Læsetid: 2 min.

’Upåklagelig indsats med knap så gode resultater’

22. juli 2013

Har den danske Afghanistan-indsats været en succes?

»Det synes jeg, den har. Den har været en succes i den forstand, at de opgaver, som de militære styrker er blevet pålagt at løse, er blevet løst upåklageligt. Den anden del af Afghanistan-indsatsen, som har med statsopbyggelsen at gøre, må man også sige er opfyldt inden for de rammer, som vi har haft. Det har været en relativ succes. Opgaven har været vanskeligere, end de fleste havde forestillet sig. Vi kommer jo ikke ud med noget idealsamfund, når vi nu trækker os ud.«

– Har den danske Afghanistan-indsats haft de rigtige målsætninger?

»Nej, det tror jeg egentligt ikke. Jeg talte engang med en række russere, som havde erfaring fra Afghanistan. De sagde fra starten, at vi ikke var rigtigt kloge, og at vi ikke vidste, hvad vi gik ind til. Det er jeg bange for, at de havde en vis pointe i. Vi skulle i højere grad have gjort klart, hvad vi ville. I starten gik man ind for at bekæmpe terrorismen, og bagefter udviklede det sig til statsopbygning. Det skulle have været 100 procent klart, hvad vi kunne og vidste på lige netop de områder. Det er mit indtryk, at den erkendelse først er kommet et stykke hen ad vejen.«

– Hvad er den vigtigste lærdom, vi tager med os ud af Afghanistan?

»Man skal gøre sig helt klart, hvad man ønsker at opnå. Hvad er det for et samfund, vi vil bygge op? Hvilke midler kræver det? Og er vi så i øvrigt parat til at stille midlerne til rådighed? Det er de spørgsmål, vi fremover skal stille. Vi skal også gøre os nogle grundigere overvejelser om, hvordan vores exitstrategi skal være. Fremover vil vi i den slags operationer altid have allierede med os, og vi vil være afhængige af deres vurderinger. Det skal vi være bedre forberedte på.«

– Var det rigtigt at revidere målene undervejs?

»Ja, det tror jeg, at det var. Man måtte jo erkende, at det ikke bare var et spørgsmål om tilstrækkelig militær styrke. Der var en lang række andre faktorer, som viste sig at være afgørende i Afghanistan. Især at vinde befolkningens støtte og tillid til statsbygningsprojektet var helt afgørende.«

– Var det rigtigt at satse på de ’blødere’ mål?

»Bekæmpelsen af al-Qaeda gik jo fint. Det næste mål, man satte sig, da NATO blev involveret, kan man selvfølgelig diskutere. Det kunne godt have været det rigtige mål, men det blev forkludret, fordi præsident Bush valgte at sprede kræfterne og gå ind i Irak i stedet for at satse hele butikken på Afghanistan. Derved fik man ikke fjernet en række af de Taleban-ledere, som volder os problemer i dag.«

– Bør demokratifremme spille en rolle i fremtidige internationale missioner?

»Det skal man være umådelig forsigtig med. Vi kommer til at operere i nogle områder, hvor opfattelsen af værdier er anderledes end vores egen opfattelse. Der er tale om et grundlæggende konfliktfyldt syn på samfund og menneskerettigheder. Derfor skal man være meget forsigtig. Jeg tror ikke, at fremme af demokratiet kommer på dagsordenen i de kommende år. Det bliver nok nærmere for at få bragt nogle konflikter til ende, som koster en masse civile mennesker livet.«

 

Serie

Seneste artikler

 • ’Hele diskussionen er politiseret fra ende til anden’

  27. juli 2013
  »Der har ikke været civile kapaciteter nok, og der har ikke været soldater nok længe nok i forhold til at nå de politiske mål
 • ’Giv dem nu lige en chance’

  25. juli 2013
  »Jeg er ikke soldat længere, og jeg var sidste år tilbage i Helmand-Provinsen som journalist, og er der noget, krigen i Afghanistan har lært mig, så er det, at danske kampsoldater i høj grad er i stand til at deltage i krigshandlinger som dem, vi har set i Helmand – og de er ikke blevet ringere efter 12 års krig«
 • ’Danskerne forstår godt, at krig er kompliceret’

  24. juli 2013
  »Vi har helt åbenlyst svært ved at håndtere fanger, tilbageholdte, korruption, voldelige overgreb og al det andet ubehagelige, der foregår i skrøbelige stater«
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Lars R. Hansen
Lars R. Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu