Læsetid: 1 min.

Massedemonstrationer i Brasilien: Regeringskontor angrebet

Hundredtusinder af demonstranter er strømmet ud på gaderne i Brasilien. De er vrede på regeringen
Politi og demonstranter foran udenrigsministeriets bygninger i Brasília. Foto: Scanpix

Politi og demonstranter foran udenrigsministeriets bygninger i Brasília. Foto: Scanpix

21. juni 2013

Demonstranter har natten til fredag dansk tid forsøgt at storme det brasilianske udenrigsministerium i hovedstaden Brasília, rapporterer nyhedsbureauet AFP.

Sikkerhedsstyrker har slået demonstranterne tilbage, efter at der blev knust vinduer og kastet med brændende genstande. Militærpoliti har siden forskanset sig omkring bygningen for at beskytte den mod nye angreb.

Op mod 800.000 mennesker demonstrerer nu i Brasiliens større byer, viser optællinger fra AFP, der er baseret på politiets tal og ekspertvurderinger.

De mest omfattende protester finder sted i Rio de Janeiro, hvor hundredtusinder af brasilianere samlede sig torsdag. Måske op mod 300.000 mennesker, skønnes det.

Politiet har ifølge BBC affyret tåregas i sammenstød mod en mindre gruppe demonstranter ved millionbyens rådhus.

Der meldes også om massive folkemængder på gaderne i andre brasilianske byer. Faktisk er der så mange mennesker involveret, at der er tale om de største protester gennem to årtier i Brasilien, skriver nyhedsbureauet Reuters.

En demonstrant er omkommet efter at være blevet kørt over af en bil, skriver AFP. Ifølge Reuters er mindst 28 mennesker kvæstet i Rio de Janeiro. De fleste er blevet ramt af gummikugler, peberspray og sten, siger lægekilder.

Urolighederne blev udløst for to uger siden af, at billetprisen på offentlig transport blev hævet i São Paulo. Demonstrationerne spredte sig hurtigt til andre byer.

De vrede brasilianerne har også rettet deres utilfredshed mod de mange milliarder af dollar, som regeringen har afsat til internationale sportsbegivenheder, som Brasilien er vært for i de kommende år.

Det gælder især fodbold-VM i 2014 og OL i 2016.

Siden er massedemonstrationerne også begyndt at fokusere på korruption, politivold, arbejdsløshed samt mangler i uddannelses- og sundhedssystemet i den store sydamerikanske stat, som huser 194 millioner indbyggere.

Presset på regeringen har fået landets præsident, Dilma Rousseff, til at aflyse en planlagt rejse til Japan i næste uge.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Claus Høeg
  • Tor Brandt
Claus Høeg og Tor Brandt anbefalede denne artikel

Kommentarer

Aktivisterne blev slået tilbage, og har derfor anmodet USA om våbenhjælp. Frank Aaen støtter bevæbningen af oprøret, og vil nedkaste panserværnsraketter...

Niels Engelsted

Det må være mangel på skolegang, der er skyld i, at de fattige ikke kan forstå, at der ikke er plads til både dem og de rige i denne verden.

Carsten Søndergaard, Thomas Aniss, Moh Abu Khassin , Holger Skjern, Per Torbensen, Peter Ravn Mikkelsen, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek og randi christiansen anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Så er " foråret " kommet til Brasilien.

Jeg troede ellers at det gik så godt der med de økonomiske nøgletal, væsten og den strålende fremtid.

Utrolig så dårlig dækningen i de danske medier er i forhold til tingene virkelige tilstand.

Gad vide om " foråret " fortsætter op gennem Mellem-amerika , og til sidst ender i USA.
Går det det , er de desværre klart med Homeland Security, overvågningsdroner, aflytning, Fema Camps og hele svineriet.

Det er vel den udtalte forskel på et uudviklet og et udviklet samfund anno 2013.

christel gruner-olesen, Moh Abu Khassin , Jens Falkesgaard, Jacob Jensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Aleksander Laursen

VivaLaRevolucion! Et eksempel på hvor vågne Sydamerikanerne er i forhold til os vesterlændinge når det kommer til uretfærdighed i samfundet.

