Læsetid: 6 min.

Tysklands tyrkere har mistet troen på retfærdighed

Som tyrkisk andengenerationsindvandrer i Tyskland har Emre Bahadir ingen forventninger om retfærdighed i sagen om den nazistiske terrorcelle NSU. Skandaler og inkompetence hos det tyske politi har skåret de tyrkiske indvandreres tillid til de tyske myndigheder ned til et absolut minimum
’Staten, der normalt skal sørge for alles sikkerhed, har i et eller andet omfang været involveret i sagen. Det er meget voldsomt at tænke på, og man spekulerer over, om man skal være bange for, at den slags vil ske igen,’ siger Emre Bahadir, der er tyrkisk andengenerationsindvandrer i Tyskland.

Malene Korsgaard Lauritsen

11. maj 2013

I adskillige tyske medier bliver processen mod den nynazistiske terrorist Beate Zschäpe, der officielt begyndte i mandags, udlagt som »retfærdighedens time«.

Men blandt mange tyrkere i Tyskland nager en fornemmelse af, at de tyske myndigheder ikke er interesseret i at komme til bunds i sagen om den nynazistiske trio, der for godt to år siden blev afsløret som gerningsmændene bag ni mord på primært tyrkiske indvandrere i årene 2000-2006.

»Det er klart, at der skal gøres noget for at skabe retfærdighed, men jeg forventer ikke særlig meget i den retning fra domstolens side,« siger 23-årige Emre Bahadir foran sin fortovscafé ’Bagels & Kumru’ i den livlige passage mellem betonbygningerne, der omslutter den trafikerede Kottbusser Tor i berlinerbydelen Kreuzberg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Jensen
  • Per Jongberg
  • Per Torbensen
  • Ib Christensen
  • Jette Abildgaard
  • Vibeke Rasmussen
Peter Jensen, Per Jongberg, Per Torbensen, Ib Christensen, Jette Abildgaard og Vibeke Rasmussen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ib Christensen

@J. Aagaard

Med dine ord så betyder det, at dele af den tyske øvrighed og Beate Zschäpe m.fl. ikke anerkender samfundet som fælleskab.

Vibeke Rasmussen, Kristian Rikard og Stig Bøg anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Under retssagen i Oslo efter massakren på Utøya, viste Geir Lippestad og hans team af forsvarsadvokater beundringsværdigt, hvordan man både kan være tro mod sit embede som forsvarer, også når det er for en universelt forhadt person, være loyal over for denne person, diskret men tydeligt vise afstandstagen fra klientens demonstrationer i retssalen – og samtidig, uden at være illoyal over for sin klient, vise dyb respekt og forståelse over for ofrene og deres efterladte.

Man kan kun håbe, at Beate Zschäpes forsvarere vil kunne gøre det samme, men jeg må indrømme, at det stødte mig at se, hvordan de smilende snakkede med hende efter hendes arrogante opførsel i retten, hvor hun med armene overkors vendte ryggen til ofrenes efterladte.

"Zschäpe walked into the courtroom smartly dressed in a white blouse and black blazer, with her arms crossed defiantly. She wasn't handcuffed and quickly turned her back on the photographers and film cameras, and on the relatives of the victims desperate finally to see justive done. She chatted quietly with her three lawyers and seemed relaxed.

Die Advokaten der Beate Zschäpe.

Levi Jahnsen

Jeg har levet 11 år i Tyskland, og denne skandale kommer ikke bag på mig.

Tyskland som helhed har en tribal dynamik, der rækker ude over den spanske kaffebar i Kreutzberg. Først når man har forstået dette, kan man forstå Tyskland.

Men rent borstset fra det, er det officielle Tyrkiet, måske ikke lige den rette, til at pege fingre af tyskerne.

Per Torbensen

Uanset Tyrkiet og Tyskland med deres forskellige historie ,er det en skandale at en nazi-gruppe i over 10 år uhindret har kunne begå mord på dets borgere i Tyskland.

Alle kan pege fingre uanset nationalitet,det er en skændsel at et moderne demokrati i den grad har svigtet,samtidig med at man gerne vil belære andre lande om sine fortrin.

Troels Just, lars abildgaard, Vibeke Rasmussen, Mette Hansen, Rasmus Kongshøj og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Det er nu et åbent spørgsmål, om Verfassungsschutz har svigtet sin rolle - én af deres såkaldte V-Männer har efter det oplyste i tysk TV i en periode været kæreste med og bollet Frau BZ - og enkelte medlemmer af tyrkisk presse kræver krucifikset i retssalen fjernet - hellere, som sædvanlig, spille offer i oprørte vande end lade sig oplyse ...

Rasmus Kongshøj

Sagen er endnu et eksempel på hvordan politiet er blindt på højre øje.

Per Torbensen, lars abildgaard, Benjamin Bach, Jens Overgaard Bjerre og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Jens Overgaard Bjerre

Nu er det Tyskland som 'bestemmer' i Europa, som den absolut stærkeste magt i EU. Så det er meget ubehageligt, at vi igen og igen skal se, at fascismens indflydelse er så stærk endnu.

Jens Overgaard Bjerre
Nu er der et lille, "men" - denne fascisme har rod i det gamle DDR, så noget tyder på, at folk ikke har kunnet skelne mellem nazisme og socialisme.

Hugo Pieterse

Jeg synes det er fantastisk hvad der rapporteres af medierne på et særdeles tyndt grundlag, her af Troels Heeger, som om der indtil videre overhoved er noget som helst som er bevist i denne sag. Det er jo det retssagen skal handle om!

Indtil videre er langt det meste ikke andet end en konspirationsteori fra regimet og pressens side.

Ifølge analytikere på højrefløjen er forklaringen, at det tyske regime er bange for at partiet NPD, som man ikke giver mange chancer for at blive repræsenteret i Bundestag på grund af spærregrænsen på 4 eller 5 %, (husker det ikke lige), risikerer at blive repræsenteret i EU-parlamentet, hvor spærregrænsen kun er på 2 %. Det ville være et stort prestigetab for BRD-regimet, hvorfor man har skabt denne sag. Da den tyske højrefløj er totalt infiltreret af agenter af det tyske PET "Verfassungsschutz", har man mange muligheder for at iscenesætte sådanne sager, som det også er sket i mange tilfælde hvor vestlige efterretningstjenester har forsynet mulige terroristkandidater med f.eks. våben og sprængstof for derefter at arrestere dem og prale med deres effektivitet, som det også formodes at være tilfældet i Danmark hvor en PET-agent spillede en hovedrolle ved en terrorsag fra Vollsmose.

Nogle fakta: Der tales om at man har fundet det angivelige mordvåben som skulle være brugt ved nedskydningen af de 9 tyrkere og en tysk betjent. Der er bare ikke noget bevis, for den pistol som blev fundet i den udbrændte lejlighed hvor trioen havde holdt til er så medtaget af den enorme varmeudvikling at muligheden for at identificere projektiler som kunne være afskudt med dette våben er helt fraværende. Alligevel præsenteres fundet af dette våben som et afgørende bevis. I den samme udbrændte lejlighed hævder politiet at have fundet den såkaldte "Bekenner Video" på en DVD, der altså skulle have overlevet denne ildebrand som næsten smeltede løbet af en pistol, hvilket kræver en temperatur på flere tusinde grader. Hele fire eksemplarer af denne video skulle politiet have fundet i den udbrændte lejlighed. Noget som minder mistænkeligt meget om fundet af passet fra den angivelige muslimske terrorist som blev fundet udskadt ovenpå ruinerne af de sammenstyrtede Twin Towers i New York.

Desuden er denne "Bekenner Video", også kendt som "Paulchen Panter-videoen", slet ikke hvad myndigheder og pressen hævder. Der er ingen som helst tilståelser, indicier eller beviser i denne video, som består af videoklip fra medierne, og uden referencer til ting som ikke allerede har været kendt i offentligheden. Jeg husker ikke nøjagtigt hvordan det hænger sammen, men der skulle faktisk være tale om at et venstrefløjsforetagende har copyright på den, hvilket så vidt jeg husker, skulle være den angivelige grund til at den ikke er at finde på nettet i sin helhed. (!???) En så interessant video som ikke er at finde i sin helhed, eller er blevet offentliggjort af myndighederne! Der er dog en transkription af videoen på nettet.

Det står også uklart om og hvordan denne "NSU-trio" overhoved skulle havde kunnet fremstillet denne video, som angiveligt blev produceret for længe siden, uden at man på noget tidspunkt har forsøgt at udbrede den. Den udtrykker en form for glæde over mordene på tyrkerne, men er ikke bevis for nogen som helst involvering fra trioens side.

Hvis NSU-trioen er involveret i ét eller flere af mordene på tyrkerne, så er det snarere at betragte som en form for berigelseskriminalitet hvor man har valgt tyrkere som offer. 9 mord på uinteressante tilfældige tyrkere i løbet af 12 år, uden at NSU-trioen nogensinde har forsøgt at bruge dem til propagandaformål. Alle disse tyrkere var i øvrigt involveret i interne stridigheder i indvandrermiljøet, hvorfor det fra starten af har været politiets opfattelse at der var tale om "interne" afregninger.

Altså en "naziterrorgruppe" som ikke pralede med sine bedrifter, som ikke var kendt af nogen som helst i det nazistiske miljø, og som ikke forsøgte at hverve medlemmer eller at anspore til lignende hændelser? Det hænger bare ikke sammen. Mon ikke en nazistisk terrorgruppe ville have haft en del mere interesse i at myrde kendte tyske politikere, eller politisk aktive indvandrere, altså offentligt kendte personer med en politisk dagsorden og en symbolværdi? Terror bruges normalt til at sprede frygt. Hvis det var trioens hensigt at skabe frygt hos tyrkere, hvorfor har de så ikke på én eller anden måde tilkendegivet at det var en "modstandsbevægelse" der stod bag?

Begik selvmord. Hvor sandsynligt er det, at en flok morderiske, hensynsløse og sværtbevæbnede naziterrorister begår selvmord ved en konfrontation med politiet i stedet for at skyde tilbage, og evt. blive martyrer i kampen eller muligvis undslippe?

Hele sagen er så fyldt med usandsynligheder at ethvert veltænkende menneske må kunne få øje på dem.

Her et link til en transkription af videoen:

http://www.nsu-watch.info/files/2013/05/NSU-Transkript.pdf

Det bliver spændende hvad der kommer til at ske under retssagen, ikke mindst for mange PET-agenter og andre myndighedspersoner som er involveret i den.

Niels Christensen

Troels Heeger, øh, hvad mener du : " I begyndelsen af marts mistede otte tyrkere livet ved en brand i Stuttgart. Der er ikke blevet påvist, at brandene var påsat af højreekstremister ".
Men hvad er så blevet blevet påvist ? eller antyder du at de tyske myndigheder her har skjult noget ? Du antyder at udgangspunktet for alle brande med tyrkiske ofre skyldes højre ekstremister, men ikke alle er bevist.
Det er også værd at erindre at skepsis i vide kredse går begge veje. Det er jo ikke tilfældig at af 3 af de anklagede i det brutale mord på Jonny K i oktober sidste år straks efter mordet søgte tilflugt i Tyrkiet, og at dele af det tyrkiske miljø ikke ligefrem var hjælpsom i den her sag. Men sagen får nok ikke vildt meget dækning i den tyrkiske presse. Men det ville klæde de tysk tyrkiske organisationer at være mere klare i mælet når det gælder den omfattende vold og kriminalitet udøvet af unge med tyrkisk baggrund.
Man skal også huske at paranoia er en mellemøstlig og tyrkisk specialitet, og selvom det er rigtig at man godt kan være (lidt) forfulgt selvom man lider af paranoia, så virker det lidt som om de konstant flytter deres erfaringer fra Tyrkiet til Tyskland.

Vibeke Rasmussen

@ Hugo Pieterse

Med al respekt, men hvad angår konspirationsteorier, tager dit indlæg da godt nok prisen.

"Analytikere på højrefløjen" (hvem?) mener at BRD-"regimet"(!) har fabrikeret denne sag, i håb om at den skulle kunne forhindre NPD i at blive repræsenteret i EU-parlamentet?
Og slået 10 mennesker ihjel for at forhindre det?

"Den tyske højrefløj er totalt infiltreret af agenter …"?
Bevis?

"… den pistol som blev fundet i den udbrændte lejlighed hvor trioen havde holdt til er så medtaget af den enorme varmeudvikling at muligheden for at identificere projektiler som kunne være afskudt med dette våben er helt fraværende."
Bevis?

"Jeg husker ikke(!) nøjagtigt hvordan det hænger sammen, men der skulle faktisk(!) være tale om at et venstrefløjsforetagende har copyright på den, hvilket så vidt jeg husker(!), skulle være den angivelige(!) grund til at den ikke er at finde på nettet i sin helhed."
Hvis og hvis og så-vidt-jeg-husker …

"Hvis(!) NSU-trioen er involveret i ét eller flere af mordene på tyrkerne, så er det snarere at betragte som en form for berigelseskriminalitet hvor man har valgt tyrkere som offer …"
"Berigelse"? Hvordan?

"Alle disse tyrkere var i øvrigt involveret i interne stridigheder i indvandrermiljøet …"
Bevis?

"Terror bruges normalt til at sprede frygt."
Og det tror du ikke, disse mord har skabt?

"Begik selvmord. Hvor sandsynligt er det, at en flok morderiske, hensynsløse og sværtbevæbnede(?) naziterrorister begår selvmord ved en konfrontation med politiet i stedet for at skyde tilbage, og evt. blive martyrer i kampen eller muligvis undslippe?"
Hvor usandsynligt er det?

Men som du ganske rigtigt skriver, er beviserne på, hvad der er sket, hvad "retssagen skal handle om." Spørgsmålet er så bare, om du vil acceptere, hvad den finder frem til, hvis det går imod dine (konspiratoriske) teorier?

Vibeke Rasmussen

Hvad angår DVDen skriver Der Spiegel:

"[Beate Zschäpe] turned herself into the police a few days later, after mailing a DVD to newspapers and Muslim groups in which the NSU claimed responsibility for all the murders and for a nail bomb attack in a district of Cologne where many Turks live that injured 22 people in 2004. The film revealed the group's callousness, featuring clips of the Pink Panther cartoon character interspersed with photos of some of the murder victims lying in pools of blood."

Jens Overgaard Bjerre

@ Jørn Boye,

hvem er det (folk) du hentyder til. Og hvad bygger du dine påstande på, at fascismen har rod i det tidligere DDR?

Hugo Pieterse

@Vibeke Rasmussen

De fleste af de spørgsmål du stiller mig kan besvares ved at læse tyske aviser og blade hvis man ser lidt videre end overskrifterne og propagandaen.

"Hvis og hvis og så-vidt-jeg-husker …" Alt hvad jeg har skrevet bortset fra den teori som en observatør på højrefløjen er kommet med kan man altså læse om i den almindelige tyske presse. At den der antages at være tæt ved lige mange PET-agenter blandt de ekstreme (national)socialistister er en af de meget ofte omtalt påstande som man også kan læse om i den tyske presse, allerede før denne sag. Tidligere forsøgene på at forbyde NPD er nemlig strandet på grund af det.

Om videoen og venstrefløjen:

"Bereits einige Tage vor dem Banküberfall und der Hausexplosion in Zwickau hat der SPIEGEL das Bekennervideo von einer linksextremen Organisation namens apabiz gekauft. Die linksradikale Organisation bot das Video mehreren Pressestellen an und liess es sich sogar mit 2000 Euro pro Kopie bezahlen und stellte zudem die Voraussetzung, es dürfe erst an jenem Tag veröffentlicht werden und machte zudem klar, dass es sich um Exklusivrechte handle. Der SPIEGEL verweigert bisher alle Aussagen. Auch die ARD und anderen Medien wurde das Video bereits vor dem Tag des Banküberfalls von Seiten der Organisation angeboten, alle anderen lehnten es jedoch ab."

Se bl.a. videoen Linke Geschäfte mit rechtem Terror

http://www.youtube.com/watch?&v=v42k37nX1w8#!

Jeg har i øvrigt ikke lavet et specialstudium omkring affæren, men har gengivet det som er blevet hængende i tidens løb. Og jeg kan godt forstå at det hele virker utroligt. Men det er altså ikke min skyld.

Vibeke Rasmussen

Som Angela Merkel sagde i sin tale ved mindehøjtideligheden for de dræbte d. 23. februar 2012:

"Indifference has a creeping and invidious effect. It can destroy the cohesion of our society. Indifference leaves the victims without a name, without a face, without a story."

Enig, og derfor er også her, fra samme tale, navnene på og en kort beskrivelse af hver enkelt af de ti ofre:

"Enver Şimşek. He was 38 years old, lived with his wife and two children in Nuremberg, and had realized his dream of running his own floristry business.

Abdurrahim Özüdoğru. He often helped out in a tailor’s alterations shop in Nuremberg. It was there that he was shot to death. He was 49 years old, and is survived by his daughter.

Süleyman Taşköprü. He ran a vegetable market in Hamburg. When he died at age 31, his daughter was only three years old.

Habil Kılıç. He had opened a grocer’s shop with his wife in Munich just months before his violent end at age 38. They had a daughter.

Mehmet Turgut. The 25 year old had just arrived in Rostock from Anatolia. He dreamt of a better future. But he was not given the chance to realize his dreams.

İsmail Yaşar. His snack bar was particularly popular among the school-children of his Nuremberg neighbourhood. He was 50 years old, and is survived by three children.

Theodoros Boulgarides. The 41 year old businessman and father of two lived in Munich. He believed in his future in Germany.

Mehmet Kubaşik. He had come to Germany with his wife, ran a kiosk with her in Dortmund, and built a new life there – for his daughter and two younger sons. He was 39 years old.

Halit Yozgat. The 21 year old ran an internet café in his hometown Kassel – until his life was cut short by the murderers.

Michèle Kiesewetter. The policewoman moved from Thuringia to Baden-Württemberg to join the force. She was just 22 years old when she was murdered in her police car on the streets of Heilbronn. The colleague in the car with her survived the attack, but was seriously injured."

http://www.bundesregierung.de/Content/EN/Reden/2012/2012-02-23-bkin-cent...

Og fra slutningen af talen denne påmindelse:

"The fight against prejudice, contempt and exclusion is one that needs to be fought every day, in family homes, neighbourhoods, schools, our cultural and leisure facilities, religious communities, and places of work. In all of these places, we should keep our ears open and develop an acute sense for those little remarks, those throw away comments. We are often inclined to let the things people say go, preferring to assume that they didn’t really mean it.

Violence, though, is by no means the first sign of intolerance and racism. It’s not just the extremists who are dangerous. People who fuel prejudice and create a climate of contempt are dangerous too. That being the case, how important it is to be sensitive and alert to the first signs of victimization and disparagement. Indifference and inattention often mark the beginning of a creeping process of dehumanization. Words can grow into deeds."

Vibeke Rasmussen

Som et eksempel på hvor enøjede efterforskerne har været – for ikke at tale om, hvordan der er blevet vendt fuldstændigt op og ned på de berørte familiers liv – er beretningen om, hvordan man behandlede det syvende offer græske Theodoros Boulgarides efterladte, NSU victim's family ordeal:

The interrogations went on for months, seemingly indefinitely and indiscriminately. Questions were asked about the victim, his friends, possible contacts with drug dealers, the Turkish mafia, prostitution rings, Internet crime and arms dealers. The daughters were asked about sexual abuse, the widow was suspected of having killed her husband or contracted a killer.

All of a sudden, victim Theodoros Boulgarides had implicitly become a suspect, while his family grappled with slander, said Angelika Lex, lawyer for widow Yvonne Boulgarides. "There were all kinds of insinuations, but no one hit upon the most obvious reason - that is that these crimes had a racist motive."

Hundreds of witnesses were questioned - but they were never asked whether they could imagine a neo-Nazi scenario. "This topic simply does not crop up in the files of the inquiry," Lex said. "That in itself is incredible in view of a string of murders of people of non-German heritage."

Med andre ord efterforskernes mistanker kredsede om:

– handel med narkotika
– forbindelser til den tyrkiske mafia (fordi Theodoros Boulgarides med sit store sorte overskæg, set med efterforskernes 'ene øje' måtte være tyrker?)
– indblanding i prostitution
– internet-kriminalitet
– våbenhandel
– sexuelle krænkelser af døtrene
– mistanke om at enken havde dræbt sin mand, eller
– havde betalt en lejemorder for at gøre det

… men ikke så meget som antydningen af en mistanke om, at højreekstremister kunne stå bag. Som Rasmus K. tidligere i tråden har udtrykt det, er der tale om blindhed på det højre øje. Og desværre synes der ikke i Tyskland at være hverken tegn på eller tiltro til, at en ændring skulle være på vej.

Vibeke Rasmussen

I øvrigt kan det undre, at denne sag ikke har fået større opmæksomhed i de danske medier. Der er tale om vores nærmeste nabo mod syd! Hvorfor har f.eks. DR ikke købt dokumentarer, som den Peter Andersen linkede til tidligere eller selv produceret oplysende udsendelser? Prøv at sammenligne med den massive dækning af bombe-anslaget i Boston.

Vi bliver på det nærmeste tæppebombet – undskyld udtrykket – med dokumentarer og nyhedsindslag fra USA og England, men kun yderst sjældent hører vi om, hvad der foregår hos vores nærmeste naboer. Hvad kan det skyldes?

Vibeke Rasmussen

Mine kommentarer i denne 'tråd' ryger vist på dette tidspunkt direkte ud i det ubemærkede 'cyberspace'. Men desuagtet :-/

… hér en stemningsbeskrivelse fra tredjedagen af retssagen via Spiegel Online:

"A little goodwill and a bit less hotheadedness would go a long way to calming down the proceedings. Yet the judge, Götzl, appears to find it difficult not to rise to every provocation. It's the third day of the trial, and all sides should be settling in by now. But there's a growing sense of tension. Admittedly, it's an unviable task for any court -- dealing with four prosecutors, 11 defense attorneys and more than 60 attorneys representing the victims' families."

Og dette fra sueddeutsche.de:

"Schneiders war früher Mitglied der NPD und gilt als bei Rechtsextremisten beliebte "Szene-Anwältin". Ihren Mandanten Ralf Wohlleben, der NPD-Funktionär in Thüringen war, hatte sie am ersten Verhandlungstag mit Küsschen begrüßt."

Samt de efterhånden mange 'venskabelige' billeder af Beate Zschâpe og hendes forsvarere, hvor hun fremstår som deres ven og nærmest som en del at 'teamet', får mig altsammen til at tænke på, om ikke retten i München kunne lære noget af retssagen i Oslo efter Utöya-massakren og den efterfølgende kommissionsreport?

Men måske spiller forskellene i de to landes historie, og de følelser den afstedkommer, fór stor en rolle til, at de to retssager kan sammenlignes?