Læsetid: 4 min.

’Taleban er knækket’

Ifølge Helmands nye guvernør Mohammed Naeem Baluch er sikkerheden i provinsen blevet kraftigt forbedret. Regeringen har nu kontrol over 80-90 procent af Helmand, hævder han. Og hvad tolkene angår, kan de trygt blive i Afghanistan. Der er mange andre, der står langt højere på Talebans dødsliste, siger han
’I dag kan jeg og regerings-ansatte bevæge os frit mellem alle distriktshovedstæder og også besøge lands-byer selv i den sydlige del af provinsen uden nogen form for sikkerhedsproblemer,’ siger guvernøren i Helmand, Mohammed Naeem Baluch.

Tine Sletting

11. april 2013

I Allahs navn, den Nådige, den Barmhjertige. Jeg er meget taknemmelig for at få denne lejlighed til at takke det danske folk for at have bidraget til befrielsen af mit land.«

Helmands nye guvernør, Mohammed Naeem Baluch, er på besøg i Danmark for at studere lokaldemokrati og er tydeligvis en mand, der holder på formerne. Selv om han har været på studietur hele dagen, er det korte, gråsprængte skæg toptrimmet, jakkesættet pletfrit og tolken Arifs Muhammeds høflighed ulastelig.

»Hr. Guvernøren er klar til at lade sig interviewe, men Hr. Guvernøren har desværre kun 15-20 minutter,« beklager han.

Den cirka 50-årige Mohammed Naeem Baluch er en af de guvernører, som den afghanske præsident Karzai indsatte i efteråret 2012 for at konsolidere sin magt forud for præsidentvalget i 2014.

Han er også en af de afghanske politikere, der skal sikre landet, når de internationale styrker trækker sig ud senere samme år.

Og det er han klar til, bedyrer general Mohammed Naeem Baluch, der de seneste 10 år har haft forskellige chefposter inden for den afghanske efterretningstjeneste NDS.

»Der er ingen tvivl om, at Taleban er knækket. Bl.a. takket være de danske soldaters indsats,« siger han.

»Det seneste år er der sket store sikkerhedsmæssige fremskridt i Helmand. Der er stadig enkelte mindre områder, som er under Talebans kontrol, men de afghanske sikkerhedsstyrker har nu kontrol over 80-90 procent af provinsen,« siger guvernøren.

Da Information sidst besøgte Helmand i foråret 2012, havde den afghanske regering og ISAF opgivet at kontrollere andet end en fem kilometer bred zone omkring de større byer. Men det hævder guvernør Naeem Baluch er et overstået kapitel.

»I dag kan jeg og regeringsansatte bevæge os frit mellem alle distriktshovedstæder og også besøge landsbyer selv i den sydlige del af provinsen uden nogen form for sikkerhedsproblemer,« siger han.

Om guvernørens positive billede er korrekt, er umuligt at verificere, men både FN’s Afghanistan-administration (UNAM) og det britiske forsvar har bekræftet, at sikkerheden i Helmand er blevet væsentligt forbedret. Og Danmark besluttede for nylig at trække de sidste kampsoldater hjem et halvt år før tid, bl.a. med den begrundelse, at afghanerne er klar til selv at stå for sikkerheden.

Fra opium til bomuld

Guvernør Naeem Baluch deler i det hele taget ikke den udbredte opfattelse i Vesten af, at Afghanistan-indsatsen har været en fiasko.

»Det er absolut ikke tilfældet. Tværtimod. Da Taleban blev væltet, havde vi intet. Der var ingen hær, ingen politistyrke, ingen statsadministration, ingenting. Afghanistan lå fuldstændigt i ruiner. I har givet os alt det. I har gjort Afghanistan til en samlet nation, og det er bestemt ikke nogen fiasko,« siger Helmands guvernør.

Trods den sikkerhedsmæssige fremgang ser Naeem Baluch dog fortsat masser af problemer.

»Taleban vil ikke opgive kampen, bare fordi I trækker jeres soldater hjem. De vil fortsat bekæmpe regeringen og også være i stand til at rekruttere til kampen,« siger han.

»Men deres metoder er reduceret til miner og selvmordsbombere. Det er efterhånden deres eneste våben, så det er et problem, vi godt kan håndtere.«

Ud over krigen mod Taleban peger guvernør Naeem Baluch på en anden stor udfordring: den enorme opiumproduktion i Helmand.

Ifølge den seneste rapport fra FN og det afghanske ministerium for narkotikabekæmpelse dyrkede bønderne i Helmand opium på 75.100 hektar i 2012, hvilket er 19 procent mere end året før. Alligevel hævder guvernøren, at den samlede produktion er faldet med 15 procent det seneste år.

»Mit mål er at få sat en total stopper for produktionen af opium. Jeg har holdt storjirga med ledere fra hele provinen, og de ved udmærket, at opiumpengene finansierer Taleban og går i nogle få bagmænds lommer. De vil gerne skifte afgrøder og ved også, at det er i strid med islam at dyrke opium,« siger han.

Hvis guvernør Baluch virkelig agter at standse opiumproduktionen, vil han meget hurtigt skaffe sig nogle meget magtfulde fjender i Helmand.

»Det er jeg udmærket klar over, men jeg er fast besluttet på at fjerne oprørernes vigtigste indtægtskilde,« bedyrer han.

Hans plan er bl.a. at få bønderne i Helmand til at dyrke bomuld i stedet for opiumvalmuer.

»Vi er i gang med at renovere en bomuldsfabrik, og jeg arbejder også på at skaffe eksportkontakter i Indien, så bønderne kan sælge deres bomuld uden for Afghanistan,« siger han.

Garanti for fanger

Guvernør Naeem Baluch er som mangeårig chef for den afghanske sikkerhedstjeneste NDS udmærket klar over, at bl.a. Danmark og Storbritannien har suspenderet udleveringen af fanger til efterretningstjenestens fængsler på grund af risikoen for tortur.

Blandt de fængsler, som er under mistanke, er NDS’ faciliteter i Lashkar Gah, som de danske styrker frem til 2012 har udleveret fanger til.

»Jeg afviser fuldstændigt beskyldningerne om tortur. Det har absolut intet på sig,« bedyrer den tidligere NDS-chef og lyder for første gang en smule ophidset.

»De danske styrker kan roligt begynde at aflevere deres fanger til NDS igen. Jeg garanterer personligt for, at der ikke sker dem det mindste,« siger han.

Tolkene kan blive

De afghanske militærtolke, som den danske regering i øjeblikket overvejer at give asyl, mener guvernøren heller ikke har et reelt problem.

»Selv de tolke, der kommer fra Helmand, løber ikke nogen stor risiko. Der er mange andre, der står højere oppe på Talebans dødsliste,« siger han og nævner bl.a. de mange afghanere, der arbejder for den afghanske regering eller de afghanske sikkerhedsstyrker.

»Faktisk er tolkene langt bedre stillet end f.eks. en politimand, der må leve hele sit liv i den samme by, hvor han arbejder. De løber efter min mening en langt større risiko og er i langt højere grad mål for oprørerne, end tolkene er.«

Og så er de 20 minutters audiens fordi. Guvernør Naeem Baluch haster videre i det flere dage lange program, der bl.a. omfatter møder med de danske udenrigs-, udviklings- og forsvarsministre samt en stor, offentlig Afghanistan-konference i dag på Christiansborg.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Robert Ørsted-Jensen

at Taleban er knækket altså. Han har næppe ret i at der ikke tortureres, Tortur praktiseres som rutine i så godt som alle musliomske lande, Tyrkiet iberegnet, det er desværre sådan, men det er ikke noget andre end de selv kan lave om på. Vi kan kun fordømme det når vi får oplysninger om det.

Niels Jespersen

En dejligt optimistisk - og ubekræftet artikel. Det er dejligt ikke at skulle beskæftige sig med andet end denne meget positive mands udtalelser, som "desværre" ikke kan "bekræftes". At Taleban skulle være besejret eller på meget kraftigt tilbagetog er en af de opfattelser man gern spreder.Taleban bruges om alle mulige grupperinger i Afghanistan - som er modstandere af Vesten og dets håndlangere. Om det er Taleban eller nogle andre som er på tilbagetog er derfor umuligt at vurdere på baggrund af artiklen - selv hvis den dejlige optimisme står til troende. Artiklen bekræfter at "Taleban" - ifølge den dejligt optimistiske guvernør - lever af opiumproduktion. Mon ikke det snarere er tale om diverse fraktioner som vil leve uafhængigt af Afghanistans regering, der er tale om? Det var netop et af Talebans kendetegn at de forbød den slags da de kom til magten - baseret på den strikte sharia de var tilhængere af. Så mon ikke den "optimistiske" kommandant taler om nogle andre end talebanerne? Som måske bare har trukket sig tilbage og afventer tilbagetrækningen af Vestens styrker før de og andre grupper, som man kaldet alebanere,,går igang igen. Man savner lidt info om dette aspekt i Informations artikler, Mange internationale eksperter mener netop at indsatsen i Afghanistan er spildt og at realiteterne vil vise sig på lidt længere sigt. Styret er jo kendt for at være korrupt - men det hører man heller ikke noget om i artiklen?

Taleban er nok ikke meget værd ud fra et militært synspunkt .

Talebans politiske fremtidsmuligheder afhænger vel af i hvor høj grad befolkningen ENTEN anser dem for religiøse fanatikere , der korrumperer Koranen , ELLER som ægte fromme og rettroende muslimer ???

Så kampen mod Taleban skal i det lange løb føres gennem almen undervisning ( alle aldersgrupper og begge køn), udbygning af sundhedsvæsenet, sikring mod sult, økonomisk fremgang for den typiske familie o s v

Kristian Rikard, Jens Falkesgaard, Robert Ørsted-Jensen og Martin Madsen anbefalede denne kommentar
Jens Thorning

Jeg er hverken antropolog eller globetrotter, men er der ikke i mange kulturer en tradition for høflighed i form af at snakke værter eller gæster efter munden? Det forklarer mangt og meget.

@Jette Abildgaard

Vi er mange inden for Forsvaret - specielt blandt os tidligere udsendte - der mener at de afghanske tolke, der har været os en så stor hjælp dernede, bør kunne få asyl i Danmark. Det må stå for Nick Hækkerups egen regning at han er uvildig til at give dem det. Og da flere partier, på tværs af det politiske spektrum, har givet udtryk for et ønske om at give dem asyl, er det forkert at klandre hele Danmark for ikke at tro på at det kan betale sig at behandle andre mennesker ordentligt.

@Niels Jespersen

Taleban var ganske rigtigt en modstander af opiumsdyrkning da de var ved magten. Efter de blev styrtet, fandt de dog ud af at det lige nu gavner deres sag mere at tjene på opiumshandlen, end at være imod den. Så kan det godt være at de allierer sig med lokale narkogangstere, men det ændrer ikke det faktum at Taleban lige nu ikke har noget problem med opiumsdyrkningen -og handlen. Snarere tværtimod, da det er det de bruger til at finansiere deres kamp.

@Robert Kroll

Enig. Men hvordan vil du gøre det, hvis skolen bliver sprunget i luften, og pigerne bliver tævet, eller værre, hvis de drister sig til at møde op til de skoler der ikke gør? Civil opbygning kræver sikkerhed imod dem, der ingen interesse har i det. I det her tilfælde Taleban bevægelsen. Det er det NATO's opgave langt hen af vejen har været i Afghanistan det sidste årti.

Kristian Rikard, Robert Ørsted-Jensen og Stig Rasmussen anbefalede denne kommentar

Guvernøren for Helmand provinsen, Naeem Baluch, bekræfter i artiklen tokenes beskyttelsesbehov: "Selv de tolke, der kommer fra Helmand, løber ikke nogen stor risiko. Der er mange andre, der står højere oppe på Talebans dødsliste,«
Tolkene er på Talebans dødsliste. Ergo har de beskyttelsesbehov og krav på asyl. Hvor langt oppe Guvernøren skønner de figurerer er i denne sammenhæng irrelevant.
Asylret

Niels Jespersen

@ Emil Arneholt Du mener at de rigtige talebanere nu gerne bruger opiumsdyrkning for at finansiere kampen? Mon ikke du som andre lider af den fejlopfattelse at talebanerne er de der kæmper mod vestligt støttede folk i landet? Som mange eksperter har sagt - man kalder alle der er imod vestlig indblanding talebanere uden at skelne mellem den ene og anden gruppering som ud fra vidt forskellige motiver og interesser er lokalt baserede folk. Talbanerne var netop kompromisløse shariafolk og ville derfor aldrig bruge opium til at finansiere kampen. Men som jeg sagde før i mit indlæg - den optimistiske guvernør vil jo altid snakke givere efter munden og derfor gerne give indtryk af at talebanerne er overvundet. De kom dog ikke fra Helmandprovinsen mener jeg, men snarere fra Pakistan og madrasserne /de religiøse skoler) derovre. Derfor kan de jo sagtens afvente at vesten forsvinder for så at lancere et kup som de gjorde for årtier siden. Der hjælper alle vestens "modforholdsregler" intet - Afghanistan har været kendt for aufhængighed og indædt modsstand mod dominans eller påtvingelse af fremmede kulturelle normer og ideer. Den optimistiske guvernør er et overgangsfænomen -men artiklen kan jo9 slet ikke tænke sig at verificere dette med virkeligt uafhængige eksperter som kender landet fra årtiers studier og ophold. Ikke bare fra basen "Dannevang" i Helmandprovinsen....

@Niels Jespersen

Det er derfor at jeg siger at Taleban har allieret sig med lokale narkogangstere, i kampen mod NATO.
Dem vi kæmper imod i Afghanistan er ikke "bare" en Taleban bevægelse. Det har jeg aldrig ment, eller givet udtryk for. Men de er dog stadig en stor del af kampen, som i at der er en større fundamentalistisk islamisk bevægelse der kæmper imod os. Om de har særlig meget til fælles med det Taleban der opstod på madrasserne i 90'erne, udover navnet, den religiøse fanatisme og nogle få personer, skal jeg ikke kunne sige. Der er sket meget siden dengang, og mange er kommet og faldet siden.
Dermed ikke sagt at de er de eneste. Vi kæmper også imod gangstere, smuglere narkohandlere, og alt muligt andet. Men det er meget lokalt rodfæstet og tit uorganiseret. Dem som man kalder "foreign fighters" - altså folk der kommer fra fx Pakistan for at slås med os - er Talebanere, og en del af den officielle Taleban bevægelse. Og de er ikke mere pragmatiske, end at hvis de kan bruge opium i kampen imod NATO og de afghanske regering, så gør de det.

Mht. guvernøren giver jeg heller ikke meget for hvad han siger. Nok er situationen blevet bedre, men han tegner nok et lige lovligt positivt billede af det hele. Men er jo også politiker, og det er hvad de gør.

Jette Abildgaard

Emil Arneholt,

Tak for en normal tankegang og nej, jeg klandrer ikke hele Danmark, men de ansvarlige menneskesker for ting som dette....og Emil...disse mennesker representerer jo netop Danmark og, det er trist, fordi de desvaerre dermed kommer til at overskygge baade du og alle de andre vidunderlige Danskere....og Jeres dejlige normale og humane tankegang...

Peter Ole Kvint

Hvis du søger på ordene: Karzai corruption så giver det Ca. 3.960.000 resultater i google.

Når Afghanistan er blevet mere fredeligt så skyldes det skolesystem som Russerne har indført. Det er ikke vores tropers skyld at dette er blevet indført.

Niels Jespersen

@ Emil Arneholt Du tager fejl hvis du tror Vesten har gjort nogetsomhelst der vil vise sig at være en succes. Artiklen og de fleste kommentarer vidner om a folk og journaister (mod bedre vidende?) her i Dammark ikke kender til eksperter på feltet.

http://walt.foreignpolicy.com/posts/2013/03/15/the_real_reason_the_us_fa...

Her er en aldeles frisk artikel af den store amerikanske professor som er ekspert i udenrigspolitik fra 15. marts hvor han tydeligt afviser den såkaldte "succes" man påkaler sig i mange psyop (?) artikler som på det sdste viser sig i pressen. Charlotte Aagaards artikel passer meget godt ind i det mønster.

Som man kan se fremgår det af artiklen at Taliban absolut ikke er slået og at man satsede på Karzai som "only game in town" hvad denne slyngel og korrupte politiker udmærket vidste. Se her:

Why did the U.S. fail in Afghanistan? (I know we are pretending to have succeeded, but that's just camouflage to disguise what is in fact an embarrassing if predictable defeat). The reasons for our failure are now being debated by people like Vali Nasr and Sarah Chayes, who have offered contrasting insider accounts of what went wrong.

Both Nasr and Chayes make useful points about the dysfunction that undermined the AfPak effort, and I'm not going to try to adjudicate between them. Rather, I think both of them miss the more fundamental contradiction that bedeviled the entire U.S./NATO effort, especially after the diversion to Iraq allowed the Taliban to re-emerge. The key problem was essentially structural: US. objectives in Afghanistan could not be achieved without a much larger commitment of resources, but the stakes there simply weren't worth that level of commitment. In other words, winning wasn't worth the effort it would have taken, and the real failure was not to recognize that fact much earlier and to draw the appropriate policy conclusions.

First, achieving a meaningful victory in Afghanistan -- defined as defeating the Taliban and creating an effective, Western-style government in Kabul -- would have required sending far more troops (i.e., even more than the Army requested during the "surge"). Troop levels in Afghanistan never approached the ratio of troops/population observed in more successful instances of nation-building, and that deficiency was compounded by Afghanistan's ethnic divisions, mountainous terrain, geographic isolation, poor infrastructure, and porous borders.

Second, victory was elusive because Pakistan continued to support the Taliban, and its territory provided them with effective sanctuaries. When pressed, they could always slip across the border and live to fight another day. But Washington was never willing to go the mattresses and force Pakistan to halt its support, and it is not even clear that we could have done that without going to war with Pakistan itself. Washington backed off for very good reasons: We wanted tacit Pakistani cooperation in our not-so-secret drone and special forces campaign against al Qaeda, and we also worried about regime stability given Pakistan's nuclear arsenal. Unfortunately, these factors made victory even harder to achieve.

Third, we couldn't get Karzai to reform because he was the only game in town, and he knew it. Unless the U.S. and NATO were willing to take over the whole country and try to govern it ourselves -- a task that would have made occupying Iraq seem easy -- we were forced to work with him despite his many flaws. Successful counterinsurgencies require effective and legitimate local partners, however, and we never had one.

John Vedsegaard

-> Emil Arneholt
Taleban har ikke allieret sig med lokale narkogangstere, de er lokale narkogangstere og har været det i mange år, rent faktisk også før russerne ankom i sin tid.