Læsetid 4 min.

USA optræder selvretfærdigt i Snowden-sagen

Efter selv at have omgået international lov i flere tidligere tilfælde hævder Obama-regeringen nu, at Kina og Rusland forbryder sig mod praksis i international diplomati ved at lade whistlebloweren flygte
For mange folk i blandt andet Rusland og Kina er whistlebloweren Edward Snowden blevet en helt, som folk ikke vil acceptere udleveret til de amerikanske myndigheder. Her er det en støttedemonstration for Snowden uden for USA’s konsulat i Hongkong.

For mange folk i blandt andet Rusland og Kina er whistlebloweren Edward Snowden blevet en helt, som folk ikke vil acceptere udleveret til de amerikanske myndigheder. Her er det en støttedemonstration for Snowden uden for USA’s konsulat i Hongkong.

Bobby Yip
25. juni 2013

Flere amerikanske kommentatorer beskyldte i går deres regering for at optræde hyklerisk i sagen om whistlebloweren Edward Snowden, der trods en amerikansk begæring om udlevering søndag fik lov til at forlade Hongkong og i går befandt sig i transit i Moskva.

»Her har vi USA’s regering, der så åbenlyst har krænket international lov i mange år, og så stiller vi selvretfærdigt op og beskylder kineserne og russerne for ikke at efterleve internationale diplomatiske regler,« siger William Greider, redaktør for det venstreorienterede ugemagasin The Nation i Washington, D.C.

Mandag truede udenrigsminister John Kerry Kina og Rusland med konsekvenser.

»Det ville være dybt foruroligende, dersom Kina og Rusland bevidst undlod at reagere på vores anmodning om at udlevere Edward Snowden og derved krænker praksis i internationalt diplomati,« sagde han under et besøg i New Delhi, hvor han desuden opfordrede Indien til at skære ned på sit CO2-udslip.

»Det vil få indflydelse på vores forhold til de to lande og konsekvenser.«

Mellemøstkommentatoren Juan Cole kalder Kerrys trusler »tomme«.

»USA er dybt forgældet til Kina. Så det vil ingen konsekvenser få. Jeg tror, vi skal tage Kerrys trussel som typisk diplomatisk jargon, hvor USA prøver at fremstille sig som en idealistisk nation. Men alle ved jo, at hvert land har sin egen definition af, hvad der er en forbrydelse, og hvad der er en politisk-motiveret handling,« siger Cole, som er professor i historie på University of Michigan.

Hvis det var en kineser …

Snowden har ifølge Ecuadors regering søgt om asyl i det latinamerikanske land. Det vides ikke, om den amerikanske whistleblower overvejer at slå sig ned andre steder.

Cole tilføjer, at USA bør sætte sig i Kinas og Ruslands situation.

»Hvad ville USA have gjort, hvis en kinesisk hacker afslørede, at Kina udspionerer amerikanske borgere, og han så flygtede til USA. Ville vi udlevere ham til Kina? Nej, vel!«

»USA laver en hel masse diplomatisk støj lige nu, men i udlandet ser man Snowden-affæren i en anden sammenhæng. Her tænker man på de mange gange, USA har overtrådt international lov – CIA’s torturkamre, invasionen af Irak og droneangreb,« siger Juan Cole, en kendt kritiker af Irak-krigen.

Herudover skal både Kina og Rusland tage hensyn til offentlighedens reaktion, hvis de efterkommer USA’s krav om udlevering af Snowden.

»Folk i begge lande ville gå i oprør. Snowden er jo blevet en helt i Kina og Rusland,« vurderer Greider.

Edward Snowden, 30, har i de sidste par uger løftet sløret for, at hans tidligere arbejdsgiver, det amerikanske aflytningsagentur NSA, ’hacker’ private computere i Hongkong og på flere kinesiske universiteter. Det har foranlediget stærk kritik fra Beijing, som USA tidligere har beskyldt for at udøve cyberspionage mod amerikanske virksomheder.

Tempora-programmet

Indtil en afsløring i The Guardian i lørdags var der intet kommet frem om NSA’s mulige adgang til computere og telefoner i Rusland. Men den britiske avis kunne rapportere, at aflytningsudstyr installeret af den britiske pendant til NSA, GCHQ, på transatlantiske fiberoptiske ledninger gør amerikanerne og briterne i stand til at opsuge enorme mængder kommunikationsdata.

»Det betyder, at al internetkommunikation – der går via amerikanske servere – og tilbage til Europa og Rusland potentielt kan være blevet opfanget og lagret. Det må være et virkeligt chok for kontinentale europæiske lande og Rusland at høre det,« mener professor Cole.

I går krævede bl.a. den tyske regering en redegørelse om det såkaldte Tempora-program fra den britiske regering.

Indenrigspolitisk er det også blevet en udfordring for Obama-regeringen og Kongressen at bevare deres troværdighed i NSA-affæren. En nylig meningsmåling viser f.eks., at 33 pct. af amerikanerne støtter Snowdens beslutning om at lække klassificerede dokumenter om NSA’s udspionering af amerikanske statsborgere.

Det tal skal holdes op imod 16 pct. af amerikanerne, som har en positiv opfattelse af Kongressen.

