Læsetid: 1 min.

Russisk Putin-kritiker dømt skyldig i millionsvindel

Anklager kræver en lang fængselsstraf til aktivisten Aleksej Navalnij, der er blevet kendt skyldig i svindel
18. juli 2013

Den russiske oppositionsaktivist Aleksej Navalnij er torsdag dømt skyldig i en straffesag ved en domstol i byen Kirov cirka 500 kilometer syd for hovedstaden Moskva.

Anklagemyndigheden kræver Navalnij idømt straf på seks års fængsel. Strafudmålingen ventes senere torsdag.
Navalnij var anklaget for millionsvindel og hvidvask af penge. Han er blandt de mest kendte bloggere i Rusland og en af de hårdeste kritikere af landets præsident, Vladimir Putin.

Den 37-årige Navalnij stod roligt, mens dommen blev læst op. Putin-kritikeren blev kendt skyldig for at svindle for mindst 16 millioner rubler, der svarer til knap 2,8 millioner danske kroner.

Svindlen skulle være sket fra en statslig tømmervirksomhed, da Aleksej Navalnij var konsulent for guvernøren i den russiske Kirov-region i 2009.

Dommen kommer ikke bag Navalnij, der mener, at det var afgjort på forhånd.

»Dommeren har blot gentaget anklagemyndighedens beskyldninger og været enige med dem. Der vil ikke være noget scenarie med en frifindelse,« skriver han på Twitter.

Forbrydelsen har en straframme på op til 10 års fængsel. Hvis Aleksej Navalnij bliver idømt seks år bag tremmer eller mere, vil han ikke kunne stille op til det næste russiske præsidentvalg, der finder sted i 2018.

Navalnij har afvist beskyldningerne og sagt, at formålet udelukkende er at forhindre ham i at stille op mod Putin ved næste valg.

Nogle af Navalnijs tilhængere har sagt, at sagen minder om den mod Mikhail Khodorkovskij, som blev anholdt i 2003.

Khodorkovskij var en af Ruslands rigeste mænd og havde antydet, at han ville træde ind i politik og udfordre præsident Putin.

Herefter blev han idømt 13 års fængsel for hvidvaskning af penge og skatteunddragelse i sit energiselskab Yukos.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Robert Kroll

Først var det Zarens Rusland, med en lille rig adel / overklasse og en masse fattige.

Så blev det kommunismens Rusland med en lille rig magtelite og en masse fattige samt arbejdslejre , skueprocesser o s v

Så blev det "skue-demokratiets" Rusland, med en lille rig magtelite / overklasse og (takket være olien og gassen) en masse relativt set lidt mindre fattige .

Hvad bliver næste fase mon ?

Gorm Petersen

Det er lettere at få øje på det Kafka-ske når man betragter det udefra.

Russerne har trods alt ikke noget Guantanamo - det har kun Vesten.

Russerne har ikke noget "Infant terrible" der skider højt og flot på alle FN-resolutioner og producerer atomvåben i døgndrift - Israel - det har kun Vesten.

Gorm Petersen

"Den der kontrollerer pressen, kontrollerer demokratiet."

Hilsen: Putin, Berlusconi, Murdoch og det danske blå pressemonopol med TV2 i spidsen (hvis politiske redaktør Ulla Østergård er gift med VK spindoktor Peter Arnfeldt).

Grundloven har ikke taget højde for, at vi lever i mediealderen.

Den tror at folk stadig mødes i forsamlingshuse og vælgerforeninger for at diskutere politik face-to-face.

Hvis demokratiet skal overleve, skal pressens magt erkendes, og fremtidige forfatninger skal sikre en pluralisme i pressen - og dermed meningsdannelsen - som modsvarer spredningen hos de opstillede partier.

Helle Thorning er et godt eksempel på et gidsel. Hun regerer proforma, men er ude af stand til at påvirke meningsdannelsen.

Derfor har vi fået ren Margrethe Vestager politik - hun har nemlig dagbladet Politiken - og langt hen ad vejen støtte fra resten af den blå presse.

Anders Feder

Gorm Petersen:

"Russerne har trods alt ikke noget Guantanamo - det har kun Vesten. Russerne har ikke noget 'Infant terrible' der skider højt og flot på alle FN-resolutioner og producerer atomvåben i døgndrift - Israel - det har kun Vesten."

Det sædvanlige betonkommunistiske pladder. Rusland har masser af fængselslejre hvor indsatte bliver udsat for tortur. Og de har aldrig været bange for at "skide højt og flot" på FN-resolutioner i bl.a. Sydossetien og Darfur. Mht. "infant terribles" ved jeg ikke om du henregner Iran og Nordkorea til "Vesten"?