Nyhed
Læsetid: 4 min.

Komplot mod Jyllands-Posten skulle berettige overvågning

NSA’s massive indsamling af e-mails og telefondata skal have bragt FBI og CIA på sporet af den amerikansk-pakistanske terrorist David Headley. Men han var allerede kendt som informant for narkopolitiet, påpeger skeptikere
Udland
12. juni 2013
I et interview med tv-stationen ABC nævnte efterretningskoordinator James Clapper i søndags Mumbai-attentatet og afsløringen af komplottet mod Jyllands-Posten som eksempler på NSA-programmets effektivitet.

Obama-regeringen benytter det forpurrede terrorangreb på Jyllands-Posten i 2009 som argument for aflytningsagenturet NSA’s omdiskuterede indsamling og lagring af e-mails, video- og telefondata, som blev afsløret af The Guardian i sidste uge, erfarer Information. Men den amerikanske regerings argument er langtfra overbevisende. Meget tyder nemlig på, at FBI og CIA kunne have afsløret terrorattentatet mod den danske avis uden anvendelse af det omfattende Prism-program.

I et interview med tv-stationen ABC nævnte præsidentens efterretningskoordinator, James Clapper, i søndags Mumbai-attentatet og afsløringen af komplottet mod Jyllands-Posten som eksempler på NSA-programmets effektivitet.

I det første tilfælde skal overvågningen af den pakistansk-amerikanske terrorist David Headley have gjort det muligt for USA at advare Indien om et forestående angreb på Mumbai. Angrebet blev gennemført af den pakistanske islamistiske terrorgruppe Lashkar-e-Taiba, som Headley var tilknyttet, i 2008. 166 blev dræbt og over 300 såret.Efterfølgende skal overvågningen af Headley, der sammen med en sammensvoren rejste til Danmark for at rekognoscere terrænet, have hindret et anslag mod Jyllands-Postens redaktioner i København og Aarhus, hævder Clapper.

Manglende dokumentation

Men Prism-programmets rolle i afsløringen af Headleys planer virker ikke specielt overbevisende, skriver pressekritikeren Marcy Wheeler på websitet salon.com. Hun er forfatter til bogen Anatomy of Deceit (Bedragets anatomi).

»Det er lidt mistænkeligt, at Clapper tilskriver det hemmelige Prism-program æren for opsporingen af Headley. Han arbejdede nemlig som informant i Pakistan for det amerikanske narkopoliti (DEA),« påpeger Marcy Wheeler.

Med til billedet hører, at den demokratiske senator Diane Feinstein – der er formand for Senatets efterretningsudvalg – hævder, at det var et andet efterretningsprogram – afsløret af The Guardian – som førte FBI og CIA på sporet af David Headley. Det drejer sig om NSA’s indsamling og lagring af alle telefonlogbøger i USA.

Efterretningskoordinator Clappers påstand om Prism-programmets berettigelse bliver kun mere besynderlig set i lyset af de oplysninger, som blev offentliggjort i 2010 af det opsøgende journalistiske website ProPublica i New York. ProPublica kunne bl.a. afsløre, at David Headleys første amerikanske hustru allerede i 2005 – tre år før Mumbai-attentatet – kontaktede FBI og gav dem udførlige oplysninger om sin mands træning i en Lashkar-e-Taiba-lejr i Pakistan. Hun skal have tilbudt FBI adgang til hans e-mail, men svaret var nej tak.

I ProPublica-rapporten hedder det endvidere, at Headleys anden – og pakistanske – hustru henvendte sig til den amerikanske ambassade i 2007 med informationer af lignende karakter. De skal være blevet videresendt til CIA, FBI og DEA.

At Headleys to hustruer på et tidligt tidspunkt luftede begrundet mistanke om Headleys rolle som dobbeltagent for USA og en al-Qaeda-allieret gruppe til de amerikanske myndigheder , uden at det straks blev fulgt op af FBI og CIA, fik i 2010 James Clapper til at iværksætte en intern undersøgelse af sagen. Om efterforskningen er afsluttet, vides ikke. Headley erklærede sig i januar skyldig i medvirken til planlægningen af attentaterne i Mumbai og mod Jyllands-Posten og blev idømt 35 års fængsel.

Det oplagte spørgsmål er, hvorvidt NSA’s massive indsamling af e-mails eller telefonlogbøger virkelig bragte FBI og CIA på sporet af Headley. Siden 1999 havde han været informant for DEA i Pakistan.

Flere kongresmedlemmer med adgang til klassificerede dokumenter om Headley-sagen og andre forpurrede terrorangreb, tvivler på Obama-administrationens argumentation.

»I den udstrækning telefonlogbøger har leveret brugbare oplysninger, var de allerede tilgængelige via andre indsamlingsmetoder, som ikke krænker lovlydige borgeres privatsfære,« siger de demokratiske senatorer Mark Udall og Ron Wyden, begge medlemmer af efterretningsudvalget.

I et tv-interview søndag understregede Udall, at Prism-programmet – som for det meste skulle bruges til at indsamle e-mails, video og fotos af borgere uden for USA – har medvirket til at stoppe terrorattentater.

Gik lige i fælden

Det mest spektakulære komplot blev planlagt af en afghaner bosiddende i USA, som i en e-mail til en addresse i Storbritannien anmodede om instruktioner til at bygge en bombe, der skulle detoneres i New Yorks undergrundsbane. Han blev arresteret og dømt. Under en debat i Kongressen i 2012 om fornyelse af en lov, der bemyndiger NSA’s massive indsamling af telefon- og computerdata, anførte senator Feinstein andre eksempler på forpurrede terrorattentater.

Myndighederne skal have hindret et angreb på centralbankens afdeling i New York, kongresbygningen i Washington samt på diverse bygninger i New York og Tampa, Florida samt et komplot mod Saudi Arabiens ambassadør.

Men den amerikanske offentlighed, herunder medierne, har ikke mulighed for at vurdere, hvorvidt disse angiveligt forpurrede attentater berettiger myndighedernes indgreb i deres privatliv. Det skyldes, at alle efterretninger, der er blevet brugt som bevismateriale i efterfølgende retssager mod de terrormistænkte, er hemmeligtstemplede.

Sagen mod den 18-årige amerikanske gymnasieelev Adel Daoud, der er anklaget for at have planlagt et bombeangreb mod en bar i Chicago, viser, hvor svært det er at vurdere NSA-programmernes værdi.

Daoud downloadede materiale fra al-Qaeda-webmagasinet Inspire i forbindelse med en opgave, han skulle skrive i skolen. Det blev formentlig opdaget via NSA’s Prism. Kort efter blev han kontaktet af en FBI-agent, som udgav sig for at være medlem af al-Qaeda og spurgte, om han ville medvirke til et terrorattentat.

Gymnasieeleven gik lige i agentens fælde.

Retssagen mod Adel Daoud begyndte i efteråret 2012. Den unge amerikaner risikerer adskillige års fængsel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak for en saglig og supergod artikel, der tilsyneladende afslører--igen igen-hvor dybt utroværdigt Vestens regeringer er blevet. Jeg tænker på gentagne løgn og skandaler, tilsløring af sandheden, magtmisbrug you name it. Og tab af troværdighed rammer ikke mindste de lande, vi ellers allermeste forbinder med retssikkerhed-- DK, UK og USA.

Nej hvor deprimerende. Jo mere man dukker ned i detaljerne jo værre viser det sig at være. Bare én gang jeg har jeg lyst til at opleve, at det ikke var så slemt som jeg gik og troede.

Martin Hansen , Michael Madsen, Jacob Jensen, Karsten Aaen, Stig Bøg, Jens Falkesgaard, Carsten Mortensen, Niels Engelsted, Claus Jørgensen, Gunnar Bagge, Ib Christensen, Henrik Darlie, Anna Gudmundsen, Nic Pedersen, Niels Mosbak, Jan Pedersen, Janus Agerbo og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Peter Jensen

Et bundråddent systems bundrådne sump af ødelagt menneskelighed.

Torben Nielsen, Karsten Aaen og Gunnar Bagge anbefalede denne kommentar
Martin Burcharth

Her er yderligere bekræftelse på Obama-regeringens kvaler med at bakke op om sin påstand - frisk fra AP
http://m.apnews.com/ap/db_289563/contentdetail.htm?contentguid=cj2UUZ0P

Jens Thorning

Det er meget ejendommeligt, at de personager, der havde planer om at angribe J-P i København blev fremstillet som dumme, for så vidt som de troede, at det danske forsvar holdt til i kasernen i Gothersgade og at redaktør Flemming Rose som formodet jøde ville besøge Synagogen i Krystalgade; at fremstille statsfjender og forbrydere som farlige og dumme på samme tid kendes fra Sovjetunionen, der yndede dette med såvel Hitler som amerikanere og vesttyske revanchister. Men nu er de jo dømt, og der er ikke noget at komme efter, og jeg beskæftiger mig heller ikke med skyldspørgsmål, men med at d'herrers terrorplaner syntes temmelig usofistikerede. "De er skrupskøre", må være det korrekte svar.