Henrik Jensen, Moh Abu Khassin , Nis Sørensen, Rune Petersen, Rasmus Kongshøj og Katrine Visby anbefalede denne kommentar
randi christiansen

VIVA LA AUTONOMIA
Y LA LIBRE AUTODETERMINACION
DE LOS PUEBLOS
DEL MUNDO

Carsten Søndergaard, Nis Sørensen, Rune Petersen, Katrine Visby og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Siden er massedemonstrationerne også begyndt at fokusere på korruption, politivold, arbejdsløshed samt mangler i uddannelses- og sundhedssystemet i den store sydamerikanske stat, som huser 194 millioner indbyggere.

Og i dette virvar står også nogle stammer skovfolk, som trues af dæmningsbyggeri og deraf medfølgende oversvømmelser af deres bosteder. http://amazonwatch.org/news/2013/0606-indigenous-tribes-occupy-belo-mont...

Carsten Søndergaard, kim jensen, Jacob Jensen, Rune Petersen, Rasmus Kongshøj og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Finansielle operatører, den 1%, er i fuld gang med at underminere verdens miljø-og socioøkonomi. Hvornår vågner politikerne og forstår, at for at tæmme dette vilddyr med reptilhjerne, må drastiske metoder i brug. Først må indrømmes, at finansielle dereguleringer er og var en katastrofe. Næste indrømmelse handler om, hvem der ejer naturværdierne. Når det er fastslået, at det gør fællesskabet, kan folkets ejendom hjemtages og herefter forvaltes i overensstemmelse med miljø-og socioøkonomisk bæredygtighed.

Carsten Søndergaard, Jens Falkesgaard og Katrine Visby anbefalede denne kommentar
Katrine Visby

Så skulle `foråret` også lige sprede sig til Danmark. Vi kunne godt bruge det her.

Bl.a. det nye rejsekort, som danskerne nu skal have trukket ned over hovedet, så man kan overvåge danskerne endnu mere, og franarre folk deres penge.

Den nye offentlighedslov som lige er blevet vedtaget udenom demokratiet, skolereformen......

Men danskerne er for sindige - det er ikke rigtig gået op for flertallet, at demokratiet er i fare, eller også har folk opgivet på forhånd.

Holger Madsen, Christian Aagaard, Carsten Søndergaard, Moh Abu Khassin , Tue Romanow, Per Torbensen, Michael Kongstad Nielsen, kim jensen, Aleksander Laursen, Jens Falkesgaard, Janus Agerbo, Jacob Jensen, Niels Mosbak, randi christiansen, Rune Petersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Danske nyhedsmedier er slet, slet ikke klædt på, til at kunne dække begivenheder i Latinamerika seriøst.

Thomas Aniss, Moh Abu Khassin , Olav Bo Hessellund, Nis Sørensen, Rasmus Kongshøj, Michael Kongstad Nielsen, Nic Pedersen, Janus Agerbo og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Nic Pedersen

"Danske nyhedsmedier er slet, slet ikke klædt på, til at kunne dække begivenheder i Latinamerika seriøst."

Så sandt, men gid det i det mindste kun gjaldt Latinamerika.

Holger Madsen, Carsten Søndergaard, Thomas Aniss, Lucas P., Moh Abu Khassin , Holger Skjern, Nis Sørensen, kim jensen, Niels Mosbak og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Som Niels Lindvig og Marina Jacobsen er inde på i Deadline skyldes demonstrationerne bl.a., at det nu er blevet muligt med sådanne demonstrationer. Det var det ikke før Lula og Dilma Rousseff, og sidstnævnte glæder sig efter sigende over demonstrationerne, da det er sådan et samfund hun altid har kæmpet for. At det samtidigt er kritik af samfundets nuværende indretninger, med korruption, fordyrelse af transportbilletter, politivold osv., kan hun bruge til at sætte noget i gang. Det fremgår af deadline, at det navnlig er delstaterne, der træge med hensyn til korruptionsbekæmpelse mv., og politiet har fået et vink om at holde i gen med volden (de skal lige lære det). Men ud over demokratiseringen har den øgede velstand og voksende middelklasse ført til flere krav.

Holger Madsen

Når vi taler om medier og journalistik, så er Det første Topmøde om Ansvarlig Journalistik - La primera Cumbre de Periodismo Responsable (CUPRE) - netop i dag afsluttet i Ecuador. En begivenhed, der sikkert heller ikke bliver dækket i danske nyhedsmedier.
Den store konference behandlede temaer som, - Journalistik og socialt ansvar -, og - Medieimperiernes indflydelse på landes demokrati.
På topmødet blev der bl.a. foreslået, at medier åbent og tydeligt fortæller offentligheden deres ideologiske position, deres logik og deres intetesser.

Niels Mosbak, randi christiansen, Rasmus Kongshøj, Carsten Søndergaard og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Moh Abu Khassin

"Danske nyhedsmedier er slet, slet ikke klædt på, til at kunne dække begivenheder i Latinamerika seriøst."
det er jo klart vi har jo meget støre problemer som censorer der ikke giver håndtryk , hele 5 artikler på en uge her på information. :-)

Niels Mosbak, Janus Agerbo, Rasmus Kongshøj, Henrik Brøndum, Thomas Aniss, Holger Madsen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Thomas Aniss

"Et eksempel på hvor vågne Sydamerikanerne er i forhold til os vesterlændinge når det kommer til uretfærdighed i samfundet."

Undskyld med det er altsaa bare ikke tilfaeldet. Gid det var, men sydamerikanerne er om nogen vant til at blive skidt og pisset paa af deres ledere og overklassen. Mange sydamerikanere betragter paa det naermeste uretfaerdighed, korruption og grotesk ulighed som en slags naturlov; altsaa noget man ikke kan aendre paa.

Netop derfor varmer det mit hjerte at se det der sker nu!

Det er da ogsaa tydeligt at den planlagte stigning i billetpriserne i Sao Paulo paa et par faa oerer (som ioevrigt allerede ER blevet droppet igen) ikke er grunden til urolighederne, men blot en lille draabe som fik baegeret til at flyde over, hvorefer mange aars akkumuleret frustration nu kommer til udtryk.

Rasmus Kongshøj, Jonathan Smith og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Thomas Aniss

"Danske nyhedsmedier er slet, slet ikke klædt på, til at kunne dække begivenheder i Latinamerika seriøst."

Den danske daekning af forholdende her i Sydamerika (udover lidt ensidig tilsvining af hedengangne Chavez kopieret fra Amerikanske medier) er vel naermest ikke eksisterende....

Moh Abu Khassin , Michael Kongstad Nielsen, Niels Mosbak, Holger Madsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Håndtrykssagen, Moh, har givet anledning til yderst relevante forfatningsmæssige diskussioner, som ved afklaring vil mindske religiøse-og kulturelle stridigheder.

Michael Kongstad Nielsen

Selvom sagen om en censors håndtryk i Holstebro herhjemme har antaget bibelske dimensioner, og i debattørernes øjne sikkert kan forrykke verdensfreden og få muslimer til at holde op med at være muslimer eller omvendt, så burde sagen dog næppe tilsidesætte enhver, seriøs mediemæssig dækning af 500 millioner sydamerikaneres liv og situation.

Sagen er, at Sydamerika ikke interesserer danske medier det mindste, måske fordi man ikke endnu er kommet ud af forestillingen om tidligere tiders USA-støttede diktaturer, og de senere opgør med dem, hvor socialistiske og ofte folk med rødder blandt indfødte, fagforeningsfolk eller tidligere oprørsfolk er kommet demokratisk til magten, til stor ærgrelse for de rige familier og USA. Danske medier har lagt sig trygt op ad USA´s afstandstagende holdning til disse nye demokratier, og dermed er de kommet fuldstændig bagud med hensyn til at forstå og redegøre for, hvad der foregår.

Rasmus Kongshøj, Thomas Aniss, Lise Lotte Rahbek, Niels Mosbak og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

Thomas Aniss:
”Den danske daekning af forholdende her i Sydamerika (udover lidt ensidig tilsvining af hedengangne Chavez kopieret fra Amerikanske medier) er vel naermest ikke eksisterende....”

Ja, og udover den dårlige og bekvemme vane kun at forholde sig til amerikanske medier kommer, at danske journalister stort set kun er i stand til at læse ét fremmedsprog, engelsk. Dårligt nok evner de fransk og tysk – og da slet ikke portugisisk, selvom det udgør det femtestørste sprogområde i verden.
Det er det med andedammen igen....

Niels Mosbak

Det ser faktisk ud til at regeringen i Brasilien har fået momentum ved disse demonstrationer -

Dilma Roussef:

"It's citizenship and not economic power that must be heard first," she said.

Det er der visse danske politikere, der kunne lære noget af.
Og heldigvis ser det ud til at arabiske medier er bedre i stand til at oversætte portugisisk, end danske medier...

http://www.aljazeera.com/news/americas/2013/06/2013621172139903761.html

randi christiansen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Det ser spændende ud. Rousseff vil virkelig give demonstranterne medhold, men spørgsmålet er, om det er nok (Oliepenge til uddannelse, plan for offentlig transport, læger fra udlandet til bedre sundhedsvæsen m.m.). Men ifølge DR´s radioavis kl. 17.00 nævnte hun ikke korruption. Og det er det store dyr i åbenbaringen, for det er så indgroet og omfattende, og hvordan skal det bekæmpes?

Niels Mosbak

Michael Kongstad Nielsen

Hvis du så deadline i går med Marina Jakobsen og Niels Lindvig, vil du have bemærket at det i vid udstrækning er på delstatsniveau, at pengene forsvinder mærkelige steder hen - eller op i den blå luft. Så der er altså tale om delstatspolitikere, tættere på befolkningen der er korrupte - det er omfattende at omkalfatre et korrupt samfund, men med en stærk politiindsats og nogle ivrige anklagere, kan det faktisk lykkes.
Grækenland er et eksempel på, at det kan lade sig gøre, når man betænker at PASOK's tidligere nummer 2 Akis Tsochatzopoulos - foreløbig har fået 7 års fængsel for at svindle med oplysninger om sin indkomst - hvortil kommer en ny retssag for korruption - så han når vist ikke ud af spjældet inden han dør.
Den tidligere borgmester i Thessaloniki fik livsvarigt for at have tilsvindlet sig 18 mio. euro - så selv om vejen er lang og langt fra bragt til ende så kan det lade sig gøre.

Thomas Aniss, randi christiansen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Gennem de sociale netværk er der kaldt til nye demonstrationer i 12 byer. Demonstrationerne i dag vil falde sammen med fodboldkampen mellem Brasilien og Italien.

randi christiansen

MKN - Bibelske dimensioner - du ved, djævelen er i detaljen

Totalt herresejt hvis Dilma Roussef virkelig er folkets kvinde

Holger Madsen

Angående korruption, så bekræftede Dilma, ( La jefa de Estado ), i sin radio- og TV tale i går, at hun bekæmper korruption, og opfordrede alle offentlige institutioner til at følge regeringens transparent og have åbne kontier.

Thomas Aniss, randi christiansen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Holger, DR´s radioavis kl. 17 havde telefonkontakt med en dansker fra Brasilien, ikke nærmere defineret, men formentlig der bosiddende, der oplyste at talen fra i nat (6-7 timer før os) ikke indeholdt noget om korruption. Men han kan jo have hørt forkert.

Thomas Aniss

@Michael Kongstad Nielsen

Men ifølge DR´s radioavis kl. 17.00 nævnte hun ikke korruption.

Nu er korruption jo generelt ikke noget der naevnes ofte af hverken politikere eller mainstream-medier paa disse kanter, selvom alle er klar over at hele systemet er infesteret af det. Men det er faktisk mit indtryk (for what it's worth) at Rousseff er en af de faa ledere i kontinentets historie som reelt forsoeger at daemme op for det.

Korruption er (efter min mening) det stoerste problem overhovedet, fordi det i hoej grad er det der staar i vejen for at andre problemer kan loeses (uretfaerdighed, ulighed, etc.).

Det kraever jo ikke den store filosof at regne ud hvem der taber og vinder paa korruption. Det er naturligvis dem der har pengene og folk i hoeje embeder som vinder paa det (og ofte er der er overlap her), mens alle andre taber stort paa det.

randi christiansen

Ser ikke ud til at Dilma er folkets kvinde, idet hun ikke forhindrer en ny lov, som tillader endnu mere korruption end hidtil. (12 radioavisen)

Det var vel også for godt til at være sandt. Den 1% slipper ikke sine privilegier og kontrollerer åbenbart verdens ledere lige fra Obama til Dilma til danske bilderberg politikere.

En mere ukontrolleret omstilling end nødvendigt er følgen af denne korrupte og inkompetente ressourceadministration - skal vi mon også på gaden i DK?

randi christiansen

Holger - desværre tog jeg ikke noter, og blev tilligemed anderswo engagiert, men det blev oplyst, at hun ikke havde gjort tiltag til at forhindre en ny lov som ville gøre korruption på topniveau endnu lettere.

Det bør vi høre mere om.

Holger Madsen

En fornyelig offentliggjort rapport fra ILO ( Den Internationale Arbejderorganisation ) konkluderede, at indkomst uligheden i Brasilien stadig er meget høj, selv om tendensen er faldende.
Den gennemsnitlige realløn steg i 2012 med fire procent i Brasilien, mens stigningen i Mexico og Colombia var en procent.