Nyhed
Læsetid: 3 min.

Baba Jukwa – en whistleblower i Mugabes egne rækker

Gennem en anonym Facebook-side lækker en af Mugabes partikammerater information om snyd, svindel og politiske henrettelser
Udland
2. august 2013

Det eneste billede, der findes af ham, er af hans hånd med den karakteristiske pink pegefinger, der viser, at han stemte til onsdagens valg i Zimbabwe. Og selvom han siger, at han er et centralt medlem af Robert Mugabes parti ZANU-PF, stemte han på oppositionens kandidat Morgan Tsvangirai – af den eneste grund, at han ikke er Mugabe.

Han går under dæknavnet Baba Jukwa på de sociale medier og er på kort tid blevet Zimbabwes helt egen Edward Snowden via en godt camoufleret Facebook-side, der lækker oplysninger fra Mugabes parti.

»Jeg vil ikke blot afsløre deres hemmeligheder,« siger ’Baba Jukwa’ i et interview med Business Insider: »Jeg vil lade folk se den sande ondskab hos Mugabe og hans inderste cirkel«.

’Baba Jukwa’ står bag en række beskyldninger mod ZANU-PF om valgsvindel, korruption og private forhold. Blandt de mest spektakulære er, at han har sat navne på en række partimedlemmer, der er HIV-smittede og har givet smitten videre til unge pige, og efterfølgende betalt dem for at tie.

Men den mest omtalte sag handler om det medlem af parlamentet for ZANU-PF, Edward Chindori, der stod bag en rapport om korruption i landets diamantindustri. Baba skrev, at topembedsmænd havde planer om at »synke Edward« og udskifte ham med »en skødehund«. Blot ni dage senere omkom Chindori i et biluheld. »Hjerteløse midler,« skrev Baba Jukwa: »Vanen med at dræbe hinanden i mit parti intensiveres. Jeg vil afsløre mit partis værste sider.«

Sensation

I et land med meget begrænset pressefrihed er ’Baba ’ på rekordfart blevet en sensation på internettet. I marts i år lancerede han sin facebook-side med et profilbillede af en tegneseriefigur, der med stok og skaldet isse sidder bedrøvet på en lille bænk. I skrivende stund har han over 330.000 følgere på Facebook – mod Mugabe og Tsvangirais hver kun omkring 100.000.

Og så involverer Baba skam også sine læsere: Med statusupdateringen om ugerningerne begået af navngivne ZANU-folk følger deres private telefonnummer, så almindelige mennesker selv kan ringe og fortælle dem, at nok er nok. Mugabe har udtalt til den statskontrollerede avis Herald, at Baba Jukwa har ’onde hensigter’ og er ude i et ’urent ærinde’.

Ubekræftede kilder siger til Think Africa Press, at præsidenten har udlovet et sekscifret beløb for Babas identitet.

Men eksisterer han overhovedet? Ifølge Think Africa er det sandsynligt, at han, som han selv siger, bare er et desillusioneret medlem af ZANU-PF, da partiet mere end nogensinde før er kastet ud i interne stridigheder. Andre spekulerer i, om ’han’ faktisk repræsenterer en hel fraktion, der ønsker magten i partiet, mens stadig andre mistænker ham for at være et produkt af amerikansk eller britisk efterretningsvæsen.

Selv siger ’han’ til Business Insider at han er ene mand bag dæknavnet, og at han ikke alene bor i Zimbabwes hovedstad Harare, men endda lige overfor regeringsbygningen.

Mens verden i disse dage diskuterer de amerikanske whistleblowers’ indflydelse efter dommen på Bradley Manning, er situationen i Afrika en anden. Trods en stigning er antallet af mennesker, der har daglig adgang til internettet ringe. Og dem, der har, de unge veluddannede i byerne og den zimbabwianske diaspora, har alligevel ikke tænkt sig at stemme på Mugabe. Så måske er hans direkte indflydelse på det valgresultat, som afventes indenfor de nærmeste dage, begrænset. Men ifølge en af de mange følgere, 31-årige Bhekizitha Dewa, er Baba blevet indbegrebet af den sult efter ytringsfrihed, der præger den nye generation.

Dewa håber inderligt, at Babas identitet forbliver hemmelig. Men, som han siger til Think Africa Press: »En skønne dag vil jeg dog elske at møde ham i et nyt Zimbabwe og trykke hans hånd i tak for, at han tog det modige skridt at blive de tavses stemme.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her