Nyhed
Læsetid: 3 min.

EU og USA vil standse multinationale firmaers skattefiduser

EU nåede i går på sit topmøde til enighed om et indgreb mod interne skattely inden årets udgang. Men en langt større udfordring for den vestlige markedsøkonomi er at forhindre multinationale virksomheder i at undgå at betale skat via smuthuller i lovgivningen, advarer OECD
Udland
23. maj 2013

Hvis de vestlige lande vil redde en fungerende markedsøkonomi gennem følgerne af finanskrisen, er det afgørende, at der gribes ind over for de multinationale virksomheders stigende brug af skattely, så de undgår at betale skat, advarede den internationale økonomiske organisation, OECD, i en rapport tidligere i år.

Beløbet der unddrages statskasserne, runder de 1.000 milliarder euro, eller det samme beløb som hele EU bruger på landenes samlede sundhedsvæsen.

I går på EU’s topmøde i Bruxelles endte dette tema også med at komme til at præge debatten. Ikke blot blev EU-landene nogenlunde enige om en fælles plan for et nyt direktiv, der vil betyde et opgør med skattely inden årets udgang. Østrig og Luxembourg bøjede sig for presset fra de øvrige lande og gik med til at sætte udgangen af året som sidste dato for enighed herom.

»Vi har lagt et klart spor,« sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i går.

»Alle lande skal gøre op med deres hidtidige standpunkter og åbne for at forhindre skatteunddragelse.«

Men det står klart, at EU på linje med USA går til de kommende drøftelser i G8 og G20 med helt andre ting på dagsordenen end blot at lukke for enkeltindividers brug af skattely.

Det afgørende problem er nu, hvordan man sikrer sig, at erhvervslivet ikke udnytter forskellene i de vestlige landes skattesystemer til at undgå at betale skat.

Skader firmaers renommé

Rapporterne i de seneste dage om, at ’nye’ store multinationale virksomheder som Google, Apple og Amazon.com åbenbart tilsidesætter ethvert borgerligt samfundshensyn ved at flytte rundt på deres omsætning gennem brug af datterselskaber i traditionelle skattely som Cayman Islands i Caribien eller blot gennem andre EU-lande som Irland med en lavere selskabsskat har rystet den politiske opinion i EU.

Det amerikanske skattevæsen har netop indledt en sag mod computerkoncernen Apple, og USA og Europa har fælles interesse i at få standset de multinationale virksomheders brug af kreativ skattetænkning, når de store vestlige økonomier mødes til G-8 topmødet i Nordirland i juni.

»Man må simpelthen standse de internationale virksomheders brug af skattely.« siger Pascal Saint-Amans, leder af den skattepolitiske afdeling i OECD. Og det er ifølge hans vurdering heller ikke så svært.

»Det drejer sig blot om at indgå aftaler om, hvor firmaet skal beskattes.«

Og da de store industrilande som USA, Tyskland, Frankrig og Storbritannien har den økonomiske magt på deres side, burde det ikke være så svært.

EU taler nu om at opstille to sorte lister med syndere:

En for lande, der fortsætter med at fungere som skattely.

Og en som er mere kontroversiel og som vil bestå af de firmaer som f.eks. Google og Apple, som benytter sig af ’kreativ’ skattetænkning.

En opstilling af den sidste liste kan blive afgørende, fordi intet multinationalt foretagendes omdømme med et væsentligt salg til private vil kunne klare således at blive sværtet til som skattesvindlere.

Nemme tyske trusler

»Debatten har flyttet sig væsentligt i de seneste år. Det afgørende for EU-landene er nu at sikre en fair skattepolitik internt i Unionen,« siger økonomen Güntram Wolff fra Breugel-tænketanken i Bruxelles.

Efter finans- og eurokrisen er skattepolitik blevet et afgørende element i den økonomiske debat internt mellem EU-landene, og internt kan det ikke længere accepteres at lande som Irland, Østrig eller Luxembourg forsøger at vinde sig fordele gennem en løs skattepolitik.

Den afgørende løsning ville selvfølgelig være en harmonisering af i det mindste selskabsskatte gjorde, men det ligger lidt ude i fremtiden.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, gjorde det derimod klart i går i Bruxelles, at »alle selskaber skal betale skat«, og at det bør man stræbe efter i G8-sammenhæng.

Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort for en tysk kansler, som har som stødpude, at tysk industri er så overlegen på både konkurrence, pris og ikke mindst produkter, at det resulterer i en nogenlunde positiv handelsbalance, selv over for Kina.

Men de multinationale virksomheders nye brug af skattely er så omfattende, at det skaber kuldegysninger rundt om i diverse finansministerier i Europa.

EU sagde i går basta – slut finale – over for erhvervslivets brug af skattely. På det kommende G-8 topmøde i juni kan der komme en langt kraftigere udmelding.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Erik Jensen

Apple - Think different... Google - Don't be evil...