Læsetid: 5 min.

De mange sår, der skal hele

Lægen Haifaa Awad har gennem den seneste måned taget Informations læsere med ind i den grusomme hverdag på et syrisk felthospital. I går besøgte hun informations kantine sammen med de børn, hun forsøgte at gøre til andet end statistikker
Tre timer efter, at hun var landet i Danmark, fortalte lægen Haifaa Awad Informations læsere om den grusomme hverdag på et syrisk felthospital.

Tor Birk Trads

27. august 2013

Det er hendes arm. Den er røget af der.« Haifaa Awad peger på det store lysbillede bag hende. »Jeg har lagt det op på min Facebook. Det har folk reageret stærkt på, men hvad forventer de? Jeg har været i Syrien i en måned. Skulle jeg lægge et billede op af mig selv, der står og smiler på en bro?,« spørger hun. »Det er hende her, det handler om.« Haifaa Awad peger igen. »Hun var død, men hun var en lille prinsesse. Da jeg måtte opgive at redde hende og stod og kiggede på hende, så jeg hendes små grønne hjerteøreringe. Hun var ikke bare et barnelig. Hun var pigen med de grønne hjerteøreringe,« fortæller Haifaa Awad. Og hun græder. Og salen mærker den smerte, som hun er kommet hjem med. Men hun er også vred.

Hør podcast fra arrangementet her: (artiklen fortsætter)

 

 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Pia Fris Laneth
  • Anne Mette Frank
Pia Fris Laneth og Anne Mette Frank anbefalede denne artikel

Kommentarer

Georg Christensen

Det gør ondt på sjæl og sind, hver gang Syrien problemet ses på skærmen.

Om det er radikale islamister eller sionister, er ligegyltigt, når radikaliteten lander i såkaldt ondskab og LIVS foragt gør den sig selv værdiløs, før eller senere.

I to år, har vores vesten´s politikere set på, at et anderledes syrien forsøger at finde fodfæste, ud af diktaturet´s arme, og intet foretaget sig, andet, som at tilkendegive sig selv, som politiske "tomme hoveder". Har vi overhovedet brug for dem til andet, som pirater i vores statskasser`.

Hvad nu syrien angår, så bør tyskerne også få en røvfuld, de burde sende deres udenrigsminister til putins rusland så han kan få skiftet bleen, samtidig med våbensalget til saudiarabien.

NB: Kolde EURO i den tyske våbenkasse giver i længden ingen værdi. .

Henrik Klausen

Nu ved jeg ikke, om hun er islamist, men hvis hun ønsker en invasion udefra, der skal vinde krigen for jihadierne, så er hun det vel objektivt, jf. Orwell...

Men det mest sandsynlige er vel nok, at hun er stærkt påvirket og meget vred over al den meningsløse død og ødelæggelse, hun har oplevet. Hvis hun havde udlevet sit lægeløfte på den anden side i borgerkrigen, så hun i stedet for havde set døde alawi-prinsesser, ville hun måske bede om, at danske soldater skulle kæmpe for Assad mod de onde oprørere.

Pointen er, at der ikke er en moralsk nem løsning. Krigen holder ikke op, før en af siderne har vundet. Skal det så være den ene eller den anden, og hvorfor skulle vi (og kan vi) bestemme det, og er vi så også ansvarlige for alle de opgør, standretter og summariske henrettelser, der kommer efter sejren?

Torben Nielsen

Jeg synes godt nok også at mediedækningen er besynderlig. Jeg mangler den objektive dækning.
Jeg kan ikke arabisk og jeg har ikke tid og resourcer til at trawle alle verdens medier for at finde sandheden. Det burde danske og udenlandske journalister gøre for mig. Er det ikke det vi har dem til?

Vi får hovedsageligt plattenslageri, mikrofonholderi, følelseskræmmeri, propaganda og krigsliderlighed.

Moh Abu Khassin , Niels Mosbak, Niels-Holger Nielsen, Jacob Jensen og Stig Bøg anbefalede denne kommentar

Georg

I to år, har vores vesten´s politikere set på, at et anderledes syrien forsøger at finde fodfæste, ud af diktaturet´s arme, og intet foretaget sig, andet, som at tilkendegive sig selv, som politiske "tomme hoveder". Har vi overhovedet brug for dem til andet, som pirater i vores statskasser

Fordi løsningen på situationen i Syrien er...?

