Interview
Læsetid: 5 min.

’Jeg vil vise verden, at der er et alternativ’

Om få år skal også danske universitetsstuderende til at tage en del af deres uddannelse online, vurderer Shai Reshef, stifter af verdens første gratis onlineuniversitet. Hans universitet kan måske være med til at udvikle modellen – og samtidig levere uddannelse til dem, der ikke har
Folk, som tager fra Haiti til USA for at studere, vender sandsynligvis aldrig tilbage til Haiti. Men de studerende, vi uddanner i Haiti, vil forhåbentlig blive i landet og hjælpe med at bygge det op,’ siger Shai Reshef.

Folk, som tager fra Haiti til USA for at studere, vender sandsynligvis aldrig tilbage til Haiti. Men de studerende, vi uddanner i Haiti, vil forhåbentlig blive i landet og hjælpe med at bygge det op,’ siger Shai Reshef.

Udland
29. maj 2013

En ’online revolution’ er vel det mærkat, der hyppigst er blevet sat på den form for undervisning, der i flere og flere afskygninger udbydes gratis over internettet, frit for enhver at melde sig til og følge pr. fjernadgang. Selv er Shai Reshef, stifter og præsident for verdens første gratis onlineuniversitet, University of the People, ikke meget for at bruge lige de ord, men uddannelsesverdenen er i forandring, mener han. Og lige så meget som online undervisning er med til at drive den forandring, er den også et svar på den.

»Jeg tror, verden er på vej mod en anden måde at studere på, ud over den vi har nu. For det første fordi vi viser, at der er et alternativ. Og for det andet fordi verden ikke længere har råd til den traditionelle metode, når der kommer flere millioner nye studerende til. Vesteuropa er en undtagelse lige nu, men det vil også ændre sig her,« siger Shai Reshef.

Den 58-årige israeler er ikke ene om at betragte sig selv og sit universitet som værende i fortroppen for forandring. I 2010 udnævnte Huffington Post ham til årets ’Ultimate Game Changer’ inden for uddannelse. Sidste år udvalgte magasinet Foreign Policy ham som en af verdens ’100 top global thinkers’. Og nu er Shai Reshef i Danmark, hvor organisationen bag det internationale studenterkort, ISIC, har overrakt ham og UoPeople en pris for »virkelig at nedbryde barrierer, for at flere kan få en videregående uddannelse«, som det hedder i den officielle begrundelse.

Små klasser

Vi møder ham i lobbyen på hans hotel umiddelbart inden prisoverrækkelsen, og da han kommer os i møde, føler fotografen sig et øjeblik sendt tilbage til sin tid på Berlingske, hvor dagene ofte gik med at finde på nye måder at portrættere hvide, midaldrende mænd i jakkesæt. Han er lille af højde, karseklippet, og med sit blændende hvide smil og sit ulastelige grå jakkesæt ligner han unægtelig mere en forretningsmand end en forsker eller en filantrop.

Shai Reshef har da også tjent sin del af penge. I 20 år tjente han millioner på uddannelsesverdenen, blandt andet som chef for Israels største udbyder af eksamensforberedelse. Men siden 2009 har han kastet al sin tid og flere af sine egne millioner i arbejdet med at skabe verdens første gratis online universitet.

Der findes mange forskellige slags gratis online-undervisning på universitetsniveau: Udacity, Coursera og edX. Hidtil er UoPeople den eneste, der udbyder hele uddannelser, hvor de studerende kan ende med en egentlig universitetsgrad. Men den største forskel finder man, hvis man ser på de studerende, siger Shai Reshef.

De store online-tjenester har hundredtusindvis af studerende indskrevet, og langt de fleste har enten en universitetsgrad i forvejen eller læser på et almindeligt universitet ved siden af. På UoPeople er der blot 1.500 studerende indskrevet, og de fleste er fra udviklingslande eller de lag af det amerikanske samfund, der ikke har mulighed for at læse på et almindeligt universitet.

»Vores studerende ville aldrig kunne bestå de store online-kurser. For når man sætter 100.000 ind i en klasse, har folk uden en stærk akademisk baggrund ikke en chance. Så vi sætter 20-30 studerende i samme klasseværelse, hvor vi kan give dem en struktur og akademisk hjælp. De har brug for den her personlige opmærksomhed for at klare sig igennem,« siger Shai Reshef.

Undervisning à la Facebook

Klasseværelset minder lidt om en Facebook-gruppe. Hver af de 20-30 studerende logger ind, når de har tid, og finder ugens lektion, noter, læselektie, hjemmeopgave og diskussionsspørgsmål. Der er ingen lyd eller video, så også folk uden bredbånd kan følge med.

»Vi har en fyr fra Haiti, som i begyndelsen gik på internet-café og downloadede det hele til en usb-nøgle, gik hjem og arbejdede, og tilbage på cafeen og uploadede sin besvarelse,« fortæller Shai Reshef.

Kernen i undervisningen er diskussionsspørgsmålet. Hver uge skal den studerende deltage med mindst ét originalt bidrag til diskussionen, og mindst fem gange skal han kommentere det, de andre siger. Hver klasse har en instruktor, der overvåger diskussionen, bryder ind, hvis nogen siger noget forkert, eller hvis en spørger om noget, som ingen svarer på. Men grundideen er, at de studerende underviser hinanden ved at diskutere med hinanden. De retter endda hinandens opgaver og giver karakterer, igen under instruktorens supervision. Hver uge afsluttes med en test, og den afsluttende eksamen på hvert kursus skal de studerende tage live foran en censor, der også tjekker identiteten på den studerende.

Hvis man ikke deltager i diskussionerne, eller hvis man på anden vis ikke lever op til de akademiske standarder, består man ikke kurset.

»Missionen er at give alle en chance. Men missionen er ikke at lade alle bestå,« understreger Shai Reshef.

Middel mod hjerneflugt

Universitetet har kun to hele uddannelser: en i Business Administration og en i Computer Science, som man kan tage på enten bachelor-niveau, som tager fire år, eller associate-niveau, som er en to-årig amerikansk universitetsgrad. Netop de to linjer er udvalgt som dem, der med størst sandsynlighed kan give de studerende job, når de er færdige.

Kvaliteten bliver kontrolleret af eksterne forskere, og UoPeople har også ansøgt om at få akkrediteret deres uddannelser som almindelige amerikanske universitetsgrader. Det er måske ikke Harvard, men det er en billig mulighed for at tage en universitetsuddannelse dér, hvor man bor, samtidig med at man passer et fuldtidsarbejde ved siden af. Samtidig skulle modellen meget gerne modvirke hjerneflugt, siger Shai Reshef.

»Folk, som tager fra Haiti til USA for at studere, vender sandsynligvis aldrig tilbage til Haiti. Men de studerende, vi uddanner i Haiti, vil forhåbentlig blive i landet og hjælpe med at bygge det op,« siger han.

En billig revolution

Ifølge UNESCO vil der i 2025 være 100 millioner studerende, der ikke kan få plads på det lokale universitet. Derfor handler UoPeople også om at udvikle en online-løsning og vise verden, at der er et alternativ til at bygge dyre faciliteter. Målet er ikke nødvendigvis, at UoPeople skal tage sig af alle de nye studerende, men at udviklingslandene selv begynder at kopiere modellen, siger Shai Reshef. Og selv i rige lande vil der blive brug for at tænke i alternativer til de fysiske universiteter, mener han.

»Det vil også fungere her. Jeg tror, at i den nærmeste fremtid vil selv gode universiteter bede deres studerende om at blive hjemme det første år og studere online. Andet år kan de så komme og få campus-oplevelsen. På den måde vil både universitetet og de studerende spare penge. Det begynder i USA, og så vil det sprede sig.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Smadder god idé.

Nu har man i mange år kunnet tage en Master-grad på "nettet". Og for 15-20 år siden opdaterede jeg en del af min makro- og mikroøkonomiske baggrund på denne måde, så det er i høj grad realistisk. Men det kræver, at man har en god selvdiciplin, og er selvmotiverende.

Hvis man ellers kan få råd til at købe undervisningslitteratur i den mere fattige del af verden, vil dette formentlig give god, videregående uddannelse til rigtigt mange mennesker.

Jette Abildgaard, Kristian Rikard og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Jasper Jacobsen

Et rigtig vigtigt skridt til at forandre verden gennem distribuering af uddannelse på samme måde som information, viden og nyheder i dag er distribueret via nettet. En skrabet PC med skriveprogram og netforbindelse kan i dag produceres for under $10, og med en sådan i hænderne har man adgang til mere information end præsident Regan havde under sin regeringstid.
Desuden skønnes det at op mod 3 mia nye mennesker bliver online for første gang i løbet af de næste 5-10 år. De repræsenterer 3 mia nye stemmer til den globale konversation, samt et hav af entrepenører og innovationskraft. Sikke en fantastisk mulighed for at hjælpe dem på vej med gratis uddannelse.

For vidensbegærlige sjæle kan jeg i samme boldgade varmt anbefale hjemmesiden www.coursera.org, hvor mange af verdens top-universiteter er begyndt at lægge hele forelæsningsrækker og kurser ud - ganske gratis.
Kniber det med de store børns lektielæsning? Prøv www.khanacademy.org og bliv klogere på stort set alt via korte, præcise video-podcasts.

God fornøjelse!

Hugo Barlach

Meen, man skal imidlertid ikke tage fejl af den kendsgerning, at man lister de private universiteter ind af bagdøren. Vi kender godt modellen med katolske universiteter og andre former for private universiteter, hvor man med klare interessebaggrunde udbyder former for verdenssyn, der for en dels vedkommende devaluerer integriteten omkring videns-institutionerne i nationalt regis formet over generelle dannelsesidealer - og historisk solide forankringer i udvikling af viden adskilt fra især ideologiske præferencer.
Så før man klapper for meget i hænderne, er der såmænd grund til selvstændigt at vurdere, hvad man involverer sig med...

Med venlig hilsen

Karsten Aaen, Peter Jensen, Peter Nielsen og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar
Kjeld Hansen

Er det SU berettiget...

Nå, spøjs tilside. Godt koncept, med potentiale til succes. Alle som vil uddanne sig skal have muligheden. Det bliver spændende at se om en opnået kandidatgrad bliver anerkendt. Som bekendt er en hver start svær.

Der er næsten lidt "Star Trek" over det og vejen frem til en bedre verden er en bedre dannet verden.

Henrik L Nielsen

Jeg synes umiddelbart det er en god ide. IT er en del af stort set all job - især akademiske - og der kan så spares på lokaler.

Men, hvilken kontrolmulighed har universiteterne for "hvem sidder der bag Skjærmen." Hvis det alt sammen bliver elektronisk bliver der garanteret en hel industri der tilbyder at tage uddannelsen for dig.

Dennis Berg

Det er sgu også på tide, at internettets muligheder endelig bliver udnyttet. Det her var muligt også for 15 år siden, hvis man havde villet.
Video Conferencing, som dette i sidste ende nok vil afhænge af, hvis vi taler gode uddannelser online, er nøglen til fremtidens samfund. Et samfund uden så megen spildtid i trafikken, et samfund, som bruger færre ressourcer og udleder mindre CO2.

Det næste skridt må så komme til vidensarbejdspladser (som vi har en enorm andel af i Danmark), hvor man også sagtens ville kunne køre en virksomhed distribueret, holdt sammen af internettet og ikke mindst Video Conferencing.

Jette Abildgaard

Gert Romme,

Jeg flippede lige hurtigt gennem siden og, umiddelbart er omkostningerne mellem $10 - $50 for at laese (kursusmateriale inklusive) og, eksamen er $100.....saa det.....det skal siges at mit kig var hurtigt, saa der kan vaere flere omkostninger,men ikke umiddelbart...

Jeg ved at i den fattigste del af verden er ogsaa det mange penge, men.....helt klart meget mere overkommeligt og opnaaeligt end de dyre universiteter....

morten hansen

Et tveægget sværd.

Den gode side er alt det indlysende fordelagtige, som fremlægges i artiklen.

Den muligvis mindre gode side er den, som globalisterne uden tvivl allerede har fået øje på: endnu et masseødelæggelsesvåben for standardiseret vidensfiltrering. Den videnstradition, der er lokalt forankret bliver udvandet. Hvorefter globalisterne infiltrerer og drejer på knapperne.

Men sådan er det med al teknologi inkl. vidensteknologi. Hvis det kan misbruges og 'våbengøres', så vil det blive det, simpelthen fordi denne verden styres at mennesker, der altid tænker sådan.

Men måske dette vil blive et af de tiltag, som kan undrage sig globalist-korruption. Jeg gider godt at heppe på det.

Morten Hansen:
Man kunne også istedet se det som en teknologisk platform, som i sig selv er neutral. Alle vil kunne bruge teknologien til eget formål.
Selvfølgelig, hvis alle i hele verden læser hos de samme 3 universiteter, så er der et problem, men hvis istedet en hel underskov af fjernundervisning gror op, så har du istedet for en frigørelse fra centralmagten. Og i USA er det et særdeles akut problem, da uddannelse skal finansieres af studielån, som de studerende nu er ved at drukne under.
Vi er meget priviligerede i Danmark med gratis uddannelse og forsørgelse under studier, men det er ikke tilfældet i meget store dele af verden, og her vil der være tale om en sand frisættelse, både fra indoktrinering fra skumle interesser (f.eks. lærer de kreationisme i skolen i USA), men også fra gældsfængsel skabt af studielån.