Læsetid: 6 min.

Afghansk fange skal udleveres til berygtet fængsel

Forsvarsministeriet arbejder på at udlevere afghansk fange i dansk varetægt til det tidligere brutale Bagram-fængsel i Afghanistan. Liberal Alliance og Enhedslisten tager sagen op
Afghanske soldater vogter over 26 afghanske fanger, der blev overført til det tidligere Bagram-fængsel, nu Afghan National Detention Facility i Parwan, den 25. marts, da afghanerne selv fik kontrollen med det.
8. maj 2013

Den afghanske fange, som på sjette måned er interneret hos de danske styrker i Camp Viking, skal udleveres til det tidligere så berygtede Bagram-fængsel nord for Kabul. Det bekræfter forsvarsminister Nick Hækkerup (S) i et interview med Information.

»Helt konkret har arbejder vi på at udlevere ham til Parwan Detention Facility, der også benyttes af bl.a. USA, Canada og Australien,« siger ministeren, der er overbevist om, at det tidligere Bagram-fængsel er et sikkert sted at udlevere den afghanske fange til.

– Hvordan kan du vide, at den afghanske fange ikke risikerer at blive udsat for mishandling eller tortur i Parwan-fængslet?

»Det kan jeg på grund af de efterretninger, vi har. Faciliteten har desuden været undersøgt af den afghanske menneskeretskommission AIHRC og Internationalt Røde Kors. Vi tager også selv op og undersøger stedet forud for en eventuel udlevering.«

– Men kan du garantere, at han bliver behandlet forsvarligt?

»En garanti kan man aldrig give, men vi læner os op ad AIHRC og Røde Kors,« siger Nick Hækkerup, der endnu ikke ved, hvornår en udlevering til Parwan kan finde sted. Men han forklarer, at der arbejdes hårdt på at få formalia i orden.

Konventionsbrud

Når den afghanske fange, der er mistænkt for at konstruere og udlægge vejsidebomber, ikke for længst er blevet udleveret til de afghanske myndigheder, skyldes det, at Danmark i november sidste år suspenderede udleveringen af fanger til den afghanske sikkerhedstjeneste, NDS, i provinshovedstaden Lashkar Gah, som danskerne plejer at udlevere afghanske fanger til.

Suspensionen skete ifølge Forsvarsministeriet, fordi Danmarks britiske allierede havde modtaget oplysninger om forholdene i NDS-forlægningen som »gav anledning til bekymring.«

I mandagens Information beskyldte menneskerettighedsekspert Thomas Gammeltoft-Hansen, folkeretsekspert Jens Elo Rytter og Amnesty International Danmark for at bryde Den Europæiske Menneskeretskonvention ved at tilbageholde den afghanske fange i fem måneder uden dom.

Nick Hækkerup beklager, at udleveringen af fangen har trukket så længe ud, men mener ikke, at Danmark har haft andre muligheder.

»Det er jo et dilemma. Vi ville jo gerne have retsforfulgt ham så hurtigt som muligt« siger ministeren.

»På den anden side kan vi ikke overdrage ham til en facilitet, som vi ikke synes, det er forsvarligt at overdrage ham til. Vi har jo en forpligtelse til at sikre, at der ikke er en konkret risiko for, at han bliver udsat for tortur.«

Ifølge Forsvarsministeriet kræver det afghansk accept at udlevere den tilbageholdte afghaner til en anden af de afghanske myndigheder end den sædvanlige partner i Lashkar Gah.

Berygtet fængsel

Parwan-fængslet, som Danmark nu forsøger at udlevere den mistænkte bombemand til, ligger ca. 60 km nord for Kabul og huser cirka 3.000 fanger. Fængslet, hvis gamle navn er Bagram-fængslet, er for belastet af beskyldninger om tortur og fangemishandling i forbindelse med CIA’s hemmelige fangeprogram. USA brugte i krigens første år fængslet til at internere både afghanske og udenlandske fanger, der var mistænkt for at tilføre enten Taleban eller al-Qaeda.

I dag hedder fængslet Afghan National Detention Facility – Parwan og er ifølge New York Times et af de mest humane fængsler i Afghanistan. Det er imidlertid ikke mere end et år siden, en afghansk undersøgelseskommission i en rapport klagede over forholdene, heriblandt manglende opvarmning om vinteren, ydmygende kropsvisitationer uden tøj, og mørkelægning af cellerne.

Den 25. marts i år overtog de afghanske myndigheder ansvaret for hele fængslet med undtagelse af cirka 50 udenlandske fanger, som USA insisterer på selv at bevogte. Det seneste år har et udvalg med to personer fra det afghanske indenrigsministerium, to fra forsvarsministeriet og to fra den afghanske sikkerhedstjeneste gennemgået sagerne mod de mere end 3.000 indsatte. Ifølge Afghanistan-specialisten Kate Clark fra Afghan Analysts Network behandler udvalget i snit syv sager om dagen. De afgør, hvorvidt fangerne skal løslades eller bringes for retten. Fangerne har i hvert fald formelt ret til bistand fra en forsvarsadvokat og en juridisk rådgiver samt adgang til at bringe f.eks. landsbyældste og vidner, der kan tale deres sag.

Op i Folketinget

Flere af Folketingets partiet bebuder, at de vil kræve både forsvarsminister Nick Hækkerup (S) og justitsminister Morten Bødskov (S) til ansvar for den langvarige tilbageholdelse af den afghanske fange i Camp Viking. Han blev pågrebet af en dansk enhed fra Viking-kompagniet den 5. december 2012 og har siddet i de facto-isolation i den danske militærlejr, hvor han er den eneste tilbageholdte. Trods den lange tilbageholdelse har han ikke på noget tidspunkt været stillet for en dommer.

Ifølge den europæiske menneskeretskonvention skal tilbageholdte »ufortøvet« have varetægtsfængslingen afprøvet ved en domstol.

I Danmark betyder det, at der skal holdes grundlovsforhør inden 24 timer og 72 timer for udlændinge.

»Det er lysende klart, at Danmark skal overholde de internationale konventioner, vi har tiltrådt,« siger Mette Bock fra Liberal Alliance. Hun vil derfor at bede forsvarsministeren forklare, hvad han har tænkt sig at gøre for at sikre, at det sker.

Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, vil også tage sagen op, men han mener at justitsminister Morten Bødskov (S) skal inddrages.

»Der skal findes en løsning på denne sag. Når vi tager fanger på internationale missioner, må vi kunne garantere et minimum af retssikkerhed,« siger han.

»Vi må håbe at justitsministeren vil være mere lydhør over for menneskerettighederne, end forsvarsministeren hidtil har været,« siger han.

Enhedslisten mener, at det er helt forkert at udlevere fangen til en anden del af de afghanske myndigheder

»Det er en helt forkert vej at gå. Der er intet belæg for at tro, at der findes et fængsel i Afghanistan, som det er trygt at udlevere fanger til,« mener Nikolaj Villumsen og henviser bl.a. til flere FN-rapporter, som har konkluderet, at mishandling og tortur er udbredt i Afghanistan. Fængslet i Parwan er dog ikke omfattet af FN’s undersøgelse.

Et afghansk problem

Hvis planerne om at udlevere den mistænkte afghaner til Parwan mod forventning ikke falder på plads, har Amnesty International og flere eksperter foreslået, at Danmark selv retsforfølger ham.

Men det udelukker forsvarsministeren.

»Det har jeg svært ved at forestille mig. Afghanerne har tilkendegivet, at de selv ønsker at retsforfølge kriminelle, der har begået forbrydelser på afghansk jord, så det tror jeg ikke de ville acceptere. Danmark ville jo heller aldrig acceptere, at en dansker blev retsforfulgt i et andet land for en forbrydelse begået i Danmark«, siger han.

I mandagens Information foreslog Amnesty, at de afghanske myndigheder kunne afhøre og retsforfølge fangen i Camp Viking, men den idé synes ministeren heller ikke om. Det ville ellers give de danske soldater mulighed for sikre, at der ikke skete fangen noget under processen.

»Ideen er jo meget kreativ« siger Nick Hækkerup.

»Men det er en af dem, som afghanerne gør korsets tegn – hvis de gør det – for sig. Eller det tegn, de så gør. Og hvorfor gør de det? Det gør de, fordi de jo synes, at afghanere skal retsforfølges ved afghanske domstole, og ikke i parallelle retssystemer oprettet af de styrker, som er til stede i landet.«

Hvis udleveringen til de afghanske myndigheder glipper, mener forsvarsministeren ikke, at de danske styrker har andre muligheder end at løslade den mistænkte igen.

»Det vil være den option, der reelt er tilbage,« siger Nick Hækkerup, men understreger, at han ikke synes, det er nogen god løsning.

»Beviserne mod ham er af en sådan karakter, at det vil være meget ærgerligt at løslade ham igen,« siger han og bekræfter, at danskerne er i besiddelse af både fingeraftryk og DNA-prøver, som knytter den mistænkte afghaner til konstruktion eller fremstilling af flere vejsidebomber i Helmand-provinsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thomas H. Pedersen

Man kan bare spørge fangen efter hvad han har lyst til, så tror jeg de fleste vil blive overrasket.. men han har det godt der han er nu og har krav på en masse ting som han ikke får når han bliver flyttet

Peter Pedersen

Boye

Det er muligt, du synes, det er hylende morsomt,
men da Tyskland og Japan fuldt ud gennemførte samme vanvittige tanke i 1940'erne, idømte de to internationale tribunaler i hhv. Nürnberg og Tokyo som bekendt senere de mest højtstående personer i samfundet, der bed fundet (med-) ansvarlige for lignende forbrydelser, til døden ved hængning.

Du med stor sandsynlighed ret i, at man efter sin henrettelse ikke har flere "internationale problemer", -
men i dag er dødsstraffen bortfaldet i både dansk og i den folkeretlige strafferet, og en dom for drab, begået som krigsforbrydelse vil nu oftest være fængsel fra 30 år til livstid.

Peter Petersen
Hvem fanden skriver om henrettelse ? Jeg skriver, at når vore soldater kæmper mod bevæbnede banditter i "røvercivil", skal de fortsætte med at skyde, indtil overfalds"lommen" er udslettet. På denne måde er der ingen fanger.

Henrik L Nielsen

Jørn Boye

Dit løsningsforslag til at undgå problemer med internationale love ville være en overtrædelse af selv samme love. En soldat skal stoppe beskydningen i det øjeblik den fjendtlige enhed ikke længere udgør en fare. Det er muligt du ikke taler om henrettelse, men som jeg læser dit forslag, så kaldes din løsning mord, også efter krigens love. Heldigvis har de danske styrker holdt sig for gode til dette og taget manden til fange da dette lod sig gøre.