Nyhed
Læsetid: 2 min.

Forsvarets undersøgelse af tolkes skæbne: tre e-mail og et opkald

Forsvarets forsøg på at få vigtige oplysninger fra et amerikansk firma om afghanske tolke, der har arbejdet for de danske soldater, begrænser sig til tre e-mail og et telefonopkald over en periode på mere end tre måneder. Venstre, Liberal Alliance og Enhedslisten vil nu afkræve ministeren en forklaring
Udland
19. august 2013

Tre e-mail og et telefonopkald. Det er, hvad Forsvaret gennem mere end tre måneder har forsøgt sig med for at få vigtige oplysninger om 37 af dets afghanske tolke fra det amerikanske firma Mission Essential Personnel.

Det viser en aktindsigt, Information har fået i korrespondancen mellem Forsvaret og firmaet.

Informationerne om tolkene er vigtige, fordi de skal bruges til at vurdere, om tolkene har krav på hjælp som følge af den tolkepakke, regeringen tidligere på året lavede sammen med Venstre, Konservative og Liberal Alliance. Pakken giver tolkene mulighed for at få hjælp lokalt eller asyl i Danmark, hvis de opfylder en række kriterier.

Men som Information kunne fortælle i begyndelsen af august, har Mission Essential Personnel, som Danmark har hyret 37 af sine mindst 195 tolke af, ikke udleveret oplysningerne. Dengang afviste daværende forsvarsminister Nick Hækkerup (S) over for Ritzau, at Forsvaret »har siddet på hænderne her«.

Nu viser det sig, at indsatsen for at få firmaet til at udlevere de manglende oplysninger beløber sig til i alt tre e-mail og et telefonopkald, fra man begyndte at efterspørge oplysningerne 22. april og frem til, Information bad om aktindsigt 4. august. Det seneste forsøg på kontakt er en e-mail fra 4. juni. I to måneder har Forsvaret altså slet ikke forsøgt at kontakte firmaet.

Ordførere: Dybt utilfredsstillende

Og det er langt fra godt nok, mener flere forsvarsordførere på Christiansborg.

»Det er dybt utilfredsstillende. Det viser, at den tidligere minister, Nick Hækkerup, ikke har taget problemet seriøst. Og det er helt uacceptabelt i en sag, der kan handle om liv eller død,« siger Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen.

Han vil nu bede forsvarsminister Nicolai Wammen (S) redegøre for sagen.

Heller ikke Enhedslisten og Liberal Alliance er tilfredse. Også de vil stille spørgsmål til ministeren.

Information har siden onsdag forsøgt at få et interview med forsvarsminister Nicolai Wammen. Det har dog ikke været muligt.

»Det er en vigtig sag for mig, og der arbejdes målrettet på at finde en fornuftig løsning,« meddeler han i stedet i en e-mail via sin særlige rådgiver.

Hverken tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup eller Forsvarskommandoen ønsker at udtale sig i sagen.

Trods flere henvendelser har det ikke været muligt at få en kommentar fra Mission Essential Personnel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sjofleriet Forsvarskommandoen må have Putin som spindoctor, - hverken til at styre eller komme af med.

Flemming Scheel Andersen

Forsvaret har altid været lidt vrangvillig over for det med demokratisk styring

Helt utrolig magtarrogance, når man betænker hvilke omfattende skandaler denne gruppe højtbetalte marginalborgere har præsteret.

Dorte Sørensen

Tak til Information.
PS: Hørte i P1-morgen at Nicolai Wammen er på vej over til Mission Essential Personnel for at få sagen afklaret.