Per Torbensen, Karsten Aaen, Jens Overgaard Bjerre, Niels Mosbak og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Det er med efteretningetjenester som med politi, militær og ja - islamister. Hvis man rækker sådanne en lillefinger - tager de hele armen - og få politikere tør stå op og vende udviklingen - af frygt for at blive beskylt for at have svigtet nationen hvis et eller andet går galt. Det er præsis den samme mekanisme som driver det militærindustrielle kompleks og som drev det absurde våbenkapløb mellem USA og USSR.

Michael Madsen, Per Torbensen, Karsten Aaen, Jens Falkesgaard, Niels Engelsted, Claus Jørgensen, Gunnar Bagge og Jens Overgaard Bjerre anbefalede denne kommentar
Hugo Barlach

Fin artikel Information. Men man mangler at sætte perspektiverne mere ind i en lokal dansk sammenhæng. D.v.s. at belyse, hvorledes danske regeringsbærende politikere har været tilbøjelige til ikke at tænke sammenhængen igennem med hensyn til danske forhold, men snarere har klappet hælene sammen og forladt sig på tendensen til ret ukritisk at følge amerikansk 'hearsay' per automatik. Man behøver blot at henvise til den seneste vestlige invasion af Iraq og det tynde mandat, som FN stod udenfor i den forbindelse.

Og i denne sammenhæng handler det naturligvis om, at de traditionelt regeringsbærende partier hellere tror blindt på oplysninger, som er farvede af amerikansk indenrigspolitisk fnidder, end at efterprøve validiteten af oplysninger, der gives af en fremmed magt, om end man betragter U.S.A. som nærmest allieret. Hvilket hævet over al tvivl har givet DK ridser i lakken på torturområdet, på forholdet til internationale konventioner og på opbakningen til FN generelt, som referenceramme, når internationale interventioner har været på tale. "Ih, hvor vi gungrer", populært sagt.

Såvel den forrige regering som den nuværende har anvendt dansk indenrigspolitik som afsæt til poster i en sammenhæng, som overskrider danske forhold. Fogh til Nato og nu også Gucchi-helle til Europas forenede stater. Men den danske offentlighed er bredt sagt mere interesseret i, hvilke konsekvenser eksperimenter med indenrigspolitikken herhjemme har for udenrigspolitiske forestillinger, om hvordan verden for den enkelte dansker skal se ud i morgen. Den siddende regerings åbenlyse vælgerbedrag for at komme til magten peger med al selvfølgelighed på, at focus politisk set ikke opholder sig i en lokal dansk sammenhæng, men snarere i en vilje til blindt at koble op på 'det vestlige projekt'.

Og idet magt-relationerne spiller første vilolin på det felt, er der vel grund til at efterspørge, hvorledes en lilleputstat som DK overhovedet forestille sig, at man indenrigspolitisk kan retfærdiggøre de absurde udenrigspolitiske ambitioner, som man med en vis form for overvurdering forsøger at fremme i de regeringsbærende segmenter.

Så jow Information, i stedet for de journalistiske præferencer for at viderebringe verden ifølge Ritzau m.fl., kunne man måske overveje at følge op på artiklen med hensynet offentligheden som ledestjerne; og så om overvågning som princip kan bringe DK i samme suppedas so U.S.A. Altså: understøtter danske regeringsbærende partier porteføljen af 'hearsay', som artiklen har fat i, og hvorledes influerer den form for politisk trafik på såvel retssikkerhed som frihedsrettigheder. Med andre ord lidt mindre U.S.A. og lidt mere DK i en opfølgende artikel til denne, Information. For husk lige på, at den fjerde statsmagt ikke kun består af mediernes hensyn, men tillige af bindingen til offentligheden som instans i et åbent, aktivt og engageret demokrati. Det vil uden tvivl ærgre justitsminister Morten Bødskov, at vi sammen dermed ikke tror ham en hujendes meter fremover og at hans troværdighed som minister med den nye offentlighedslov opholder sig i kloarken, hvis man tillader udtrykket...

