Læsetid: 3 min.

Eksperter: Angreb i Syrien ligner nervegas

Videoer fra Syrien tyder stærkt på, at der har fundet et kemisk angreb sted, formentlig med nervegas, vurderer eksperter. I så fald haster det med en undersøgelse, for sporene af gift kan forsvinde i løbet af kort tid, lyder det
23. august 2013

En lille dreng ligger på et bord og gisper efter vejret. Hans krop spjætter på en måde, der minder om de ufrivillige muskelsammentrækninger, der kan opstå, når man er på kanten til at falde i søvn. Den rød- og gråternede sweatshirt er krænget åben, og området omkring øjnene og næsen har fået en blålig farve. Ud af munden står en blanding af fråde og savl, som en mand nødtørftigt tørrer væk med et slidt stykke stof. Efterfølgende bruger han det til at fordele det vand, en anden mand hælder ud over drengen fra en to-liters plastflaske.

På flisegulvet omkring bordet ligger flere livløse kroppe, de fleste af dem børn. En mand sidder på hug og forsøger at få liv i en pige, der ser ud til at være fem-seks år gammel. Det eneste, der indikerer, at hun endnu er i live, er et spjæt med benet i ny og næ.

Scenen er fra en af de flere hundrede videoer, som den syriske opposition har lagt på nettet de seneste dage. Den viser angiveligt ofre for et af de giftgasangreb, som oprørerne hævder, at regimet foretog i oprørskontrollerede forstæder til Syriens hovedstad, Damaskus, tidligt onsdag morgen. Oprørerne siger, at op mod 1.300 mennesker er blevet dræbt. Hvis det er sandt, er det det største kemiske angreb siden 1980’erne. Assad-regimet afviser at være ansvarlig og beskylder i stedet oprørerne for selv at orkestrere angrebene i et forsøg på at tvinge det internationale samfund til at intervenere. USA’s præsident, Barack Obama, har tidligere kaldt et kemisk angreb fra regimets side for den »røde linje,« der ville fordre en intervention i landet.

Krampe og dødsblikke

Men uanset hvem der står bag, tyder alt på, at der faktisk er tale om et regulært kemisk angreb, formentlig med nervegas. Det vurderer flere eksperter, Information har talt med, på baggrund af videomateriale de seneste dage fra Syrien.

»Jeg må desværre sige, at det, jeg har set, er fuldt foreneligt med et nervegasangreb. De symptomer, vi ser folk have, er præcis dem, vi forventer ved en nervegas. De har krampeagtige træk, fråde om munden og næsen, små pupiller, overfladisk vejrtrækning og blå læber,« siger overlæge John-Erik Stig Hansen, der er chef på Center for Biosikring og -Beredskab ved Statens Serum Institut og ekspert i kemiske og biologiske våben.

Udover symptomerne hos ofrene på videoerne, baserer han den vurdering på det store antal døde, der rapporteres om.

»Når så mange mennesker dør på så kort tid, tyder det på, at der er brugt ukonventionelle våben, enten biologiske eller kemiske. Her tyder det på kemi, for Syrien er kendt for blandt andet at have fremstillet nervegas. De har muligvis også biologiske våben, men ingen af dem vil virke så hurtigt, som det virker til at være tilfældet her,« siger han.

Han bakkes op af Cindy Vestergaard, der forsker i masseødelæggelsesvåben ved Dansk Institut for Internationale Studier.

»På videoerne ser man flere børn med såkaldte dødsblikke, det vil sige meget små pupiller, og fråde om munden. Det tyder på nervegas. Men for at være helt sikre, skal vi bruge blodprøver,« siger Cindy Vestergaard.

Morderiske svin

Begge eksperter er enige om, at der formentlig er tale om nervegassen sarin, som afhængigt af dosen kan være dødelig i løbet af få minutter. Giften sætter kroppens funktioner ud af spil, og som oftest dør ofrene som følge af kvælning. Sarin og lignende nervegasser er forbudt under FN-konventionen om kemiske våben, først og fremmest fordi de ikke skelner mellem civile og kombattanter.

»En mand med en Kalashnikov kan vælge, hvem han sigter efter. Det kan du ikke med kemiske våben, der dræber høj som lav. Når man anvender kemiske våben, rammer man helt bevidst civile, og dermed har man udstillet sig som et morderisk svin. Bagmændene vil aldrig nogensinde igen kunne påkalde sig støtte fra det internationale samfund,« siger John-Erik Stig Hansen.

Hvis der er tale om sarin, som eksperterne tror, haster det med en undersøgelse, hvis man vil finde ud af, hvad der faktisk er foregået.

»Sporet af sarin forsvinder efter få dage, højst en uge. Det kan dog spores i blodet på ofrene lidt længere. Men hvis det er regimet, der står bag, vil de formentlig kunne obstruere en undersøgelse længe nok til, at det bliver meget vanskeligt at finde ud af, hvad der er op og ned,« siger Cindy Vestergaard.

FN’s våbeninspektører er netop rejst til landet, men Rusland og Kina har indtil videre modsat sig en undersøgelse af angrebet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis oprørerne er de skyldige bag gasangrebet - som nogen mener, rejser det spørgsmålet omkring hvordan de er kommet i besiddelse af dette stof. Som jeg forstår der er det ganske vanskeligt at fremstille, da det kræver omfattende sikkerhedsforanstaltninger. Af samme grund er det vel også kun stater, og ikke terrorgrupper der hidtil har kunne benyttet giftgasser til at opnå deres mål. Har Syriens regering mistet kontrollen med deres kemiske våben, så vi nu kan forvente at terrorgrupper fra nu vil kunne angribe vestlige mål? Af USA manglende reaktion ses det, at dette nok ikke ses som en mulighed, for så skulle terroralarmen nok havde lydt.

