Nyhed
Læsetid: 3 min.

Pakistans nye premierminister vil slutte fred med Indien

Nawaz Sharif forventes at gennemføre ændringer, der vil underminere generalernes indflydelse og styrke både økonomien og relationerne til Indien
Udland
14. maj 2013

Det fulde omfang af Nawaz Sharifs bragende sejr ved Pakistans parlamentsvalg stod klart søndag. Valget forøger chancen for, at landets kommende premierminister vil kunne regere uden koalitionsaftaler og med frihed til at gennemføre, hvad støtter ser som en potentielt revolutionerende dagsorden.

Ud over at give den hensygnende økonomi en overhaling vil Sharif og hans konservative Pakistans Muslimske Liga sætte en stopper for landets årtier gamle fejde med Indien og sætte Pakistans nævenyttige generaler på plads.

Det er et program, som har skaffet ham opbakning selv blandt venstresnoede kritikere, der ikke deler hans konservatisme. Det har også tændt håb i Indien og Afghanistan.

Selvom det endelige resultat først bliver klar om et par dage, forudser pakistanske tv-stationer, at Sharif blot skal bruge en håndfuld uafhængige kandidaters opbakning for at kunne sikre sig et fungerende flertal i parlamentet. Dermed får han ikke brug for støtte fra de rivaliserende partier.

Søndag havde Sharif forskanset sig i sin luksusejendom i Lahore, hvor han arbejdede på at sammensætte en regering. Partikilder sagde, at han håbede at kunne præsentere resultatet længe før den grund-lovsbestemte frist på to uger udløber.

Forandret under eksil

Sharif, der er blevet milliardær i stålindustrien og startede sin politiske karriere under militærdiktaturet i 1980’erne, er et overraskende symbol på radikal forandring i Pakistan. Under sin forrige regeringsperiode beordrede han en kritisk avisredaktør kidnappet, og pressede på for indførelse af sharia.

»Han har udviklet sig, mens han var i eksil,« siger Mehmal Sarfraz fra South Asian Free Media Association med reference til militærkuppet i 1999, anført af forhenværende hærleder Pervez Musharraf, der tvang Sharif ud af Pakistan.

Sharif har ikke tillid til landets generaler, som har væltet tre regeringer siden Pakistans dannelse i 1947, sidder på omfattende økonomiske interesser og har det sidste ord i landets udenrigspolitik.

Men på trods af militærets magt har Sharif understreget – blandt andet i interviews med indiske journalister – at hæren ifølge grundloven står under de civile politikere.

Sharifs evne til at samle på tværs af politisk skillelinjer afspejles af Ayesha Siddiqa, en fremtrædende akademiker og analytiker, som siger, at hendes hensigt egentlig var at stemme på Pakistan Peoples Party (PPP), der ligger til venstre for midten.

»Jeg har altid været PPP-støtte, og alligevel endte jeg med at stemme på Sharif, for hvem ellers? Han er den eneste leder, der vil forsøge at tage noget af magten tilbage fra den militære elite.«

Militæret vil muligvis modsætte sig ethvert forsøg på at håndhæve civil magt, ikke mindst op til afviklingen af NATOs krigsmission i Afghanistan næste år. Sharif har talt om at lade afghanerne træffe deres egne beslutninger, og Afghanistans præsident Hamid Karzai sagde søndag, at han bifaldt Sharifs valgkampagne, hvori han »opfordrede til venskab og samarbejde med Afghanistan«.

Kritikere mener imidlertid, at Sharif er for slap over for Pakistans ekstremister og selv over for de militante grupper, som er ideologisk tæt på Taleban i Afghanistan.

Økonomien vigtigst

Det afgørende punkt i Sharifs program er imidlertid at kickstarte Pakistans sløve økonomi, der især bliver tynget ned af ødelæggende strømafbrydelser. Han håber at kunne styrke økonomien ved at forstærke de skrøbelige handelsrelationer med Indien, som Pakistan har udkæmpet tre store krige med siden 1947.

»Alle partier ønsker fred med Indien,« siger Mehmel Safraz. »Men kun Sharif kan levere, fordi hans patriotisme som højreorienteret punjabinationalist ikke kan betvivles. Hvis han var PPP, ville han være blevet kaldt forræder.«

Sharif siger, at han ønsker en fredelig udgang på Kashmir-konflikten, og har lovet at sørge for, at Indien ikke bliver angrebet fra pakistansk jord. Sharif har som forretningsmand angiveligt altid været pro-indisk.

Da resultaterne tikkede ind lørdag aften, mindede Sharif journalister om, at han havde arbejdet for at løsne spændingerne mellem de to lande allerede før, han blev sendt i eksil af Musharraf.

»Vi fortsætter, hvor vi slap,« sagde han.

Indiens premierminister, Manmohan Singh, talte med Sharif søndag og inviterede ham på besøg i Indien på et »gensidigt passende tidspunkt«.

At løse Pakistans økonomiske problemer vil imidlertid kræve politiske reformer – ikke mindst en udvidelse af skattegrundlaget, så flere kommer til at betale – noget som kan vise sig upopulært blandt Sharifs egne støtter i forretningsverdenen.

Han bliver også nødt til at skære i urentable eltilskud, hvilket muligvis vil få priserne til at stige for de allerede hårdt pressede forbrugere, ligesom han bliver nødt til at udføre radikale kirurgiske indgreb på Pakistans oppumpede offentlige virksomheder, herunder det nationale flyselskab.

 

© The Guardian og Information.

Oversat af Nina Trige Andersen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her