Med venlig hilsen

Martin Hansen , Karsten Aaen, Vibeke Rasmussen, Jørn Sonny Chabert, Jens Falkesgaard, Carsten Mortensen, Niels Engelsted, Hugo Pieterse, Carsten Munk, Niels Frandsen, Gunnar Bagge, Ib Christensen, Robert Ørsted-Jensen, Henrik Darlie, Heinrich R. Jørgensen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Niels Mosbak

Udmærket forbryderbillede - her er en lille videosekvens fra en åben høring i marts måned hvor Clapper stikker den sorteste løgn - og det er til at se at han lyver...

http://www.youtube.com/watch?v=zRhjgynfhag

Martin Hansen , Jacob Jensen, Per Torbensen, Hugo Barlach, Karsten Aaen, Maja Skov, salah aldin, Steen Sohn, Gunnar Bagge, Henrik Darlie, Anders Krog og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar
Hugo Barlach

Og - så siger vi det lige igen: regeringerne vil helst høre om sig selv, i deres rygklapperkultur, at de selv og embedsmændene i departementerne består af rigets skarpeste hjerner. Men, sagen er imidlertid, at offentligheden består af langt flere kompetencer end der kan samles af departementerne. Realiteten er snarere, at disse er befolket af personer, der er indstillet på politiske spilleregler end udstyret med kompetencer, som skulle overskride offentlighedens indsigts niveau samlet set, samt dens mere gangbare snusfornuft på erfaringsmæssige vilkår. Så er det såmænd sagt endnu engang...

Med venlig hilsen

Torben Nielsen, Karsten Aaen, Maja Skov, salah aldin, Jens Thaarup Nyberg, Jens Kofoed, Claus Jørgensen, Henrik Darlie, Heinrich R. Jørgensen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Nic Pedersen

Ja, endda uden at have gået på politiskolen! ;-)

Hvis man følger med over på the Guardian kan man se at GCHQ har udarbejdet ca. 190 rapporter på baggrund af NSA data. Det viser sig at GCHQ ikke må gOre det, dvs. udbede sig sådanne oplysninger om egne borger gennem en fremmed magt. Men, hvis USA tilbyder det frivilligt, så er det i orden. Hvis man ser på kortet over NSAs datasamlingsmængde fordelt på lande så er der meget lidt fra DK. Det ser umiddelbart godt ud indtil man indser at DK har deres eget tilsvarende program kørende på egne borger plus herboende fra andre lande, USA inklusiv.

Artiklen forvoven nævner at NSA bruger fx Jyllandspostkomplttet som forsvar for Prism, Boundless Informant (grænseløs stikker) mv. De oplysninger har de fra de lokale net i Sverige og DK. Der var en i en anden tråd som spurgte om NSA også napper data fra borgere i andre lande. Svaret er alts[ ja. Alt hvad der kommer gennem Apple, Google, Hotmail, Yahoo, Facebook, osv osv osv bliver taget.

Her er noget interessant i den sammenhæng. USA har en liste over egne borger som de anser for at være potentiel trusler i krisetid. Listen havde i 2008 8 mill. navne. Se her:

"Are you on the list? Are you one of the millions of Americans that have been designated a threat to national security by the U.S. government? Will you be subject to detention when martial law is imposed during a major national emergency? As you will see below, there is actually a list that contains the names of at least 8 million Americans known as Main Core that the U.S. intelligence community has been compiling since the 1980s. A recent article on Washington’s Blog quoted a couple of old magazine articles that mentioned this program, and I was intrigued because I didn’t know what it was. So I decided to look into Main Core, and what I found out was absolutely stunning – especially in light of what Edward Snowden has just revealed to the world. It turns out that the U.S. government is not just gathering information on all of us. The truth is that the U.S. government has used this information to create a list of threats to national security that the government would potentially watch, question or even detain during a national crisis. If you have ever been publicly critical of the government, there is a very good chance that you are on that list...

"According to a senior government official who served with high-level security clearances in five administrations, “There exists a database of Americans, who, often for the slightest and most trivial reason, are considered unfriendly, and who, in a time of panic, might be incarcerated. The database can identify and locate perceived ‘enemies of the state’ almost instantaneously.” He and other sources tell Radar that the database is sometimes referred to by the code name Main Core. One knowledgeable source claims that 8 million Americans are now listed in Main Core as potentially suspect. In the event of a national emergency, these people could be subject to everything from heightened surveillance and tracking to direct questioning and possibly even detention...

“We know all this already,” I stated. He looked at me, giving me a look like I’ve never seen, and actually pushed his finger into my chest. “You don’t know jack,” he said, “this is bigger than you can imagine, bigger than anyone can imagine. This administration is collecting names of sources, whistle blowers and their families, names of media sources and everybody they talk to and have talked to, and they already have a huge list. If you’re not working for MSNBC or CNN, you’re probably on that list. If you are a website owner with a brisk readership and a conservative bent, you’re on that list. It’s a political dissident list, not an enemy threat list,” he stated."

http://endoftheamericandream.com/archives/main-core-a-list-of-millions-o...

Jeg går ud fra at de fleste her ved at DK engang havde en lignende list som blev udleveret til nogle velklædte og velsoignerede tyskere engang for ikke så længe siden. Det er svært ikke at tro at en sådan liste ikke eksisterer i dag. En del af pointen med de her programmer er at op ud udbygge sådanne lister. Med hemmelige beviser, hemmelige vidner, hemmelige domstole, hemmelige love og bestemmelser med hemmelige fortolkninger... med alt det for hånden så har vi lige pludselig ikke meget af hverken gennemsigithed eller lighed for loven. En del af grunden til at mange mennesker føler sig desillusioneret er at de kan se at der findes to sæt love. En for magten og en for os andre. Det er nu det sker. Vi lever ikke i et demokrati (i demokratier). Vi lever ikke engang i klassesamfund, men i feudale vælde.

Det som vores regeringer gøre bliver mere og mere mørklagt mens det vi gør bliver mere og mere synligt. Det er den omvendte verden som Glenn Greenwald siger. Vi har et kæmpe problem venner.

Fred.

Martin Hansen , Torben Nielsen, Reza Wali, Michael Madsen, Jacob Jensen, Karsten Aaen, Maja Skov, Jens Kofoed, Jørn Sonny Chabert, Niels Engelsted, Niels Mosbak, Hugo Pieterse, Gunnar Bagge, Ib Christensen, Robert Ørsted-Jensen, Henrik Darlie, Heinrich R. Jørgensen og Anna Gudmundsen anbefalede denne kommentar

For lige at udbygge det med to sæt love. Som jeg ser tingene så er der minimal chance for at der kommer domfældelser endsige retsager ud af indfødsrets og skattekommissionerne. Se på det såkaldt opposition, øv-dagene, de gennemførte politik, den manglende kritik, de skiftende standpunkte og/eller holdninger. Der er aftaler som er indgået. Det løber ud i sandet det hele. Det er ikke andet end skueprocesser.

Martin Hansen , Karsten Aaen, Claus Jørgensen og Anna Gudmundsen anbefalede denne kommentar
Niels Frandsen

Ikke alle mener, at Daoud blot var en lille gymnasieknægt - http://www.heavy.com/news/2012/09/wanna-be-terrorist-adel-daoud-top-10-f...

Henrik Darlie

"I det første tilfælde skal overvågningen af den pakistansk-amerikanske terrorist David Headley have gjort det muligt for USA at advare Indien om et forestående angreb på Mumbai."

Hvorfor gjorde de så ikke det ? Hvorfor lod man angrebet blive gennemført ?
http://www.countercurrents.org/martin191010.htm

Niels Frandsen siger:
"Ikke alle mener, at Daoud blot var en lille gymnasieknægt - http://www.heavy.com/news/2012/09/wanna-be-terrorist-adel-daoud-top-10-f..."

Det er fint han blev fanget, man kan jo ikke have uatoriserede terrorister rendende rundt.

steen ingvard nielsen

Er dette Science Fiction genrens guldalder?

Niels Engelsted

Endelig kommer Platons huleanalogi til sin rette ret. Vi plejer kun at se skyggebillederne på hulens væg, og når vi endelig får et lille kig opover hulens kant og kan se lyset og virkeligheden, så skærer det i øjnene, og vi kan næsten ikke tro dem.

Martin Hansen , Torben Nielsen, Jacob Jensen, Nic Pedersen, Per Torbensen, Heinrich R. Jørgensen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Robert Kroll

Glem ikke, at også efterretningstjenester er "bureaukratier" - og de er sikkert mere bureaukratiske end andre offentlige myndigheder al den stund, at de er så "hemmelige", at ingen meningsfuldt kan checke produktiviteten.

Hvis man husker de pudsige sager om bureaukrati og manglende produktivitet i det offentlige i Danmark ( som er et veldrevet overskueligt lille land med 5,5 mio mennesker ) , som danske aviser har bragt i tidens løb - så må man nærmest forvente meget ringere koordinering, præstationer og økonomistyring i store bureaukratier i et land (USA) med 300 mio mennesker.

Krone for krone ( eller dollar for dollar o s v) tror jeg ikke de store landes efterretningstjenester er synderligt effektive .

@ Niels Frandsen.

Det er da godt at ikke alle mener det. Vi lever jo i et demokrati og sådant og folk skal have lov til at mene det de mener. Specielt efterretningstjenesterne. Hvis de ikke havde de meninger de havde ville det sikkert være svært for dem at skabe sig de terrorister der skal til for at berettige deres egen eksistens. Det at du fremhæver Adel Daoud er et supergodt eksempel. Jeg mener uden FBIs hjælp til at træne ham, opmuntre ham, skaffe ham materialerne, kontakterne, det moralske støtte, materialerne, udpegningen af mål, og tålmodighed nok til at vente indtil han blev 18 før de sendt ham afsted (det gjorde det så også letter at retsforfølge ham, men det skal vi ikke snakke om) så havde han aldrig kommet i nærheden af at opfylde sine drømme. Jeg mener, hans venner, familie, og selv imamen i hans møske gjorde jo alt hvad de kunne for at tale ham fra det. Er det ikke forfærdeligt at tænke på?

"Last Friday, the U.S. Joint Terrorism Task Force announced the arrest of Adel Daoud, a suburban Chicago teenager who’s since been said to be “enamored with Osama bin Laden and intent on killing Americans.” Daoud is charged with planting a bomb outside a downtown bar and attempting to detonate it. He failed.

The bomb was a dummy, provided by the FBI—specifically an agent posing as his co-conspirator. Accused in similar past operations of entrapping hapless “jihadists,” the feds worked hard to keep the Daoud sting above board. And while it’s great to see authorities actively pursuing potential terrorists online, a 35-page FBI affidavit shows the agency’s efforts in the Daoud case hew closer to the letter of the law than the spirit of preventing terrorism. Here’s a seven-step guide to how the FBI ended up arresting Daoud for a bomb the agency gave him."

http://motherboard.vice.com/blog/how-the-fbi-steers-clear-of-entrapment-...

Get real people. Seriously.

Vibeke Rasmussen

Når Helle Thorning-Schmidt, i forbifarten, på vej fra et mødelokale til paternosteren, svarer TV2s reporter: "Der er jo heeelt klare regler for aflytning af danskere, og de regler følger vi naturligvis", og bogstaveligt talt vender ryggen til og ignorerer det opfølgende spørgsmål: "Vil det sige, at amerikanerne ikke aflytter eller hvad?", er det så fordi:

– hun ikke forstår spørgsmålet?
– mener at hun er bemyndiget til at svare på de amerikanske myndigheders vegne ("vi")?
– har lært sit svar udenad og nu (som så ofte) giver dét, uanset hvad hun bliver spurgt om?
– eller …?

Martin Hansen , Michael Madsen, Jacob Jensen, Per Torbensen, Henrik Darlie, Hugo Barlach, Niels Mosbak, salah aldin, Anders Feder og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Niels Frandsen

@Salah - det er jo fint, at du mener en masse ting, men skulle vi ikke holde os til det nogenlunde faktuelle ?
Det er selvklart en uhyrlighed, hvis FBI har lokket ham i uføre, men den påstand kan vel knap kaldes en autoritativ sandhed.

Hej Niels, det er jo det der er problemet: det NOGENLUNDE faktuelle. Du havde måske ikke tid eller kræfter til at følge linket? Men jeg kan godt forstå at det ser ud som om jeg siger mere end der er belæg for, når nu jeg kun kunne komme med et eksempel. Så værsgo:

How the FBI Helps Terrorists Succeed

Why the U.S. provided at least 150 people with bombs, transportation and other means of carrying out terrorist plots.

Since September 11, 2001, the U.S. Federal Bureau of Investigation (FBI) has claimed many victories in the war on terror.

Each time a domestic terror suspect is arrested, the public is told that another horrific plot has been averted.

But after combing through thousands of pages of court documents, investigative journalist Trevor Aaronson came to a different conclusion -- that most of the men arrested could never have done what they were accused of if the FBI hadn't given them the tools to do so.

In his new book, "The Terror Factory: Inside the FBI's Manufactured War on Terrorism," Aaronson argues that the U.S. government is responsible for "hatching and financing more terrorist plots in the United States than any other group." He spoke to Heather Maher...

http://www.theatlantic.com/international/archive/2013/02/how-the-fbi-hel...

Ser du, vores problem (den mellem os to) er at det nogenlunde faktuelle som vi får serveret af magthaverne er bare ikke godt nok for sådan en kværulant som mig. Jeg vil helst holde mig til det faktuelle.

Håber det i orden med dig. Fred.

Martin Hansen , Jacob Jensen, Kasper Hviid og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Det er forstemmende at se hvor lidt vrede de her ting vækker og hvor lidt diskussion. Der er lidt for meget jawohl i luften.

Nåmen, som et dansk indslag i entrapment-gøgleriet: http://www.information.dk/emne/terrorsagen-fra-vollsmose

Kan I huske den? Prøv at følge linket og se hvor få kommentarer der er. Tænk hvis de anklagede havde været hvide og lefties.

Martin Hansen , Niels Mosbak, Jacob Jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Kasper Hviid

Selvfølgelig kan FBI-agenter overtale tilfældige unge, der har søgt på grimme ord på internettet, til at udløse falske bomber. Det skulle næppe undre nogen der har hørt om Milgram-eksperimentet.

Angående Adel Daoud, så står han anklaget for 'WMD car bomb plot'. Sidst FBI overtalte en ung mand til at udløse en falsk bombe, undrede jeg mig over at det var en WMD. Men jeg tænkte at det nok var agenterne der havde tænkt at når han skulle udløse en falsk bombe, kunne det lige så godt være en falsk atombombe.

Forklaringen er dog noget helt andet.

Amerika har to vidt forskellige definationer på Weapons of Mass Destruction:
Inden for militæret er WMD sådan noget som atombomber. Men for civilister er et WMD alt hvad der på nogen måder kan bruges til terrorisme. Marathonbombningen der dræbte 3 personer var f.eks. et angreb med masseøddelæggelsesvåben, ifølge amerikansk jura. Når nogen har gjort nogetsomhelst relateret til terrorisme med masseøddelæggelsesvåben, kan de blive "imprisoned for any term of years or for life, and if by death, be punishable by death or by imprisonment for any terms of years or for life". (citat: wikipedia)

Niels Frandsen

@Salah
Ønsket om fred tilslutter jeg mig fuldt ud :o)
At være kværulant kan være befriende (og nogle gange det modsatte), men det fritager ikke en fra forholde sig kritisk også til de kilder, som man selv hylder ----- der er forøvrigt altid lidt vanskeligt at vurdere, når brugen af præcise kildehenvisninger og anførselstegn er lige lovlig minimalisktisk ;o)

Det korte af det lange er, at hvis FBI provokerer folk til at lave terrorist relaterede aktiviteter, så er det meget skidt for at sige det mildt, men vi kan aldrig fritage den enkelte for personligt ansvar.

Over and out

Simon Olmo Larsen

Det er ikke kun FBI der bruger de metoder, det foregår også i Danmark.

http://www.krim.dk/frame.asp?URL=http%3A//www.krim.dk/undersider/politi/...

Martin Hansen , Niels Mosbak og salah aldin anbefalede denne kommentar
Robert Ørsted-Jensen

Enig med Frandsen
Agent provacatour er selv sagt en meget ubehagelig ting. Det er heller ikke tilladt efter de fleste lkandes love men det er tilladt i USAs lovgivning og hdet er ikke noget nyt - det har været sådan i mange årtier.

Tilabeg står at den unge mand ville have gjort det samme hvad enten han blev luret til det af en Agent provacatour eller af en virkelig Al Qaida

Det var hans valg - og han ville gerne være islamistisk terrorist - og det blir dyrt

Robert Ørsted-Jensen

men metoden er stadig usmagelig

@ Niels,
Hvis det er min tegnsætning og kildehenvisninger du mener så gør jeg det nu så klart som jeg kan når jeg indelder med kolon og afslutter med linket til henvisningen. Klarere kan det vel ikke blive. Hvis det er fodnoter og hele det akademiske apparatur du savner så synes jeg du skulle hendvende dig til avisen og tilbyde dem at indføre det som et feature i deres brugerflade. Alternativt kan du vænne dig til at tingene bliver gjort efter bedst beskub af alle her, forholdene taget i betragtning, og huske på at fodnoter gør ikke en troværdig tekst.

