dag er sikkerheden dårlig. Der er ofte bombesprængninger, og folk bliver slået ihjel på gaden eller kidnappet uden at vide hvorfor. Det kan være politisk motiveret eller almindelig kriminalitet – det hele er blandet fuldstændig sammen. De sidste år er mange politisk aktive turkmenske irakere, for eksempel læger og lærere, blevet slået ihjel.«

–Hvor ser du Irak om 10 år?

»Alt, hvad der er sket indtil videre, tyder på, at landet vil blive opdelt. Det ser man i den olierige by Kirkuk, hvor de kurdiske bestræbelser på at løsrive byen fra den irakiske centralmagt risikerer at føre opløsning og en større borgerkrig med sig.«

Serie

Irak-krigen – 10 år efter

I anledning af tiåret for invasionen af Irak har Information sat fokus på Irak-krigens konsekvenser. Hvor er Irak i dag? Hvad har Danmarks deltagelse i krigen betydet for danskernes selvforståelse? Hvilke konsekvener har krigen haft for briterne, amerikanerne og ikke mindst FN? Og hvordan ser fremtiden ud? Er Irak på vej mod en ny borgerkrig? hvem er Irak-krigens egentlige vindere? Og hvad kommer krigens udfald til at betyde for evt. fremtidige interventioner?

Seneste artikler

 • Er Irak på kanten af en ny borgerkrig?

  21. marts 2013
  De etniske og sekteriske spændinger vokser i dagens Irak, hvor shiitterne har sat sig tungt på magten. Men spørgsmålet er, om risikoen for en ny, blodig borgerkrig er overhængende
 • ’Hvordan kan vi skabe en sammenhængende, meningsfuld fortælling om de seneste ti år?’

  20. marts 2013
  USA’s invasion i 2003 nedbrød det gamle Irak. Men nu har flere af det irakiske samfunds mest ondartede kræfter samlet sig på ny. Resultatet er et frustrerende og demoraliserende dødvande, der har taget landets fremtid som gidsel
 • Tre lande i ét

  19. marts 2013
  Der er i virkeligheden tre lande i ét land. Kurdere i nord, shiaer i syd, og i midten er det primært sunnier. Nogle prøver at spille de forskellige grupper ud mod hinanden Men vi tror alle sammen på gud, og det er det vigtigste. Jeg er hverken sunni eller shia – jeg er muslim. Der er en opdeling på vej
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu