Nyhed
Læsetid: 3 min.

’Fingrene væk fra vores vagina, Erdogan!’

I Berlin, verdens største tyrkiske by uden for Tyrkiet, har tyrkere og tyskere i en uges tid samlet sig om et telt på Kottbusser Tor. De bliver, så længe opstanden varer ved i Tyrkiet.
Der kommer hele tiden nye mennesker til teltet på Kottbusser Tor. Mange slår sig ned, får en bid brød, drikker en kop te og vender deres frustration over situationen i Tyrkiet. Efter fyraften kommer flere hundrede til.

Lene Muench

Udland
19. juni 2013

Ertugrul Genç holder om et papkrus med te. Han sidder uden for et telt på en bænk under et kæmpestort træ i Berlins tyrkiske epicentrum, pladsen Kottbusser Tor i bydelen Kreuzberg. Pladsen emmer af storby. Der er en højbanestation, et gadekryds, vejarbejde, en stor mængde madsteder af forskellig art, og nu er den også blevet et holdepunkt for folk, der sympatiserer med demonstranterne i Tyrkiet.

På en snor hænger et banner med ordene »AKP-regimets snavsede vasketøj«. På et skilt på teltet står »Gezi/Taksim overalt«, på et andet skilt på tyrkisk: »Vi går med vores børn for en ærefuld og fri fremtid. Hvad med jer?« Berlin er verdens største tyrkiske by uden for Tyrkiet. Her bor 185.000 mennesker med tyrkisk baggrund, heraf har 70.000 tysk statsborgerskab. Ertugrul er en af dem. Han er 47 år, kom hertil fra Izmir for 20 år siden og er en af initiativtagerne til opstillingen af teltet på Kottbusser Tor. Det blev rejst den 11. juni i solidaritet med opstanden i Tyrkiet.

Initiativtagerne er en blanding af folk fra 15 forskellige foreninger, der dækker alt lige fra venstreorienterede og demokrater til alevitter og kurdere.

Rigtig mange tyskere viser også, at situationen i Tyrkiet ligger dem på sinde. Hver aften spiller livebands, her er mad og drikke, og 200-300 mennesker dukker op for at tilkendegive deres støtte. Også turister lægger vejen forbi, og nogle kommer sågar direkte fra Istanbul, hvor de har været nede for at demonstrere.

»Vi er åbne for, at alle kan være med. Alle politiske retninger og også troende. Vi forsøger at lytte til alle meninger, dog vil vi ikke have fascister her. Her i området bor der også mange AKP-tilhængere, som også er velkomne,« siger Ertugrul, der ikke selv har stemt på Erdogan.

»Med alt det her har han vist sit sande ansigt. Demokrat har han aldrig været. Han mener, at han kan bestemme alt, fordi han er blevet valgt. Om vi må drikke alkohol, hvor mange børn vi skal have. Men kvinderne, der kommer her, råber: »Fingrene væk fra vores vagina, Erdogan!«, siger Ertugrul, der selv drikker alkohol. »Men ikke ret meget,« som han tilføjer.

Protester vil inspirere andre

Sørgmodig tyrkisk musik kommer ud af højttalerne, og Dennis Simon slutter sig til os, mens han spiser af en bakke med pommes frites. Han er også en af initiativtagerne og har ikke sovet meget de seneste nætter. Dennis er 23 år, har en tyrkisk mor og en tysk far og boede i Tyrkiet, til han blev student for nogle år siden. Siden har han boet i Berlin, hvor han studerer statskundskab og filosofi. Dennis er medlem af DKP, det tyske kommunistparti, og er her som følge af sin politiske overbevisning. Da man skal være i Tyrkiet for at stemme, har han endnu aldrig stemt ved et tyrkisk valg, selv om han kan, da han har dobbelt statsborgerskab – men han ville stemme på det prokurdiske parti af ren og skær sympati for kurdernes sag.

Dennis ser Gezi Park som dråben, der fik folks vrede til at flyde over. Og han mener, at Tyrkiet kan inspirere andre mennesker verden over.

»Forleden var her 200 brasilianere i nationaldragter. De har naturligvis deres egne problemer, men deres mod til at protestere bliver styrket af begivenhederne i Tyrkiet,« siger Dennis.

Hans og Ertugruls håb er, at folket i Tyrkiet får set grundigt på deres demokratiske rettigheder. Retten til at forsamle sig, til at demonstrere, retten til frit at ytre sig. Dennis mener, at hans generation af unge tyrkere er blevet politisk vakt i løbet af de seneste fjorten dage: »Selv om vi måske taber organisatorisk, så har vi vundet politisk. Ingen tvivl om det,« siger han.

Så Ertugrul og Dennis og de øvrige bliver ved teltet på Kottbusser Tor, så længe modstanden står på i Tyrkiet.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Robert Kroll

Hårdkogte religiøse ledere (typisk mænd) og deres hengivne tilhængere har altid været utroligt fikserede på kvindernes seksualliv - kvinderne må slet ikke noget som helst andet end at være DYDIGE, og de skal være jomfruer når de giftes for derefter at "tjene og adlyde" deres ægtemand.

Uhyggeligt - og nu og da fornemmer man , at den "sorte reaktion" p t er i gang med at forsøge på at undergrave kvindernes ligestilling via underfundige krav om respekt for religiøse synspunkter på abort , kvinders status og opførsel i samfundet og i familien, deres adfærd o s v

Godt at tyrkerne ( eller i hvert fald ganske mange af dem ) protesterer mod Erdogan.

Sybille Dyvig, Vibeke Rasmussen, Vibeke Svenningsen og Thomas Krogh anbefalede denne kommentar
Thomas Krogh

Tyrkiet har været et af de få eksempler på et land der har kunne udvikle et sekulært samfund på Islams fundament. Det vil være en tragedie på så mange plan hvis Erdogan og styret ikke bliver bremset.

Et spørgsmål til artiklen. Er det korrekt at Berlin er største tyrkiske by udenfor Tyrkiet? Jeg har ikke grund til at tro det er forkert, men er der ikke en ret stor tyrkisk diaspora andre steder også?

Lars Villumsen

Erdogan er en klam fyr og selv nok så gode og frihedselskende 200-300 demokratisk indstillede borgere, kan ikke stille noget op imod en despot som vil indføre Islam og har majoriteten af sine 72 millioner borgere med sig.

Istanbul, Ankara og Izmir, hvor mange vestligt stemte borgere bor, udgør trods alt kun 20 millioner af landets befolkning - men der er sikkert mange vestlige journalister på besøg dér!

Herlige udtalelser, idioten har fremført:

"There is no moderate or immoderate Islam. Islam is Islam and that’s it."

“There is now a menace which is called Twitter. The best examples of lies can be found there. To me, social media is the worst menace to society.”

“If this is about holding meetings, if this is a social movement, where they gather 20, I will get up and gather 200,000 people. Where they gather 100,000, I will bring together one million from my party.”

Michael Kongstad Nielsen

Har de kun én tilsammen? Jeg tvivler dog på, at Erdogan vil have fingre i den (eller dem).
AKP og Erdogan har på fuldt demokratisk vis ført Tyrkiet ud af militærets tid, ind i en økonomisk vækst uden sidestykke, givet Tyrkiet en vigtig plads i regionen, også i forhold til Israel / Palæstinakonflikten. Rigtig mange tyrkere har fået det meget bedre i denne periode, men nu har regeringen trådt over stregen i håndteringen af demonstrationerne med udspring i parken i Istanbul. Hvis det er de rige byfolk, der er utilfredse med at se deres tidligere privilegier smuldre, har jeg ikke så ondt af dem..

Michael Kongstad Nielsen

Hvad hjælper linket Pia?

Niels Mosbak

Michael Kongstad Nielsen

Tænke, taste, tale - det er god skik når man vil tale i radio;-)

Det står faktisk i den første linje i teksten at Berlin er den største tyrkiske by uden for Tyrkiet, ligesom f.eks. New York er den største jødiske by uden for Israel.

Nic Pedersen

»Med alt det her har han vist sit sande ansigt. Demokrat har han aldrig været. Han mener, at han kan bestemme alt, fordi han er blevet valgt."

Det samme kunne let siges om andre hanner og hunner andre steder!
Vi har selv nogle stykker af slagsen.
(de møder desværre bare mindre modstand)

Torben Nielsen

Ja, Erdogan. Fingrene væk!

Henriette Bøhne

Pia Madsen,

Jeg har ikke slået det op, men min tyske samlever forsikrer, at det er korrekt at Berlin er den by udenfor Tyrkiet med den største koncentration af tyrkiske indbyggere.

steen ingvard nielsen

"Ich bin ein Berliner" bliver det mon tyrkerne der nedbryder Berlinmuren mellem Europa og Mellemøsten.

Thomas Krogh

Tak for informationen om Berlin og tyrkerne - jeg har også selv googlet lidt videre og alt tyder på at det passer. Jeg synes jeg havde hørt engang at der var andre steder eller byer i Mellemøsten (udenfor Tyrkiet) med store tyrkiske mindretal, men det er altså ikke i samme størrelsesorden som i Berlin.

Simon Olmo Larsen

Ja det er jo ikke til at vide, hvem han sidst har trykket i hånden eller..

Carsten Hansen

Fedt initiativ.

Carsten Hansen

Og rigtigt fedt at man ikke vil have fascisterne med.