Læsetid: 5 min.

Stockholm brænder på lavt blus

Det har været en urolig uge i mange af Stockholms indvandrerforstæder, men situationen er ikke i nærheden af Paris 2005 eller London 2011. Mange gætter på, at det værste er overstået efter weekenden
Selv om internationale medier skriver om et Stockholm i brand, nedtoner både svenske medier, myndigheder og politikere urolighederne. ’Hver såret person er en tragedie, og hver brændt bil er en fiasko for samfundet, men Stockholm brænder ikke. Lad os se realistisk på situationen,’ siger byens vicepolitichef, Ulf Johansson.

Selv om internationale medier skriver om et Stockholm i brand, nedtoner både svenske medier, myndigheder og politikere urolighederne. ’Hver såret person er en tragedie, og hver brændt bil er en fiasko for samfundet, men Stockholm brænder ikke. Lad os se realistisk på situationen,’ siger byens vicepolitichef, Ulf Johansson.

JONATHAN NACKSTRAND

25. maj 2013

Ali Nageie, en 53-årig taxichauffør fra Somalia, havde bare tænkt sig en lille pause i en lang arbejdsdag, et hurtigt aftensmåltid og en snak med kolleger og landsmænd på den somaliske restaurant Blue Moon i Stockholm-forstaden Rinkeby. Han nåede knap nok at begynde på sin gryderet, før råb og leben lokkede ham og andre restaurantgæster – som altid på Blue Moon udelukkende mænd og næsten udelukkende somaliere – ud på gaden, hvor Nageie så sin taxa og fire andre biler stå i flammer.

Halvanden time senere, efter at brandvæsenet havde været forbi for at slukke branden, stod Nageie torsdag aften i sod og pulverskum og kiggede mismodigt på de forkullede rester af sin kun tre måneder gamle taxa.

»Det er så trist. Hvem finder på den slags? Hvad har jeg gjort,« spurgte han uden at få noget tilfredsstillende svar fra de forsamlede journalister og andre nysgerrige på parkeringspladsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karsten Aaen

Og som altid hjælper de danske bloggere, Jalving, Uhrskov og Støvring godt til. Med at at forplumre, forhale, fortolke, og omfortolke alt dette. Og med at tro mere på udenlandske avisers beretninger ind på svenske mediers og politikeres beretninger.....

jasper bertrand

Ja nu kan man jo ikke tro meget på svenske mediers beretning når de journalister der dækker begivenhederne direkte føler sig foranlediget til samtidig at skrive artikler om at journalister ikke må skrive noget der kan misbruges af folk der ønsker at diskutere indvandring og integration. Se Dagens Nyheders tanker om dette.
Hørte lige i DR2 at de ramte områder overvejende var beboet af folk med anden etnisk baggrund, et fakta statement, det ville være utænkeligt at udtrykke i et større medie i Sverige.

Per Torbensen, Hugo Pieterse og Finn Thøgersen anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

Sverige har i den grad åbnet sit samfund og sine grænser for indvandring af især muslimer fra Mellemøsten og Nordafrika, og afsat enorme ressourcer til de indvandrede.
Det samme har lande som Frankrig og England.
Både London og Paris har set forstæder i brand, no-go sharia zoner og ekstrem voldelig kriminalitet fra disse mennesker, og helt symptomatisk forklares "udfordringerne" som et udslag af socio-økonomiske faktorer (en eufemisme for kulturel og religiøst betinget vold).
Nu er turen så kommet til det integrationsvillige sverige hvor man ellers (som multi-kulturel) ville forvente at al den venlighed og forståelse ville føre til integration og menneskelig samhørighed, men nej.
De mest eksotiske forklaringer jeg har hørt på det svenske "fænomener" indtil nu, er "mangel på boliger" og "høj ungdomsarbejdsløshed", men problemet er i virkeligheden kulturen hos de mennesker der er indvandret, og selvom ingen rigtigt tør sige det højt, ved alle på til højre og venstre at dét og netop dét er årsagen.
Troede nogen virkelig at multi-kultur og kulturberigelse var et tagselv-bord hvor man kunne nappe lidt krydret eksotisk mad, glade negre i kjoler og trommedans på bytorvet, og så bare lade de kulturelle tallerkener med sekterisk klankultur, ekstrem religiøs vold og psykopatiske opdragelsesmønstre med religiøs mishandling ligge tilbage?