»I mange amerikaneres øjne er alle medlemmer af Kongressen, med nogle få undtagelser, dybt kompromitterede. De var underrettede om, hvad der foregik og rørte ikke en finger for at stoppe det,« siger The Nations William Greider.

»Nu prøver Obama-regeringen og kongrespolitikere at aflede opmærksomheden fra dem selv og over på Kina og Rusland, som er lette skydeskiver. Men mange i USA forholder sig dybt mistænkelige til statens overvågning af borgerne.«

Medierne splittet

Inden for de amerikanske medier er der samtidig opstået et klart skel mellem, hvordan de store tv-stationer og de store aviser dækker Snowden-affæren.

Den trykte presse søger så vidt muligt at dække begge sider af sagen, mens ABC, NBC, CBS og de fleste kabel-tv-stationer begrænser sig til at opsøge kongresledere, talsmænd for Obama-regeringen og tidligere medarbejdere ved NSA og CIA.

Denne kontrast kom klarest til udtryk på denne søndags populære talkshow-programmer, hvor kun én kritisk gæst blev inviteret i studierne, mens alle de andre var tilhængere af Obama-regeringens hårde linje mod whistleblowere.

I modsætning til repræsentanterne for den politiske elite blev den kritiske gæst, Glen Greenwald fra The Guardian, maltrakteret af hans kollega, tv-journalisten David Gregory på NBC’s Meet the Press. Det er fremfor alt Greenwald, der har offentliggjort Snowdens klassificerede dokumenter.

Gregory spurgte Greenwald, en amerikansk statsborger: »I den udstrækning De har hjulpet og tilskyndet Snowden – endog med at flygte – burde De så ikke også blive sigtet for en forbrydelse?«

Greenwald svarede: »Det er virkeligt helt hen i vejret, at en person som Dem – der kalder sig journalist – skulle bringe spørgsmålet frem i fuld offentlighed om, hvorvidt andre journalister bør sigtes for noget kriminelt (…) fordi de har bragt klassificerede dokumenter til offentlighedens bevågenhed.«

Juan Cole bemærker: »Det er opsigtsvækkende, at tv-stationerne lægger sig så tæt op ad regeringen og Kongressen.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Anbefalinger

 • Brugerbillede for Robert Ørsted-Jensen
  Robert Ørsted-Jensen
 • Brugerbillede for Christian Pedersen
  Christian Pedersen
 • Brugerbillede for Henrik Klausen
  Henrik Klausen
 • Brugerbillede for Torben K L Jensen
  Torben K L Jensen
 • Brugerbillede for Toke Andersen
  Toke Andersen
 • Brugerbillede for Ib Christensen
  Ib Christensen
 • Brugerbillede for Niels Mosbak
  Niels Mosbak
 • Brugerbillede for salah aldin
  salah aldin
 • Brugerbillede for lars abildgaard
  lars abildgaard
 • Brugerbillede for Torben Nielsen
  Torben Nielsen
 • Brugerbillede for Holger Madsen
  Holger Madsen
 • Brugerbillede for Nic Pedersen
  Nic Pedersen
Robert Ørsted-Jensen, Christian Pedersen, Henrik Klausen, Torben K L Jensen, Toke Andersen, Ib Christensen, Niels Mosbak, salah aldin, lars abildgaard, Torben Nielsen, Holger Madsen og Nic Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Ole Olsen

Det er helt til grin af nogen i Hong Kong angiveligt, som billedet viser, skulle have demonstreret for 'Freedom of Speech'.

Det næste bliver vel, at Putin angiveligt sender folk på gaden for at forsvare demokratiet.

Brugerbillede for Nic Pedersen
Nic Pedersen

Tja, som Putin er gang sagde til Bush; " hos os bliver ham med FLEST stemmer præsident"!
(hvilket afstedkom en vis tavshed fra amerikansk side ved den lejlighed)

Hugo Pieterse, Nina Nielsen, Flemming Scheel Andersen, morten Hansen, Peter Taitto, Marianne Rasmussen, Eddie Pier, Alex Jensen, Rasmus Kongshøj, Torben K L Jensen, Moh Abu Khassin , Lykke Johansen, Niels Mosbak, Rune Petersen, salah aldin, lars abildgaard, Janus Agerbo, Per Torbensen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for salah aldin

Hvornår har USA ikke handlet selvretfærdigt? Mange husker Nurenberg processerne, er der nogen som husker Operation Paperclip? Eller hvad med det her?

—Of the million-plus records, 205,901 are connected to U.S. Secretary of State Henry Kissinger, who is the author of many of the cables. A WikiLeaks statement said the cables contained “significant revelations about U.S. involvements with fascist dictatorships, particularly in Latin America, under Franco’s Spain (including about the Spanish royal family) and in Greece under the regime of the Colonels.” As such, the documents — which the U.S. government has made repeated efforts to reclassify — could shed led light on previously shrouded aspects of U.S. history. “While several of these documents have been used by U.S. academic researchers in the past, the Kissinger Cables provides unparalleled access to journalists and the general public,” a statement from the leaks site noted.

