Læsetid: 5 min.

EU vil kontrollere demokratiets sorte får

Efter ny kritik af demokratiets og retsstatens udvikling i Ungarn vil EU-Kommissionen fremlægge forslag om overvågning af medlemslandene og nye sanktionsmuligheder
’Siden tiden med det sovjetiske imperium, har ingen magt udefra turdet forsøge at begrænse ungarernes uafhængighed,’ sagde Ungarns premierminister, efter at EU kritiserede Ungarns demokrati og retstilstand.

Eric Herchaft

19. juli 2013

Indtil nu er det lykkedes den ungarske premierminister Viktor Orban at lege kat og mus med kritikerne fra de øvrige EU-lande.

Hver gang EU-Kommissionen i de sidste to år har løftet pegefingeren over for den konservative ungarske regering og advaret om, at dens kontroversielle ændringer af landets forfatning, retssystem og medie-lovgivning er i strid med EU’s principper om demokrati og retssikkerhed, har Orban behændigt bøjet af og undgået en afgørende konflikt ved at love bedring. For derefter blot at fortsætte ufortrødent med sin politiske kurs, der ifølge den ungarske opposition truer med at ændre landet til en slags et-parti-stat.

Det har den 50-årige Orban kunnet gøre i en forvisning om, at EU alligevel aldrig ville skride til at tage det afgørende skridt med at sanktionere Ungarn ved at inddrage landets stemmeret i EU’s Ministerråd. Det muliggør EU-traktatens artikel 7, hvis et medlemsland i betydeligt omfang overtræder EU’s principper.

Artikel 7 kaldes for EU’s politiske atombombe, for at gøre brug af den vil reelt betyde suspendering af et lands medlemskab. Og ligesom de rigtige atomvåben ikke blev brugt under Den Kolde Krig, er det mere end tvivlsomt, om EU nogensinde vil gribe til artikel 7, har Viktor Orban regnet sig frem til.

Men nu er EU-systemet på vej med andre midler for at få Ungarn rettet ind på den demokratiske sti. Efter at både Europarådet og Europa-Parlamentet har fremlagt stærkt fordømmende rapporter om, at Ungarns demokrati og retssikkerhed er ved at blive undergravet, er EU-Kommissionen parat til at skride til handling.

Ungarn afhængig af EU-hjælp

EU’s justitskommissær Viviane Reding, kristendemokrat fra Luxembourg, har været en af de skarpeste kritikere af udviklingen i Ungarn, efter at Orban-regeringen i marts fik vedtaget en omstridt ændring af den ungarske forfatning, som drastisk begrænser magten for forfatningsdomstolen i Budapest. Og også sidste år blev Ungarns nye forfatning kritiseret af EU. »En forfatning er ikke noget, man leger med og ændrer efter behag,« som Reding har udtrykt det. »Vi er dybt bekymrede for udviklingen.«

På et møde i EU-Kommissionen sidst i august vil Reding derfor fremlægge forslag til »smartere sanktioner« mod de medlemslande, der er på vej ud på et demokratisk sidespor.

Hendes forslag ventes at indeholde oprettelsen af en ny permanent enhed af jurister, som skal have ret til at overvåge den demokratiske udvikling i EU’s medlemslande og komme med udtalelser. Denne enhed, vil blive døbt ’Københavns-Kommissionen’, fordi det var på et topmøde i København i 1993, at EU fastlagde sine demokratiske kriterier for optagelse af Øst-landene, skal have vidtgående beføjelser til undersøgelser i medlemslandene.

Samtidig vil EU-Kommissionen forsøge at få politisk opbakning i EU’s Ministerråd til, at sanktionsmuligheder mod lande på vej ud i demokratisk uføre også kan omfatte inddragelse af EU-hjælp. En hjælp, som Ungarn er stærkt afhængig af. 97 procent af alle offentlige investeringer i Ungarn kom sidste år fra EU’s regionalhjælp.

Viviane Reding understreger, at man i Europa ikke skal stirre sig blind på Ungarn, og at de kommende forslag har videre horisonter – også mod en kommende udvidelse af EU med flere lande på Balkan og eventuelt Tyrkiet. I et fælles brev tidligere på året har udenrigsminister Villy Søvndal, SF, og hans kolleger fra Tyskland, Holland og Finland opfordret EU til at finde nye instrumenter til at sikre medlemslandenes demokratiske kurs.

Men det er klart, at Ungarn kan blive det første land, som Københavns-Kommissionen tager under lup og sætter under konstant overvågning. Viktor Orban har reageret med sin sædvanlige retorik på udsigten til at få jurister til at se sig over skulderen og slået på de patriotiske strenge.

»Siden tiden med det sovjetiske imperium har ingen magt udefra turdet forsøge at begrænse ungarernes uafhængighed,« sagde han i ungarsk radio, efter at Europa-Parlamentet offentliggjorde sin sidste rapport.

Politiske iagttagere i Ungarn advarer da også om, at EU’s kurs kan styrke Orban og hans konservative Fidesz-partiets position op til valget til parlamentet i Budapest i foråret 2014.

»Modstanden mod Ungarns medlemskab af EU har aldrig været større,« påpeger Gabor Füresz, som er politisk kommentator på landets førende meningsmålings-institut.

