Nyhed
Læsetid: 3 min.

Det Hvide Hus presser Kongressen i sag om NSA

Obamas regering er bekymret over et lovforslag, der skal stoppe den omfattende indsamling af oplysninger om amerikanernes telefoni
Udland
25. juli 2013

Barack Obamas regering lægger op til et opgør i Repræsentanternes Hus ved at opfordre kraftigt til, at lovgivningen, der skal begrænse den omfattende indsamling af oplysninger om amerikanernes telefoni, stemmes ned.

En usædvanlig tirsdag – hvor der næsten opstod oprør på Capitol Hill omkring National Security Agencys (NSA) hemmelige overvågningsprogram, som Edward Snowden har afsløret – blev afsluttet med en erklæring fra Det Hvide Hus’ pressesekretær, Jay Carney. Medlemmer af Repræsentanternes Hus opfordres til at stemme imod et forslag fra Justin Amash, en republikaner fra Michigan, der vil stoppe NSA’s indsamlinger af telefonlister fra millioner af amerikanere, der ikke er mistænkt for forbrydelser:

»Denne kontante fremgangsmåde er ikke et produkt af en velinformeret, åben og drøftende proces,« hed det i en e-mail fra Det Hvide Hus, inden Amash’ forslag skulle til debat i parlamentet onsdag:

»Vi opfordrer parlamentet til at forkaste Amash’ ændringsforslag og (…) tage hensyn til behovet for en velbegrundet vurdering af, hvilke værktøjer der bedst kan beskytte nationens sikkerhed.«

At NSA’s direktør, general Keith Alexander, tirsdag tilbragte fire timer på Capitol Hill til møder bag lukkede døre, viser, hvor alvorligt Obama-regeringen tager Amash’ ændringsforslag. Få timer efter Alexanders møde med lovgiverne, opfordrede to af hans vigtigste allierede i Kongressen – Mike Rogers og Dutch Ruppersbergers, henholdsvis republikanernes og demokraternes ledere i Repræsentanternes Hus’ efterretningsudvalg – deres kolleger til at nedstemme Amash’ forslag:

»Selv om mange medlemmer har legitime spørgsmål til NSA’s program for indsamling af metadata, herunder om amerikanernes borger- og frihedsrettigheder beskyttes i tilstrækkelig grad, vil vi, hvis programmet afvikles uden nøje overvejelser, ikke leve op til vores pligt (…) om at sørge for nationens forsvar,« skriver Rogers og Ruppersberger i et åbent brev og advarer om, at Amash’ bestræbelser risikerer at få »utilsigtede konsekvenser«.

Misinformation

Det er relativt sjældent, at Det Hvide Hus giver udtryk for sit syn på et lovforslag. »Det politiske systems insidere« forsøger at bringe forslagets støtter til tavshed,« siger David Segal, leder for organisationen Demand Progress: »Det er passende. Ligesom NSA’s indenlandske spionageapparat er bevis på nogle af vores lederes frygt for det amerikanske folk, viser disse tiltag fra Det Hvide Hus og NSA deres frygt for, at amerikanernes vilje bliver lov,« siger Segal.

En af de førende parlamentariske kritikere af NSA’s overvågning af amerikanernes telefoni, den demokratiske senator Ron Wyden fra Oregon, kritiserer en »misinformationskultur« i såvel regeringskredse som blandt efterretningsfolk omkring de beføjelser, som blev indført efter 11. september 2001: »Efterretningstjenesternes ledere er fast besluttet på at beholde disse beføjelser,« siger Wyden.

Wyden betegner denne kultur som en trussel, »der helt unødigt gør indhug i de friheder, som forfatningens fædre udstak, men uden at gøre os tryggere«.

Det Hvide Hus hævdede tirsdag at være åben for fortsat dialog om grænserne for overvågning, mens Amash’ ændringsforslag beskrives som en overilet afvikling af telefonovervågningsprogrammet. Regeringen vil reformere programmet med omtanke, men har ikke offentliggjort konkrete oplysninger om reformerne: »I lyset af nylige, uautoriserede afsløringer siger præsidenten, at han byder debatten om, hvordan man bedst beskytter såvel den nationale sikkerhed som vores borgeres privatliv, velkommen,« hedder det. »Vi ser frem til den fortsatte drøftelse af disse afgørende spørgsmål med det amerikanske folk og i Kongressen.«

I sin tale ved den regeringsvenlige tænketank Center for American Progress sagde Wyden, at han havde troet, at regeringen var enig med ham i problemerne med at opretholde hemmeligheden omkring det omfattende overvågningsprogram: »I sommeren 2009 modtog jeg et skriftligt tilsagn fra justitsministeriet og efterretningstjenesten om, at der ville blive iværksat en proces med begyndende frigivelse og offentliggørelse af kendelser fra de særlige domstole (de såkaldte FISA-domstole, red.), så det amerikanske folk kan få indblik i, hvad regeringen mener, at den har lov til,« sagde Wyden og tilføjede: »På fire år er helt præcis nul kendelser blevet offentliggjort.«

 

© Information og The Guardian 2013.

Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her