—In an early teaser of the documents’ contents, WikiLeaks drew attention to a chilling comment made by Kissinger in 1975 during a conversation with the then-U.S. ambassador to Turkey and two Turkish and Cypriot diplomats. Kissinger quipped: “Before the Freedom of Information Act, I used to say at meetings, ‘The illegal we do immediately; the unconstitutional takes a little longer.’ [laughter] But since the Freedom of Information Act, I’m afraid to say things like that.”

http://www.salon.com/2013/04/08/wikileaks_dumps_1_7_million_kissinger_ca...

DR havde ca. 2 minutter om Snowden i 21-nyhederne og hovedpointen var at understrege hvor STOR en FJENDE af USA Ecuador er. Det harmer virkelig at man i et såkaldt demokratisk samfund er tvunget ved lov til at betale for propaganda og fordummelse, eller "Medielicens" som det hedder. Det samme slags ord som "Offentlighedslov" iøvrigt.

Hugo Pieterse, Nina Nielsen, morten Hansen, sascha olinsson, Christian Frost, Holger Madsen, Jacob Jensen, Peter Jensen, Alex Jensen, Christian Pedersen, Michael Madsen, Henrik Klausen, Moh Abu Khassin , Ib Christensen, Rune Petersen, Dennis Berg, Henrik Darlie og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Nic Pedersen
Nic Pedersen

Både og, Per!?
Jeg tror sgu somme tider, at de troende der hverken husker eller tænker er gladere end andre. :-/

Flemming Scheel Andersen, Steffen Gliese, Michael Madsen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for salah aldin

PS Hvornår er det at de store og selvudråbt og selvforherligende "uanstændige" fortalere for ytringsfrihed Stjernefelt og Co., bruger deres pondus og adgang til offentilighed og medierne,træder frem og taler for Snowden et al.? og evt. forsøger at overtale den danske regering til at give Snowden asyl fx?

Nej, vel?

Se der! Et egern.

Hugo Pieterse, Nina Nielsen, morten Hansen, Christian Frost, Thomas Borghus, Rune Aagaard, Steffen Gliese, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Moh Abu Khassin , Toke Andersen, Olaf Tehrani, Niels Mosbak og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for peter fonnesbech
peter fonnesbech

Snowden flugt er et stort overgreb på det amerikanske verdensherredømme , intet mindre.

Peter Øgaard, Hugo Pieterse, Per Torbensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Dan Johannesson
Dan Johannesson

»I mange amerikaneres øjne er alle medlemmer af Kongressen, med nogle få undtagelser, dybt kompromitterede. De var underrettede om, hvad der foregik og rørte ikke en finger for at stoppe det,«

Vores verden vågner langsomt, langsomt op. Men sikkert.

Hugo Pieterse, Nina Nielsen, Flemming Scheel Andersen, Marianne Rasmussen, Jacob Jensen, Steffen Gliese, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen, Lykke Johansen, Ib Christensen og salah aldin anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Atle Hesmyr

Ja, nu er vel demokrati noget mer og kvalitativt dybereliggende end at telle stemmesedler. Til orientering fikk Det tyske nasjonalsosialistiske partiet under Hitler "flest stemmer" under valget i 1933 (33 %).

I landet som "plystreren" Snowden har søgt "frihedens" asyl i, Equador, fængsles i denne stund journalister for fode. Han er i bedste fald svært dårlig orienteret.

Brugerbillede for Dan Johannesson
Dan Johannesson

Og så kommer denne: Juan Cole bemærker: »Det er opsigtsvækkende, at tv-stationerne lægger sig så tæt op ad regeringen og Kongressen.«

Ha ha ha ha ha ha ha!! De har da ikke gjort andet, i noget som helst af reel betydning, siden 2001. Det bemærkelsesværdige ville være hvis de amerikanske TV stationer blev ægte kritiske over for deres korrupte ledere. Lad os nu snart skære igennem bull shitet her, og sige tingene som de er.

Det burde vi have gjort for længst.

Hugo Pieterse, Flemming Scheel Andersen, morten Hansen, Daniel Jensen, Steffen Gliese, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Moh Abu Khassin , Lykke Johansen, Henrik Darlie og salah aldin anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for salah aldin

@DJ: Problemet med de "frie" amerikanske medier som tilsyneladende overrasker Juan Cole er den som Correia forsøger at gøre op med i Ecuador, de er ejet af det militær-industrielle-efterretnings-kompleks som Eisenhower advarede imod, dvs. de er del af The Deep State, som Tyrkerne siger. De samme folk som betaler for valgkampagnerne, betaler for nyhederne. Derfor lukkede Correia dem.

Dan Johannesson, morten Hansen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Niels Mosbak
Niels Mosbak

Atle Hesmyr

Det er interessant at du nu i din kommentar til artiklen om noget helt andet - falder for Goodwins Law.

Brugerbillede for Torben Nielsen
Torben Nielsen

Engang var de skandinaviske lande et sted hvor forfulgte kunne finde tryghed. Sådan er det ikke mere.

Nina Nielsen, Flemming Scheel Andersen, morten Hansen, Niels Nielsen, Steffen Gliese og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Torben Nielsen
Torben Nielsen

Tænk at høvedet på billedet fik Nobels fredspris som en messias in spe. I stedet viste han sig nærmere som en antikrist.

