Baggrund
Læsetid: 4 min.

USA’s tørke værre end 1930’ernes ’Dust Bowl’

En håndfuld stater i det amerikanske Midtvesten har fået voldsom regn og oversvømmelser efter mere end et halvt års tørke. For andre stater vil den ekstreme tørke bare fortsætte, så langt frem fagfolkenes øjne rækker. Forskerne diskuterer, om problemerne er menneskeskabte
’The Dust Bowl’ var en national katastrofe i 30’ernes USA. Flere års tørke kombineret med ensidig landbrugsdrift og udpining af jorden førte til enorme støvstorme, der blæste muld-laget væk, tvang hundredtusinder af mennesker på flugt og indebar store økonomiske tab.
Udland
24. april 2013

Amerikanske medier kunne i søndags rapportere om så voldsom nedbør i en håndfuld stater i det amerikanske Midtvesten, at Mississippi og flere andre floder er gået over deres bredder og har forårsaget oversvømmede huse, lukkede broer, evakueringer og flere dødsfald.

»Mere nedbør ventes tirsdag og ind i onsdagen i de ramte områder,« advarede meteorologerne ifølge NBC.

Den slags ubehagelige nyheder har der været langt imellem i det centrale og vestlige USA. Nyhedsstrømmen har tværtimod været præget af ensformige meldinger lige siden sommeren 2012 om manglende nedbør og stadig mere intens og udbredt tørke. Og selv om regnen nu er kommet i ubehageligt store mængder i stater som Missouri, Illinois og Michigan, udtrykkes der i amerikanske medier håb om, at det markerer, at tørkemareridtet er ovre.

Det er det ikke.

De ugentlige oversigtskort fra det officielle US Drought Monitor begyndte i juli sidste år at vise voksende områder med ’ekstrem’ og ’exceptionel’ tørke – de to alvorligste kategorier – i det centrale USA, foruden i Texas hvor der har rådet ekstrem tørke siden foråret 2011. Bekymringen voksede, da tørken viste sig ikke at forsvinde med sommerens afslutning, men tværtimod forårsagede det største engangstab for amerikansk majsproduktion i 150 år. Varierende vurderinger fra myndigheder, forskere og forsikringsselskaber angiver tabene for amerikansk økonomi lige fra 20 til 150 milliarder dollar.

En netop offentliggjort statusrapport for sommeren 2012 fra National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) fastslår, at »nedbørsunderskuddet for perioden maj-august 2012 var det alvorligste, siden officielle målinger begyndte i 1895, og overgik de tørreste somre i 1934 og 1936, som indtraf, da The Dust Bowl var på sit højeste.«

The Dust Bowl var den nationale katastrofe, hvor flere års tørke kombineret med ensidig landbrugsdrift og udpining af jorden førte til enorme støvstorme, der blæste muldlaget væk, tvang hundredtusinder af mennesker på flugt og indebar store økonomiske tab i de berørte dele af 1930’ernes USA.

Halvdelen stadig tørkeramt

Så sent som for en uge siden viste tørkekortet fra Drought Monitor større arealer med tørke – og hårdere tørke – end i sommer. Knap 48 pct. af USA’s areal – Hawaii og Alaska ikke medregnet – var for en uge siden fortsat ramt af ’moderat tørke’ eller det, der er værre. Og de seneste dages massive nedbør har kun bragt lettelser til stater som Minnesota og Iowa samt længere mod øst, mens staterne mod vest – p.t. især Nebraska, Kansas og Colorado – stadig lever med ’ekstrem’ til ’exceptionel’ tørke. Colorado River, der udspringer i Rocky Mountains, løber 2.400 kilometer gennem Colorado, Utah og Arizona til Mexico og bidrager til vandforsyningen til 40 mio. mennesker, er truet af en kombination af overforbrug og aktuel tørke og står i dag øverst på listen over truede floder i USA.

Allerværst er situationen fortsat i Texas, hvor 88 pct. af statens areal tidligere i april var registreret som tørkeramt. Fra NOAA er netop kommet en langtidsprognose frem til juli måned, der viser fortsat eller forværret tørke i størstedelen af det vestlige USA, herunder Texas, og med dele af Californien og Oregon som områder på vestkysten, der nu også kan få tørken at mærke.

»Den vestlige halvdel af nationen er i en slem situation og vil formentlig få det endnu værre,« sagde tørkeeksperten Richard Heim, NOAA, til CNBC i lørdags.

Menneskeskabt?

Mens problemerne består, diskuteres årsagen til den hårdnakkede, ekstreme tørke.

NOAA skriver i sin aktuelle statusrapport, at »hverken havets tilstand eller menneskeskabte klimaændringer (…) synes at spille en væsentlig rolle som årsag til den alvorlige nedbørsmangel over de større kornproducerende områder«.

I stedet skal årsagen ifølge NOAA »først og fremmest søges i intern atmosfærisk variabilitet«.

Det er et udsagn, der er blevet mødt med hård kritik fra flere amerikanske klimaforskere. En af dem er Kevin Trenberth fra National Center for Atmospheric Research, der siger, at rapporten er »meget mangelfuld på en række områder og stiller de forkerte spørgsmål«.

Han kalder det f.eks. en »alvorlig udeladelse«, at rapporten ikke analyserer, hvordan global opvarmning fører til højere temperaturer og dermed bl.a. til øget fordampning, der forværrer tørken.

