Nyhed
Læsetid: 1 min.

Mogens Lykketoft: Afgørende slag mod fagbevægelsen

Udland
9. april 2013
Jeg har et meget stærkt indtryk af Margaret Thatcher, og det tror jeg faktisk, at de fleste har. Hun var en overordentlig markant og viljestærk kvinde, som i kraft af det britiske valgsystem kunne regere med et stort flertal i Underhuset i over 10 år, selvom hun aldrig fik mere end 42 procent af briternes stemmer

Jakob Dall

Jeg har et meget stærkt indtryk af Margaret Thatcher, og det tror jeg faktisk, at de fleste har. Hun var en overordentlig markant og viljestærk kvinde, som i kraft af det britiske valgsystem kunne regere med et stort flertal i Underhuset i over 10 år, selvom hun aldrig fik mere end 42 procent af briternes stemmer. Det brugte hun jo til at tage et frontalt opgør med det velfærdssamfund, som Labour havde grundlagt efter krigen. Hun gennemførte meget omfattende privatiseringer af økonomien – på enhver måde. Hun solgte de sociale boligbyggerier og privatiserede vandværkerne. Samtidig fik hun rettet et meget afgørende slag mod den britiske fagbevægelse.«

– Men havde England ikke brug for hendes reformer på daværende tidspunkt?

»Jeg tror, England havde brug for nogle reformer, men jeg tror ikke, at noget samfund havde brug for så meget ulighed – så stor forskel på rig og fattig – som Thatcher havde som sin bevidste politiske målsætning. Og som hun gennemførte.«

– Hvordan synes du, at nutiden skal huske Thatcher?

»Man skal huske, at både Reagan og Thatcher – hånd i hånd – satte linjen og tonen – også for den økonomiske politik fra 1980’erne og frem i den vestlige verden. Der kom Washington-konsensus, markedsliberalisering og ingen regulering af markederne, hvilket ellers havde rødder tilbage til depressionen i 1930’erne, hvor man efterfølgende forsøgte at lægge bånd på finansverdens udfoldelser. Alt det gik de imod. De vandt jo i den forstand, at den finansielle sektor fik så stor frihed, at den kunne gentage tricket med at spille hele bulen væk i 2008.«

Mogens Lykketoft (S), formand for Folketinget og tidligere udenrigsminister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad! Er Lykketoft modstander af Socialdemokratiets nuværende politik?

Steffen Gliese

Ja, det tror jeg ikke, Steen Sohn, der er nogen tvivl om. Lad os se, hvad der bliver sagt på statsministerens møde i dag.

Steffen Gliese

Hvorfor vil tidens socialdemokrater ødelægge velfærdssamfundet på samme måde, som Thatcher gjorde? Det vil de, fordi de også er børn af Thatcher, qua deres generation. Og fordi de er børn af Lykketoft-Nyrup-Jelved-aksen og dens hærgen i 90erne med salg af de virksomheder og aktiviteter, der ikke var regeringens men borgernes ejendom igennem staten. De har oven i købet sikkert med deres upassende moralisme taget Nyrups "Moralens årti" til sig; men sandheden er, at alle forestillinger om retfærdighed led et knæk i de år, fordi socialdemokrater er så bange for deres egen historie og ideologi, at de ikke tør tage skridtene ud i den teknologiske fremtid, der ligger lige for. De fortsætter med at opfinde mærkelige måde at give folk penge på udenom produktionen, fordi det er åbenbart for enhver, at der ingen sammenhæng er imellem, hvad folk kan tjene, og hvad de kan forbruge.
Langt ind i Socialdemokratiet er de præget af socialdarwinistiske forestillinger, hvilket kun fortæller, at de kender deres vælgere og helt almindelige mennesker meget dårligt - det er kun en indolent overklasse, der skal bestikkes for at få hænderne op af lommerne, for den almindelige lønmodtager handler det om at udføre et stykke arbejde, der påkræves, for at kunne høste et forbrug, uanset ejerstruktur. Socialdemokraterne bør pumpe liv i Kooperationen igen, det er skammeligt, at det er i Danmark, den har det så dårligt.

Grethe Preisler

Tak Mogens Lykketoft - så kort kan det siges:

"De (Reaganomics og Thatcherismens politiske skrædderlav) vandt jo i den forstand, at den finansielle sektor fik så stor frihed, at den kunne gentage tricket (fra 1920'erne) med at spille hele bulen væk i 2008."

Så mangler vi bare at få at vide, hvilke roller de folkevalgte medlemmer af Det kgl. danske Socialdemokrati udfyldte i den opdaterede version af Kejserens ny Klæder, der opførtes på den Christiansborgske scene i tiden op til Anders Fogh-Rasmussen & Claus Hjorth Frederiksens erobring af den politiske og nationaløkonomiske dagsorden.