Brugerbillede for Atle Hesmyr

@ Niels Mosbak:

Ja, mange mener et alt er lige så interessant og lige så meningsløst i denne verden vi lever i. Jeg forsøger at skjelne, uansett hvad slags kategori andre søger at plassere mig i. Og den letvinte og populære anti-amerikanisme kan jeg ikke bruge til noget som helst. Ellers tak for "tilbudet".

Brugerbillede for Atle Hesmyr

Nic,

Du, til forskæl fra folk i de lande som har allieret sig med Snowden og co., så kan vi være forvissede om at vi får fortsætte at kæmpe for friheden også i morgen, i form af ytringsfrihed, trykkefrihed, forsamlingsfrihed og næringsfrihed -- alt sammen kæmpet fram gennem demokratiske revolutioner, om det nu gælder De forenede stater eller her i eders gamle koloni.

Med mindre nogle danskere inviterer Kina, Iran eller liknende pludselige "demokratiforbilleder" til at ta over styringen her omkring... Da lover jeg i så fald at rejse.

Brugerbillede for Nic Pedersen
Nic Pedersen

Atle,

jeg skal ikke kunne tale for "vores" gamle koloni, som vi (med russernes hjælp) i så mange hundrede år holdt fri af svenskernes vælde uden antydning af taknemmelighed fra den side.
Men "friheden" varetages ikke nu af den amerikanske regering, men snarere af Snowden så! (med muligvis uventet bistand fra Kina og Rusland)
Sådan kan "onderne" jo skifte i vægt i historiens løb!

Hugo Pieterse, morten Hansen, Steffen Gliese og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Atle Hesmyr

Nic,

Nu er vi sporet ganske godt af her, på set og vis, men faktum er at den danske stat allierede sig med det napoleanske vanvid, og før den tid havde den udsuget ressourcene fra folk og fe, skove og mineraler, her oppe i flere hundrede år.

Når det gælder den aktuelle sag, så bliver ingen "demokrater over natten". Hvis man tror det, så har man slet intet forstået verken af historien eller demokratiets essens, hvis basis er ytringsfriheden. Bistanden fra Kina og andre autoritære stater overfor Snowden er på ingen måde overraskende set i lys af den pågående cyberkrig. "Onderne" er på ingen måde endret -- og uvidenheden og korttænktheden er desværre lige så markant som for et års tid siden. Hvad den amerikanske regering angår, så lar den sine borgere i det minste ytre sine meninger, selv om de er aldri så kontroversielle, men giver altså ikke tilladelse til salg af efterretningsmateriale til hvem det måtte være. Det burde være mulig at forstå.

Brugerbillede for Nic Pedersen
Nic Pedersen

Atle,

hvor afsporede vi end var, så er det jo ikke så dum en parallel!
På den tid blev det dansk-NORSKE Rige indfanget i krig af englændernes angreb på os.
Det er fakta! (at nordmænd levede af u-landshjælp i form af korn, som danske fæstebønder dyrkede taler vi ikke om. Vi danske er så gavmilde med både mad, øl og olie!)
Det har ingenting at gøre med senere tider eller andet i fht. englænderne og andre.
Tiderne og forholdene skifter!
Så USA er IKKE lig med godt uanset sammenhæng!
(eller ondt selvfølgelig!)

Hugo Pieterse og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Atle Hesmyr

@ Claus Jensen:

Ja, heldigvis så er jeg historiker og gartner, og ikke detektiv. Men jeg har da alligevel indlevelse og fantasi nok til at forstå hvorfor man pludselig bliver en helt så vel i Kina og Russland, som i Iran og Equador (som over natten erklæres som demokratiske lande !) -- tat i betraktning af at verden er langt inde i en cyber- og valutakrig. Denne sidste "efterretningsprofitøren" var dessuden "kontraktør", hvilket vil si at han solgte sine "IT-tjenester" til de amerikanske myndighederne -- så køb og salg af denslags hadde han vel da rigelig af erfaring med.

For at si det slik: Han er ikke en mand jeg ville ha betroet mine innerste hemmeligheder til, men hvad andre vil gøre orker jeg ikke at tænke på.

Brugerbillede for salah aldin

@ Atle, nu bliver du ufrivillig komisk. Snowden var "kontraktør", dvs., ansat af NSA til at arbejde hos Booz Allen Hamilton. Det er standard procedure siden 9/11. Du taler af mangel på forstand. Hvad du ikke tager med at BOH er efteretningstjenesten (eller en lille del af den):

—"From its origins as a management consulting firm, Booz Allen has quietly grown into a government-wide contracting behemoth, fed by ballooning post-Sept. 11 intelligence budgets and Washington’s increasing reliance on outsourcing. With 24,500 employees and 99% of its revenues from the federal government, its growth in the last decade has been stunning (and until very recently with little to no knowledge from the main street that it even exists).From its origins as a management consulting firm, Booz Allen has quietly grown into a government-wide contracting behemoth, fed by ballooning post-Sept. 11 intelligence budgets and Washington’s increasing reliance on outsourcing. With 24,500 employees and 99% of its revenues from the federal government, its growth in the last decade has been stunning (and until very recently with little to no knowledge from the main street that it even exists)."

http://www.zerohedge.com/news/2013-06-23/visualizing-how-booz-allen-hami...

Hele den private militær og efterretnings sektor er vokset eksplosivt siden 9/11 specielt fordi udliciteringen giver "friere" tøjlere og bedre indtejning. Den vestlig vækst siden 2001 (de syv fede år) skyldes for store deles vedkommende væksten i disse sektorer. Den er også den største voksende sektor i DK. Der er penge i død og ødelæggelse. Statoiul tjener jo også fedt her til din pension eller hvad det nu er. Men tilbage til den "private kontraktør" Booz Allen Hamilton. Tjek lige svingdøren her og sig mig om det ikke minder om forholdene omkring Obamas økonomisk eksperter fra Wall St:

—"Booz Allen Hamilton, Edward Snowden's employer, is one of America's biggest security contractors and a significant part of the constantly revolving door between the US intelligence establishment and the private sector.

"The current of director of national intelligence (DNI), James Clapper, who issued a stinging attack on the intelligence leaks this weekend, is a former Booz Allen executive. The firm's current vice-chairman, Mike McConnell, was DNI under the George W Bush administration. He worked for the Virginia-based company before taking the job, and returned to the firm after leaving it. The company website says McConnell is responsible for its "rapidly expanding cyber business".

"James Woolsey, a former CIA director was also a Booz Allen vice-president, and Melissa Hathaway, another former company executive also once worked as the top aide on cybersecurity to McConnell when he was DNI. The company headquarters in the leafy Washington suburb of McLean in northern Virginia, close to CIA headquarters and home to former and current intelligence officers..."

"In his Senate confirmation hearings in 2010, Clapper defended the private sector's role saying: "I worked as a contractor for six years myself, so I think I have a good understanding of the contribution that they have made and will continue to make."

Booz Allen is in turn majority owned by the Carlyle Group, a giant US-based investment fund with $176bn in assets."

http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/09/booz-allen-hamilton-edward-s...

70% af efterretningsbudgettet går til private kontraktører. I 2012 havde 483,236 private kontraktører top-security adgang mens 582,542 havde konfidentiel security adgang.

http://usnews.nbcnews.com/_news/2013/06/15/18940842-growth-of-intel-outs...

Hvis nogen af jer ønkser en mere dybdegående blik ind i NatSECstaten så kan jeg anbefale jer at klik her: http://projects.washingtonpost.com/top-secret-america/

Nina Nielsen, morten Hansen, Niels Mosbak og Peter Jensen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Claus Jensen
Claus Jensen

Atle Hesmyr:

Jaså, du forlader dig på din "indlevelse og fantasi", når du kommer med konkrete, beskyldninger om landsforræderi?

Er det også din indlevelse og fantasi, der har meddelt dig, at nogen har påstået,at Kina og Rusland er mere demokratiske i dag end de var i går? For jeg har svært ved at finde dit kildemateriale også der.

Som historiker med indlevelsesevne ville du måske være åben over for, at Snowden har opnået en stor symbolsk betydning for befolkningerne i f. eks. Kina og Rusland, ikke fordi han nærer deres anti-amerikanske had, men fordi han har fornyet deres syn på Amerika som et arnested for oprør i frihedens navn?

Et sådant oprør kommer altid nedefra imod store odds, hvilket også kendetegner det ved USA, som vi historisk beundrer: Uafhængighedskrigen, forfatningen, slaveriets afslutning, kampen for ligeberettigelse osv.

Kinas, Ruslands, Irans befolkninger har altid beundret denne specielle amerikanske folkeånd, men i stadig faldende grad den amerikanske regering, og måske nu også en stadig mere magelig, overfladisk og pacificeret amerikansk forbrugerkultur.

Disse befolkninger er hurtige til at tage Snowden til sig, fordi han er et symbol på succesfuldt oprør mod al undertrykkelse, mest af alt deres egen, ikke fordi de godter sig over, at Putin eller Islam har scoret et takedown i mudderbrydning mod Obama.

Nina Nielsen, Michael Madsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for salah aldin

"Vi er i krig med Østasien. Vi har altid været i krig med Østasien."

Det er godt at huske på at Orwell ville have kaldt sin bog 1948. Han havde ikke skrevet en fremtidsroman, men en samtidskritik. Se https://stumblingtoheaven.wordpress.com/2009/08/20/1984-or-should-that-b...

Og så er der det her: "Thanks, NSA: Amazon sales of Orwell's 1984 rise 9,500%
Citizens of Oceania bone up on the new reality." http://www.theregister.co.uk/2013/06/12/orwell_1984_sales_rocket/

Det ser ud som at nogen gerne vil vide hvilken verden de rent faktisk lever i.

Snart får vi at vide at Emmanuel Goldstein er bag Wikileaks og er blevet set sammen med Snowden i the North West Frontier.

Torben Nielsen, Niels Mosbak, Peter Jensen, Steffen Gliese og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for salah aldin

Hvordan kan man være historiker og IKKE detektiv?

Nina Nielsen, Holger Madsen, Niels Mosbak, Steffen Gliese og Thomas Petersen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Anders Sybrandt Hansen
Anders Sybrandt Hansen

Hold op med det der "historisk Norge-bashing", tak. Det er pinligt at være vidne til.

Når der er sagt, så er der ingen grund til at tro, at HK kinesere ikke skulle demonstrere for ytringsfrihed. Det er noget, der optager dem meget, al den stund, at deres ytringsfrihed er under pres fra Beijing, og al den stund, at der INGEN SELVMODSIGELSE er i at bekymre sig over, at både den kinesiske og den amerikanske stat - omend de er geopolitiske konkurrenter - begge har problematiske forhold til ytringsfrihed.

Der findes folk, der formår at forstå verdenssituationen som andet end "os mod dem". Dem er der nok også nogen af i Hong Kong.

sascha olinsson, Henrik Darlie, Torben Nielsen, Atle Hesmyr og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Hasse Poulsen
Hasse Poulsen

Hvorfor spørger man amerikanere om hvad folk udenfor USA mener om USAs politik?
spørg dog journalister og professorer eller andre direkte i Kina, Rusland, Brasilien eller hvor man nu ellers har kontakter.

Brugerbillede for Steffen Gliese
Steffen Gliese

Nej, lad endelig Norge-bashingen her op til 200-året for defektionen fortsætte! :-)
Det er også svært at se, hvorfor man på den ene side kan tale om "det napoleonske vanvid" - den store, europæiske frihedskrig - og på den anden side netop lade sig overtage af et land med et af verdens yngste kongehuse, oprettet af en af Napoleons generaler.

Brugerbillede for olivier goulin
olivier goulin

De senste års whistleblower/leak skandaler burde have lært alverdens efterretningstjenester, at den tid er forbi, hvor man kan hemmeligholde imformation. Informationsteknologien giver mulighed for en hidtil uset overvågning og analyse af kommunikationsdata, men den giver altså også insidere de samme muligheder for at lække, hacke og på anden vis kompromittere systemerne.

Ingen systemer er stærkere end deres svageste led, og dette led er altid det menneskelige. De samme personer, der har de IT-mæssige kompetencer, er også ofte dem, der har den ideologiske modstand mod overvågning og monopolisering.

Det er en tabt kamp. Og hvis de vil vinde den, så kræves der en helt anden brutalitet. Det bliver spændende at se, hvor langt de vil gå.

/O

Brugerbillede for Robert Kroll
Robert Kroll

Hvis Snowden havde ladet en amerikansk borgerretsadvokat anlægge sag mod de amerikanske myndigheder for at krænke borgernes forfatningssikrede rettigheder, så ville Snowden ( samt andre med viden af relevans) med et pålæg om at vidne for domstolen have kunnet fortælle sin historie uden at komme i fedtefadet.

Han burde have talt med en advokat om strategien inden han gik i gang med at sit forehavende - men tilsyneladende talte han "kun" med en journalist, der næppe har tænk over , at der var en juridisk "smart model" til formålet ?? ( OK -så havde journalisten ikke fået sin eksklusive historie, men havde måttet dele den med andre journalister ?)

På en eller anden måde synes det som om, at Snowden er blevet "snydt" godt og grundigt ( af sig selv eller af velmenende (?) hjælpere).

Flemming Scheel Andersen, Thomas Krogh og Atle Hesmyr anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Niels Mosbak
Niels Mosbak

Robert Kroll

"Hvis Snowden havde ladet en amerikansk borgerretsadvokat anlægge sag mod de amerikanske myndigheder for at krænke borgernes forfatningssikrede rettigheder..."

Hvis det overhovedet var sket - kan du være sikker på at INTET af det der foregik, var sluppet ud til den offentlighed hvis rettigheder USA krænker - USA's anvendelse af sær- og hemmelige domstole med pålæg om hemmeligholdelse burde være velkendt.

Nina Nielsen, Flemming Scheel Andersen, Janus Agerbo, Niels Nielsen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Claus Jensen
Claus Jensen

Robert Kroll:

Hvis "kun journalist"en du hentyder til, er Glenn Greenwald, så er han constitutional og civil rights lawyer af profession.

Det er ikke bare, at USA bruger hemmelige domstole, men finurligheder såsom såsom "standing" og "state secret privilege", hvilket sikrer, at det meste ikke kan komme for en domstol overhovedet. Greenwald anno 2009 forklarer:

"What was abusive and dangerous about the Bush administration’s version of the States Secret privilege — just as the Obama/Biden campaign pointed out — was that it was used not (as originally intended) to argue that specific pieces of evidence or documents were secret and therefore shouldn’t be allowed in a court case, but instead, to compel dismissal of entire lawsuits in advance based on the claim that any judicial adjudication of even the most illegal secret government programs would harm national security."

Janus Agerbo, Niels Mosbak og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Ole Olsen

@ Nic

Ja, de har altid været gode til at få høje stemmetal i Rusland. Sådan ca. 99,87%.

Som Stalin sagde til Churchill, før sidstnævnte tabte valget i 1945, så behøvede han (Stalin) ikke besvære sig med at føre valgkamp.

Brugerbillede for Atle Hesmyr

@ Claus Jensen:

I følge medier verden over siteres helten for en mengde "ny-demokrater uden omfavnelse af ytringsfrihed" på at han opphøyer Kina for dets "demokrati", og vil velge å dra til et "demokratisk land" -- hvorunder han regner Equador, som har Iran som nærmeste allierede.

På tide at vågne, og tenke sig noget om. I de nævnte lande ville overhodet ikke en sådan debat som her foregår -- eller om noget andet af betydning -- ha fått passere., noget den tvertimod til fulde gør i De forente stater.

Brugerbillede for Atle Hesmyr

@ Peter Hansen:

Så Napoleon var den "store befrier" af Europa? Fra hvem? Fra folkene selv? Hvad den forhenværende revolutionssoldaten Bernadotte angår, som i datidens turbulens blev valgt til at lede den svensk-norske unionen under navnet Carl Johan, så havnede han altså i denne posisjon af to hovedgrunde: Sine militære ferdigheter, men først og fremst det faktum at han brøt med Napoleon i protest mot hans manglende vilje til at akseptere andre folks skrevne konstitutioner. Dette er også en af hovedgrunderne til at Norge på at Norge i 1814 og årene forud kæmpede frem en af de mest demokratiske forfatninger i verden efter datidens forhold.

Brugerbillede for Holger Madsen
Holger Madsen

Atle Hesmyr
- I landet som "plystreren" har søgt "frihedens" asyl i, Ecuador, fængsles i denne stund journalister for fode.

Dette land, Ecuador, vedtog i går i parlamentet en ny kommunikations lov, der omfordelte frekvenserne til radio- og TV kommunikation.
Den nye lov tildeler lokale medier 34 procent, offentlige medier 33 procent og private medier 33 procent. Før den nye tildeling, sad de private medier på 90 procent af frekvenserne.
Dette land, Ecuador, afholdte i sidste uge Det første Topmøde om Ansvarlig Journalistik - La primera Cumbre de Periodismo Responsable (CUPRE). På dette topmøde blev temaer behandlet som, - Journalistik og socialt ansvar -, og - Medieimperiernes indflydelse på landes demokrati. På topmødet blev det bl.a. foreslået, at medier åbent og tydeligt fortæller offentligheden deres ideologiske position, deres logik og deres interesser.

Brugerbillede for Atle Hesmyr

@ Holger Madsen:

Høres fint og fjongt ud -- på papiret. Det er vel da lige så fri luft at puste i hos Equadors nærmeste allierede, Iran. Sharia-lovgivning er så også en fin ting, efter din smag? I en anden af Snowdens "idealstater" bliver nu titusener af bønder tvangsflyttet til ny-konstruerede "byer". Det rette navnet er vel hellere koncentrationsleire.

Selv begynder jeg at gå meget tret af al den lavpannede argumentasjon som går under navn af "anti-imperialisme". Om man nu ikke tænker sig noget om, så får vi totalitære tilstande i vor del af verden, uden at forstå hvad der egentlig skedde, fordi man ikke forstod demokratiets lange udviklingslinjer og essens.

Brugerbillede for Niels Mosbak
Niels Mosbak

Atle Hesmyr

"Om man nu ikke tænker sig noget om, så får vi totalitære tilstande i vor del af verden..."

Med USA's og Stor-Britanniens omfattende brug af overvågning af al tele- og internettrafik, med USA's brug af Guantanamolejren samt Bagram Air-Base hvor mennesker indsættes uden sigtelse eller rettergang på ubestemt tid og anvendelse af droner - også til drab på amerikanske statsborgere - så er disse totalitære tilstande allerede en realitet - åbn dine øjne og du skal se.

Nina Nielsen, Per Torbensen og Niels Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Claus Jensen
Claus Jensen

Atle Hesmyr skriver:

"I de nævnte lande ville overhodet ikke en sådan debat som her foregår -- eller om noget andet af betydning - ha fått passere., noget den tvertimod til fulde gør i De forente stater."

Jeg har forstået, at din argumentationsform består i at udslynge kategoriske påstande uden nuance, detalje eller dybde, og det skal du være velkommen til, når det gælder generelle troserklæringer som ovenstående; jeg blander mig heller ikke når den kristne siger sit fadervor eller muslimen forsikrer sig selv om, at profetens skæg er langt.

Det jeg ønskede var, at du dokumenterer de påstande, du udslynger om Snowden, og her er det ikke nok bare at vifte vagt i retning af "medier verden over".

Hvis du ikke kan citere chapter and verse for nedenstående, fra Snowdens egen mund, er det anden gang i træk, og jeg må tvinges til at konkludere, at du er. . . lad os bare sige konstitutionelt ikke orienteret mod sandheden:

"I følge medier verden over siteres helten for en mengde "ny-demokrater uden omfavnelse af ytringsfrihed" på at han opphøyer Kina for dets "demokrati", og vil velge å dra til et "demokratisk land" -- hvorunder han regner Equador, som har Iran som nærmeste allierede."

Brugerbillede for Thomas Krogh
Thomas Krogh

Niels Mosbak

Med USA's og Stor-Britanniens omfattende brug af overvågning af al tele- og internettrafik, med USA's brug af Guantanamolejren samt Bagram Air-Base hvor mennesker indsættes uden sigtelse eller rettergang på ubestemt tid og anvendelse af droner - også til drab på amerikanske statsborgere - så er disse totalitære tilstande allerede en realitet - åbn dine øjne og du skal se.

