Læsetid: 3 min.

Brasiliens sociale elevatorløft får folk på gaden

Hvad der startede som en protest mod højere buspriser, har skabt momentum for brede brasilianske massedemonstrationer. Brasiliens sociale løft af fattige har gjort den nye middelklasse rettighedsbevidste, og det får folk på gaden, mener eksperter
Det er middelklassen, som er gået på barrikaderne i Brasilien, for den vil have større social retfærdighed. Og selv præsidenten har udtalt, at hun er stolt af borgerne på gaden.

Ueslei Marcelino

22. juni 2013

Op mod en million brasilianere har i løbet af de seneste dage indtaget gaderne i Brasiliens storbyer for at demonstrere. For hvad der startede som en protest mod, at busbilletpriserne i São Paulo steg med, hvad der svarer til 60 øre, er eskaleret og har givet anledning til flere demonstrationer. Demonstrationer imod korruption, prestigeprojekter, social ulighed og mangelfuld offentlig service.

»Det handler i virkeligheden ikke længere om prisen. Folk er så forargede over systemet, så trætte af det hele, at vi nu kræver forandring,« siger den 18-årige studerende Camila Sena til BCC.

Det lykkedes demonstranterne at få myndighederne til at droppe planerne om højere buspriser, så måske kan folket også få sin vilje gennemtrumfet på andre områder.

»Det er, hvad demonstranterne på gaderne nu håber på«, siger Marina Jakobsen, ekspert i brasilianske forhold om protesterne, som hun betegner som de største i Brasiliens historie i over 20 år.

Selv om demonstrationer stritter i forskellige retninger og adresserer en bred vifte af problemer i Brasilien, mener både Marina Jakobsen og Steen Fryba Christensen fra Aalborg Universitet, at noget forener demonstrationerne: Nemlig, at det sociale elevatorløft, der er sket i Brasilien, har medført en større bevidsthed om borgernes rettigheder.

»Det er hovedsageligt middelklassen, der demonstrerer, og det kan umiddelbart virke paradoksalt, at dem, den brasilianske stat har givet et socialt løft ud af fattigdom, nu er utilfredse med alt muligt. Men det er faktisk ret naturligt,« siger Steen Fryba Christensen.

»For når borgere bliver bevidste om deres demokratiske rettigheder og deres ret til at protestere, så gør de brug af dem. Det er set mange gange før.«

Mere end fodbold og fest

Marina Jakobsen er enig og forklarer demonstrationer med, at »den brasilianske middelklasse har fået smag for demokratiet.« Derfor går de nu på gaden i landets storbyer med kampråb og hjemmelavede skilte med tekster som »vi har brug for penge til hospitaler og skoler« og »vi har ikke brug for verdensmesterskabet« med henvisning til de milliarder af kroner, der bruges på næste års fodbold-VM.

Protesterne handler om en brasiliansk befolkning, der kan se sin regering kaste milliarder af kroner efter prestigebyggerier, mens de selv er omgivet af en offentlig sektor, som ikke fungerer.

»Jeg demonstrerer, fordi jeg vil vise, at Brasilien er andet end fodbold og fest. Vi har andre bekymringer som manglen på investeringer i ting, der virkelig betyder noget,« siger demonstranten Daiana Venancio til nyhedsbureauet AFP, efter flere lokale medier har skrevet, at over 90 procent af midlerne, der er blevet brugt på VM-faciliteterne, er kommet fra de offentlige kasser. Daiana Venancio mener, at pengene i stedet skulle være brugt på skoler, hospitaler og til at forbedre vilkårene for Brasiliens fattigste.

»Selv om der demonstreres mod forskellige politikker, bunder de fleste protester i det, brasilianerne oplever som et misforhold mellem den relativt høje skat, de betaler, og de relativt få offentlige ydelser, de får igen,« siger Steen Fryba Christensen.

Middelklassebrasilien

Den brasilianske præsident, Dilma Rousseff, indkaldte i går landets regering til hastemøde. Som en reaktion på, at demonstranter natten til fredag forsøgte at storme det brasilianske udenrigsministerium, men også fordi flere demonstrationer gennem de seneste dage har udviklet sig voldeligt, og politiet har følt sig nødsaget til at affyre tåregas og gummikugler.

Trods det mener Marina Jakobsen ikke, at Dilma Rousseff er en presset kvinde. Præsidentens første kommentar til urolighederne var, at hun var stolt af brasilianerne på gaden, og at hendes regering »lytter til stemmerne, der kalder på forandring«.

Dilma Rousseff har det som »en fisk i vandet,« siger Marina Jakobsen, som mener, at præsidenten kan bruge demonstrationerne effektivt til at fortsætte den politik, hun selv har stået for: Demokrati og et kollektivt løft ud af fattigdom.

Ifølge Verdensbanken er middelklassen i Brasilien vokset fra 15 procent i begyndelsen af 1980’erne til i dag at omfatte omkring en tredjedel af landets befolkning på 195 millioner. Den brasilianske regering vurderer dog selv, at middelklassen er større og omfatter godt 50 procent af befolkningen. Dilma Rousseffs har siden sin tiltrædelse som præsident i 2011 betragtet en stor middelklasse som både et politisk mål og som afgørende for forbrug og vækst.

»Vi ønsker et Middelklassebrasilien,« har hun tidligere udtalt, og alene fra 2003 til 2011 har den brasilianske økonomi løftet 40 millioner ud af fattigdom og op i middelklassen.

»Demonstrationerne er middelklassens kamp for at få mere social retfærdighed,« siger Marina Jakobsen, som betragter protesterne som »det endelige opgør med det gamle Brasilien.«

»Protesterne er en reaktion på de sidste krampetrækninger fra det gamle styre, der fastholder en form for social uretfærdighed og tillader korruption. Demonstranterne kræver et nyt Brasilien, og de har fundet momentum for samlet at bede om det nu.«

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Claus Høeg
Claus Høeg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Holger Nielsen

Meget flot billede.

De 99%s kamp mod den sidste procent vil skabe en ny fremtid for almindelige mennesker.

Jette Abildgaard

Niels-Holger Nielsen,

Det er de 99% tvunget til, for ellers falder planeten snart totalt sammen med den behandling denne ene procent giver baade mennesker og natur.....og, det gaelder vist hele planeten rundt og, ikke kun Brasilien, ikke sandt!?

Niels-Holger Nielsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Jo, men lige om lidt bliver alt godt, for Danmark indfører tvungent håndtryk for alle censorer, og danske medier holder op med at se ned på latinamerikanske demokratier.

Per Torbensen, Moh Abu Khassin , Dennis Berg og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Nikolaj de Fine Licht

Jeg er abonnent og efterhånden helt paf over Informations negligeren af situationen i Brasilien. Idag bragtes så en artikel, men jeg synes godtnok ikke den kom særligt langt under overfladen. Det klæder aldeles ikke Information at gå så letbenet henover så stort et emne!

Hvis I ikke kan portugisisk, er det ellers ret mange artikler og analyser på engelsk i store, internationale medier så som NYT og Business Insider og flere andre.

Protesterne i Brasilien er meget mere omfattende end i Tyrkiet - vi snakker millioner på gaderne i alle Brasiliens større byer - og udover at danne tydelige, aktive bånd med aktivisterne i Tyrkiet, vedrører protesterne i Brasilien meget større skandaler i et meget større land og en af verdens "emerging economics".

Situationen i Brasilien er GROTESK! Vi tror i Europa, at Brasilien er en halv-socialistisk økonomi, der tordner derudaf og hiver titusindvis af mennesker op i den lavere middelklasse hvert år. Det er en meget meget begrænset del af sandheden.

Situationen i Brasilien er langt langt mere kompleks end jeres artikel idag lader antyde. I forstår overhovedet ikke dybden af frustrationen i landet, og I forstår ikke omfanget af svindel og af den falske markedsføring af landet. Eksempel: det er rigtigt, at mange millioner er blevet løftet fra fattigdom til lavere middelklasse. Men tror I virkelig, det drejer sig om noget, som vi her i Nordeuropa kan identificere som "middelklasse"? Og når man i Brasilien får det tvivlsome privilegie at "komme i middelklassen", betyder det brandbeskatning - og skatten går vel at mærke lige i lommerne på landets afsindigt korrupte politiske klasse.

Det er fusk, humbug og svindel det hele!

Brasilien kan bedre beskrives som en af verdens måske mest effektive implementeringer af en moderne, fuldstændigt hæmnings- og hensynsløs neoliberalistisk kapitalisme, der under dække af "PT" - Partito Trabalhista (Arbejderpartiet) bedriver korruption i et omfang, der må få en dansker til at svimle, smadrer naturressourcer, hele verden er afhængig af, og lader sit folk rådne op i et samfund med et af verdens højeste skattetryk, for hvilket befolkningen spises af med sundhedsvæsen, undervisningssystem og sikkerhed så ringe, at det ligger i bunden på verdensplan.

Brasilien er i realiteten et de-facto diktatur. Hvorfor? Fordi det er obligatorisk at stemme, men der er ingen alternativer at stemme på - SAMTLIGE partier er korrupte og neo-liberale. Og så er stemmeurnerne elektroniske, hvilket benyttes til at svindle med valgresultaterne på en måde, så det er meget svært at påvise svindlen bagefter.

For at parafrasere Niels Bohr: Hvis man ikke får åndenød ved at sætte sig ind i landet, har man ikke forstået omfanget af svindel og korruption og mishandling af befolkning, natur og ressourcer!

Pludselig ruller milliarderne til enorme sportsanlæg på grund af de kommende verdensmesterskaber, pengene vælter afsted til sindsygt korrupte byggerier, der måske skal bruges til nogle få kampe og ifølge internationale opgørelser er 2-3 gange dyrere end tilsvarende byggerier i andre tidligere værter for verdensmesterskaberne. Folk har bare fået nok nu, og én af de mange meget rammende paroler er netop "Vi vil have skoler og hospitaler af "FIFA"-standard".

Men med et kæmpe-mæssigt, nationalt spin-doctor maskineri og rovdrift på den oprindeligt så muntre og glade brasilianske folkesjæl, lykkes det at bilde omverdenen ind, at alt går så godt i Brasilien.

Der er masser af artikler at tage fat i. Start med disse NYT-artikler her:
http://www.nytimes.com/2013/06/18/world/americas/thousands-gather-for-pr...
http://www.nytimes.com/2013/06/21/world/americas/brazil-protests.html?_r=1&
Denne brasilianske skribent har skrevet adskillige atiklen på engelsk - se hans egen oversigt i 4. afsnit:
http://frombrazil.blogfolha.uol.com.br/2013/06/21/brazil-protests-what-i...
og hvis I kan portugisisk så fortsæt med denneher (som NYT også henviser til):
http://revistaepoca.globo.com/Sociedade/eliane-brum/noticia/2013/06/quan...

Afsøg Business Insider for artikler om protesterne, der er bl.a. en artikel, der sætter den nu indtrådte stagnation i Brasilien i forbindelse med The Feds monetære politik i USA - meget vigtig baggrundsinformation for at forstå recessionen, der er indtrådt.

For en ekstremt relevant og meget let tilgængelig introduktion på engelsk til det brasilianske folks frustration se blot denne video lavet af en brasiliansk studerende i USA:

https://www.youtube.com/watch?v=ZApBgNQgKPU

Derudover kan man få en masse førstehåndsindtryk og stribevis af videor med afsindig politivold og billeder af enorme menneskemasser - vi snakker mange hundredetusinder, meget mere end i Tyrkiet - ved at søge på hashtags så som
#OGiganteAcordou #VempraRua #VamosMudaroBrasil #acordabrasil #brasiliaacordou #BrasilAcordou

Toke Andersen, Holger Madsen, Steffen Nielsen, Sascha Olinsson, Tuomas Sihvonen, Niels Duus Nielsen, Moh Abu Khassin , randi christiansen, Kim Michelsen, Jacob Jensen, Dennis Berg, Rasmus Kongshøj, Ervin Lazar, Curt Sørensen, Thomas Aniss, Michael Kongstad Nielsen, Vivi Rindom, Bill Atkins, Jette Abildgaard og Simon Olmo Larsen anbefalede denne kommentar
Nikolaj de Fine Licht

Lidt opfølgning:

Denne artikel (på portugisisk)

http://esporte.uol.com.br/futebol/copa-2014/ultimas-noticias/2011/06/29/...

godtgør, at investeringerne i byggeri og forberedelser til verdensmesterskabet i 2014 i Brasilien løber op i ca. US$ 40 milliarder, hvilket svarer til udgifterne til de 3 foregående verdensmesterskaber - Japan/Korea (2002), Tyskland (2006) og Sydafrika (2010) - TILSAMMEN. Selvom Brasilien i et vist omfang benytter lejligheden til sine steder at hæve niveauet på infrastruktur generelt - hvilket Sydafrika også gjorde - er dette tal det mest uimodsigeligt klare bevis på den svimlende korruption, der foregår i Brasilien.

Det er lige præcis derfor, befolkningen i Brasilien er så rasende: penge er der åbenbart nok af, de bruges bare aldrig på skoler, sundhedsvæsen og offentlig sikkerhed og bekæmpelse af kriminalitet!

Niels Duus Nielsen, Moh Abu Khassin , randi christiansen, Rasmus Kongshøj, Thomas Aniss, Vivi Rindom og Simon Olmo Larsen anbefalede denne kommentar

Ja selvfølgelig. Det kan kun være fordi at Brasilien nu er blevet middelklasse, at de protesterer. De kunne jo ikke have en valid grund til det, vel?
Brasiliens GINI-koefficient understøtter ikke ligefrem artiklens påstand.

Propaganda-organet Information.

Nikolaj skriver:
"Pludselig ruller milliarderne til enorme sportsanlæg på grund af de kommende verdensmesterskaber, pengene vælter afsted til sindsygt korrupte byggerier, der måske skal bruges til nogle få kampe og ifølge internationale opgørelser er 2-3 gange dyrere end tilsvarende byggerier i andre tidligere værter for verdensmesterskaberne. "

Det minder mig sgu lidt om de subsidier staten var parat til at kaste efter elever. 350.000 kr. pr. styk, eller potentielt mere end 26 milliarder kroner. Og det lige efter man har smadret kontanthjælp for at tjene et par milliarder, fuldstændigt udhulet dagpengesystemet for et par yderligere milliarder, tæsket lærerne for at tvinge dem til at arbejde og nu er igang med at gøre det samme med lægerne.

"Tæsket lærerne for at tvinge dem til at arbejde" MERE selvfølgelig.
De 350.000 kr pr. elev burde kunne betale lønnen for mindst 2 elever, dermed ville det ud over gratis arbejdskraft betyde subsidier på godt og vel 200.000 kr. pr. elev.

Man forbavses over denne ivrighed for likvidere de offentlige kasser til fordel for det private erhvervsliv - og samtidig forvride konkurrencen på det hellige "frie" marked.

Rigtig godt indlæg Nikolaj. Du skabte et indlæg, som burde have været artiklen.

Nikolaj de Fine Licht, Steffen Nielsen, Niels Duus Nielsen, randi christiansen og Jacob Jensen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Ser ud til at Dilma alligevel ikke er folkets kvinde, i det hun nu tillader ny lov, som gør korruption endnu lettere end hidtil.

Var vel også for godt til at være sandt - de finansielle reptilhjerner synes at have så godt fat om bollerne på alle - lige fra Obama til Dilma til .... danske politikere, at den nødvendige miljø- og socioøkonomiske 'Store Omstilling' nærmer sig - på en desværre mere ukontrolleret måde end det ville have været nødvendigt, hvis rettidig omhu i ressourceadministrationen havde været udvist. I stedet blev scenen overladt til padderne, og menneskehedens civilisatoriske niveau er i fare for at regredere til krybdyrniveau.

Kim Michelsen

Ja, rigtig godt set, Nikolaj.
Jeg har også undret mig over de danske medier, der ukritisk har slugt en historie om, at det er forkælede brasilianere, der går i protest.
Ud fra en sydamerikansk definition af middelklasse er man langt fra forkælet, når man er del af den. Det betyder oversat til dansk bare, at man ikke sulter.
Brasilien har ganske rigtigt haft økonomisk fremgang det seneste årti, men kun ved at følge reglerne i det neoliberalistiske spil, som alle andre frembrusende økonomier følger. Dvs. fremstil billigt, udnyt naturressourcerne på det groveste, underbetal arbejderne og lad den offentlige sektor sejle sin egen sø.
Det skaber en lykkelig overklasse på cirka 1 procent, som så forskanser sig bag hegn og kaster lunser ud til de fattige, som man stolt siger, man løfter "op i middelklassen."
Den samme udvikling ser man med enkelte variationer i Kina, Rusland, Indien og - hvis det stod til mange politikere i Danmark - også gerne her i den nærmeste fremtid.
Protesterne i Brasilien og Tyrkiet er i bund og grund protester mod skadevirkningerne af den kapitalisme, som nu på globalt plan har udviklet sig til grådig neoliberalisme.

"Samtlige politikere er korrupte og neoliberale": Jep, næsten ligesom i Danmark. Her er det heldigvis stadig tilladt at undlade at stemme.

Nikolaj de Fine Licht, Jacob Jensen, randi christiansen og Dennis Berg anbefalede denne kommentar
Jacob Jensen

Forleden dag var der en kort artikel herinde på Informations hjemmeside, som omhandlede Brasilien. Jeg kan ikke finde den længere, måske er den fjernet, men der var en læser i dette forum der linkede til et Dr 2 interview, her : http://www.dr.dk/tv/se/deadline/deadline-287#!/03:04
Dette er "toppen af poppen" som DR 2 ! kan hive ind og ganske rigtigt som mange herinde nævner, så skøjter journalister og EKSPERTER så fantastisk overfladisk rundt omkring problemstillingerne, så de burde modtage en flot præmie...det gør de måske også....
Prøv at se interviewet. Det er i starten af programmet.
Dette understreger med al tydelighed Kim Michelsens og andres kritik af mediernes uvilje med at kalde en spade for en spade og lyst til at bare grave lidt dybere end den der vi får præsenteret : "Uhhh de har fået det så godt, middelklassen er vokset og bla bla bla.."

Michael Kongstad Nielsen

Niels Lindvig er nu ikke så tosset, men han er stort set ene mand om at dække Latinamerika i DR, og jeg ville sige Danmark, og det kan han naturligvis ikke klare. I DR2 får han så nogle få minutter sammen med en sikkert også kyndig dame med brasilianske rødder, og de gør det så godt de kan. Problemet er helt overordnet en total manglende politisk og mediemæssig interesse for Sydamerika gennem rigtig mange år (ikke engang dansk erhvervsliv interesserer sig for Sydamerika, det er dog ved at bedre sig). Men Nikolaj de Fine Lichts udmærkede indlæg ovenfor er lidt af en øjenåbner, som vi burde have meget mere af. Måske Nikolaj ville skrive en kommentar i den trykte avis?

Luiz Freitas

Hi. I am a brazilian engaged with a danish woman and I still don't write danish well enough. Actually I still largely depend on google translator to read some stuff but I thought I needed to add some words to this:

First of all, please spare us of judgements like "the definition of middle class in South American countries is just having enough to not starve" and other patronizing bullshit. Thank you.
It's being quite hard to explain the developments of these events to my friends here since the role of media, political parties and the society is quite different to what is it here. I have always been a left-wing trade unionist and activist and I seriously fear for the future of my country in the coming months. In the past years, an anti capitalist collective and other leftist organizations promoted increasing manifestations against the prices and the quality of public transport, which is 100% privatized in Brasil and it's relationship with the government is a huge source of corruption and mismanagement. These have been happening in the last years in all major cities, with some minor victories in places like Goiania, Teresina and Porto Alegre.
Last Wednesday, a larger than expected march from this collective in Sao Paulo was confronted with violence and every sort of human rights abuse by our police force, which also is one of the most violent in the world. The images of repression run though social media and the outrage reached a significant part of the society.

This is where things start going under. As in the saying "if you can beat them, join them" media started encouraging the conservative sectors of society to join the marches and turn them into basically a protest against the current federal government, which they have been fighting against in the last years. It's worthy mentioning that brazilian government is largely decentralized and local authorities have much more power than in Denmark. For example, public transport is of the City Council's responsability (Sao Paulo is currently controlled by Fernando Haddad, a politician from the left wing of the ruling center-left Workers' Party). The police forces are controlled by the state government (led by Geraldo Alckmin, one of the most conservative names of the center-right Social Democrat (yes, a center-right social democratic party, just like yours (: ) Party) and the federal government, as you know, presided by Dilma Roussef, from the Workers' Party ruling faction. The protests first were led by minor left wing radicals, similar to Enhedslisten, trade unionists and social movements who also oppose the Workers' Party but have almost no political force in the parliament.

