Interview
Læsetid: 1 min.

Tre lande i ét

Udland
19. marts 2013
Wisam Al Uthbi, cykelhandler. Flygtede til Danmark fra Baath-partiet i 1999

– Det er 10 år siden Irak blev invaderet – var det godt eller skidt?

»Jeg har lige været i Bagdad for en måned siden. Der er ikke sket den store forskel i Irak. Saddam er væk, men nu regeres landet af 30 diktatorer med forskellige militser, som er støttet af Saudi-Arabien, Iran, USA og Israel. USA lovede Irak, at de ville indføre demokrati og alt det der, men det er bare et spil for at dominere Mellemøsten. Og almindelige mennesker betaler prisen for det, hver dag.«

– Hvordan ser du Irak i dag?

»Der er i virkeligheden tre lande i ét land. Kurdere i nord, shiaer i syd, og i midten er det primært sunnier. Nogle prøver at spille de forskellige grupper ud mod hinanden Men vi tror alle sammen på gud, og det er det vigtigste. Jeg er hverken sunni eller shia – jeg er muslim. Der er en opdeling på vej. Men hvis det er det, folk vil have, så hvorfor ikke? Det er bedre end at gå og have en konflikt i 50 år.«

– Har du overvejet at flytte tilbage?

»Nej, det kan jeg ikke. Sikkerheden er for dårlig. Hvis jeg flytter tilbage, risikerer jeg at blive dræbt efter få dage. Ud af mine 25 tætteste venner i Bagdad er kun tre stadig i live. Resten er blevet dræbt under de sidste 10 års vold.«

Serie

Irak-krigen – 10 år efter

I anledning af tiåret for invasionen af Irak har Information sat fokus på Irak-krigens konsekvenser. Hvor er Irak i dag? Hvad har Danmarks deltagelse i krigen betydet for danskernes selvforståelse? Hvilke konsekvener har krigen haft for briterne, amerikanerne og ikke mindst FN? Og hvordan ser fremtiden ud? Er Irak på vej mod en ny borgerkrig? hvem er Irak-krigens egentlige vindere? Og hvad kommer krigens udfald til at betyde for evt. fremtidige interventioner?

Seneste artikler

 • Er Irak på kanten af en ny borgerkrig?

  21. marts 2013
  De etniske og sekteriske spændinger vokser i dagens Irak, hvor shiitterne har sat sig tungt på magten. Men spørgsmålet er, om risikoen for en ny, blodig borgerkrig er overhængende
 • ’Hvordan kan vi skabe en sammenhængende, meningsfuld fortælling om de seneste ti år?’

  20. marts 2013
  USA’s invasion i 2003 nedbrød det gamle Irak. Men nu har flere af det irakiske samfunds mest ondartede kræfter samlet sig på ny. Resultatet er et frustrerende og demoraliserende dødvande, der har taget landets fremtid som gidsel
 • Ingen grund til at bombe

  19. marts 2013
  Jeg spørger ofte familiemedlemmer i Irak, om folk har økonomiske muligheder. De svarer, at ja, det er der, hvis man er med på den værste og kender en milits eller har forbindelser i regeringen. Men så skal man sælge sin sjæl på samme måde, som man skulle under Baath-regimet. Før havde du én diktator, men nu har du en masse militser og politiske grupperinger i stedet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her