Læsetid: 7 min.

’Kineserne har brug for sandheden’

Han er elsket og hadet. Forfatter Li Chengpeng er bevæbnet med millioner af følgere, og med en skarp kritik af samfundet er han i stand til at bringe debatten til kogepunktet i Kina. Han er symbol på, at den offentlige debat i landet i stadig mindre grad dikteres af kommunistpartiet – men styret er dog stadig klar til at trække i håndbremsen
Svaret på, hvorfor Li Chengpeng er så kontroversiel, er ifølge ham selv, at han har placeret sig lige midt i »kampen om sandheden og ytringsfrihed« i Kina og ramt lige ned i en betændt diskussion om, hvorvidt det er forræderi eller patriotisme at pege anklagende på Kinas brister. Foto: AFP

Svaret på, hvorfor Li Chengpeng er så kontroversiel, er ifølge ham selv, at han har placeret sig lige midt i »kampen om sandheden og ytringsfrihed« i Kina og ramt lige ned i en betændt diskussion om, hvorvidt det er forræderi eller patriotisme at pege anklagende på Kinas brister. Foto: AFP

18. juli 2013

Er kineserne bange for at udtrykke deres holdning?

»Absolut ikke!« udbryder Li Chengpeng. »Debatten raser i Kina.«

Den 44-årige forfatter ved, hvad han taler om, for han befinder sig midt i orkanens øje. Få andre i landet fremprovokerer så stærke følelser og deler vandene så meget som denne tidligere fodboldkommentator. Han er på én og samme tid en af de mest populære og mest forhadte kinesiske forfattere og bloggere.

Tag blot et døgn i Li Chengpengs liv: Da han tidligere i år turnerede rundt i Kina for at promovere sin seneste bog, der går lige i kødet på det kinesiske samfunds skyggesider, blev han i sin hjemby Chengdu næsten overfaldet af tusinder af ellevilde fans, der alle ville have hans autograf og købe hans bog. Men kun 24 timer senere fik han en helt anden modtagelse i Beijing. En mand, der erklærede sig selv glødende nationalist, slog forfatteren i ansigtet med en knytnæve og brølede af ham, at han var en skændsel, fordi han skrev negativt om Kina. Li Chengpeng nåede dårligt nok at sunde sig, før en anden mand højtråbende præsenterede sig som maoist og derefter kastede en køkkenkniv mod Li Chengpengs hoved – han missede heldigvis.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jette Abildgaard
Jette Abildgaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Matthias Hansson

Det er Vesten, der har brug for et skud sandhed, da vi i vores selvoptagede forblindelse har glemt, hvad ordet sandhed engang betød.

For at fortjene retten til overhovedet at tage ordet i vores mund, har vi et kæmpe rengøringsarbejde i eget hus for os.

Hvornår starter opgøret med det store senromerske misundelsesprojekt?

Henrik Darlie, Jesper Wendt og Jette Abildgaard anbefalede denne kommentar