Læsetid: 4 min.

Obama vil afslutte krigen mod terror

I en tale i går forberedte præsident Obama amerikanerne på en afslutning af krigen mod islamistiske terrorgrupper og en tilbagevenden til det trusselbillede, der eksisterede før 11. september 2001. Han lovede åbenhed om droneangreb – og lukning af Guantánamo
Som led i en omdefinering af terrortruslen og USA’s strategi vil præsident Obama optrappe sine bestræbelser på at få Guantánamo-lejren lukket. Foto: Scanpix

Som led i en omdefinering af terrortruslen og USA’s strategi vil præsident Obama optrappe sine bestræbelser på at få Guantánamo-lejren lukket. Foto: Scanpix

24. maj 2013

Præsident Barack Obama erklærede i går i en tale på National Defense University i Washington, D.C., at USA’s 12 år lange krig mod islamistisk terrorisme lakker mod enden.

Ifølge en seniormedarbejder i Det Hvide Hus vil Obama-regeringen søge at revidere en lov vedtaget af Kongressen efter terrorangrebet 11. september 2001, der bemyndiger USA til at anvende militærmagt i selvforsvar mod al-Qaeda og allierede terrorgrupper.

Loven – Authorization to Use Military Force – har ydet både præsident George W. Bush og Obama juridisk dække til at føre krig i Afghanistan og Irak og til at anvende tortur mod terrormistænkte i hemmelige CIA-lejre i Europa såvel som i Mellemøsten.

Loven er ligeledes blevet nævnt som begrundelse for at anvende væbnede droner til at dræbe personer mistænkt for at tilhøre al-Qaeda, andre islamistiske terrornetværk og Taleban i Afghanistan, Pakistan, Yemen og Somalia.

Selv oprettelsen af en udenretlig fangelejr på Guantánamo-basen på Cuba er en følge af Kongressens beslutning om at give USA’s præsident bemyndigelse til at føre krig mod terrorister.

Nyt kapitel

Men nu er det ifølge præsident Obama på tide, at USA lægger dette kapitel bag sig og omdefinerer kampen mod terrorismen.

»Vi har degraderet al-Qaedas kerne og deres allierede så meget, at vi nu er tilbage i den trussels-situation, som vi befandt os i før 2001,« forklarede Obamas seniorrådgiver i en briefing i går.

Han fortsatte: »Militærmagt alene kan ikke besejre terrorismen, og en tidsubestemt magtanvendelse mod terrorisme ville ændre vort lands demokratiske karakter. Derfor skal USA i fremtiden engagere sig mere i at hjælpe andre lande med at opbygge demokratiske institutioner, hjælpe dem med økonomisk udvikling og satse på at løse konflikter.«

Det er primært i denne brede sammenhæng, man skal forstå præsidentens ønske – udtrykt i talen i går – om at skabe åbenhed og gennemsigtighed om det juridiske belæg, regeringen har for at bruge droner til at henrette borgere i andre lande, herunder amerikanere. I denne uge underskrev Obama en forordning, som fastlægger de retningslinjer, regeringen skal følge ved anvendelse af droner til angreb mod terrormistænkte.

Dødslister

Retninglinjerne vil opstille kriterier for, hvem der opføres på en dødsliste, hvilke kriterier de skal opfylde for at kvalificere sig, og hvilken trussel de udgør mod USA’s nationale sikkerhed på angrebstidpunktet – og til sidst: Hvor stor en risiko uskyldige civile udsættes for.

»Vi skal være næsten 100 proccent sikre på, at ingen civile rammes,« siger rådgiveren.

Præsident Obama foreslår endvidere, at disse beslutninger skal forelægges en særlig domstol, der vil have bemyndigelse til at vurdere, om de er i overenstemmelse med national lovgivning og folkeretten.

Det er i det lys, man skal se præsidentens beslutning om gradvist at overføre bemyndigelsen til at operere droner fra CIA til forsvaret. I hans første embedsperiode forvandledes CIA til en efterretningstjeneste direkte involveret i væbnede angreb mod terrormistænkte uden demokratisk opsyn.

USA’s væbnede styrker er derimod under direkte opsyn af Kongressen og skal derfor rapportere hvert eneste droneangreb til de to kamres forsvarsudvalg. Pentagon skal endvidere efterleve den humanitære folkeret, altså krigens love. CIA er ikke underlagt samme strenge krav.

USA vil gradvist nedtrappe anvendelsen af droner mod Taleban i Afghanistan i forbindelse med tilbagetrækningen af dets styrker i 2014. Obama nævnte ikke, hvorvidt droneangreb i Pakistan vil ophøre. Den nyvalgte regering i Islamabad forventes at ville anmode USA om at sætte en stopper for denne type krigsførelse.

I Yemen og Somalia arbejder CIA og Pentagon i forvejen sammen om at gennemføre droneangreb mod henholdsvis al-Qaeda på den Arabiske Halvø og den islamistiske milits al-Shabbab. I sin tale antydede Obama, at droneangrebene vil fortsætte i disse lande.

Lukning af Guantánamo

Som led i en omdefinering af terrortruslen og USA’s strategi vil præsident Obama optrappe sine bestræbelser på at få Guantánamo-lejren lukket, og størsteparten af de fortsat 166 tilbageholdte mænd overført til deres hjemland, tredje lande eller til det amerikanske fastland.

Præsidentens seniormedarbejder stillede i udsigt, at en indstilling af overførslen af 56 yemenitiske fanger – der er blevet clearet af Pentagon – vil blive ophævet. USA planlægger at overføre to-tre fanger ad gangen til styret i Sana’a og sikre sig, at de ikke slutter sig til al-Qaedas styrker i landet, inden man overfører flere.

Udover de 56 yemenitter befinder der sig 30 andre fanger af anden nationalitet, der er rede til at blive sendt hjem. Et dusin af de resterende 74 fanger vil blive stillet for en militær domstol på det amerikanske fastland, sagde seniorrådgiveren.

Andre fanger, der anses for at være for farlige til at løslade, vil blive interneret i et særligt fængsel, Pentagon vil opføre i USA.

Men Obamas plan vil blive mødt med stor modstand fra Kongressen, som ved lov har nedlagt forbud mod overførsel af terrormistænkte fra Guantánamo til USA. Kun hvis præsidenten beslutter, at hans embede giver ham bemyndigelse til overførsel til et fængsel bygget af Pentagon, vil lejren blive lukket.

Menneskeretsgrupper vil også gøre indsigelser mod at overføre de særlige militære domstole fra Guantánamo til USA og at internere ’farlige’ fanger. Obama lagde dog op til, at nogle fanger vil blive retsforfulgt af forbundsdomstole.

»Det er ikke stedet, der er afgørende. Obama bør eliminere de militære domstole og lade kriminelle domstole retsforfølge de terrormistænkte. At placere fangerne på ubestemt tid i et Pentagon-fængsel ville fratage dem deres ret til at blive stillet for en domstol,« siger Gabor Rona, leder af folkeretsafdelingen i Human Rights First i New York.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jesper Wendt

Intentionerne har været der, handlingerne knap så meget. Snakken er da meget hyggelig, men ret ligegyldig.

Henrik Darlie

I 2007 ville han lukke gtmo, og nu vil han stoppe "krigen mod terror".
Det næste bliver vel at han vil stoppe bankslynglerne, og deres ret til at blive stillet for en domstol.

Alexander Ildhøj

Krigen mod terror var fra start, intet andet end en illusion og har om noget kun bragt mere terror med sig. USA har på rekordtid pisset hele den muslimske verden af og nu forventer han, at stridsøksen skal begraves uden videre?

Det er ønsketænkning fra hans side af, og selvom de åbenlyse krige måske stopper, inden længe, vil der stadig være hemmelige militær-operationer i området som skal sikre USA's position dernede.
Nogle der ved om denne 'afslutning af krigen' indbefatter de dusinvis af militærbaser som amerikanerne har oprettet i regionen?

Jeg håber dog inderligt, at USA trækker sig ud af regionen, fuldstændigt og lader dem være i fred til at genopbygge de samfund som er blevet lagt i ruiner.

Hugo Pieterse, Karsten Aaen, Jens Lerdorf, Henrik Darlie og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Bullshit.
Lovgivningen og procedurerne har allerede ændret sig i sådan et omfang, at omklassificering af nogle komponenter i trusselbilledet har marginal betydning i forhold til den måde, hele befolkningen behandles på.
Åbenhed om droneangreb er der ingen, der tror på, og den Obama, der taler om lukning af Guantanamo, husker vi fra valgkampen. Det er aldrig sket endnu.

Hugo Pieterse, Karsten Aaen, Jens Lerdorf og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Henrik Darlie

Man må åbenbart ikke kommentere usa's chikane af venezuela og usa's evindelige krigslarm. Det tegner nok et forkert billede af den pæne obama.

Obama bruger ordet "war" 32 gange i sin tale og nævner kun 4 gange ordet "democracy". Det fortæller vist hvad manden har på hjerte.

Karsten Aaen, Jens Lerdorf og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Fremtiden:

Alle med indsigt i sammenhængene bliver udpeget som oprørere/terrorister, mens alle de nyttige idioter bliver sendt til fronten i krig, hvor de kan stå med ryggen til fjenden og dræbe deres ligemænd foran dem.

Alt imens de moralks fordærvede kan side i deres elfenbenstårne og more sig ypperligt over at dele ordner og medaljer ud til de mest nyttige idioter.

Karsten Aaen, Jens Lerdorf og Henrik Darlie anbefalede denne kommentar
Jens Lerdorf

Nedlæg CIA og 'terror' problemet er løst

Og hvad med at nedlægge nogle af de 900 militær baser US har udenfor deres land og få slettet de vist nok over 1 million amerikanske statsborgere, der er kommet på US's Big Brother overvågnings 'terror liste', der 'inddirekte' er mistænkt for, at kunne skade landets sikkerhed!

Obamas ønske om at nedtrappe det iscenesatte 9/11 had til islamisk terror er nok mere et taktisk politisk spil, selvom det da bestemt er positiv at han har fået lidt dårlig samvittighed.

Men når CIA kan køre sit eget løb, er det jo begrænset hvad han kan gøre for at stoppe dem der fremprovokere terror.

Ib Christensen, Hugo Pieterse og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Man må medgive Obama, at er en sjælden kanariefugl. En der kan blive ved at trille og synge noget så smukt, selv om minen er fyldt med gas. Men det var vel derfor, at han blev valg i dyrehandelen.

Oscar Ibrahim

Hvis 'terror' problemet skal løses, så skal man benytte sig af andre metoder end dem man hidtil har benyttet sig, da der ikke er tydelige tegn på fremgang i bestræbelserne på at løse den globale terrorisme.

Som jeg ser det, så bør man arrangere et møde, hvor alle de mest magtfulde politikkere deltager SAMT ledere og formænd af terror organisationer. Det vil altså sige et møde, hvor Barack Obama, François Hollande, Angela Merkel, Xi Jinping, Vladimir Putin og David Cameron sidder ved den ene bordende og hvor ledere af Al-Qaeda, Taliban og alle andre terror organisationer sidder ved den anden bor ende.

Det er nødvendigt at begge sidder forstår hinanden. Hvis Obama og 'company' sidder ned og snakker sammen med deres fjender kan de sammen løse problemet. Det er derfor nødvendigt at alle er diplomatiske og at begge parter respekterer hinanden på lige fod. På denne måde kan lederne af terror grupperne også indse at det de har gang i er noget som ikke bør finde sted. Desuden er det også værd at tænke over at vi lever i en global finans-, økonomisk -, afsætningkrise (hvad man nu vil kalde den) og derfor bør bruge penge på andet end krig. Det kunne værre en idé f.eks. at bruge pengene på at omstille alle vores energikilder til grønne vedvarende energikilder. Alle de penge som USA brugte på Irak krigen kunne f.eks. været brugt til ovenstående formål i hele USA og Europa!

Derudover kunne jeg også tænke mig, at formænd for racistiske grupper- og organisationer deltager i mødet. Dernæst skal alle, sorte, hvide, gule mm. snakke sammen og prøve at blive venner ved, at en anden person som alle respekterer skal overbevise alle lederne af de racistiske grupper om, at racisme er noget være bullshit og at vi lever i 2013 og derfor for længst burde være over dette problem. Det kan nemlig simpelthen ikke passe at der stadig findes racisme. Det er simpelthen for pinligt! Føj for satan siger jeg bare!

På denne måde vi slå to fluer med et smæk. De to fluer er selvfølgelig terrorisme og racisme. Smækket er et møde. Andet kræver det ikke. Kom så igang!

Hugo Pieterse

Oscar Ibrahim: "at racisme er noget være bullshit og at vi lever i 2013 og derfor for længst burde være over dette problem. Det kan nemlig simpelthen ikke passe at der stadig findes racisme. Det er simpelthen for pinligt! Føj for satan siger jeg bare!"

Ja?

Nu er der selvfølgelig efterhånden en hel stribe af forskellige definitioner af ordet "racisme", hvilket ikke gør diskussionen lettere.