Det er lidt tankevækkende at "Guantanamo" - hvor der bliver afholdt tribunaler, hvor der er lovfastsat beskyttelse under Geneve artikel 3, og hvor der har været adgang for både Røde Kors og journalister - fylder så meget for en venstrefløj i forhold til de egentligt rædselsfængsler i Nordkorea, Rusland, Ecuador, Venezuela, Kina, Cuba, ....

Men sådan er der jo så meget.....

Brugerbillede for Atle Hesmyr

@ Niels Mosbak

Findes der eller findes der ikke religiøse fundamentalister der truer enhver substantiell essens i demokratiet? Når blev eksempelvis Kina, Iran og Equador "demokratier"? Købte de det på tilbud af Snowden?

Dersom de amerikanske myndigheder ikke var tilhengere av frie meningsytringer på global basis, ville de ha stengt internettet ned for lengst. Du får jo da hellere håbe at de gør netop det, så de der ikke synes at ytringsfrihed er basisen for demokratiet, får ha sine "hemmeligheder" i fred. I øvrigt ligger det i enhver stats natur at den har voldsmonopol, og kan anvende makt mod egne borgere. Forskællen består i konstitutionerne og menneskerettighederne som eventuelt er indarbejdet gennem generationer, og gir staterne en varierende grad af demokratisk karakter. Den er mildest talt tynd i Snowdens "idealstater". Er man i tvil om det er det jo bare at prøve lykken i Kina, for eksempel, og begynde at tale om demokrati der. Det blev prøvet i 1989 -- og de der deltog er enten dræpt eller sidder i fængsel endnu,mens myndighederne samtidig går løs på musikklubber over hele landet, og fordriver titusener af bønder ind i det som ikke kan betraktes som andet end koncentrationsleire.

Så hvem der er vågen eller sover politisk set i denne stund, vil bare fremtiden vise.

Brugerbillede for Henrik Darlie
Henrik Darlie

Thomas Krogh siger:

"Det er lidt tankevækkende at "Guantanamo" - hvor der bliver afholdt tribunaler, hvor der er lovfastsat beskyttelse under Geneve artikel 3, og hvor der har været adgang for både Røde Kors og journalister - fylder så meget for en venstrefløj i forhold til de egentligt rædselsfængsler i Nordkorea, Rusland, Ecuador, Venezuela, Kina, Cuba, ...."

Man må formode at du synes at vesten også skal have rædselsfængsler, ellers forstår jeg ikke dit udsagn. Eller skal det forstås sådan at guantanamo er 'dit' fængsel og at rædselsfængslerne i Nordkorea, Rusland, Ecuador, Venezuela, Kina, Cuba, .... er 'vores'. ?
Og så må jeg lige gøre opmærksom på at Guantanamo faktisk ligger på cuba.

@Atle Hesmyr

"Om man nu ikke tænker sig noget om, så får vi totalitære tilstande i vor del af verden, uden at forstå hvad der egentlig skedde, fordi man ikke forstod demokratiets lange udviklingslinjer og essens."

Du har fuldstændig ret. Nu mangler du bare at vende kikkerten om, så holder tingene op med at se så små ud.

Brugerbillede for Atle Hesmyr

@ Claus Jensen:

Læser du kun Information? Prøv i så fald at supplere med eksempelvis Times of India, The Independent (UK), The Guardian (UK), og -- undskyld udtrykket -- The New York Times. Foruden at bruge hovedet selv, da.

I øvrigt registrerer jeg at skuffende mange i denne debat ikke er interesseret i at diskutere sagen fra relevante synsvinkler, men har kastet seg med i et anti-amerikansk hylekor -- og dét uden nuancer. For at genta: I en ideel verden ville vi alle levet foruden overvågning. I dagens verden, som er midt inde i en cyber- og valutakrig, forstår nogen at overvågning finder sted, om man liger det aldrig så lidt.

Brugerbillede for Thomas Krogh
Thomas Krogh

Henrik Darlie

Man må formode at du synes at vesten også skal have rædselsfængsler, ellers forstår jeg ikke dit udsagn. Eller skal det forstås sådan at guantanamo er 'dit' fængsel og at rædselsfængslerne i Nordkorea, Rusland, Ecuador, Venezuela, Kina, Cuba, .... er 'vores'. ?

Næh, jeg noterer mig blot venstrefløjens tankevækkende intense fokus på Gitmo, i forhold til de rædselslejre som hverken medier, Røde Kors eller andre får adgang til.

Og så må jeg lige gøre opmærksom på at Guantanamo faktisk ligger på cuba.

Ironien i en nøddeskal. De tilbageholdte på Gitmo får deres sag behandlet efter Genevekonventionerne og de der ikke kan linkes til krigs- eller terroraktioner bliver løsladt, mens venstrefløjens blinde klap går ned når talen komme på de andre fængsler på Cuba, hvor folk alene forfølges for deres overbevisning eller for "forbrydelser" som er rene petitesser.

http://www.rnw.nl/international-justice/article/cuba-a-story-horrible-pr...

Sider