Not just the demands were changed to ones more useful for the center-right opposition, some worrying news of abuse started to arrive. People with red flags are getting beaten and expelled from the manifestations, which have a growing nationalistic content. It wasn't long before some far-right groups kicked in to threaten leftwingers (yes, it's as stupid as it sounds be to be a nazi in Brazil). The protests out of sudden got huge support and encouragement from the same media who days before were calling them vandals and bandits. (Do the check yourself, go to any brazilian news site and see the headlines. This alone proves, in contradiction to what has been said before by somebody here, that this CANNOT BE COMPARED TO WHAT'S HAPPENING IN TURKEY where the local media is still largely opposing the movement, while in Brazil protests became an armed wing of the political forces who ruled Brazil for 99% of it's existence. Also, in some states police peacefully allow the protests to go free, another event simply unthinkable in Turkey)
The questioning about World Cup expenses wasn't in the demands in the beggining (Why, first of all, protest against them only after all the stadiums have been built?), and while Brazil still has large problems with corruption (but not more than Italy or Greece), this didn't start and didn't end with the current government. Contrariously to what is said in most of international news sites, better and more accessible welfare has never been a banner of these protests, as they require higher taxes (the top income tax rate in Brazil is 27,5%! Yes, this is the "unbearable burden" the brazilian elite complains of). The corruption and mismanagement issues are there just to score political gains for the center right in the next election.
I am not saying that the protests are not legitimate, but the international media is really missing the point about it. It's not a popular levant. It's not a revolution, unless you consider a coup a revolution. The atmosphere is quite similar to 1964, when after similar events an USA backed military coup threw our country in the shadows for 25 years.

While it's just a tumblr page written by some anonymous person, this provides my point in a more organized way with all the sources. Also I provide two links about what I have mentioned here, leftwing activists being attacked and the presence of neonazis in the marchs.

maggotmaster.tumblr.com/post/53519033360/antoine-roquentin-brazils-protests-have-become

http://estadao.br.msn.com/ultimas-noticias/story-protestos-pelo-brasil.a...

http://www.cartacapital.com.br/politica/militantes-de-partidos-e-movimen...

peter hansen

Dansk jounalistik er desværre blevet ubrugeligt, istedet for at informere dyrker journalisterne missioneren udfra deres egne kæpheste.
Hvormange gange har vi hørt den "middelklasse opstigning"ændre samfundet til det bedre? Mange, feks mht det arabiske forår.
Det der skrives i danske medier afspejler journalisternes naive forstillinger og ikke hvad der faktisk foregår.
Ubrugeligt.

Nikolaj de Fine Licht

Det er klart, at Luiz Freitas har et stærkt kort på hånden ved at være brasilianer og have interesseret sig for politik i lang tid. Luiz skriver om sig selv, at han altid har været en "left-wing trade unionist and activist".
Jeg skal ikke gøre mig for klog - Luiz' kommentarer og nogle af de links han henviser til har væsentlige pointer - men jeg har selv boet 8 år i Brasilien og har derfor også set lidt af hvert med egne øjne.

Efter min opfattelse er problemet i kommentarer som Luiz' at de kommer fra et erklæret, venstreorienteret fagforenings- og aktivist-standpunkt, som han selv siger. Ikke at der er det mindste i vejen med det i sig selv, men det store problem i Brasilien er efter min bedste opfattelse, at intet der har med politik at gøre er, hvad det giver sig ud for. Én af hovedpointerne i Luiz' fremstilling er, at protesterne er blevet overtaget af fascister og højreradikale støttet af landets højreorienterede kræfter for at forsøge at få gjort kål på den siddende PT-regering, og mens dette uden tvivl forsøges, er denne fremstilling lige præcis at sidde fast i gamle politiske brudlinier - hvor PT er de gode og dem der er imod PT er de onde - mens det, der efter min klare opfattelse karakteriserer protesterne i vidt omfang, netop er et opgør med samtlige politiske skel, partifarver og bannere. De protesterende gider ikke se partiflag ved demonstrationerne, for de VIL ikke endnu engang tages til indtægt for et eller andet parti - det være sig nok så "venstre"-orienteret - for de har siden PTs magtovertagelse med Lula oplevet så meget forrædderi, skuffelse og frustration, at de ikke tror på noget som helst mere.
Det er jo lige præcis det, der sker, når de partier, som i skrift og tale siger, de repræsenterer den arbejdende klasse, de undertrykte, de fattige, i praksis gør det modsatte: de gør deres oprindelige støtter partiløse, ofte apolitiske og desværre ofte også apatiske. For hvor fanden skal man gå hen i et land, hvor det er tvungent at stemme til valgene, men der ingen reelle alternativer er at stemme på?

Min brasilianske eks-kone var på barrikaderne for at støtte Lula, da han forsøgte at komme til magten med sit parti, PT. Hun har gået i gaderne og troet på, at nu blev det endelig bedre - nu ville uddannelsesområdet blive styrket, de offentlige hospitaler ville endelig blive hevet op af den sump, de befinder sig i, der ville komme et bedre samfund.
Intet - som i *intet* - af dette er sket! Lula købte millionvis af stemmer især i det fattige nordøst-Brasilien med sin "Bolsa-familha", en økonomisk "familie-pakke", og han gjorde forskelligt andet for at styrke landets økonomi og internationale relationer, og så var han så pis-heldig, at Brasilien begyndte at stå med så megen olie i sit territorialfarvand, at landet reelt er selvforsynende med olie.

Til gengæld afsløredes i Lulas tid en ufatteligt omfattende korruptionsskandale orkestreret udelukkende af selv samme PT, som gik ud på med lyssky månedlige udbetalinger - derfor udtrykket "mensalão", den "månedlige" - at købe politiske modstandere og stemmer gennem et sindrigt netværk, hvor de skyldige med utroligt besvær og efter mange år er blevet udpeget men aldrig - bemærk: aldrig - er blevet straffet. Manden i midten af edderkoppespindet var PT'eren José Dirceu, en ærke-forbryder med hvid skjorte og slips, som den dag idag nyder fuld frihed.

Min brasilianske eks-kones skuffelse og frustration over de slukkede drømme og forhåbninger deler hun med millioner af brasilianere. Hun mærker på sin krop, at de offentlige skoler og universiteter fortsat står uden midler eller nedlægges, at hospitalerne er så ringe som nogensinde, og at kriminaliteten florerer som altid. DET er den realitet, enhver almindelig brasilianer lever med, og at påstå noget som helst andet er at gå nogens eller nogets ærinde.
Blot for at illustrere: vor fælles søn går i en privatskole, der koster os ca. 3.500 kr. om måneden. At sætte ham i en offentlig skole kommer bare ikke på tale. Så man betaler altså to gange i Brasilien: først en skatteprocent, der ligger blandt de højeste i verden - denne del går lige i de korrupte politikeres lommer. Derpå betaler man så én gang til for at have sit barn i en hæderlig skole og få ham under behandling på et hæderligt hospital. Hvis man har råd, hegner man sit hus ind i elektrisk pigtråd for at kunne leve i nogenlunde sikkerhed i sit hjem.

Dette er virkeligheden. Og det er folk noget så ufatteligt trætte af. Selvfølgelig har alle hele tiden vidst, at opførelsen af byggerier ifm. de forestående verdensmesterskaber ville blive de korruptes og svindlernes el-dorado - jeg skrev det selv på min FB-side for knap et år siden. Det er ikke noget, der først dukker op nu, som Luiz påstår. Men det er klart, at det drages frem i protesterne som det mest groteske eksempel på landets mis-regering. Protesterne har faktisk som erklærede mål nogle ganske enkle, fundamentale målsætninger, der dybest set bare handler om et land, der ledes nogenlunde ansvarligt-demokratisk, som man kunne forvente af et såkaldt demokrati.

Derfor svøber mange sig i det brasilianske flag og synger den brasilianske nationalsang - de vil ikke tages til indtægt for noget politisk parti. At der er fascister imellem er der ingen tvivl om, men at afvise hele protestbevægelsen som fascistisk vil jeg betegne som idioti.

Dennis Berg, Holger Madsen, Niels Mosbak, Niels Duus Nielsen, Niels-Holger Nielsen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

En stadig mere fremherskende international tendens, også i DK : de økonomisk underpriviligerede skal betale for den 1%'s ufattelige asociale egennytte og nærmest uendelige korruption. Politikere fra Obama til Dilma til hjemlige Sos'er (>1.5 milliard skal de økonomisk underpriviligerede bidrage med, mens enorme summer går til mere eller mindre mislykkede prestigeprojekter, grænseløse EU projekter, skattesvindel m.m. alene her i DK) synes magtesløse, korrupte eller ubegavede og medløbende.

Niels-Holger Nielsen

Nikolaj, har du det fra fremmede, eller er du i familie med den hårdtslående, men desværre gåede Bette de Fine Licht. I givet fald har du løftet fanen højt, og jeg vil følge dig.

Niels Duus Nielsen

Meget interessant at læse Luiz Freitas og Nikolaj de Fine Lichts kommentarer.

Freitas gør åbent opmærksom på, at hans tolkning er et partsindlæg, og jeg læser den som sådan. de Fine Licht forsøger derimod at få sin version til at fremstå objektivt. Men der er som bekendt ikke meget, der er objektivt inden for politik, sikkert heller ikke i Brasilien.

Nikolaj, dit indlæg, som jeg også finder uhyre oplysende, ville stå stærkere, hvis du markerede dit politiske ståsted. Jeg kan forstå, at du ikke er "left-wing trade unionist and activist". Hvad er dit politiske udgangspunkt?

Niels-Holger Nielsen

Mit sidste indlægs sidste sætning antyder en betingelse, men det var ikke det jeg mente. Jeg finder naturligvis Nikolajs indlæg interessant under alle omstændigheder, lige som Bettes uvisnelige hæder intet har med Nikolaj at gøre. Jeg synes blot, at det kunne være interessant, omend ikke nødvendigvis relevant, om der var en sammenhæng. Bettes fyring var efter min mening politisk.

randi christiansen

Det ligner en global sammensværgelse > den 1% mod de 99%, og hvad gør man mod så mægtige modstandere?

Pt ligner Eucador frihedsheltene

VIVA LA AUTONOMIA
Y LA LIBRE AUTODETERMINACION
DE LOS PUEBLOS
DEL MUNDO

Luiz Freitas

Hi Nikolai. First probably don't get me wrong if i misunderstand something in your comment since my command of danish is far from good. I find it important to identify myself as a left winger since I don't want people to take my word as gospel and check the other side. You seem to be a right of center person, and by the numbers you mentioned here about your own life, you seem to be in a very well off position for brazilian patterns. So you have some bias as well and it's important to mix both sides.

Before coming back to the protests, I have to correct some facts about Brazil that you pointed to, that, while most are correct, some seem to have came here straight from Veja (it's like Fox News, but printed and in portuguese).
First, you wouldn't even try to call Australia or Greece "de facto dictatorships", would you? They have compulsory vote as well. In practice, or "de facto", about 20% of brazilians abstained in the last election. The punishment, in case you simply forget to go to an office to tell that you didn't bother to vote for a reason months after the elections, is a huge fine of about 8 kr. Yes, I didn't forget a zero in it. You have the alternative of voting for nobody as well. About the parties looking exactly the same, it's the same thing everywhere, right now in Denmark we have DF, EL and the other 6 parties agree in almost everything.
Sorry for putting it so bluntly as well, but calling our elections a farce and hysterically saying that our electronic ballots are not just fraud-prone but obviously manipulated is nothing short of ridiculous. It's, as simple as this, conspiracy bullshit. It's proven to be safer than the usual paper method we have before, and has been complimented everywhere else in the world. We still have some minor types of electoral fraud in the poorest corners, but they involve the usual practice of powerful local chiefs threatening and buying people for their side. This has been reduced recently, and guess what?
To call Bolsa-Familia a "scheme to buy votes" is plain wrong as well. Do you can dagpenge or SU these names as well? Bolsa Familia is a ridiculous small amount of money, at most 1000kr but in most cases 200kr per child (up to 4 children) given only to families that are close to starve. In their side, families need to have all their children attending school and their vaccination up to date. Recent researches have shown that it had a great impact in reducing inequality, avoid children dropping out of the school, reducing child mortality and didn't impact on the productivity of the nation. It's not money given for free, it's respecting human rights. I am sad only that it reaches less people than it should, due to our bureaucracy and wrong priorities (i.e, pumping money to the coffers of businessman through privatization programs) that ALL governments this country had, not just PT.
I won't play down our levels of corruption, it's indeed much more than I would like to admit (but, honestly, you will see worst stuff in Greece, Italy and Russia if you live there, brazilians, including me, love to think they live in the worst shithole in the world but reality is not like that), but our taxes, specially those regarding income and wealth, are not among the highest but the LOWEST in the world. Have a look at this:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tax_rates

Only fiscal havens have a lower income tax rate than us. VAT is in an world average, Corporate Tax a little bigger than most countries, and only payroll tax seems to be actually big. I should also point that we have NO wealth tax, and very generous inheritance taxes. Also, yesterday was revealed that this year, our lovely elite and businessmen have stolen R$ 120 billion from the people by not paying their taxes, in São Paulo state alone. Brazil has a unique system where the poor subside the rich. I think that the problem is that we have too few taxes. I dream of a danish model in Brazil, but this is impossible not just due to the incompetence of our governments, but to the selfishness and greed of those who have just a little bit more in a miserable country.

I am sick to death of this, Nikolai. My children will be danish (well, more likely Swedish, since DF made it nearly impossible for me to live in Denmark with my girlfriend), I am never coming back to that thing. I am as disappointed with the Workers Party as well, and will never vote for them in my life. But they are not in the brazilian left anymore (the comparison between EL and S is not accurate enough, unlike EL, PSTU and PSOL would never ever work and cooperate with PT in a coalition). My vote goes to these two, and it's ridiculously unfair to target in the protests two parties that never had any power and always sacrificed their already squeezed finances to bail out people arrested by the police in the THOUSANDS OF PROTESTS that Brazil had since the redemocratization (that our middle class simply forgot of, maybe because they wouldn't get anything from it). But they are much better than the "saviours" that threw people with flags and anthems in the streets. I lived 18 years in Brazil. I remember when PSDB, a party with double the cases of corruption of PT, broke Brazil 3 times. I remember when in 1998, my family couldn't afford pizza, Coca Cola or beef in the dinner. Our yearly trip to the beach, the biggest luxury allowed to a nearly extinct lower middle class at that time, was gone. I remember at that time everyone in the street I was living was unemployed and soon after the factory my father used to work went bankrupt. These years were a nightmare for us, somewhat like what Greece and Spain are experiencing now, and corruption accusations much bigger than those that PT faced were systematically silenced by the media. PT didn't create all the evil of the world in Brazil, and if you want me to be honest, were the "less bad" government that my country ever had. But they got some stuff right as well. By the way, did you see, in Greece, Spain, Ireland and other european countries undoubtedly more democratic than Brazil, the government giving in to the protesters and calling in a referendum? What would it be like if we had the center right still in power? The situation of protests in Minas Gerais, the state governed by Aecio Neves, the most likely PSDB presidential candidate next year, gives a clue: he just passed a law forbidding protests during the Confederations Cup, one protester already died and the local police major went on TV telling people to "not dare" protesting against the government wednesday, that this would be "suicide".

As I write it, things changed completely again. The social movements turned to the "favelas" and the slums, those rejected and ignored by ever government Brazil ever had, including Lula, to build up the resistance. While still enjoying media support, the flag-waving people waned and returned to their lives in São Paulo, but major protests still happen in the cities with the biggest issues. I agree with the federal government move to call a referendum to change our politics, São Paulo and Rio will much likely have a deep investigation in their public transports that hopefully will finally give our transport barons what they deserve: prosecution and jail. No fascist coup happened, as yourself said, because most people weren't fascists. The results were positive. The center right were quick to criticize the referendum and returned to do what they do the best: score their political points through our corporate corrupt media. As in Animal Farm, it's now hard to differentiate the pigs from the humans. But this sudden fear PT had of the people they used to represent bringing them down makes me hopeful of our future.

I mean, their future. Nu jeg er dansk (:

Niels Mosbak, Nikolaj de Fine Licht, Cindie Ørnstrup, Niels Duus Nielsen og randi christiansen anbefalede denne kommentar
Luiz Freitas

Just a correction: I lived 23 years in Brazil, I always mix up the day i moved that rom my hometown to the day I moved from Brazil. Sorry about that and the other typos I already found, wrote it in kind of a rush. Information should really have an "edit" button

Nikolaj de Fine Licht

@Niels-Holger Nielsen: Bette er min tante. Det er en del år siden, jeg sidst har set hende. Hun bor nu i Danmark og har det ikke alt for godt. Jeg tror også, hendes fyring fra DR var "politisk".
@Niels Nielsen: Jeg har ikke noget "politisk ståsted" som sådan; jeg mener stort set, at det politiske system er brudt sammen. Det er reduceret til at være en "salgskanal" for beslutninger, taget af andre mennesker og af andre grunde, end de "officielle". Politik er derfor ikke, hvad det giver sig ud for at være. Det er ikke mindst derfor at det der sker i Brasilien er så interessant: det kan - blandt andet - karakteriseres som protester mod det politiske system som sådan; det er - indtil videre - hovedsagligt en a-politisk protestbevægelse.

Nikolaj de Fine Licht

Hi Luiz - very good to read your comments!

Actually your comments gave me more hope, because you are pointing out some important things I either didn't know or maybe got wrong.

Politically I'm not at all any "center/right" person and I only read Veja a couple of times while waiting for the doctor. I don't consider myself belonging to any political "direction", and I think one of the most interesting things about the protests in Brazil is precisely that they are very well articulated (well, most of them) against the political system as such, without being controlled by some political party or having any political "colour".

It was really not my intention to sound like somebody who thinks Brazil is particularly bad and that for example Denmark is particularly wonderful; actually the point I was mainly trying to make was that the impression people outside Brazil has of the country is wrong because it's only based on the official image send out by government controlled news bureaus, while the truth is quite different - as you also point out yourself.

My opinions are purely based on my own observations while I lived in Brazil - but of course I was looking with European eyes. My ex-wife today admits that many of the things I reacted to was what people now are reacting to during the protests. I suffered much from seeing what the Brazilian people had to accept every day from the leaders who should be guiding and helping, but I admit that calling Brazil a de-facto dictatorship is pushing it far, and believe me, I don't think the European countries you mention are better in those respects you mention.
Indeed there are small parties - PSOL for example - that seem to represent another attitude towards politics. But in general I find it suspicious to force voting and have so little alternative to chose from. From what I know there are launched strong campaigns against people who promote voting blank, and it's hard not to see such campaigns as means to try to maintain a political system that is so lucrative for the corrupt political class.
I purely admit that I know too little about Brazil's history to compare the current PT goverment with previous governments; all I did while in Brazil was to look at what I saw. I do indeed recall friends saying that at least the Mensalão-scandal came to the surface, during previous governments similar scandals didn't even come to society's knowledge. I'm not a journalist and didn't spend time researching, but I react very strongly to injustice and suffering, and, hell, did I see a lot of that in Brazil!

Thank you also for your informations concerning the Bolsa-Familia, I'm indeed happy if these these impacts you mention are having such possitive effects.

The only thing I'm not sure I agree with you about is the tax question. You point to that wikipedia-page, and while that is probably true from one standpoint, it has always been my impression - but I can't recall the sources - that the total tax pressure in Brazil is one of the highest in the world. The picture is complicated by the fact that Brazil has so many different taxes and "contributions" - small and big - that it easily becomes a matter of which taxes you include and which not. Examples are the taxes on various kinds of bank transactions, the various contributions to different state programs etc. And you must admit that it becomes absurd when you - after paying taxes - then have to pay once more to have your child in a decent school or in a decent hospital.

Again, all I want to say is that I find it so sad because Brazil is such a wonderful country with such beautiful, naturally spiritual people, fantastic nature ressources, huge reserves of drinkable water, every condition ready to make a wonderful society.

I *really* wish that the protest movement somehow can grow into something that really impacts the country, and maybe indeed PT *can* be moved to do something. It does look a little like something *is* happening with the PEC37 now turned down and the R$ 43 mill bill (DKK 113 mill) for FIFA not being passed either.

I cross my fingers...

Luiz Freitas

Hi Nikolaj, sorry, been away for the very few days (actually travelling back to Brazil). Had the chance to visit the people from the universities and see the homeless people movement. There's far more stuff undercover.

About this video you sent, I like that there's an organization that evaluates and follows their work in the parliament but this still not enough as they cannot evaluate ideology. But their rainking is a good start for someone who wants to choose someone to vote for.

Luiz Freitas

Oh, regarding the brazilian taxes, indeed, stuff in Brazil is much more expensive than it should be. But that's not necessarily because of taxes. I see some reasons for it:

- deficient infrastructure which improves costs (i.e, in safety, transport and storage).
- profit margins are much bigger in Brazil. A reason for this is, I think, because our interest rates have been the highest in the world for a long time. Therefore, investors only went to invest on enterprises that could give them a higher profit than simply leaving money on the government investment bonds. This pushed the prices up and led to a culture of high profits in the long range.
- brazilian banks, they also profit hugely. The cost of financial transactions is bigger than everywhere else.
- Finally, there is indeed a problem with taxes. While they are not very high, they are distributed in a short of stupid way. Beans, the most basic component of brazilian diet, pays 18% VAT. Helicopters pay nil. Products of basic and daily consumption have a disproportionate tax, while it should be the opposite. As I said, this is a country where the poor subside the rich. There should be a reform on taxes, but not to decrease, just to reorganize them.