Morten Østergaard, Morten Olesen, Morten Simonsen, J. A. Hansen, Peter Madsen, Hugo Pieterse, thomas pedersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Claus E. Petersen

Lidt i fortsættelse af min forrige indlæg vil jeg tilføje at man (skiftende regeringer) i sverige har gjort et kæmpearbejde for at fremme modviljen mod indvandrere, med særlige positive regler for netop indvandrere til ikke ringe frustration for den almindelige jönsson og svensson, der må se deres gamle gå for lud og koldt vand mens der f.eks. bliver brugt milliarder på at skaffe boliger til 10'tusinder af såkaldte flygtninge, at selv illegale indvandrede får bedre social sikring end "etniske" svenskere og at politiet for længst har opgivet at opklare sager hvor indvandrere og efterkommere er hovedmistænkte.

Erik Hayek, J. A. Hansen, Peter Madsen, Hugo Pieterse, thomas pedersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Peter Madsen

"Det har været en usædvanligt urolig uge i mange af Stockholms forstæder, hvor ikke alene biler, men også to politistationer, en håndfuld skoler og flere andre bygninger er blevet sat i brand, samtidig med at butiksruder er smadret i stor stil, og politi og brandvæsen flere gange er blevet mødt af stenkastende unge".

Men borset fra det så går det godt Fru Kammerherreinde. Så går det godt, så går det godt... eller bra burde jeg måske sige.

Uffe Palludan

Hvorfor har artiklen ingen forfatter?

Forfatteren må med det alternativ syn på mediernes samfundsmæssige rolle nødvendigvis være svensk. Læs her:

"De svenske medier har – i den vanskelige balance mellem at beskrive virkeligheden og ikke at bidrage til at gøre den endnu værre – været betydeligt mere afdæmpede i deres dækning end mange internationale. I går var der ikke én af Stockholms fire betalingsaviser, der havde balladen som tophistorie. Svenska Dagbladet og Expressen skrev om svensk indenrigspolitik, Dagens Nyheter om en mystisk elgsygdom, mens Aftonbladet kunne afsløre, at svenskerne har mindre sex end nogensinde."

Niels Christensen

Nu er de mange indvandere jo først og fremmest bragt ind som en arbejdskraftreserve, de liberale dele af Sverige betragter blot disse optøjer som et nødvendig onde. Optøjerne går jo primært ud over de som bor i forstæderne, det rammer ikke middel- og overklassen som andet end underholdning.
De ved jo godt det går over, når man man får fat på den hårde kerne af små kriminelle og venstrefløjs aktivister .
Den svenske regering har jo med sin privatiserings politik ikke mindst på skoleområdet sat gang i yderligere segregering, det er jo vigtigere at sikre at middelklassen ikke bliver utilfreds.

Egon Maltzon

@Niels Christensen
"Nu er de mange indvandere jo først og fremmest bragt ind som en arbejdskraftreserve, de liberale dele af Sverige betragter blot disse optøjer som et nødvendig onde."

Epic fail.

Sverige har i lighed med Danmark haft stop for indvandring siden midten af halvfjerdserne.

Træk den gamle traver hjem i stalden, og se virkeligheden i øjnene.

Hvis man endelig skulle komme med en ordentlig konspirationsteori skulle det være, at socialdemokratier importerede vælgere efter at de havde fundet ud af at Svenson stemmer borgerligt når han har fået villa, Volvo og vovhund.

Uffe Palludan

Kære Morten Johansen

Det vil jeg da gerne. Hvis det var i Danmark ville medierne råbe op, diskutere for og imod. De ville til enhver tid mene det var deres pligt at være kritiske. Finde de ansvarlige. Ekstrabladet, Jyllandsposten og Information ville hver have sin synsvinkel.
I Sverige forsøger samtlige medier i den samfundsmæssige konsensus navn at gyde olie på vandene. Der er ingen store problemer, hedder det. Der har således heller aldrig været et nævneværdigt indvandringsproblem.

Morten Johansen

Hej Uffe Palludan

Men det du citerer Thomas Heine for er jo blot det samme du gentager i dit argument, samtidig med at du antyder en uenighed med ham, i og med at du mistænker ham for at være svensk. Derfor kan jeg stadig ikke se logikken i det du skriver. Men det er muligvis min begrænsning.

Peter Madsen

Jeg ved ikke rigtigt, men havde gamle Kipling en pointe her "OH, East is East, and West is West, and never the twain shall meet".?

Uffe Palludan

Kære Morten

I dangens Sydsvenskan.se er problemerne i Stockholm og omegn ikke omtalt med et ord. (Dog er der en video). Hvis det var i Danmark var det forsidestof i alle danske aviser.

Karsten Aaen

Og hvorfor skulle problemer i Stockholm dog omtales i Sydsvenskan. I modsætning til Danmark ved svenske politikere nemlig godt at Københavns problemer ikke er repræsentative for hele landet! Og ift. det danske mediebillede (og det engelske) så tænk på det her: Bare en muslim siger noget ufordelagtigt eller noget som vi ikke er enige i her i dette land, dette Danmark, ja så siger alle ledere, i alle danske aviser (Information måske undtaget) at alle muslimer skal tage afstand fra dette og hint. Mærkeligt nok er der ingen der bryder sig om at kræve at alle katolikker skal tage afstand fra pateres sexmisbrug af børn mv. Vi kræver heller ikke at alle hinduer skal tage afstand fra fundamentalistiske hinduers fremfærd i Myanmar, eller Indien. Ingen kritiserer kaste-systemet i Indien. Ingen! (eller OK, næsten ingen)

Åbenbart synes visse danskere at glæde sig til at Sverige nu tager hul på indvandrer-debatten, som man påstår har været under lås og slå i Sverige - og i Tyskland - men intet er mere forkert. De af os som kan se svensk - og tysk tv! - ved skam udmærket godt, at der foregår en livlig debat om indvandrere mv. i både Sverige og i Tyskland. Debatten i disse lande foregår dog på den måde at man hiver kritikerne ind i diverse talkshows og lade dem tale ud, og lade modstanderne af deres synspunkter tale ud også. Det sig faktisk ofte at de ikke får et ben til jorden.

Også fordi de svenske og tyske journalister rent faktisk er i stand til at gennemskue de retoriske kneb disse personer bruger for at deres argumentation til at hænge sammen. Og dermed er i stand til påvise usammenhængede ting og sager i deres argumentation. Kort sagt: de er langt mere kritiske overfor alle, som optræder i tv-studiet. Ingen får lov til at komme med tomme påstande, uden at de argumenterer godt for det. Thilo Sarrazin fik f.eks. ikke et ben til jorden i de talkshows han deltog i på tysk tv i 2010 - efter han havde udgivet sin indvandrerkritiske bog. Og hvorfor? Fordi eksperter og tyrkiske, afghanske samt afrikanske indvandrere var i stand til at tilbagevise hans tal og hans argumentation...

Tuomas Sihvonen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Uffe Palludan

Hvorfor skulle Stockholm dog omtales i Sydsvenskan? Måske fordi USAs, Storbritaniens, Nederlandenes og nu også New Zealands ambassade advarer sine statsborgere at besøge de ramte områder. Måske fordi urolighederne snart har stået på i en uge. Måske fordi mere end 40 biler er brændt af. Måske fordi urolighederne breder sig til andre svenske byer, f.eks. Södertälje og Linköping. Måske fordi Malmö oplevede lignede uroligheder for fem år siden. Måske fordi Malmö rummer Nordens største Ghetto med over 60.000 ikke svenske indbyggere.

Men mine pointer vedrører ikke det der rent faktisk sker i Stockholm, men hvordan man i Sverige takler sådanne udfordringer, hvordan svenske mediers selvopfattelse er. Stockholm brænder, nuvel, men kun på lavt blus, hedder det sig. Det er en gang vrøvl.

Og så en ting til: Det er ikke rigtigt, at der foregår en livlig debat om indvandrere i Sverige. Jeg har selv deltaget i arbejdsgrupper i Malmö kommune, hvor emnet var sociale problemer og hvor det klart blev udtrykt at indvandrer sprøgsmål lå uden det emne - og så er det jo i en by, hvor over halvdelen af alle unge har en indvandrerbaggrund lidt svært at diskutere sociale problemer.

Karsten Aaen

Og ja, indvandrerspørgsmål ligger jo klart uden emnet 'sociale problemer'. Og hvorfor? Fordi det slet slet ikke er det som det her handler om, vel.....