Faktisk har flere klimaforskere – herunder også nogle af NOAA’s egne – beskrevet de fysiske mekanismer, hvorved disse års kraftige opvarmning og issmeltning i Arktis kan ændre arktiske sommervinde, de såkaldte jetstrømme, og dermed lede til markante skift i vejr- og nedbørsforhold i Nordamerika og Europa.

Meteorologen og klimaeksperten Jeff Masters, chef for vejrtjenesten Weather Underground, er en af dem, der har beskrevet denne mekanisme.

»The new normal vil i de kommende årtier blive mere og mere ekstreme cyklusser af oversvømmelse-tørke-oversvømmelse, som vi nu oplever det i Midtvesten, og denne form for vejrmæssigt piskesmæld vil blive en stadig mere alvorlig plage for samfundet. Vi gør klogt i at forberede os på det,« skriver Jeff Masters på sin blog.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Britta Hansen

Ja, NOOA og regeringer: bare bliv ved med at lukke øjnene og diskutere videre... Så længe der endelig ikke skal foretages nogle ændringer på noget som helst angående energiforbrug, CO2, livsstil, m.v. Så længe vi kan skabe økonomisk vækst med nok så idiotiske nye anskaffelser, ja så længe er alting jo godt!

Advarslerne om, at vi allerede har sovet så længe, at det er blevet for sent til at kunne vende klimaforandringerne bliver simpelthen ikke taget alvorligt.

Michael Kongstad Nielsen

Mon ikke NOOA´s afvisning af den menneskabte klimaforandrings betydning er af psykologisk karakter - man vil ikke opskræmme befolkningen. Inde bagved er de nok ligeså interesseret i at afdække sammenhængen, som kineserne er, når Kina søger optagelse i Arktisk Råd, og bl.a. ønsker at forske i betydningen af klimaændringerne der for resten af klodens klima.

Lise Lotte Rahbek

Jeg hæftede mig ved den beskrevne tørke i 30'erne og årsagerne; udpining af jorden og ensidig landbrugsdrift...
Der står ikke noget i artiklen om jordbrugen i områderne i nutiden.
Men når man tænker på Monsantos rettigheder til 90% af såsæden (gmo) i USA, plus den enorme stordrift af ensartede afgrøder som helhed
så kan jeg ikke helt undgå en mistanke om, at landbruget måske har spillet en rolle.

men hvad ved vi.

jasper bertrand

Intet nyt her. Prærien har aldrig været egnet til korndyrkning, og selv om man har haft stort udbytte i en del årtier skyldtes det ophørende faktorer, et gammelt uudsultet jordlag, underjordiske ikke fornybare vandmængder etc. I en moderne økonomi er omåderne ikke dyrkningsegnede, de var nyttige i opbygningsfasen af USA, men ikke i dag. Ikke nogen miljøkatastrofe her, bare menneskets tilpasningsevne. Så drop konspirationsteorierne.

Michael Kongstad Nielsen

Heden var heller ikke dyrkningsegnet?
"Skynd dig kom om føje år, heden som en kornmark står"

M.K.Nielsen

Meen - - der faldt regn på heden.

jasper bertrand

@Michael
Ud over det med regnen, som Jørn skrev, er meget af den gamle hedejord heller ikke værd at dyrke korn på, hvorfor bønderne bruger den til andet, fx græsning.

Nu var heden jo sådan set vist også skabt af oldtidsmenneskenes svedjebrug og træfældning?
Har endda hørt det samme om prærien, men er knap så sikker der.
Så vi høster vel som forfædrene har sået, kan man måske sige.

Der er også et par ørkener i Afrika, som vil være velegnede til at skræmme læserne med.

Ja, spanske landskaber, der blev afgnavet og ødelagt af får i 15-1600 tallet. Der er nok at tage af.

Lise Lotte Rahbek

Gys er godt.
Ødelagt jord, ørkendannelser og klimakatastrofer er det rene guf.

Michael Kongstad Nielsen

Lise Lotte Rahbek - nu er vi jo ikke i biografen, og filmmørkets guf afløses snart af brat opvågnen. Men mange af indlæggene her kredser jo om det rigtige, nemlig at mennesker altid har haft lidt svært ved at begrænse sig til en udnyttelse af jorden i pagt med naturen og dens bæreevne. Tidligere var der nok af det hele, så små fejltrin kunne tilgives, men nu kniber det, og gid Monsanto og deres GMO blev forbudt, det er en anden ting, men soil erosien og udpining af jord har altid været et problem

På den lille danske ø Anholt har man næsten alle naturtyper i DK, herunder ørken, der vist nok er opstået via overdreven fældning mv., jf. også maki i subtroperne.

Lise Lotte Rahbek

Michael K.N

" gid Monsanto og deres GMO blev forbudt"
Amen.

Jeg ved godt, jeg ikke er i biografen. Og jeg kan - oprigtigt - ikke lide naturkatastrofefilm, fordi der altid er et par stykker af arten homo sapiens (og deres nuttede hund) som overlever den katastrofe, som vi i de fleste tilfælde selv har sat igang i vores forblindede megalomani.
Og hvis de overlevende fra naturkatastrofen overlever og får mulighed for at parre sig, så starter de bare en koloni, og hele historien kan starte forfra.
DET er sgu deprimerende.

Men nu er det vist til at tage en krimi og hoppe i seng. ;o)

Ja, jeg har også hørt det med Anholt. De brugte vist alle deres træer til at holde gang fyrtårnet inden man gik over til kul.