Læsetid: 3 min.

Boston: ’Vi har alle tabt’

I Watertown har beboerne svært ved at begribe, at den unge mand, mistænkt for at have medvirket i bombeattentatet, kunne være både en engel og en terrorist
22. april 2013

Den formodede terrorist Dzhokhar Tsarnaev levede ikke alene et dobbeltliv som studerende på et college i Massachusetts og medsammensvoren i en plan om at dræbe så mange civile som muligt under maratonløbet i Boston for en uge siden. Ifølge hans venner og andre interviewet i Boston må den unge mand på 19 også have haft en dobbelt personlighed.

»Jeg finder det helt uforståeligt,« siger en kvindelig livredder i en svømmehal på Harvard University, hvor Dzhokhar var løst ansat i 2011-12. »Jeg kan ikke forestille mig et sødere menneske. Han var den mest populære fyr blandt os livreddere.«

Den 26-årige frisør Michelle Burns deltog lørdag aften i en mindehøjtidelighed i Watertown, hvor først den voldelige skudepisode mellem politi og de to Tsarnaev-brødre og senere opdagelsen af den yngste skjult i en motorbåd fandt sted i fredags.

»Det er virkeligt uhyggeligt at tænke på,« siger hun. »På den ene side har vi en fyr med et engleansigt, på den anden side et uhyre. Hvis de to personligheder kan eksistere sammen, hvem skal vi så stole på.«

Migranter i klemme

Michelle Burns’ kæreste kom med sine forældre til USA fra et borgerkrigshærget Sierra Leone, da han var 6 måneder gammel. »Han er ikke statsborger, så tænk på hvor vanskelig en situation, disse to terrorister har placeret min kæreste og andre migranter i nu,« siger Michelle Burns.

Flere fremtrædende politikere i Kongressen slog i går til lyd for gennemførelsen af en immigrationsreform, der vil legalisere omkring 11 mio. mennesker bosat i USA uden opholdstilladelse.

»På den måde kan vi finde de terrorister, som bor iblandt os,« siger republikanske senator Lindsey Graham.

Dzhokar Tsarnaev blev naturaliseret i 2012. Hans afdøde bror Tamerlan havde søgt om statsborgerskab og fået afslag, angiveligt fordi han var blevet forhørt flere gange af FBI på et tip fra den føderale sikkerhedstjeneste i Rusland. Begge brødre er af tjetjensk afstamning og voksede op i Kirgisistan.

FBI blev i går kritiseret af politikere for ikke at have fulgt mere op på tippet. De russiske myndigheder blev opmærksomme på Tamerlan Tsarnaevs hyppige besøg på websites tilhørende yderligtgående islamistiske grupper i Tjetjenien. I går var den yngre bror Dzhokhar stadig indlagt på et hospital i Boston i en alvorlig tilstand; han kunne endnu ikke tale med forhørere.

Torsdag besluttede myndighederne at offentliggøre billeder af de to mistænkte og indførte frivillig spærretid i hele Bostonområdet fredag.Bostons politiinspektør Edward Davis siger, at man frygtede flere bombeattentater, så længe de mistænkte var på fri fod. Efterfølgende blev der fundet sprængstof i en stjålen bil og i en lejlighed. Og i det øjeblik billederne var ude i æteren, myrdede de to mænd en politibetjent uden noget øjensynligt motiv.

Selv om alle borgere i Boston kunne ånde lettet op i weekenden, er mange stadig agtpågivende.

»Jeg kunne næsten ikke få min datter til at komme ud til mindehøjtideligheden for ofrene,« fortæller en kvinde i Watertown, der foretrækker kun at oplyse sit fornavn, Rita.

Familien kunne fra deres hjem på en stille gade i byen høre skud og eksplosioner. Deres slægtninge bor inden for det politiafspærrede område; snigskytter indtog stilling i deres hjem.

To fætre blev alvorligt såret under bombeattentatet.

Manipuleret

Rita stod sammen med sin datter og søn blandt 300 mennesker, der var mødt frem på en fodboldbane kaldet Victory Field. Folk holdt stearinlys i hænderne og viftede med små amerikanske flag.

»Inderst inde føler jeg, at ingen har vundet. Vi har alle tabt, selv om han blev fanget. Han er bare en brik i et større puslespil,« siger Rita.

Flere af de fremmødte ved mindehøjtideligheden så gerne, at Dzhokhar får mulighed for at forklare sit angivelige had mod USA.

»Hvis vi bare kunne høre ham tale om det; se ham i øjnene, undersøge hans ansigtsudtryk,« siger Shay LeBlanc, 29, der arbejder i et privat firma.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Per Andersen
Per Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er forfærdentlig at det kan ske.Og det er meget slemt at vi ikke kan se at det er det våben og eksempel vi selv efterlader. Hvad har det ikke kostet af uskyldige menneskeliv, ikke mindst børn, med brug af droner, det kalder vi ikke terror, hvad skyldes det?