De problemer der er i Sverige (og i DK såvel som i andre lande) udspringer altså af sociale problemer i f.eks. Husby, Södertälje mm. - og er ikke en konsekvens/følge af at folk har en bestemt hudfarve....eller religion.....

Nic Pedersen

Nej, men det ER en konsekvens af en "folkevandring"!

Sådan nogle har altid givet anledning til sammenstød, uanset folks farver og religioner til alle tider og alle steder.

Og det tog de glade, velmenende, historieløse multikulturalister bare ikke i betragtning i deres blinde optimisme. Virkeligheden ER bare ikke en Disney-udgave af Pocahontas.

Carsten Hansen, Jan Weis, Henrik Jensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Selvfølgelig opstår der sociale, økonomiske og kulturelle problemer i forbindelse med indvandring, migration hedder det vist, og det kan være både ind eller ud (svenskerne har været åbne og har taget imod, men har også selv engang vandret ud i store mængder (millionvis)).
Men man løser ikke problemerne ved at ønske indvandrerne hjem hvor de kommer fra. Eller skabe mere konflikt, end der allerede er. Jeg forstår, at svenske medier holder en afdæmpet profil hvad disse optøjer angår. I modsætning til hvad danske ville have gjort. Men jeg synes den afdæmpede stil er anerkendelsesværdig, for der er ingen grund til at puste til ilden, hvad enten det er for at sælge aviser, eller fordi aviser faktisk deltager i jagten på de fremmede og deres kultur.

Nic Pedersen

Ja, problemet ER der (selvskabt gennem årtier) og end ikke svenskerne kan længere lægge låg på, hvor lidt medierne end puster til ilden.
Løsninger er svære at få øje på, når man sidder med høsten af konsekvenser.

Gutmensch Karsten Aaen - "Fordi eksperter og tyrkiske, afghanske samt afrikanske indvandrere var i stand til at tilbagevise hans tal og hans argumentation." - det passer jo ikke - hans tal var de ikke i stand til at anfægte - hans argumentation heller ikke - dertil havde de ikke gået længe nok i skole - tilbage var kun at forsyne manden med det sædvanlige prædikat - "racist" - hvilket han jo også er, når han fabler om, at det hele ligger i generne ...

Michael Kongstad Nielsen

Nic Pedersen - jeg forstår ikke, hvad du mener med "selvskabt" i denne sammenhæng.
Og med hensyn til problemerne - skal man ikke gøre en indsats for at løse dem?

Nic Pedersen

MKN

Hvis man som politik tillader og tilskynder en folkevandring i den størrelsesorden, som især svenskerne har gjort, så skal man ikke spille overrasket over følgerne, som i den grad er netop selvskabte.

Og vel må man gøre en indsats mod problemerne, men en decideret løsning tror jeg ikke findes. Desværre bliver det med al sandsynlighed bare værre.

Tuomas Sihvonen

"Hørte lige i DR2 at de ramte områder overvejende var beboet af folk med anden etnisk baggrund, et fakta statement, det ville være utænkeligt at udtrykke i et større medie i Sverige."

Detta har berättats av varje större nyhetsmedium i Sverige, inklusive Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, SVT 1, SVT 2...

"Lidt i fortsættelse af min forrige indlæg vil jeg tilføje at man (skiftende regeringer) i sverige har gjort et kæmpearbejde for at fremme modviljen mod indvandrere, med særlige positive regler for netop indvandrere til ikke ringe frustration for den almindelige jönsson og svensson, der må se deres gamle gå for lud og koldt vand"

Enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) uppgifter har de svenska pensionärerna aldring någonsin haft lika höga pensioner och förmögenheter som i dag. Varifrån kommer dina uppgifter?

Claus E. Petersen

"Enligt Statistiska Centralbyråns (SCB) uppgifter har de svenska pensionärerna aldring någonsin haft lika höga pensioner och förmögenheter som i dag. Varifrån kommer dina uppgifter?"

Her er lidt. men hvis du googler "pensionärer" og "fattigpensionärer" er der meget mere.

http://www.dn.se/ekonomi/pensionsskolan/allt-fler-pensionarer-hamnar-hos...
http://www.expressen.se/kvp/sa-tokigt-att-man-inte-tror-att-det-ar-sant/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/alder-vags-in-i-medicinnota_7982636.svd
http://www.unt.se/debattspecial/det-blir-fler-fattigpensionarer-2396117....

- cep