Nyhed
Læsetid: 1 min.

Niels Helveg Petersen: Hun forstod ikke fastkurspolitikken

Udland
9. april 2013
Jeg havde fornøjelsen af at møde Margaret Thatcher, da jeg som udenrigsminister var med det danske kongehus på besøg i London. Der sad jeg til bords med fru Thatcher ved et ottemandsbord, og vi var ikke kommet langt ind i spiseriet, før hun spurgte mig, hvad jeg mente om den europæiske valutaidé

Kristine Kiilerich

Jeg havde fornøjelsen af at møde Margaret Thatcher, da jeg som udenrigsminister var med det danske kongehus på besøg i London. Der sad jeg til bords med fru Thatcher ved et ottemandsbord, og vi var ikke kommet langt ind i spiseriet, før hun spurgte mig, hvad jeg mente om den europæiske valutaidé. Jeg svarede, at det, syntes jeg, var en god idé. Vi havde jo tilbage i 1980’erne vedtaget, at vi ville følge D-marken, og vi havde til hensigt at følge euroen, fordi det var en fastkurspolitik, som havde tjent os vel. Dét gav en stor diskussion, for det kunne hun virkelig ikke forstå. Da middagen så var færdig, sagde hun hen over bordet direkte henvendt til mig: ’Hr. minister, kun et fæ vil opgive sin egen valuta.’ Tak for kaffe. Det er et eksempel på hendes u-diplomatiske facon, som kostede hende det politiske liv. De gad briterne jo ikke finde sig i det mere.«

– Hvilke ting hæfter du dig ved i hendes politiske liv?

»Først og fremmest to ting: Jeg tror, det var nødvendigt med et opgør med den strejkekultur, der herskede i Storbritannien på det tidspunkt, fordi det gik virkelig skidt for landet. Det måtte der gøres op med. Og det var hun – med et dårligt udtryk – ’mand’ for at gøre.«

»Men på den negative side bærer hun en stor del af ansvaret for, at Europa-spørgsmålet er så negativt ladet i Storbritannien. Det er negativt for både Storbritannien og Europa. Det har rødder helt frem til i dag. Den udbredte Europa-skepsis har hun været med til at cementere – ikke mindst i det konservative parti.«

 

Niels Helveg Petersen (R), tidligere udenrigsminister.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tja... Når man ser hvordan det går i Sydeuropa, så kan man kun sige at:
Hun havde ret!