Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Mandeoprør i Indien

I Danmark raser idrætsprofessor Hans Bonde mod et kvindedomineret samfund. Han er ikke den eneste. Også i Indien føler mænd sig undertrykte og oversete
3. maj 2013

Mænd har mange problemer. Det er bare, som om vi ikke hører om dem. En af grundene kunne være, at det altid er kvinderne, der løber med al opmærksomheden. Det mener i hvert fald en passioneret organisation, der for tiden protesterer mod al den opmærksomhed, som Indiens kvinder har fået på det seneste. Opmærksomheden skyldes flere massevoldtægtssager, der har ledt til nye love og bedre beskyttelse for kvinder i verdens folkerigeste demokrati.

Organisationen med navnet India’s Men’s Rights Association er vrede over, at udgangspunktet for lovene er »bygget på den falske myte, at samfundet er mandsdomineret, og at mænd sociologisk set er født kriminelle«. Det siger grundlægger Atit Rajpara i et interview med den amerikanske avis The New York Times.

Men i virkeligheden er det mændene, som bliver diskrimineret, forklarer han:

»Når lovene bliver lavet, tænker ingen på mændene.«

Organisationen ønsker at skabe et »velfærdsministerium for mænd« med specifik henvisning til de nye antivoldtægtslove, som lige er blevet vedtaget i det indiske parlaments to kamre. Og fordi der findes en »kvindekommission, men ingen mande-ditto«.

De nye love giver bedre beskyttelse af kvinder og strammer strafferammen for voldtægt, som i stor stil ikke er blevet retsforfulgt tidligere. Rajpara bombarderede sammen med andre mandeaktivister det lovforberedende udvalg med over 5.000 e-mails, men han fik han ingen svar endsige medhør under lovarbejdet.

Det forbløffer den fraskilte 34-årige, der fremhæver, at Indiens kvinder allerede »misbruger de eksisterende love til at pine deres ægtemænd og mænd i al almindelighed«. Som eksempel angiver han, at hans egen ekshustru sagsøgte ham for børnebidrag tilbage i 2004, da de gik fra hinanden, på trods af at de ikke havde børn. Det tog ham 18 måneder at få renset sit navn.

Kobraslanger og lokumsruller

På organisationens hjemmeside og på Facebook, hvor gruppen findes, florerer offerforestillingerne. »Sådan ses en mand nu« hedder det f.eks. under en illustration af en rulle toiletpapir. »Hold jer fra kvinder, de er farligere end kobra-slanger«, står der et andet sted.

De følsomme mænd er også oprørte over, at stalking med de nye love er blevet til en forbrydelse. En sag, hvor en 20-årig studine har lagt sag an mod en mand, der sender hende bunker af sms’er, selv om hun ikke er interesseret, bruges som et af mange eksempler.

Hvad skal det ikke blive til? Bagsiden noterer sig, at det også går den forkerte vej i afgørelserne om de såkaldte brudebrændinger. Der anlægges små 6.000 sager om året i Indien. Men kun omkring 2.400 mænd er blevet dømt, hvilket må betyde, at over 3.500 mænd anklages, uden at forbrydelsen kan bevises.

Det er for groft, og uanset at de damer er blevet brændt levende, må man da kunne forlange, at deres mænd ikke straks ender som hovedmistænkte. Der er meget at gøre over hele kloden. Mændenes internationale kampdag må være lige om hjørnet.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bill Atkins
  • Inger Sundsvald
Bill Atkins og Inger Sundsvald anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bill Atkins

Det har undret mig at kvindeundertrykkelse ikke har sin egen artikel i Wikipedia...

Det nærmest man kommer er begreberne 'ligestilling' og 'feminisme' - men under hensyn til den globale kvindeundertrykkelse lugter disse begreber lidt af Vestlig dekadence.

Nic Pedersen

Der er/var nu altså enker og ikke brude, der brændes!
Hvoraf man nok ret sikkert kan udelukke deres mænd som hovedmistænkte.

Nic Pedersen

mandeundertrykkelse har heller ikke egen Wikipedia-artikel, så vidt jeg kan se, så der må foreløbig være ligestilling. ;-)