42 pct. er nu imod EU-medlemskab, og 41 pct. er for, viste en meningsmåling i april.

Unfair kritik

Meningsmålingen viste samtidig, at to ud af tre ungarere følte, at de blev forskelsbehandlet af EU, og at kritikken i de sidste to år har været unfair. »Selv blandt vælgerne på venstrefløjen er det en udbredt holdning,« siger Füresz.

Men det er uundgåeligt, at EU må øge overvågningen af Ungarn og medlemslandene generelt på overholdelse af demokrati og politiske grundregler, mener den tyske professor i politik Jan-Werner Müller, som har skrevet flere bøger om demokratiets tilstand i Europa og nu underviser ved Princeton-universitetet.

Det er ulogisk, at EU har retten til at sanktionere medlemslande økonomisk, hvis de ikke overholder EU’s budgetregler, men så ikke samtidig har nogle realistiske midler at sætte ind, hvis et medlemsland overtræder de demokratiske spilleregler, skriver han i et indlæg efter afstemningen i Europa-Parlamentet.

»En Københavns kommission ville have det rigtige mandat og vil kunne skabe den rigtige opmærksomhed i den europæiske politiske sfære. Man kunne opnå, at når Københavns-Kommissionen slår alarm, så må der også gøres noget,« mener Jan-Werner Müller:

»Under optagelsesprocessen af nye medlemslande har EU påtaget sig opgaven med at komme med definitive afgørelser om, hvorvidt et land er et liberalt demokrati eller ej. At give en ny institution mandat til at holde øje med, om alle medlemslande forbliver liberale demokratier, er ikke noget fundamentalt brud med EU’s principper.«

Spørgsmålet om at give EU større beføjelser til at gribe politisk ind i medlemslande med sanktioner har været et ømtåleligt emne siden Østrig-sagen i år 2000, hvor en række EU-lande forgæves forsøgte at isolere og straffe den daværende konservative regering i Wien, fordi den havde indgået en alliance med Jörg Haiders højrenationale Frihedsparti.

De konservative og kristendemokratiske partier har da også indtil videre bakket op om partifællerne i Budapest, men blandt de tyske krist-demokrater stiger utilfredsheden med Viktor Orbans optræden.

»Det er på tide, at man i de konservative kredse i Europa begynder at indse, at det her drejer sig om mere end blot en konservativ regering i Ungarn, der er i klemme,« siger den tyske liberale EU-parlamentariker Alexander Graf Lambsdorff. »Der er afgørende europæiske værdier på spil.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • HC Grau Nielsen
HC Grau Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Flemming Scheel Andersen

Der er faktisk ikke det felt eller virke EU ikke gerne vil kontrollere og harmonisere, hvis man bare lige fik magten .

Hugo Pieterse, Alan Strandbygaard og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
jan henrik wegener

Når der nu er et EU, så må der vel være noget medlemmerne skal overholde. Så kan man altid diskutere hvad, og hvad der sker hvis ikke de gør. Det er svært at svare på det sidste, men selv i andre internationale organisationer, som FN eller NATO, er der vel noget medlemmerne er forpligtet til?

John Vedsegaard

De sorteste får i EU er politikerne og ikke kun fra Ungarn men fra hele EU, jeg syntes ikke det er betryggende at de skal kontrollere sig selv.

lars abildgaard, Dan Johannesson, Alan Strandbygaard, Torben Nielsen, Rasmus Kongshøj og Fraus Dolus anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Hvorfor skal EU blande sig i medlemslandenes interne anliggender?

Det kommer ikke dem ved overhovedet. EU er ikke en regering. Det er en forening.

Dan Johannesson

Hvem f..... er EU til at tale om demokrati og retsstat. Absolut hykleri.

Hugo Pieterse, Alan Strandbygaard og Fraus Dolus anbefalede denne kommentar
Dan Johannesson

@Allan i julen 2011 oprettede EU en EU-REGERING. Information bragte en notits...danskerne åd flæsk, og drak tyskerbajere igen igen, og alle demokratiske diskussioner og valghandlinger om dette kæmpeskridt imod den centraliserede superstat, udeblev. Igen.
Læs mere om processen og destinationen, det centraliserede neoliberale fascistiske samfund, her:http://www.danjohannesson.dk/1502

Dan Johannesson

Flemming: 'Hvis' man bare lige fik magten? Den HAR EU da allerede. 70% af alle nye danske love er blot direkte oversatte EU diktater. EU kan gøre lige hvad de vil, og det er de tydeligvis også i gang med. Forbered dig på den neoliberale superstat. Slave.

EU (og vi) ligger som vi har redt.

Og Flemming + Dan:
"'Hvis' man bare lige fik magten? Den HAR EU da allerede."
EU med sit bureakrati og egenkontrol er et af de bedste eksempler på, at magt korrumperer - og at total magt korrumperer totalt!

Hugo Pieterse og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Jeg synes det er MEGET betænkeligt at EU vil bestemme hvilken politik der skal føre i medlemslandene. Jeg synes jeg har set dette mønster andre steder i historien. Det mest grelle eksempel var Sovjetunionen og satellitstaterne.

Jesper Wendt, Hugo Pieterse, Flemming Scheel Andersen, Fraus Dolus og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar