Læsetid: 1 min.

Briterne tog afsked med Margaret Thatcher

2300 højtstående repræsentanter deltog i begravelse af Margaret Thatcher i London
Publikum kunne følge rustvognens køretur gennem London. Det var imidlertid ikke kun tilhængere, som havde taget opstilling. Foto: Scanpix

Publikum kunne følge rustvognens køretur gennem London. Det var imidlertid ikke kun tilhængere, som havde taget opstilling. Foto: Scanpix

Udland
17. april 2013

Ved en ceremoniel begivenhed, der tåler sammenligning med Winston Churchills begravelse i 1965, tog briterne onsdag afsked med Margaret Thatcher.

Titusinder havde taget opstilling i gaderne i det centrale London for at se Thatchers båre, da den på en hestetrukken kanonlavet blev kørt fra et kapel i parlamentet op til St. Pauls Cathedral.

Langs ruten stod 700 soldater fra hæren, flåden og luftvåbnet for at vise den afdøde premierminister en sidste ære.

Dronning Elizabeth II og hundredvis af repræsentanter for det britiske statsapparat og det officielle Storbritannien deltog sammen med 2300 højtstående repræsentanter for 170 lande i begravelsen.

I katedralen sad premierminister David Cameron, som er leder af Thatchers konservative parti, tæt ved tre af sine forgængere i Downing Street - John Major, Tony Blair og Gordon Brown.

I sin tale over Thatcher sagde Londons biskop, Richard Chartres, at hun havde været en politiker, der delte vandene. Men han sagde samtidig, at politik ikke burde have nogen plads ved hendes begravelse.

»Efter stormene i et liv med politiske konflikter er der en stor ro,« sagde han.

Men de modstridende opfattelser af Thatcher er stadig i det britiske samfund, og også onsdag demonstrerede hundredvis af mennesker ved et vende ryggen til begravelsesoptoget og råbe »Maggie, Maggie, Maggie! Død, død, død!«

Over 4000 politifolk var udstationeret i Londons gader under begivenheden.

Begravelsen i St. Pauls Cathedral i det centrale London fandt sted ni dage efter, at den 87-årige kompromisløse leder døde af et hjertetilfælde.

Den danske regering var repræsenteret ved den danske ambassadør Anne H. Steffensen.

Opdateret 15:12

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Engelsted

Tv-transmissionen af Margareth Thatcher’s bisættelse er det mest grafiske og instruktive tableau over klassesamfundet og klassesamfundets historie, man overhovedet kan forestille sig. Det kan simpelthen ikke gøres bedre. Videoen må kunne bruges i skoleundervisningen i årtier.

Her ser man for blot at nævne lidt biskopper iklædt dragter fra den tid, hvor Vilhelm Erobreren og hans normannerbaroner undertvang England, trælbandt den angelsaksiske befolkning med sværd og skat og lagde grundlaget for det nuværende engelske klassesamfund. Man ser riddere i hermelinskåbe med lange tohåndssværd fra bondeoprørenes tid. Man ser ryttere med hjelm og fjerprydet kyrads som de, der nedslagtede protesterende engelske arbejdere ved Peterloo. Man ser soldater med tropehjelme, som dem der nedslagtede protesterende indere ved Amritsat. Budskabet er ikke til at overse: Glem ikke, hvem Vi er!

Og samlet omkring den unionsflagprydede kiste i tribut til urtekræmmerens datter, der tjente dem så vel og blev baronesse, men først og fremmest i demonstrativ hyldest af dem selv og deres klasse, ser man ikke kun kongehus og aldrende statsministre men hele den overklasse, der har regeret England i næsten 1000 år, herrer i sort tøj og damer i sorte hatte med slør og den obligatoriske konservative enkeltradede perlekæde. Hvilken trodsig magtdemonstration! Man kan se i deres ansigter, at det er et rally, et træf, de har set frem til siden den dag, da den gamle og svækkede socialforbryder endelig døde, og lejligheden til den store nationale ceremoni bød dig.

Selv lydsiden er guddommelig. Kirkesang som i middelalderen og hykleriske taler danner baggrund for tv-journalisters neddæmpede, underdanige og benovede kommentarer. Og for at ingen seere skal være i tvivl om, hvad, de er vidne til, understreges det hele af den indkaldte kommentators næsten latterligt overdrevne overklassediktion. Smuk, smukt, smukt!

Men nu må jeg slukke. Nok er nok.

Brian Pietersen, Carsten Halvorsen, Martin Rafn, Bertil Ejnarsson, Carsten Søndergaard, Martin Pedersen, Finn Bendixen, morten Hansen, Niels Duus Nielsen, Curt Sørensen, Robert Nesta, Peter Larsen, Karsten Aaen, Henrik Darlie, Troels H. Poulsen, Steen Sohn, Bo Johansen, olivier goulin, Dennis G. M. Jensen, Jakob Lilliendahl, Holger Madsen, Rasmus Kongshøj, Simon Olmo Larsen, Niels Mosbak og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Der bliver nok et slagsmål mellem Vorherre og Fanden om, hvem der skal have hende.

Bertil Ejnarsson, Tedros Istifanos, lars abildgaard og olivier goulin anbefalede denne kommentar

Holger Madsen

I Himlen vil ingen kendes ved hende....

Tedros Istifanos, morten Hansen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Hvis Thatcher havde været en mand, så ville kritikken nok have været meget mere afdæmpet og roserne mere talrige..

Men en kvinde i spidsen for England - det føltes provokerende og selvfølgelig klistrer man så ordet "jernlady" på hende ( - det er lidt kønsdiskriminerende og udtryk for maskulint ubehag ved at have en stærk og selvstændig kvindelig boss).

Hun fastholdt sine politiske linjer og blev altså på demokratisk vis genvalgt for dette - i sidste ende mistede hun så ( på demokratisk vis ) magten p g a manglende kompromisvilje.

Uden i øvrigt at ville drage sammenligninger, så mener jeg den nuværende danske statsminister også som udgangspunkt får en "dårligere evaluering" netop fordi vedkommende ikke er af hankøn og alligevel holder fast i sin linje .

Rasmus Kongshøj

Folk hader Thatcher fordi hun smadrede det britiske velfærdssamfund, ødelagde fagforeningerne, førte barsk klassekamp mod almindelige arbejdere og gjorde sig selv til ikon for nyliberalismen - ikke fordi hun var kvinde.

Men nu får hun en fin og fornem begravelse, der sammen med det borgerlige mediemonopols skamros af hende, skal erstatte den folkelige erindring om hendes modbydeligheder med et idealiseret glansbillede.

Brian Pietersen, Bertil Ejnarsson, Carsten Søndergaard, Finn Bendixen, morten Hansen, lars abildgaard, Henrik Rude Hvid, Rune Petersen, Karsten Aaen, Per Torbensen, Niels Mosbak, Bo Johansen, Niels Engelsted og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Michael Møller

@ Rasmus Kongshøj

Nu siger du nok folk - men hun blev da valgt demokratisk..eller?

Robert Ørsted-Jensen og Henrik Frandsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hverken bigotteri, snuhed eller smålighed skaber en politisk begavelse.

Demokratisk valgt blev hun da - men det engelske valgsystem gjorde, at hun kunne regere, selv om hun aldrig havde mere end nogle og fyrre procent af vælgerne bag sig.

Thomas Borghus, Bertil Ejnarsson, Robert Ørsted-Jensen, morten Hansen, lars abildgaard, Robert Nesta, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Med Thatcher blev det acceptabelt at følge sine primitive drifter og stemme efter laveste fællesnævner.

Michael Møller

@Robert Kroll

Jern lady udtrykket kommer fra sovjet unionen, så jeg tror ikke det har så meget med kønnet at gøre.

Grethe Preisler

Beware of the Bucket women

Nu får vi så at vide, at den senildemente, men derfor ikke mindre megalomane, ex-premierminister og 'baronesse' selv havde koreograferet hele det groteske og for de engelske skatteydere så bekostelige show i anledning af sin definitive exit fra denne klode, som var alt for lille til at rumme en personlighed af hendes format.

Keeping up apperearences to her last breath: 'Mind the pedestrian, Richard!'

Brian Pietersen, Karsten Aaen, lars abildgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Sikke mange liv man kunne redde for de penge man i dag har brugt på en død.

Brian Pietersen, Bertil Ejnarsson, lars abildgaard og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

"Holger Madsen
17. april, 2013 - 13:03 #
Der bliver nok et slagsmål mellem Vorherre og Fanden om, hvem der skal have hende."

SLET IKKE..
Bobby Sands behøver ikke bekymre sig om at møde Maggie i Himlen !

Steen Sohn
17. april, 2013 - 14:19 #
SKRIVER :
"Demokratisk valgt blev hun da - men det engelske valgsystem gjorde, at hun kunne regere, selv om hun aldrig havde mere end nogle og fyrre procent af vælgerne bag sig."

Tja, det 'valg-system' der valgte Hitler var, objektivt set, mere 'demokratisk' ..
Jøde-udrydelesen var faktisk 'Demokratisk Vedtaget' !!

Curt Sørensen

Bravo Niels Engelsted,

Du får faktisk i præcis form forklaret hvorfor dette menneske, der har gjort så meget ondt og tilføjet andre så store lidelser overhovedet skal begraves i en kirke. Og også besvaret det spørgsmål, som man ellers kan undre sig over, nemlig hvorfor det skal ske på statens regning, når hun ellers gik så stærkt ind for privatiseringer. Det er det engelske Establishment og overklassen der her hylder sig selv: Det hele sovset ind i national selvbekræftelse og drømme fra en imperialistisk fortid.

Karsten Aaen, Holger Madsen, Robert Ørsted-Jensen, Finn Bendixen og morten Hansen anbefalede denne kommentar
morten Hansen

Gad vide om Jernladyen et eller andet sted er vor statsministers forbillede?

Holger Madsen, olivier goulin og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Michael Pedersen :
"Jeg er i hvert fald glad for, at den vestlige verden havde ledere af hendes format, dengang det var koldest "

Ja, lad os bare glemme HVEM det var der gjorde det koldt, ikke ?
Eller du hører måske til de der troede på propagandaen om at Russerne kommer ?

Steffen Gliese

Lad os ikke foregøgle os noget om, at den sovjetiske topledelse var bedre eller anderledes end vestens indtil langt op i firserne, Robert Nesta. Hvad mentaliteten blandt politikere i Rusland er, ser vi i dag - det betyder langt mere med de kulturelle traditioner og deres tydelige kontinuerlighed, hvad jo også de mange sociale og hierarkiske forforståelser, der fortsattes fra zardømme til particentralisme fortæller os, måske især det militære kompleks og dets betydning for udviklingen eller den manglende udvikling af et fungerende civilt samfund.

Robert Ørsted-Jensen og Bertil Ejnarsson anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Curt Sørensen
Netop kirkerne er da det rette sted. Det er da det sted nogle af verdens mest ondskabsfulde ender med at finde ære og deres rette hvilested.

Bertil Ejnarsson

Thatcher är för den borgerliga liberalismen vad Stalin var för socialismen.
Bägge gjorde genomgripande omstruktureringar som lämnade ett schizofrent samhälle efter sig.

Den ene industrialiserade framgångsrikt men kraschade livsmedelsproduktionen vilket orsakade svält och död under hans egen tid och knapphet och långa köer efter bröd och andra livsmedel många generationer efteråt.

Den andra avvecklade stora delar av industrin och och gjorde att finansväsen och banker absorberade rikedomar och resurser till ett fåtal men lämnade en växande andel av befolkningen till ett liv i knapphet och nedtryckthet.

Bägge inspirerade satellitstater som gick till ytterligheter när det gällde att förverkliga utopierna:

Östtyskland, som med liv och lust, fart och kläm strävade att vässa östsocialismen för att visa vägen till det utopiska kommunistiska samhället;

Sverige, som vill vara bäst i att förverkliga den nyliberala utopin om en marknad som sköter det mest basala för vilket vi skapat samhällsgemenskapen på förment bästa sätt (men suger in frukterna av det gemensamt skapade kapitalet till skatteparadisens svarta hål).

Visst lämnar bägge avtryck i historien efter sig.

Brian Pietersen, Karsten Aaen, Niels Mosbak og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Alt hvad Stalin gjorde for socialismen var at være dens udrenser, henretter og graver - Ingen har gjort en større indsat i kampen mod socialismen og ingen af myrdet flere socialister og kommunister end Stalin. Efter ham var den sag eftertrykkeligt aflivet og begravet for mange mange år frem.

De folk i det tidligere sovjet der stadig hylder ham drømmer ikke om noget der kan anskues som 'socialisme' - de drømmer om storrussisks national stolthed og global magt

Robert Ørsted-Jensen

Jeg er ikke sikker på at du har ganske ret Bertil hvad angår mntacherism - desværre. Det var nok snarere sådan at hun var statskuddet til nyt liv til ultraliberalistisk økonomisk tænkning og politik. Ikke at jeg tror det har meget fremtid for nogen af os, men dennes globale fremmarch er unægtelig den eneste revolutionerende kraft man kan få øje på.

Og alligevel rammer Marx kritik af kapitalismen stadig plet. Måske han bare var 150 for tidligt på den. Måske hans største fejltagelse var en ekstrem eurocentrisk holdning til verdensmarkedet. Han glemte at Eurpa ikke er hele verden. Hvis vi ser tilbage så har ingen produktionsmode udspillet sin progressive potentiale så hurtigt som Marx troede kapitalismens ville udspille den. Sådan noget tager historisk set ofte mange hundrede år og hele planeten skal fundamenhtalt set deltage og omspændes af dens ide. På hans tid deltig i relaiteten kun et par lande i Europa og så det nordøstlige USA, Dnne produktionsmåde dækkede i realiteten mindre end en 10-del af kloden før 1900 - set som sådan havde den stadig med 90 procent globale udviklingspotentiale.

Bare en lille strøtanke.

Robert Ørsted-Jensen

Jeg mente at tacherism desværre synes at være den eneste revolutionerende kraft man kan få øje på i disse år.

Bertil Ejnarsson

Neoliberalismen är inget annat än anarkism och siktar mot en utopi med minimal stat och en självreglerande marknad.
Utopier är ett sätt att förblinda folket medan andra krafter kidnappar utopin under vägen.
För neoliberalismen är det neokonservatismen som brukar en stark stat till att transferera det gemensamt hoparbetade till ett litet fåtal i skatteparadisen.
För socialismen och kommunismen var det också en oligarki som roffade åt sig de frukter som ett hårt arbetande folk skapade.
Må dekonstruktionens dom bli hård över Stalin och Thatcher!

morten Hansen, Karsten Aaen og Robert Ørsted-Jensen anbefalede denne kommentar
Carsten Halvorsen

Hun stod for alt det, jeg har bekæmpet.

http://halvorsensk.com/2013/04/17/thatchers-dod/

morten Hansen, Brian Pietersen, Karsten Aaen, Henrik Darlie, Steffen Gliese, Robert Ørsted-Jensen og Bertil Ejnarsson anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

"Vi i England er præget af gale-ko-sygdommen!" - "Jamen, så lad dog være med at stemme på hende!"