Men hvis du synes at jeg giver for pauvre henvisninger så linkede jeg sidst til et interview med en journalist som har skrevet en bog baseret på hans undersøgelser af 150 "terrorister" "pågrebet" af FBI siden 11.09.01 og det viser sig at sagene er auper tynde. Havde det ikke været for alle de nye beføjelser og love som gør det muligt at bygge entrapment sager op som de gør, plus bestemmelserne for hemmelige beviser, bevisførelse mv., præcis som i Bradley Mannings sag, og som Simon Olmo og jeg gør opmærksom på var tilfældet i Voldsmose sagen, så havde det ikke kunne lade sig gøre.

@ RobertOJ
Her har jeg en diskussion med Niels om det faktuelle og så kommer du ind fra dien med det der? Det er fint, iøvrigt, jeg brokker mig ikke. Men altså: "[Tilbage] står at den unge mand ville have gjort det samme hvad enten han blev luret til det af en Agent provacatour eller af en virkelig Al Qaida" siger du. Lad mig lige se: 1) Vi ved ikke, ingen ved, hvad han ville have gjort eller ikke have gjort. Sådan er det med virkeligheden. Vi ved ikke engang om solen står op imorgen. Og når det er mennesker vi taler om så ved vi aldrig hva de kan finde på. Nu ved jeg selvfølgelig at popvidenskablige tænking som, på samme måde som freudiansk psykologi, blot er astrologi for de smarte, gerne fremstiller alting som fuldt detereministiske, specielt set i bakspejlet (så vidste alle bare at det ville ske som det skete!), så er det sådan at ingen ved noget som helslt om hvad der kommer til at ske. Al Qaida eller ej. 2) Al Qaida er for det mest af tiden en ansat af FBI, CIA etc., så den sondring er temmelig meningsløst.

Google "Gladio B" og/eller "The Base Al Qaeda", eller "FBI, Emad Salem og WTC 93".

PS" bliver simpelthen nød til at takke Simon Olmo for det link han gav og kan kun anbefale at folk klikker (NielsF og RobertOJ inkl.) ind på den. I forfatterens gennemagng af Voldsmosesagen kommer forfatterens ind på PETs magtfuldkommenhed og tvivlsomme metoder. Der står:

"Landsrettens store tillid til Politiets Efterretningstjeneste (PET) bygger formentlig ikke på de oplysninger om tjenestens rygte, som fremgår af pressen. Det er således kun få dage siden, at en udlænding havde held med at optage en samtale med to polititjenestemænd fra netop Politiets Efterretningstjeneste. Det fremgår af optagelsen, at politifolkene lovede ham, at de kan få andre myndigheder til bøje reglerne, hvis han ville spionere for tjenesten. Han blev også lovet, at politiet vil se igennem fingre med ulovligheder som for eksempel narkohandel. To dage efter, at han havde meddelt politiet, at han ikke ønskede at deltage, blev han anholdt og varetægtsfængslet - som sigtet for terrorisme."

Der er ikke noget forskel mellem det PET bevisligt gør og FBIs metoder. Intet. Som Voldsmosesagen gik kunne man iøvrigt lige så godt havde ladet PET føre og dømme sagen, det kan man så kalde retsreform. Alt andet er alligevel bare gøgl.

Torben Nielsen

Europas forargede politikere sagde selv ja til overvågningen. Nogle vidste antageligt ikke hvad de foretog sig, men Obama var så charmerende. Og der var jo udsigt til en handelsaftale...

http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2013/06/12/obama-admin...

Jens Lerdorf

Uhyggelig 'uklar' drejning US har taget

Fra at være vores rednings helte i anden verdens krig til en global politistat der overvåger og mistænkelig gøre ikke kun sin egen, men hele klodens befolkning.

Men de har overset mennesket kreative frie vilje, så jo mere de overvåger os jo mere kan de være sikre på, at blive sat på plads med private 'smog' filtre.

Heldigvis er den amerikanske befolkning begyndt at brokke sig og så vil EU's befolkning snart følge trop og sige nej til den form for privatlivs krænkelse, de lægger for dagen digitalt.