Hvis dette scenaro altså ikke synes sandsynlig er der vel kun den mulighed tilbage - at Syriens styre bevidst har brugt giftgasser mod deres egen befolkning, og hvor stiller det så os i denne håbløse konflikt.

Vil brug af giftgasser ikke blive en del af fremtidige krige, når der selv i denne situation ikke kommer nogen international reaktion. Vi husker at Irak via en koalition af villige lande herunder Danmark blev invaderet, ikke på baggrund af flere hundrede ofre, måske tusinder for giftgasser, men primært på bagrund af nogele slørede satelitbilleder af nogle lastvogner som man påstod indeholdt laboratorier til fremstilling af giftgasser. Vi ved alle idag at det (også) var en bevidst løgn iværksat af USA, men dengang mente man at stregen i sandet var overskredet. Nu ser vi civile ofe i hundredevis - (og det er ikke noget vi tror, men ved) så hvori består forskellen, hvis man ikke med hundredvis af børnelig på bordet vil tage aktion i Syrien?

Lasse Skou Andersen, jeg har en rettelse til artiklen.

Du skriver at,

"FN’s våbeninspektører er netop rejst til landet, men Rusland og Kina har indtil videre modsat sig en undersøgelse af angrebet."

1. FN's våbeninspektører var allerede i landet da angrebet fandt sted, de befandt sig tre km fra den zone hvor de kemiske våben angiveligt skulle være blevet indsat.

2. Rusland opfordrede netop Torsdag D. 22/8 2013, at Assad styret, til at samarbejde med FN's inspektører.

Hugo Pieterse

Hele tre artikler om Syrien og gas. Wow!

Der er ikke så mange kommentarer her, men der er jo også nok "modgas" til artiklen og vinklingen i én af de andre tråde.

Lasse Skou Andersen

Kære Levi Jahnsen

Tak for din kommentar til artiklen. Du kommer med to forslag til rettelser, som jeg her skal svare på.

1) det er rigtigt, at våbeninspektørerne allerede befandt sig i landet. Jeg har heller ikke skrevet andet. Men jeg medgiver, at det kunne have fremgået klarere. Eksempelvis kunne jeg have skrevet 'for nylig' i stedet for 'netop'

2) Meldingen om Ruslands opfordring til en undersøgelse kom først den 23., dvs. dagen efter min deadline. Det er også den dato, der fremgår af den Stratfor-artikel, du linker til. Selv ikke de mest velinformerede kan som regel se ind i fremtiden, heller ikke jeg. Men Stratfor er da bestemt udmærket...

En anden gang er du velkommen til at sende ris, ros, forslag eller andet direkte til mig på lasa snabela information.dk

Mvh

Symptoms
When exposed to a low dose of nerve agent, causing minor poisoning, characteristic symptoms are increased production of saliva, a running nose and a feeling of pressure on the chest. The pupil of the eye becomes contracted (miosis) which impairs night-vision. The accommodation capacity of the eye is also reduced so that short-range vision deteriorates and the victim feels pain when he tries to focus on an object nearby. This is accompanied by headache. More unspecific symptoms are tiredness, slurred speech, hallucinations and nausea.
Exposure to a higher dose leads to a more dramatic development and symptoms are more pronounced. Bronchoconstriction and secretion of mucous in the respiratory system leads to difficulty in breathing and to coughing. Discomfort in the gastrointestinal tract may develop into cramp and vomiting. Involuntary discharge of urine and defecation may also form part of the picture. The discharge of saliva is powerful and the victim may experience running eyes and sweating. Symptoms from the skeletal muscles are very typical. If the poisoning is moderate, this may express itself as muscular weakness, local tremors or convulsions.
When exposed to a high dose of nerve agent, the muscular symptoms are more pronounced. The victim may suffer convulsions and lose consciousness. To some extent, the poisoning process may be so rapid that earlier mentioned symptoms may never have time to develop.
Muscular paralysis caused by nerve agents also affects the respiratory muscles. Nerve agents also affect the respiratory centre of the central nervous system. The combination of these two effects is the direct cause of death. Consequently, death caused by nerve agents is a kind of death by suffocation.
The figure shows examples of poisoning results caused by different doses of sarin vapour. In similarity to other poisons, different individuals are more or less sensitive to nerve agents. The figure shows that the lethal dose for the most sensitive individuals is about 70 mg.min/m3 and about twice this level for more resistant people.
The toxic effect depends on both the concentration of nerve agent in the air inhaled (C) and the time of exposure (t). In extremely high concentrations there is a simple relationship, C t, which gives a certain toxic effect. Inhalation of sarin vapour with a concentration of 100 mg/m3 for one minute gives the same result as inhalation of 50 mg/m3 for two minutes. However, at low concentrations this relationship does not apply since the human body is capable of some degree of detoxification. In order to obtain a corresponding effect, it is then necessary to have relatively longer periods of exposure. The values given in the table for toxicity of nerve agents apply to high concentrations.

links.-

http://www.opcw.org/about-chemical-weapons/types-of-chemical-agent/nerve...

http://da.wikipedia.org/wiki/Kemiske_v%C3%A5ben