Men kære Oscar, hvor mange lommepenge får dine børn, og hvad spenderer du på deres fødselsdagsgaver - og hvor mange lommepenge giver du dine naboers børn og hvor meget spenderer du på deres fødselsdagsgaver?

Ved siden af alle de negative definitioner af racisme, findes der stadigvæk en helt naturlig racisme som er udbredt blandt de fleste folkeslag i verden, (desværre mindst hos hvide Europæere som er hjernevasket med Frankfurterskolens gift) en racisme som faktisk er en evolutionær forudsætning for at et folk overhoved kan overleve.

Hvorfor kæmper en hantiger til døden mod andre hantigre som vi snige sig ind på dets territorium? Det er fordi den kæmper for sit eget afkom, for at give sine egne gener de bedste betingelser for overlevelse i fremtiden. "Racisme" er naturligt. Det er en højst nødvendig evolutionær overlevelsesstrategi. Racisme, selektiv udvælgelse og diskrimination har skabt de danske kvinders skønhed og er årsag til det intelligensniveau en gennemsnitsdansker bliver født med, (som er betydeligt højere end det der findes i det sydlige Afrika) og har skabt vores samfund og vores kultur.

Racisme betyder også solidaritet. Det er naturligt for medlemmer af en gruppe ikke kun at bekymre sig om deres egne børn, men også om de andre gruppemedlemmers børn. Det findes både hos dyr og hos mennesker - det er evolutionen som påbyder os at overleve. Som individ, som familie, som mindre gruppe, og som større gruppe.

Med ankomsten til Danmark af hundredtusinder af folk med fremmed etnicitet og kultur, er det nu også slut med offerviljen til fællesskabet. Jeg har f.eks. ikke én øre til overs for Hassan og Asmaas børn - ikke én. Jeg kunne godt leve med at blive flået i skat den gang jeg vidste at det kom danske børn og andre mennesker som ligner mig selv til gavn. Og sådan vil det være for de fleste. Med det multikulturelle / multietniske samfund forsvinder solidariteten, og begynder alles kamp mod alle.

Racisme er naturens højeste visdom.

Racisme er den mest basale menneskeret.

Henrik Darlie

@hugo

"Det er en højst nødvendig evolutionær overlevelsesstrategi."
"Racisme betyder også solidaritet"
"Racisme er naturens højeste visdom."
"Racisme er den mest basale menneskeret."

Racisme kunne også tænkes blot at være en primitiv strategi for de dårligst egnede.
Den følges nemlig ofte af en adfærd der ligner noget man finder hos laverestående væsener.
Racisme er en måde at være tilbagestående på, og vil nok ikke føre til de store fremskridt for menneskeheden, hverken teknologisk, økonomisk eller socialt.
Og det er nok godt det samme.

Hugo Pieterse

@Henrik Darlie

"laverestående væsener"

Hvad er dog det for noget? Er alle væsener ikke lige da?

Men lad os sige at de findes sådan bare for ekspirimentets skyld. Hvad sker der hvis et "højrestående væsen" og et "laverestående væsen" parrer sig, og ville det være i det "højrestående væsens" interesse at blande gener med det "laverestående væsen"?

Henrik Darlie

@hugo

Når jeg siger laverestående henviser jeg til noget der foregår i væsenets hjerne.
Jeg ved ikke om de skulle være 'lige', men ens er de nok ikke.
Hvis generne iøvrigt kan forliges vil jeg tro at naturen råder.

Carsten Hansen

Som vist i en anden tråd, så er racismen ikke størst i demokratiske lande; Tværtimod.

Men det er vist ikke det tråden handler om.

Helt fint at nedtrappe krigen mod terror; I hvert fald den facon Bush og hans håndlangere indførte.
Terror skal naturligvis bekæmpes og som bekendt så finder f.eks islamister altid en grund til at udøve terror. Er der ikke længere en krig at hænge det op på, så kan de altid vende tilbage til Palæstina-spørgsmålet, tilfældige tegninger , "Vestlig tilstedeværelse i Mellemøsten" eller en generel trang til voldelig Jihad.
Ovenstående er jo den måde Mellemøstlige magthavere og religiøse ledere fastholder grebet om magten og masserne.

Jesper Wendt

Nej, væsener er ikke lige, deri indgår fødekæden. Årstallet er vist ret ligegyldigt.

Eksperimentet kan følges med nyttejobs.