Læsetid: 2 min.

Al-Qaedas trussel mod Danmark er dalende

Muhammed-tegningerne er rykket ned på al-Qaedas prioriteringsliste, og Danmark er et mindre oplagtterrormål, siger eksperter. Kilder i PET bekræfter, at Danmark ikke er nævnt i den globale terroradvarsel, USA har udsendt
6. august 2013

Mens USA lukker ambassader i Mellemøsten og Nordafrika på stribe af frygt for terrorangreb fra al-Qaeda, og Frankrig, Norge, Tyskland og Storbritannien har gjort det samme bl.a. i Yemen, er truslen mod Danmark og danske interesser i udlandet på retur. Det bekræfter flere internationale terroreksperter, som Information har talt med.

»Danmark er ikke længere et mål i samme grad som tidligere,« siger den anerkendte terrorekspert Lorenzo Vidino, der har skrevet flere bøger om al-Qaeda i Europa.

Den vurdering bygger han blandt andet på, at Danmark ikke længere optræder i al-Qaedas retorik.

»Det er efterhånden længe siden, jeg har set al-Qaeda referere til Danmark eller Muhammed-tegningerne,« siger han og understreger, at tiden arbejder for Danmark, og at al-Qaeda har fået andet at tænke på de senere år. Samme vurdering kommer fra Magnus Ranstorp, der er professor i international terrorisme på Forsvarshögskolan i Stockholm.

»Danmark er ikke nær så oplagt et mål som tidligere,« siger han og bekræfter, at Danmark og Muhammed-tegningerne stadig sjældnere nævnes i al-Qaedas propaganda. De to eksperter understreger dog, at Muhammed-tegningerne hverken er glemt eller tilgivet:

»Danmark appellerer stadig til al-Qaeda som mål. Et angreb på Danmark vil stadig omgående blive forstået som en hævn for tegningerne, men andre emner har overtaget dagsordenen,« siger Ranstorp.

USA er stadig al-Qaedas ærkefjende nummer ét, men også krigen i Syrien spiller en betydelig rolle, siger eksperterne. Den har en særlig ideologisk og religiøs tiltrækningskraft på militante islamister, fordi slaget om Damaskus betragtes som en forløber for dommedag.

PET: Danmark er ikke et mål

Politiets Efterretningstjeneste (PET) vil hverken af- eller bekræfte, hvorvidt truslen mod Danmark er på retur. »Det er fortsat PET’s vurdering, at Muhammed-tegningerne stadig spiller en rolle for terrortruslen mod Danmark og danske interesser,« siger en pressetalsmand.

Han bekræfter dog, at Danmark ikke er et mål i forbindelse med den globale terroradvarsel, som USA udsendte i weekenden.

»Vi følger situationen meget tæt, men har indtil videre ikke fundet anledning til at ændre trusselvurderingen for Danmark eller danske interesser i udlandet,« siger han.

»Selv om vi ikke kan oplyse noget konkret om eventuelle trusler mod Danmark, viser det forhold, at vi ikke har ændret trusselsvurderingen, hvordan vi vurderer situationen.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Politiets Efterretningstjeneste (PET) vil hverken af- eller bekræfte, hvorvidt truslen mod Danmark er på retur."

Naa, og hvorfor saa ikke ? Det skal maaske betragtes som en hemmelighed, der ikke egner til "potentielle ofres = befolkningen" oeren ?

Eller bestaar "PET" bare af et sikkert dyrt abbonnement paa USA's verdensomspaendende efterretningsvirksomhed ?

Laust Persson, Troels Ingvartsen, Janus Agerbo, Holger Madsen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

* ironi on *
Det var da trist, Danmark ikke længere får så meget international opmærksomhed.
* ironi off *

John Hansen, Holger Madsen, Peter Günther og Jette Abildgaard anbefalede denne kommentar

er der slet ingen, der tænker som mig, at den hersens terrortrussel kommer besynderligt belejligt, fordi Snowdon har afsløret dette rædsomme overvågningssystem. Og nu skal det retfærdiggøres. Så derfor er der lige nu er vældig trussel, som denne "herlige" overvågning heldigvis afværger.
Så kan vi selv se, at det er helt nødvendigt og meget heldigt, at vi bliver overvåget.

Esben Maaløe, Katrine Visby, Moh Abu Khassin , John Hansen, Per Jongberg, Janus Agerbo, Tue Romanow, Mads Kjærgård, Holger Madsen, Niels Mosbak, Jacob Jensen, Peter Ole Kvint, Søren Bro, Børge Rahbech Jensen, Poul Kjeldgaard, Jette Abildgaard og Lars B. Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik Darlie

når pet medvirker til dronedrab, er de selv med til at få os op på 'terrorlisten', så selvfølgelig er det hele da hemmeligt, ellers kunne det jo ikke lade sig gøre.

Jette Abildgaard

Karen Helle Grue,

;);) Huha Karen....nu ikke saa fremsynet...... tanker som dine, er jo tanker der udelukkende kan fremkomme i ''elitens'' hjerner (mangel paa samme)....

Mennesker som du og jeg...vi kan slet, slet ikke regne noget saadant ud....ej heller kan vi regne ud, at vor ''elite'' er mere end villige til at draebe deres egne for at faa lov at blive ved at overvaage hvert af vore skridt/bevaegelser......

Man kunne fristes til at sende dem en lille hilsen ''get a life'' men......noget siger mig desvaerre, ''eliten'' ikke ville fatte meningen med en saadan hilsen....;)

Holger Madsen

Bare rolig, USA skal nok sørge for at holde gryden i kog. Måske her på årsdagen for terrorbombningen af Hiroshima.?

John Hansen, Jens Catlow, Gorm Petersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Günther

Hvad er egentlig informations-værdien i ovennævnte budskab??

Ja, kunne der være et sammenfald med medie-opmærksomheden om hvad efterretningstjenester rent faktisk gør, som de altid har gjort gennem historien, at vi får serveret denne overraskende "nyhed".

.. og ja, selvom vi har mange måder at få information på, er det jo ikke i sig selv en garanti for at den er mere troværdig.

Træng fundamentalister, ligegyldig af hvilken observans op i en krog, og "surprise" de slår måske fra sig...

Flemming Scheel Andersen

Sådan rent logisk vil jeg gætte på at næste år, hvis ikke nye "fornærmelser" bliver offentliggjort, så er Al-Qaedas trussel mod Danmark er dalet lidt mere.

Gorm Petersen

En stat, der opfører sig som et 9-års barn, der uden held har forsøgt at provokere pædagogerne til en endefuld, er måske nok øretæveindbydende.

Men realpolitisk ville det være klogt af den 3-die verdens p.t. eneste stolthed at lægge indsatsen, hvor det betyder noget.

D.v.s. Syrien, Egypten og - sikkert inden alt for længe - Tyrkiet.

Mads Kjærgård

"er der slet ingen, der tænker som mig, at den hersens terrortrussel kommer besynderligt belejligt, fordi Snowdon har afsløret dette rædsomme overvågningssystem."

Jo da, den tanke er faldet mig ind, nu hvor Goldstein stikker sit hoved frem igen!

Holger Madsen

.....masseovervågning af alt og alle, finder terrortrusler, der legitimerer masseovervågning af alt og alle, der finder terrortrusler, der legitimerer ....

Henning Lögun

@Karen Helle Grue

Den tanke er du bestemt ikke den eneste der render rundt med...og det er mere end bare en mistanke.
Følgende citat er fra NY Times 2. august:

"Some analysts and Congressional officials suggested Friday that emphasizing a terrorist threat now was a good way to divert attention from the uproar over the N.S.A.'s data-collection programs, and that if it showed the intercepts had uncovered a possible plot, even better."

Det er også meget belejligt at det kommer lige efter at The Amash Amendment fejlede i kongressen.

Jeg tror ikke længere på ét eneste ord af hvad der kommer ud fra officiel side i USA. Jeg går helt automatisk ud fra at de lyver og deres agenda konsekvent er noget andet end det der bliver sagt.

Børge Rahbech Jensen

"Meeen - de har muligvis fundet noget der ligner en bilbombe bag Kgs. Nytorv (Breaking News) - så hvem ved ?"

Ja, hvem ved? En bilbombe fortæller i sig selv intet. De tre seneste bilbomber i Danmark havde absolut intet med terror at gøre.

Jeg opfatter artiklen som en forklaring på, at danske ambassader ikke er lukket, mens andre vestlige ambassader er. En mulig årsag til, at PET hverken vil af- eller bekræfte, hvorvidt truslen mod Danmark er på retur, kunne være, den aldrig har været særlig stor, og det derfor er vanskeligt at måle, om den er på retur.

Børge Rahbech Jensen

@Holger Madsen,

Masseovervågning af alt og alle hører til dansk kultur. Et symptom er de mennesker, der bare sidder og kigger på, d.v.s. overvåger, mennesker. Faktisk mener jeg, uformel overvågning er et afgørende element i det danske samfunds sammenhængskraft.

En fordel ved elektronisk overvågning er, at politiets og andre offentlige myndigheders efterforskning delvist kan baseres på fakta i stedet for kun vidneudsagn af varierende kvalitet.

Masseovervågningen kan ikke bekæmpes effektivt, men skal modsvares af en åbenhed i samfundet, der gør at vi kan kontrollerer overvågerne og de der ser deres fordel i at vi bliver overvåget. Lig for lige.

Børge Rahbech Jensen

Bill Atkins,

Du ønsker jo nok ikke åbenhed, men ønsker jo nok mere overvågning, så du selv kan snage i hvad som helst. Du argumenterer jo for overvågning af overvågerne, hvem det så er, formentlig fordi du ser en fordel ved det.

Åbenhed i samfundet er overvågningens modpart forstået på den måde, at åbenhed giver bedst mening, hvis det åbne overvåges. Åbenhed om noget, ingen interesserer sig for, er ligegyldig. Angst for overvågning er synonymt med angst for egen åbenhed, mens ønske om åbenhed hos andre kun giver mening som synonym for ønske om overvågning af andre.

På mere jævnt dansk: Start med dig selv. Hvis du ønsker mere åbenhed, kan du begynde med åbenhed om dit eget liv, og hvis du ikke ønsker overvågning, kan du begynde med selv at afstå fra overvågning af andre. Sværere bør det ikke være.

Jeg mener, den ultimative masseovervågning er, når en masse mennesker overvåger hinanden, sådan som det foregår i det danske samfund. De fleste mennesker er nysgerrige men samtidig bange for, hvad andre tænker om os. En konsekvens er, at mange mennesker ikke kan lade være med at lytte med på andre menneskers samtaler herunder telefonsamtaler.

Børge, sikke dog en gang ligegyldig snak for at nå hen til en helt bagvendt og fejlagtig konklusion om min person -

Jeg gentager: ytringsfrihed og åbenhed i samfundets beslutningsprocesser er mindstemålet for et rimeligt demokrati ....og uoffentlighedsloven og mediemonopolet er et skridt i den gale retning.

Børge, hvis du ikke kan forholde dig til det jeg skriver, så har du din frihed til at lade være med at kommentere...

Gorm Petersen

Slutresultatet er stadig blot, at danske unge på interrail fortsat bør lade som om, de kommer fra Finland.

Der er formentlig stadig store penge at tjene for de første, der kan lægge en YouTube video ud, hvor en interrailer fra "Tegningernes hjemland" bliver et hovede kortere.

Danskere på rejse til fjerne egne, bør fortsat være agtpågivende.

Georg Christensen

jeg tror ikke på, at Al-Queda trudslen er aftaget, den viser sig bare først når det er forsent og "det" kan ingen hemmelige tjenester forhindre, med udbredelse af "angstfornemmelser".

I vesten bør vi issulere bla: "roden",,saudiarbien´s "magtbegærligheder", simpelthen lukke dem ude, og Al-Queda dør helt af sig selv. Lad dem bare lære at "æde" deres egen olie, og problemet løses af sig selv.

Det er ikke troende "muslimer", vi bør bekæmpe, men "magtbegærdet", deres ledere udøver. Det viser det Arabiske forår tydeligt, vi bør virkelig hjælpe dette "forår", ( det er i bund og grund også vores). Vores , den vestlige såkaldte verden trænger også til en revission.

I fællesskab, kan vi sagtens finde nye veje..

NB: Guldet´s selvformerings proces er kun bygget på "illusioner".

Flemming Scheel Andersen skriver:

"Sådan rent logisk vil jeg gætte på at næste år, hvis ikke nye "fornærmelser" bliver offentliggjort, så er Al-Qaedas trussel mod Danmark er dalet lidt mere."

Flemming, du har med den kommentar demonstreret alt, hvad der skal til for at blive en "internationalt anerkendt terrorekspert", og dermed fortjent at få udgivet bøger og hæve seks-cifrede månedslønninger.

Peter Günther, Flemming Scheel Andersen og Lars B. Jensen anbefalede denne kommentar
Georg Christensen

Når vi nu alle så gerne nyder "terroist" tankegangen, vil et nyt spørgsmål komme på banen: Hvor mange terroister har i Danmark, slået Danskeren ihjæl?.
Hvor mange HA og Banditos og andre bander har med deres (dødbringende narkotika/kemiske piller/prostitution og meneskehandel, slået Danskerne ihjæl?

Ressultatet kender vi alle, og det kan bevises, i "nuet", og kun i dette, hvad i morgen sker, aner ingen af os.

NB: Når jeg skriver "Dansker", mener jeg "alle", som lever (vil være med) og virker i "Danmark".
Jeg "elsker LIVET", og jeg bryder mig ikke om "dødekulturenes" hemmeligheds kræmmerrier..

Hilsen ateisten

Flemming Scheel Andersen

Claus Jensen

Det skal blive mit kald du.

Med samme energi og hæderlighed vil jeg påstå at det ca. vil regne 50% af dagene fremover i Danmark og at det ur der er gået i stå henne i skuffen passer mindst to gange i døgnet.

Kan det ikke give et bijob??

Flemming Scheel Andersen:

Ikke helt desværre, for vejforudsigelse bygger faktisk på noget videnskab, så du kan ikke uden videre kalde dig selv meteorolog. "Terrorekspert" kan du derimod blive blot i kraft af at have den rette ideologiske grundholdning. Dine forudsigelsers sandhedsværdig og dine reelle forudsætninger for at fremsætte dem er aldeles ligyldige, så længe du perpetuerer selve terrorfortællingen om de stygge muslimer, som ikke har andet at lave i deres huler end at hade vores fiheder, og dermed din egen eksistensberettigelse som "ekspert".

Jeg mente det ganske alvorligt, hvis du, FSA, have de fedtet dig ind til en position som den de eksperter, der figurerer i artiklen har, ville Information og andre aviser have behandlet din bemærkning som det dybeste dybsind, den mest indsigtsfulde indsigt.

G. Greenwald bl. a. kan med fordel læses inden man tager et ord af denne artikel alvorligt:

These “terrorism experts” form an incredibly incestuous, mutually admiring little clique in and around Washington. They’re employed at think tanks, academic institutions, and media outlets. They can and do have mildly different political ideologies — some are more Republican, some are more Democratic — but, as usual for D.C. cliques, ostensible differences in political views are totally inconsequential when placed next to their common group identity and career interest: namely, sustaining the myth of the Grave Threat of Islamic Terror in order to justify their fear-based careers, the relevance of their circle, and their alleged “expertise.” Like all adolescent, insular cliques, they defend one another reflexively whenever a fellow member is attacked, closing ranks with astonishing speed and loyalty; they take substantive criticisms very personally as attacks on their “friends,” because a criticism of the genre and any member in good standing of this fiefdom is a threat to their collective interests (Fra G. Greenwald: The Sham "Terrorism Expert" Industry)
.

Flemming Scheel Andersen

Claus Jensen

Det er jeg lidt ked af "terrorekspert og meteorolog med speciale i tavshed og paraplyer" synes jeg var lige til et visitkort med smæk i.
Og kunne sublimere hinanden i tørke eller fredelige tider??

Nu kan jeg kun læse jp´s overskrift, da jeg ikke (gider) at betale for deres artikler : http://www.jyllands-posten.dk/protected/premium/indland/ECE5792209/truss...
Men sat op imod denne artikels overskrift viser det med tydelighed hvor meget man kan lægge i vore medier. Det er faktisk så gennemskueligt at man i absurditetens navn trækker lidt på smilebåndet. Og hvad er det nu med alle de amerikanske ambassadelukninger ?...jeg tror faktisk en del herinde - ligesom undertegnede bare gik og ventede på hvilken skræmmende trussel der nu ville dukke op, som selvfølgelig retfærdiggør PRISM og alt det andet som ifølge en sjov kommentar ville gøre Eric Honecker våd i trussen. Og Ding Dong....det gjorde den jo nærmest som på klokkeslæt. Ja, ja...hvor er det hele både skræmmende og hovedrystende forudsigeligt...håber ikke deres false flag bliver for blodigt for evt. civile uskyldige...

Matthias Hansson

Det er i meget ringe grad forstået, hvad Al Qaeda er for noget - overhovedet.

Analyser i danske medier om Al Qaedas struktur, formål, finasiering og hvordan de er associeret med det store spillere på den geopolitiske bane er stort set 100% fraværende.

Det er ikke forstået, at Al Qaeda er en spin-fidus beregnet på at agere bussemand. Hver gang bussemanden siger bøh, falder folk ind i gelederne og overgiver deres suverænitet.

I Pentagon ved man godt, hvad Al Qaeda er. Det stod at læse i flere år på deres website, hvis man vidste, hvor man skulle lede: Al Qaeda blev skabt af CIA for at hjælpe med at smide russerne ud af Afghanistan. Senere har de optrådt ved alle lejligheder, hvor der har været brug for et påskud til USA's intervention og aggression. Hvis de ikke er bussemænd for overgreb og intervention, så er de handymænd i form af 'rejseholdet', som minsandten selv foretager denne intervention. Her går de under forskellige eufemistiske navne: folkets sande venner, befrielsesfront, koalition, alliance, osv... De bliver stadig trænet, lønnet og forsynet med våben fra Vesten. Selv i Israel (Golan) er der faciliteter, her i form af et militærhospital, der servicerer Al Qaeda / Al Nusra, når de bliver såret i Syrien. De blev simultant sendt ind via Tyrkiet, Jordan, Irak, Finanserne kom fra Saudiarabien. De fik tonsvis af våben via bla. Kroatien. NATO bakkede dem op. Den amerikanske forsvarsminister førte direkte samtaler med dem. McCain elsker dem.

Det er heller ikke forstået, hvem deres formelle leder og talsmand, Ayman Zawahiri er. Han har i over 20 år haft et tæt samarbejde med engelske efterretningsvæsener. Han har frit og kvit kunnet vade ud og ind af møder med CIA, MI6 og NATO. Og øhvem var det, der for nylig figurerede i medierne og fremsagde de sædvanlige trusler - bøh! Ja der karakteren bin Laden jo formelt var skrevet ud af sæbeoperaen, så måtte farmand jo træde til.

Der er heller aldrig forstået, hvem den fiktive skikkelse bin Laden var, manden der døde ca. ni gange. Da Benazier Bhutto kom til at nævne, at den første bin Laden døde i 2001, gik der kun et par uger, før hun blev skudt. Manden der hele tiden skiftede ansigtsform på alle de sjove videoklip, som Al Jazeera sendte og som skulle være blevet likvideret i Pakistand og ... smidt i havet efter muslimsk skik ?! Muslimer her godt nok aldrig hørt om sådan en skik, men når nu Pentagon siger det, må det være 'sandt'. At også danske medier bragte hele denne latterlige historie, der ikke en gang gjorde sig umage for at virke troværdig, og oven i købet gjorde med alvorsfolder er helt utroligt. Det ville svare til at lave en 'seriøs' rapportage fra Grønland om julemandens gesjæft ...

Det er heller ikke forstået, hvor hele det megaboom af koranskoler, madrassaer og diwan'er i Centralasien kommer fra, og hvordan Fetullah Gülens organisation er blevet verdens mest velhavende. Gæt bare på Saudiarabien. Og gæt bare på, hvad det er, det skal i hele det område, hvor USA og NATO konstant prøver at destabilisere Rusland og Kina. I den kolde krig var det fascistgrupperne. Så kom islamistgrupperne til.

Derfor kan det heller ikke forstås, hvorfor Danmark skulle være slettet af Al Qaedas liste, paraplyorganisationen for håndlangervirksomhed til fordel for stormagtsterrorisme. Det er ellers nemt at forstå. Så længe Danmark makker ret og render i halen på USA, hver gang man hyler Al Qaeda-Al Qaeda-Al Qaeda, terror-terror-terror og er villig til at være med til at udkæmpe deres interventionskrige, så er vi ikke på listen. I det øjeblik, der bliver stillet nærgående og kritiske spørgsmål ved hele denne betændte agenda, så ankommer terroren.

Hvad laver i øvrigt alle de store, grimme beton- og granitblokke omkring Christianborgs Slotsplads?

Sammenfatning: Terror som (mode)fænomen kan ikke forstås, med mindre man ser nøje på qui bono. Terror er et styresystem for stater, der ønsker, at deres borgere skal godkende tiltag, der går direkte imod deres egen interesse. Og kun terror kan får borgere til den slags.

Moh Abu Khassin , Niels Mosbak, Holger Madsen og Jacob Jensen anbefalede denne kommentar