Nyhed
Læsetid: 2 min.

De mest ekstreme klima-forudsigelser ’kan være forkerte’

Ny forskning nedjusterer intervallet for forventede temperaturstigninger som følge af global opvarmning, men fastholder, at verden styrer mod et globalt temperaturniveau, der vil indebære klimakatastrofer
Udland
22. maj 2013

Nogle af de meste ekstreme forudsigelser om den globale opvarmning bliver næppe til virkelighed, viser ny forskning. Den anfægter dog ikke, at verden stadig styrer imod en temperaturstigning på det dobbelte af, hvad der betragtes som sikkert.

Forskerne vurderer nu, at opvarmningen næppe passerer niveauet på fire graders celsius over den globale gennemsnitstemperatur i førindustriel tid. Vurderingen bygger på en kompilering af de målinger, som er foretaget inden for det seneste årti. Konsekvenserne vil dog stadig blive katastrofale for store dele af Jorden, der vil blive ramt af tørkeperioder, voldsommere vejr, oversvømmelser og hedebølger. Nogle klimaforandringsskeptikere har hævdet, at klimaforandringerne skulle være gået i stå med henvisning til, at man skal helt tilbage til 1998 for at finde den hidtil højeste globale gennemsnitstemperatur. Den nye undersøgelse, som offentliggøres i tidsskriftet Nature Geoscience, påviser imidlertid, at der skal en meget længere ’pause’ til for at kunne sandsynliggøre, at verden ikke skulle være under hastig opvarmning. Alexander Otto fra Oxford University, hovedforfatter til undersøgelsen, pointerer, at hovedparten af den seneste opvarmning er blevet absorberet af verdenshavene, men at havenes evne til dette vil mindskes, i takt med at de opvarmes. Oceanernes termiske ekspansion er en af de væsentligste faktorer bag de stigende vandstande, både de aktuelt målte og de i prognoser fremskrevne.

Retvisende simuleringer?

Den højeste globale gennemsnitstemperatur til dato blev registreret i 1998 under påvirkning af en særligt stærk El Niño, et vejrsystem i det sydlige Stillehav, der udløser varmere og mere stormfuldt vejr og veksler med det mildere system ved navn La Niña. Siden da har tendensen i de globale overfladetemperaturer vist en klar stigning i forhold til gennemsnittet taget over en længere periode – de 10 varmeste år, der er målt, har alle været siden 1998 – men klimaskeptikere har alligevel hævdet, at denne periode skulle repræsentere en pause i opvarmningen. Otto siger, at dette seneste mønster ikke kan tolkes som et tegn på, at klimaforandringerne skulle være gået i stå: »Vi er nødt til at se på en meget længere periode for at kunne drage den konklusion, at den globale opvarmning ikke skulle finde sted,« siger han. En sådan periode kunne være på helt op til 40 år, siger han og understreger, at undersøgelsen viser, at de modeller, som klimaforskerne bruger, er »ret præcise«. En omfattende analyse af klimaforskningens resultater ventes at blive offentliggjort i september af Det Mellemstatslige Panel for Klimaforandringer. Jochem Marotzke, professor ved Max Planck-instituttet for Meteorologi i Hamburg og medforfatter til undersøgelsen siger: »Det er vigtigt ikke at overfortolke et enkelt årti.«

Hertil siger Richard Allan, klimaekspert ved University of Reading: »Disse analyser har gjort brug af mange observationer for at nå frem til et skøn om Jordens aktuelle opvarmningstempo, og de viser, at vores simuleringer af klimaforandringer langt ude i fremtiden ser ud til at være ganske retvisende.«

 

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lyder som gode nyheder.