Nyhed
Læsetid: 3 min.

WikiLeaks blev offer for egne metoder

Whistleblowertjenester er ikke immune over for deres egne metoder. En 18-årig islandsk nøglemedarbejder gik i amerikansk tjeneste og udleverede otte harddiske spækket med data om WikiLeaks’ interne arbejdsgange
Julian Assange, som her ses i et billede fra dokumentarfilmen We Steal Secrets, udvalgte den forkerte mand som betroet medarbejder – den islandske teenager Sigurdur ’Siggi’ Thordarson blev dobbeltagent for FBI. Foto: Scanpix/Capital Pictures

Julian Assange, som her ses i et billede fra dokumentarfilmen We Steal Secrets, udvalgte den forkerte mand som betroet medarbejder – den islandske teenager Sigurdur ’Siggi’ Thordarson blev dobbeltagent for FBI. Foto: Scanpix/Capital Pictures

Udland
1. juli 2013

Information er blevet opmærksom på at denne artikel mangler tilstrækkelig kildeangivelse. Vi beklager.

»Og hvem puster i whistleblowerens fløjte, mens whistlebloweren puster i andres fløjter,« kunne man næsten parafrasere et gammelt Osvald Helmuth-refræn. At WikiLeaks, der i egen selvforståelse er sat i verden som talerør for alverdens sladrehanke og infiltratorer en skønne dag selv ville blive udsat for præcis den behandling, det ønsker at udsætte alverdens skumle magthavere for, var vel forudsigeligt, ja, vel kun et spørgsmål om tid.

En augustdag i 2011 gik en trind ung mand ind på den amerikanske ambassade i Reykavjik. Med sig havde han en kopi af et pas med et foto en mand med en platinblond, uglet frisure: den australske statsborger Julian Assanges pas.

Betroet dobbeltagent

Sigurdur Thordarson hed den islandske yngling, der ønskede en audiens. Og hans historie fik øjeblikkeligt den amerikanske legation til at spidse øren. I den seneste tid, fortalte han, havde han arbejdet i WikiLeaks’ hovedkvarter, der ligger i Island. Her var han snart kommet til at spille en vigtig organisatorisk rolle. Om den amerikanske regering måske var interesseret i oplysninger om whistleblower-tjenestens interne arbejdsgange? Prisidé: 5.000 dollars. Åh jo, det kunne da meget vel være, svarede den ene amerikanske gesandt, mens den anden amerikanske gesandt febrilsk tastede nummeret til FBI på sin mobiltelefon.

FBI endte med at flyve ’Siggi’ fire gange frem og tilbage til Washington, D.C. På den sidste af disse ture medbragte den fremmelige unge islænding otte harddiske, der var spækket med chatlogfiler, videoklip og andre data fra WikiLeaks. FBI havde en muldvarp.

Thordarson var blot 17 år og gik stadig i gymnasiet, da han i februar 2010 fulgte adskillige unge landsmænds eksempel og meldte sig frivilligt til tjeneste hos WikiLeaks, der på dette tidspunkt netop havde lækket et udvalg af bankdokumenter med relation til landets finansielle krise, som kompromitterede adskillige fremtrædende islandske finansfolk og politikere.

Da indre stridigheder i september 2010 efterlod WikiLeaks underbemandet, blev Thordarson af Assange sat i spidsen for WikiLeaks chatroom. En betroet position, der betød, at Thordarson blev den primære kontaktperson for nye frivillige, journalister, potentielle kilder og udefrakommende grupper, der ville deltage i WikiLeaks arbejde på højdepunktet af organisationens berømmelse.

Kissinger cables

I den rolle blev Thordarson mellemmand for de forhandlinger med Bradley Mannings Forsvarsfond, der endte med, at WikiLeaks donerede 15.000 dollars til forsvar for sin primære kilder. Thordarson spillede også en rolle i lækken af de såkaldte »Kissinger cables« – belastende dokumenter om daværende udenrigsminister Henry Kissingers rolle i de mere beskidte sider af krigsførelsen i Vietnam, som blev trukket ud af de amerikanske nationalarkiver. Ydermere vidste Thordarson alt om de snesevis af frivillige og støtter, som bistod WikiLeaks på vidt forskellig vis med alt fra redesigne tjenestens hjemmeside til at lave YouTube-klip, som priste Assange. Han gemte også tusindvis af chatlog-sider, som ifølge ham selv nu er overgivet i FBI’s varetægt.

Thordarsons forræderi var også et personligt forræderi mod WikiLeaks-stifter, Julian Assange, der ifølge tidligere WikiLeaks-kolleger personligt tog ham under sine vinger.

»Da Julian mødte ham anden gang, var jeg selv tilstede,« fortæller Birgitta Jonsdottir – i dag medlem af det islandske parlament, dengang WikiLeaks-medarbejder. »Og allerede fra dag ét advarede jeg Julian om, at der var noget mærkeligt ved den fyr, og at jeg ikke brød mig om at have ham med i vores Collateral Murder-projekt« – (den berygtede læk af en amerikanske kamphelikopter, der skyder på civile, deriblandt journalister, i Irak, red.)

Da kontakten til FBI var etableret, overtalte den amerikanske spiontjenestes agenter Thordarson til at flyve til København til debriefing ad flere omgange. Mellem møderne med FBI holdt Thordarson sig i forbindelse med de amerikanske agenter via falske e-mailkonti.

T-shirtaffæren

I november 2011 blev muldvarpen fyret af WikiLeaks. Angiveligt havde whistleblowertjenesten opdaget, at han havde etableret en onlineshop med salg af WikiLeaks-støtte-T-shirts. Problemet var bare, at alle indtægter gik direkte ind på hans egen konto. På denne måde skal Thordarson have tilsvindlet sig et beløb på 50.000 dollars, hævder WikiLeaks.

Den 18. marts 2012 havde Thordarson angiveligt sit sidste møde med FBI i Danmark. Der var her, han medbragte de otte harddiske med de informationer, han havde samlet sammen i sin tid på WikiLeaks. FBI gav ham en kvittering for hardwaren og en check på 5.000 dollars. Derefter afbrød de forbindelsen. I dag har den 20-årige Thordarson nye problemer. De islandske myndigheder anklager ham for skattesvindel og WikiLeaks har anlagt en bedragerisag i forbindelse med T-shirt-affæren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

En ægte forræder - Kulsoen om igen.

Claus Jensen

Ja, men hvad er pointen? Synes den unge mand, at det er tid til 5 minutter i rampelyset, prøver han at vride de sidste $5.000 ud af sin ret tynde historie ved at sælge den til medierne eller hvad?

Robert Kroll

Tja - det skete er vel noget , som måtte ske .

Værre for Wikileaks er, at det jo er givet, at diverse efterretningstjenester med vidt forskellige motiver nu energisk forsøger at plante eller hverve agenter i organisationen - så eventuelle whistleblowers kan ikke mere være sikre på anonymitet ?

Og materialet i Wikileaks vil derefter ubearbejdet blive kopieret og sive til typer, som bestemt har skjulte dagsordener og slette hensigter.??

Claus Jensen

Robert Kroll:

Lad os nu ikke danse på graven, før vi ved, om der er et lig i den. Dette foregik for et par år siden, og der endnu intet bevis for, at Thordarson har været i stand til at videregive nogen whistle-blowernavne.

"Ubearbejdet materiale" forekommer alle steder hos efterretningstjenester, politi, nyhedsorganisationer osv., Wikileaks er blot endnu et sådant sted.

I øvrigt kan man måske godt forstå fristelsen til at servere bræk som den indledende paragraf til denne artikel, når man har brug for en hurtig vinkling på sin historie, men at falde for samme fristelse efter at have haft tid til nærmere overvejelse er ulødigt.

Wikileaks ikke blevet ofre for nogen poetisk retfærdighed, ingen har blæst i nogen fløjte eller afsløret noget skummelt i organisationen. Thordarson har bare ageret snitch på god gammeldags vis. Den slags sladreri indgår ikke i det Niels Ivar Larsen kalder Wikileaks selvforståelse, opsummeret af ham som "(at være) sat i verden som talerør for alverdens sladrehanke og infiltratorer".

Det kan gøres bedre af en selvreklameret uafhængig avis, Information.

John Vedsegaard, Morten Lind, Cindie Ørnstrup, Inger Sundsvald, Niels Mosbak, Niels-Holger Nielsen og Dennis Berg anbefalede denne kommentar

"Om den amerikanske regering måske var interesseret i oplysninger om whistleblower-tjenestens interne arbejdsgange? Prisidé: 5.000 dollars."

---

Stoffer:
"Jeg ved ikke hvad der er værst... at alle har en pris, eller at prisen altid er så lav."
Steen:
"Det er et spørgsmål om udbud og efterspørgsel."
- Steen & Stoffer

John Vedsegaard, Benjamin Bach, Cindie Ørnstrup, Jonathan Smith, Karsten Aaen, Ib Christensen, Steffen Gliese og Toke Andersen anbefalede denne kommentar

Claus Jensen:
Prøv at lytte til denne beskrivelse af mainstream-medierne fra Glenn Greenwald, og spørg så dig selv, hvor mon Information hører til. Jeg tror ikke valget af ny redaktør fra Berlingske var et tilfælde.
http://dissenter.firedoglake.com/2013/06/29/glenn-greenwalds-speech-to-t...

morten Hansen, Karsten Aaen, Niels-Holger Nielsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Claus Jensen

Dennis Berg:

Jeg følger temmelig godt med i Greenwalds gøren og laden, men kan desværre ikke sige det samme for mange danske forhold (jeg ser ovenfor, at jeg ikke engang kan finde ud af, om det hedder ulødig eller underlødig). Jeg mindes dog, at i min grønne ungdom blev Information anset for at sidde kun lige til højre for Socialistisk Standpunkt eller...?

Jeg kan godt tro, at man ikke synger Internationale hver morgen på redaktionen, men meget mere ved jeg ikke.

Henrik Darlie

Hvordan var det lige wikileaks blev 'offer for sine egne metoder' ?
Er det mon t-shirt svindelen eller betalingen der tænkes på, eller er wikileaks også anklaget for skattevindel ?
Det står sådan lidt gråt.

Claus Jensen

Lige lidt hurtig journalistik, siden Information ikke ulejliger sig.

Hvis man bortser fra den forklaring, at Thordarson blot søger opmærksomhed , så kunne en lige så god forklaring som enhver anden være, at FBI eller CIA har fået ham til at stå frem nu for at sætte Wikileaks og især Assange i et dårligt lys.

I det lækkede Pentagon dokument fra 2008 omhandlende Wikileaks, anbefales:

"a plan to fatally marginalize the organization. Since WikiLeaks uses “trust as a center of gravity by protecting the anonymity and identity of the insiders, leakers or whisteblowers”, the report recommends “The identification, exposure, termination of employment, criminal prosecution, legal action against current or former insiders, leakers, or whistleblowers could potentially damage or destroy this center of gravity and deter others considering similar actions from using the Wikileaks.org Web site”. [As two years have passed since the date of the report, with no WikiLeaks’ source exposed, it appears that this plan was ineffective]." (Assanges sammendrag af det relevante afsnit)

Hvis man ikke kan afsløre nogen af Wikileaks' kilder, er det næstbedste præcis en historie som Thordarsons om hvor uansvarligt organisationen bliver ledet og sikkerheden håndteret.

I den forbindelse skal det bemærkes, at Thodarsons historie er usandsynlig og usammenhængende og modsiges af Wikileaks.

Thordarson siger, han selv henvendte sig til den amerikanske ambassade med følgende tågede begrundelse:

"In the interview with ABC News, Thordarson said his decision to turn on WikiLeaks came because he grew to believe Assange was "guilty of something, but crimes I'm not so sure." Later, Thordarson clarified in an email that he didn't want to "participate in illegal hacking against government/corporations just so that WikiLeaks could have something to leak." But as WIRED reported, Thordarson was the one that once asked Lulzsec, a WikiLeaks affiliated hacktivist group, to hack the Iceland government's website."

Fra WIRED:

“I guess I cooperated because I didn’t want to participate in having Anonymous and Lulzsec hack for Wikileaks, since then you’re definitely breaking quite a lot of laws.”

That answer doesn’t make a lot of sense, since it was Thordarson, not Assange, who asked Lulzsec to hack Iceland. There’s no evidence of any other WikiLeaks staffer being involved."

Wikileaks siger, at Thordarsons snitching ikke udelukkende var af ufrivillige ideologiske årsager, men at han blev delvist presset. Dette passer med tidspunktet for hans rekruttering af Wikileaks i en periode, hvor organisation var kommet under intens overvågning og chikane. Greenwald:

"In my interview this morning with Assange, he described multiple incidents that clearly signal a recent escalation of surveillance and other forms of harassment directed at WikiLeaks. (...) As but one disturbing incident: a volunteer, a minor, who works with WikiLeaks was detained in Iceland last week and questioned extensively about an incriminating video WikiLeaks possesses relating to the actions of the U.S. military. During the course of the interrogation, the WikiLeaks volunteer was not only asked questions about the video based on non-public knowledge about its contents (i.e., information which only the U.S. military would have), but was also shown surveillance photos of Assange exiting a recent WikiLeaks meeting regarding the imminent posting of documents concerning the Pentagon."

Men det passer også med, at Thordarson havde fået travlt med at redde sit eget skin fra de løgne og ulovlige ting, han havde involveret sig i uafhængigt, såsom at opfordre til at hacke regeringscomputere. Fra ABSc's rapportering:

"Jonsdittor said she believes he (Thordarson) did it because he was "terrified" of being prosecuted in the U.S."

Ifølge Wikileaks har Thordarson også overdrevet sin egen rolle og access i organisationen, og det kunne noget tyde på, siden det er usikkert, hvad hans snitching reelt har bidraget med, som FBI ikke kunne have fundet ud af gennem deres elektroniske overvågning. Men Thordarsons overdrivelser passer fint, hvis han skal bruges til at så mistro til Assanges og Wikileaks kompetence og derved give dem et dårligt image og afskrække seriøse whistleblowers.

Thordarsons egen begrundelse for at stå frem nu er lige så tåget og usandsynlig som alt andet:

"he chose to tell his story to the media now because he believed his role as a snitch was starting to slip out and "instead of people speculating, I decided now recently to just tell the story."

Døm selv.

Niels Mosbak, Niels-Holger Nielsen og Dennis Berg anbefalede denne kommentar
Jonathan Smith

Der er en indbyrdes modsigende oplysninger i historien, og jeg kunne egentlig godt tænke mig at vide, om FBI vælger at bruge København til debriefing. Det ville sige en del, også i lyset af de seneste Snowden afsløringer.

"FBI endte med at flyve ’Siggi’ fire gange frem og tilbage til Washington, D.C. På den sidste af disse ture medbragte den fremmelige unge islænding otte harddiske, der var spækket med chatlogfiler, videoklip og andre data fra WikiLeaks. FBI havde en muldvarp."

"Da kontakten til FBI var etableret, overtalte den amerikanske spiontjenestes agenter Thordarson til at flyve til København til debriefing ad flere omgange. Mellem møderne med FBI holdt Thordarson sig i forbindelse med de amerikanske agenter via falske e-mailkonti."
"Den 18. marts 2012 havde Thordarson angiveligt sit sidste møde med FBI i Danmark. Der var her, han medbragte de otte harddiske med de informationer, han havde samlet sammen i sin tid på WikiLeaks."

Steffen Gliese

Hvis der var tale om "falske e-mailkonti", kunne de vel ikke bruges til forbindelse? Der har vel været tale om anonyme eller proforma e-mailkonti?

Georg Christensen

Hvem skal vi, alle os "folkene" udenfor, så stole på?. Whistlebloweren, som for egen vindings skyld, kun ønsker at sende grus i Whistleblower tjenesten, noget, som alle verdens spioner med uanede reklamemidler er istand til at støtte, eller vores naturlige skepcis overfor reklamer.

Lidt mere (meget mere) åbenhed, vil kunne gøre underværker.