Læsetid: 3 min.

Organisation advarer mod opkøbsivrige centralbanker

Centralbankerne skal begrænse deres rolle i genopretningen af økonomien, mener deres egen samarbejdsorganisation. De har bevæget sig langt i retning af at afhjælpe landenes gældsproblemer, forklarer økonomiprofessor
29. juni 2013

Siden finanskrisens udbrud i 2007 har verdens centralbanker fordoblet deres beholdning af obligationer og valuta, så de i dag holder aktiver for 20,5 trillioner dollar. Det svarer til 30 pct. af størrelsen på den samlede verdensøkonomi.

Det er forbundet med en betydelig risiko, advarer centralbankernes samarbejdsorganisation, Bank for International Settlements (BIS).

»Centralbankerne har købt den private og offentlige sektor tid til at tilpasse sig,« sagde direktøren for BIS, Jamie Caruana, da han præsenterede BIS’ årsrapport i søndags. Men han advarede samtidig mod, at centralbankerne fortsætter deres massive opkøbsprogrammer for at presse renterne ned. For det kan blive en sovepude for de nødvendige strukturelle reformer oven på krisen, vurderede han.

»At forlænge den pengepolitiske stimulering vil tage presset af dem, der er nødt til at agere. Ultralave renter opmuntrer til at opbygge endnu mere gæld,« sagde Jaime Caruana.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu