Læsetid: 3 min.

Forsvarsminister frygter afghansk hjerneflugt

Afghanistans præsident advarer om, at asyl til tolke medfører hjerneflugt fra landet. DF er enig, EL kalder præsidenten utroværdig, mens forsvarsministeren mener, det er et ’sagligt argument’
’Jeg forstår godt, at Afghanistan gerne vil holde på de veluddannede, som har forudsætninger for at være med til at genopbygge landet. Så det er et relevant, sagligt synspunkt, som må indgå i overvejelserne,’ siger forsvarsminister Nick Hækkerup.

Keld Navntoft

15. maj 2013

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) vil nu tage hensyn til, at Afghanistan advarer mod at give asyl til afghanske tolke og andre lokalt ansatte af frygt for en såkaldt hjerneflugt fra landet.

Advarslen kommer på et tidspunkt, hvor forsvarsministeren arbejder på at finde en løsning for otte lokale tolke i Helmand-provinsen.

»Vi prøver jo – sammen med briterne – at finde ud af, hvordan det her kan håndteres. Og det her er et sagligt argument, som man også må tage hensyn til. Jeg forstår godt, at Afghanistan gerne vil holde på de veluddannede, som har forudsætninger for at være med til at genopbygge landet. Så det er et relevant, sagligt synspunkt, som må indgå i overvejelserne – sammen med en lang række andre forskellige kriterier,« siger Nick Hækkerup.

Afghanistans præsident, Hamid Karzai, skriver i et notat til Tyskland, at han frygter, at veluddannede afghanere vil benytte et tilbud om asyl til at forlade landet. I notatet skriver præsidenten, at en sådan brain drain vil skade Afghanistans fremtid og advarer mod overførslen af de afghanske lokale ansatte til Tyskland eller andre allierede lande.

»Den tyske regering tager den afghanske stillingtagen alvorligt og ønsker ikke at tilbyde alle lokaltansatte afghanere i ISAF ophold. I stedet har man oprettet en fond til videreuddannelse af personalet i Afghanistan,« oplyser den danske forsvarsattaché i Berlin.

En lignende begrundelse for at afvise at give tolkene asyl er tidligere blevet fremført af den britiske premierminister David Cameron.

I takt med at ISAF-styrkerne bliver trukket hjem fra Afghanistan, frygter mange lokalt ansatte, og ikke mindst styrkernes tolke, at Taleban vil hævne sig på dem.

Men da Hamid Karzai besøgte Danmark i begyndelsen af måneden, afviste han imidlertid, at tolkene er i fare af den grund.

»Nej, sir, det er de ikke,« understregede Afghanistans præsident ved den lejlighed.

Moralsk ansvar

Den forklaring får i dag Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, til at kalde Karzai »dybt utroværdig«.

»Danmark kan ikke løbe fra sit moralske ansvar for at beskytte disse mennesker – og om nødvendigt give dem asyl. Men det skal selvfølgelig være en individuel vurdering af deres beskyttelsesbehov. Så kan det godt være, at nogle af dem foretrækker en løsning, hvor de bliver i Afghanistan. Men det afgørende er, at de får den beskyttelse, som der er brug for,« siger Nikolaj Villumsen.

Til gengæld forstår Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, den afghanske præsidents advarsel.

»Jeg har jo hele tiden sagt, at det er et svigt af afghanerne. De er jo alle sammen i fare dernede. Der er generelt et højt trusselsniveau. Men vi svigter Afghanistan, hvis vi suger dygtige mennesker ud af deres land. Dygtige og modige mennesker. Og initiativrige. Det er, hvad man er, når man har meldt sig til et sådant job. Så de har alt mulig grund til at blive for landets skyld,« siger hun.

Under alle omstændigheder mener Liberal Alliances forsvarsordfører, Villum Christensen, at tolkene nu engang er Danmarks ansvar:

»Vi skal tage vare på de folk, og hvis vi ikke kan det, så står det virkelig sløjt til. Mange af dem er jo lige så udsatte som vores soldater. Jeg siger ikke, at de nødvendigvis skal til Danmark. Men det er naivt at tro, at bare fordi man flytter dem til en anden region eller provins i Afghanistan, så er de uden for livsfare. Der er farligt i alle områder. Og vi kan altså ikke bare sige, at vi har hyret et firma, og det må de tage sig af.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thorbjørn Kühl

Man kan spørge sig selv om. Det ikke havde været smartere fra starten af at tage nogle danske tolke med til Afganistan, eller der var måske ikke nogen som havde lyst til at tage med, det ville selvfølgelig også have været dyrt fordi de sikkert skulle have mere i løn end lokale tolke.

Hvis man så tænker den tanke til ende, var det så ikke billigere at droppe det danske militær og bruge pengene på at købe en professionel hær, vi kunne jo finde en masse allerede kamptrænede folk i fx Afganistan. Så ville der heller ikke være noget problem når de blev skudt, andet end en bod til de efterladte.

Lidt ligesom fremmedlegionen...

Thorbjørn Kühl, - nu var det jo ikke kun sproget, men også et lokalkendskab der gjorde at man brugte tolke der var indfødte..

mht at bruge en lejet hær, - det er det vel også selvom man kalder det noget andet! Mig bekendt er der ikke nogen frivillige soldater, de får alle løn!