Læsetid: 4 min.

Stormagter er ikke ansvarlige for allieredes krigsforbrydelser

Frederik Harhoff og andre dommere ved domstolen for Eksjugoslavien har udtrykt frygt for, at den nylige frifindelse af en serbisk hærchef er sket for at sikre, at stormagter ikke i fremtiden kan holdes ansvarlige for krigsforbrydelser begået af oprørsgrupper, de bistår med våben. En kendelse fra 1986 afkræfter denne formodning, mener ekspert
Allerede i 1986 afgjorde domstolen i Haag, at USA ikke kunne drages til ansvar for overgreb mod civile begået af contra’erne i Nicaragua, som USA støttede med våben. Her demonstreres der i New York mod den amerikanske indblanding i konflikten.

Barbara Rios

24. juni 2013

Kan stormagter som USA, Rusland, Storbritannien og Frankrig holdes juridisk ansvarlige for krigsforbrydelser begået af udenlandske oprørsgrupper, de støtter med våbenhjælp og anden form for assistance?

»Nej,« svarer folkeretseksperten Dov Jacobs fra Universiteit Leiden i Holland med henvisning til en tvist mellem USA og Nicaragua fra 1986, hvor den mellemfolkelige domstol i Haag gav præsident Ronald Reagans regering medhold.

»En stat skal udøve effektiv kontrol med en oprørsgruppe for at blive holdt ansvarlig for dens forbrydelser. Den grad af kontrol havde USA ikke over contra’erne, « udtaler Jacobs, der er lektor i folkeret.

Contra-grupperne kæmpede mod sandiniststyret i Nicaragua og modtog våben fra og blev trænet af CIA. I flere tilfælde udpegede Reagan-regeringen ledere af contra-gruppen, der blev beskyldt for krigsforbrydelser mod civile nicaraguanere.

Spørgsmålet er blevet brandaktuelt i forbindelse med en appelrets frifindelse i februar af den tidligere serbiske hærchef Momcilo Perisic, der havde forsynet de serbisk-bosniske styrker i Bosnien med våben og anden hjælp under krigene på Balkan-halvøen i 1990’erne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu