Nyhed
Læsetid: 4 min.

Portugals premierminister: Vi er i national krisetilstand

Portugals forfatningsdomstol afgjorde fredag, at de bebudede nedskæringer på de offentlige budgetter er forfatningsstridige. Nu mangler der 10 mia. kroner på statsbudgettet, og et økonomisk kollaps truer
Udland
9. april 2013
Portugals premiereminister, Pedro Passos Coelho, kan kun se, at der kan  spares på de i forvejen hårdt ramte områder som uddannelse, sundhed og sociale forsikringer.

Hugo Correia

At krisen i Portugal langtfra er slut, står soleklart.

I sidste uge viste nye tal fra Eurostat, EU-Kommissionens statistiske kontor, at arbejdsløsheden fortsætter mod nye rekorder i EU, og at de værst berørte lande er de sydeuropæiske – herunder Portugal, hvor arbejdsløsheden på blot et år er steget fra godt 12 procent til i dag 17,5 pct.

Samtidig måtte den portugisiske finansminister nedskrive forventningerne til 2013 fra et tidligere skøn på en beskeden vækst på 0,6 procent til et forventet fald på 2,2 pct. Det betyder, at 2013 bliver det tredje år i træk i recession for Portugal.

Og fredag afgjorde den portugisiske forfatningsdomstol, at den portugisiske regerings finanslov for 2013 strider mod forfatningen, da særligt de planlagte nedskæringer på arbejdsløsheds- og sygedagpenge »er en overtrædelse af princippet om lighed og en fair fordeling af den offentlige byrde.«

Efter at have summet på kendelsen over weekenden gik den portugisiske premierminister på nationalt tv søndag aften, hvor han gentagne gange meddelte, at Portugal befinder sig i en »national krisetilstand«.

»Vi er stadig ikke ude af den finansielle katastrofe, der har bragt os ud i denne smertefulde krise. Og efter beslutningen fra forfatningsdomstolen er det ikke bare regeringens liv, der bliver mere besværligt, men alle portugiseres liv, der bliver mere besværligt, ligesom den nationale genopretning nu bliver langt mere problematisk,« lød det søndag aften fra lederen af Portugals centrum-højre regering, premierminister Pedro Passos Coelho.

Kurs mod nationalt kollaps

Afgørelsen fra forfatningsdomstolen betyder, at den portugisiske regering mangler at finde besparelser for 1,3 mia. euro eller knap 10 mia. kroner. Det svarer til omkring en femtedel af de samlede besparelser for 2013, som er nødvendige for at holde Portugal på den sparekurs, som landet efter aftale med EU og IMF skal overholde.

Derfor skal den portugisiske regering meget hurtigt i gang med at finde besparelser på en række andre områder end de i finansloven annoncerede nedskæringer, der foruden at ramme de arbejdsløse og sygeforsikrede også ville have annulleret den årlige sommerbonus til offentligt ansatte og pensionister. En bonus, der udgør syv pct. af de offentligt ansattes samlede årsløn.

Og det bliver smertefuldt, lover premierminister Pedro Passos Coelho, der kun kan se mulige besparelser på de i forvejen hårdt ramte områder som uddannelse, sundhed og sociale forsikringer, hvis »et nationalt kollaps« skal undgås, og landet ikke tvinges til at bede EU og IMF om endnu en redningspakke.

»Det er dét, vi skal undgå (…) Vi må gøre alt, hvad vi kan for at undgå endnu en redningspakke. Jeg kan ikke tillade, at vi sætter alt det, som det portugisiske folk har ofret over de seneste år, over styr,« sagde premierministeren om udsigten til endnu en gang at måtte bede EU om hjælp på bekostning af nye krav om nedskæringer.

Opposition: Ideologisk korstog

Det sætter den portugisiske regering under et hårdt pres. Som andre steder i EU hævder kritikere, at den førte sparepolitik, som har været en betingelse for at modtage den hjælpepakke, som Troikaen – det vil sige EU-Kommissionen, IMF og Den Europæiske Centralbank – i 2011 tildelte Portugal, har været en katastrofe, der reelt har ødelagt alle muligheder for vækst og økonomisk genopretning.

Og den kritik rammer i særlig grad premierminister Pedro Passos Coelho, der hele vejen igennem har været en varm fortaler for den første hjælpepakke. Det er således ikke mere end et år siden, at Passos Coelho i en klumme i Financial Times på det nærmeste roste de forlangte nedskæringer fra trojkaen og meddelte, at besparelserne ikke skal ses som noget, der blot kommer udefra, men at det i høj grad er i Portugals egen interesse at foretage de nødvendige justeringer af den offentlige økonomi. »Selv hvis vi ikke blev underlagt disse besparelser som følge af redningspakken, ville vi alligevel skulle gennemføre reformerne for vores egen fremtids skyld. Kun igennem reformer vil øget handel og investeringer igen stige, væksten vende tilbage og gælds- og renteniveauet igen falde,« lovede han dengang.

Men genopretningen lader vente på sig, og nu vejrer oppositionen morgenluft med en heftig kritik af nedskæringerne, der indtil videre kun har medført social forarmelse, arbejdsløshed og bibeholdt landet i økonomisk recession.

Oppositionen kalder derfor regeringens spareøvelser for et ideologisk korstog, og lederen af det socialistiske parti i Portugal, António José Seguro, har krævet, at den siddende regering træder tilbage.

»Landet har brug for en anden krise-strategi end den nuværende – én, der prioriterer økonomisk vækst. Vi gennemlever en social tragedie, og det skal der laves om på. Derfor har vi brug for en ny regering,« siger António José Seguro.

Om Portugals regering kan finde besparelser svarende til 10 mia. kroner eller knap én procent af det portugisiske BNP, vil blive afventet med spænding i resten af EU. Fredag mødes eurozonens finansministre i Dublin, Irland, hvor den portugisiske krise ventes at stå højt på dagsordenen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her