Og her ser jeg bort fra Assad's loyale rygklappere der ellers er så aktive på Information's fora. For jeg taler om en løsning for det syriske *folk*. Ikke for det fascistiske Baath-diktatur.

Henrik Darlie

"vi kan ikke sætte os ned i en rundkreds og synge sange om fred, før det er stoppet,« siger Haifaa"

Næh, for rundkredse har fanden og kommunisterne skabt. Fy føj da, så hellere plante nogle frø man kan vande med kemiske våben.

Karsten,
så den video, du linker til, er ikke propaganda og opstillet osv., men er objektiv og viser tingene, som de virkelig er?

Søren Rehhoff

@ Henrik Klausen

"Nu ved jeg ikke, om hun er islamist, men hvis hun ønsker en invasion udefra, der skal vinde krigen for jihadierne, så er hun det vel objektivt, jf. Orwell"

Hun virker nu temmelig sekulær for mig, men alle der ønsker en eller anden form for indgriben i Syrien er åbenbart islamister for dig.

Ann-Mette Mikkelsen og HC Grau Nielsen anbefalede denne kommentar

Søren

Hun virker nu temmelig sekulær for mig, men alle der ønsker en eller anden form for indgriben i Syrien er åbenbart islamister for dig

Jo mere man følger trådene om Syrien på Information jo mere klart står det at der er en højrøstet minoritet for hvem Assad er fredet, for hvem alle oprørerne er "terrorister" og "islamister" og for hvem alle bevægelser der ikke synger med på det kor - selv Amnesty, Human Right Watch og Læger Uden Grænser - på en-eller-anden måde er "mistænkelige".

Dyrkelsen af "den stærke mand" - her fascisten Assad - har stadigt godt fat i mange....

HC Grau Nielsen

Lægen Haifaa Awad udfører et stærk og modigt arbejde og er tydeligtvis imod fanatikere af alle slags.
Man kan kun beundre hendes mod og civilcourage, og hendes indsats for menneskene i hendes tidligere hjemland.
Haifaa Awad fortjener STOR respekt, flot gået.

Niels Jespersen

Her er lidt modgift til den "modige og stærke" læges beretninger fra oprørernes områder:

http://landdestroyer.blogspot.no/2013/08/doctors-behind-syrian-chemical-...

Dette link dekonstruerer de oplysninger man har bragt i New York Times, som hævder at Læger uden grænser bekræfter brugen af giftgas i Damascusområdet, hvor der er oprettet "hospitaler" svarende til det damen beretter om i den anden ende af landet.

Det er denne artikel man nu bruger som "bevis" for Assads brug af giftgas.

Artiklen i linker påpeger at det er spin.
Læger uden Gænser har ingen læger i Damascusområdet, da man længe har ment det var uforsvarligt. Rapporteringen er via folk som bemander disse "hospitaler" - men altså ikke fra den "troværdige" organisation Læger uden Grænser. Det fremgår af organisationens egen beretning på hjemmesiden om samme emne.

De facto skal man lige huske på at damen har hjulpet terrorister med behandling via en ubeskrevet "sydafrikansk ngo".

Det er da ikke en neutral handling - og peger på at man slet ikke kan tage hendes ord eller gerninger for pålydende.

Det er helt legitimt at bombe huse eller områder hvor oprørere gemmer sig. Det synes damen ikke fremgår det.

Hun påstår at mange civile er blevet ofre - men udelader de nærmere omstændigheder ved selve angrebene hvor det skulle være sket. Man kan så sige at det er synd for civilbefolkningen at de skal trækkes med udlændinge og ekstremister når konsekvensen tilsyneladende er de tilfælde damen skildrer - hvis manda vælger at tro på hende.

Men at begynde at pege på regeringen som "den skyldige" - har hun nu ikke rigtigt formået at bevise med sin dårlige argumentation om at "når frygtlige ting sker så skal regeringen stoppes" - fordi hun jo i forvejen er forudindtaget mod denne vis a vis oprørerne..