Læsetid: 2 min.

Snowden: Den britiske regering lækker selv ’skadefulde’ oplysninger

Ifølge Edward Snowden står den britiske regering selv bag det seneste læk om efterretningsvæsnets overvågningsprogrammer
Udland
23. august 2013

Er den britiske regering selv i gang med at lække informationer om dens overvågningsprogram som modsvar til den engelske avis the Guardians afsløringer af den massive overvågning, som den britiske efterretningstjeneste, GCHQ, udfører?

Det hævder manden bag lækkene, Edward Snowden, i en meddelelse, som er blevet offentliggjort på the Guardians hjemmeside.

Udmeldingen kommer, efter at den engelske avis The Independent i dag kan fortælle om et britisk overvågningsprogram i Mellemøsten, der ifølge avisen kører et hemmentligt overvågningsprogram i Mellemøsten, som opsnapper og behandler massive mængder email, telefonopkald og webtrafik på vejene af vestlige efterretningstjenester. Oplysningerne skulle ifølge the Independent komme fra Edward Snowden.

Men ifølge Snowden har han aldrig arbejdet sammen med journalister fra the Independent, hvilket leder ham til den konklusion, at de britiske myndigheder selv er begyndt at lække oplysninger om dens overvågningsprogrammer i et forsøg på at miskreditere de afsløringer, som Snowden i samarbejde med the Guardian har skrevet om.

»Det lader til at den britiske regering forsøger at foregive, at the Guardians og Washington Posts afsløringer er skadefulde, og det gør den ved at lække skadelige informationer til the Independent and tilskrive dem andre. Den britiske regering bør forklare ræssonementet bag at videregive oplysninger, som hvis de var lækket af en privatperson, ville være kriminelt.«

Nægter at være blevet fuppet

Redaktøren på the Independent, Oliver Wright, nægter dog at være blevet 'fuppet' til at skrive historien af den britiske regering. Han vil dog ikke afsløre kilden til historien.

The Independent hævder også, at The Guardian i samarbejde med den britiske regering har aftalt ikke at skrive om sager, der var til fare for offentlighedens sikkerhed. Det fortæller en anonym embedsmand til the Independent.

Den udlægning er the Guardians journalist, Glenn Greewald, der står bag mange af NSA/GCHQ-historierne, langt fra enig i. Han hævder på sin blog, at han aldrig har haft en aftale med the Guardian om, hvilke informationer fra Snowden, han måtte offentliggøre.

»Jeg er ikke klar over eller underlagt nogen aftale, der medfører begrænsninger på, hvad jeg må skrive om angående disse [Snowdens, red.] oplysninger. Jeg ville aldrig gå med til sådanne begrænsninger,« skriver Greenwald på sin blog på the Guardians hjemmeside.

Snowdens dementi af the Independents historie kommer kun få dage efter, at de britiske myndigheder beordrede the Guardian til at ødelægge al information, de havde fra Snowden. En aktion, der ifølge en talsmand for den britiske vicepremierminister, Nick Clegg, var godkendt af i toppen af den britiske regering, ligesom Glenn Greenwalds brasilianske mand, David Miranda, blev tilbageholdt i ni timer i Heathrow lufthavn under en omdiskuteret anti-terrorlov. Her fik Miranda beslaglagt en mængde elektronisk udstyr, heriblandt en laptop-computer, memory stick og en ekstern harddisk, der ifølge Greenwald og the Guardian indeholdt 'journalistisk materiale'. Tilbageholdelsen af Miranda medførte massiv kritik af de britiske myndigheder fra den brasilianske regering. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Det er smart af Snowdon, at han afslører britisk falsk spil, for han har som betingelse for sit asyl måttet love, at han ikke skader USA yderligere, men han har ikke lovet, at han ikke afslører Storbritannien yderligere.

lars abildgaard, Moh Abu Khassin , Peter Nielsen, Janus Agerbo, Alan Strandbygaard, Bill Atkins, Niels Mosbak, Morten Rasmussen, Torben K L Jensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

I fængsel med den britiske regering.

Morten Rasmussen

Kriminel opførsel af UK gov, komplet uden konsekvenser

Der må styr på de englændere, de er altid i problemer. Kan Canada ikke få lov at anektere dem?

Her er så artiklen fra The Independent, der også går lidt i dybden med hvilke aftaler der er tilsyneladende er indgået mellem The Guardian og den britiske regering.

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/exclusive-uks-secret-midea...

Dorte Sørensen

Det er tragikomisk - hvis det ikke var i den virkelige verden.

Vi må kræve de Terrorlove reviderede og en bedre kontrol med Efterretningstjenesterne. I mine øjne må selv en blind kunne se nødvendigheden af de krav.

Nichlas Moth, Moh Abu Khassin , Jan Pedersen, Janus Agerbo, Carsten Mortensen, Bill Atkins og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg googlede internetkabler i Middelhavet og faldt over denne konspiratoriske artikel fra Ingeniøren dateret 2008

http://ing.dk/artikel/mystiske-kabelbrud-pa-stribe-i-mellemosten-85467

Lars R. Hansen

Hvordan kan Snowden vide - hvem der er avisens kilde - bare fordi det ikke er Snowden behøver det jo ikke være regeringen.

Michael Kongstad Nielsen

The Independent skriver om et hemmeligt britisk overvågningsprogram, og skriver, at oplysningerne kommer fra Snowdon. Snowdon nægter at have fortalt noget til The Independent, hvor kan oplysningerne så være kommet fra? Redaktøren på the Independent, Oliver Wright, nægter dog at være blevet 'fuppet' til at skrive historien af den britiske regering. Han vil dog ikke afsløre kilden til historien. Men hvis han ikke vil afsløre kilden til historien, hvordan kan avisen så skrive, at Snowdon er kilden?

lars abildgaard, Erik Jensen , Moh Abu Khassin , Janus Agerbo, Stig Bøg, Dorte Sørensen, Dennis Berg og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Lars R. Hansen

Har den da skrevet Snowden er kilden?

Lars R. Hansen

Men ikke desto mindre behøver den faktiske kilde ikke være regeringen - bare fordi det ikke er Snowden - hvad det godt kan være selvom han nægter det.

Morten Rasmussen

@Lars R Hansen
Der er vel ikke andre end team-Snowden og regeringen som har filerne. Ellers har USA/UK et større lækageproblem end først antaget...

Michael Kongstad Nielsen

Jeg citerer fra herværende artikels tredje afsnit:
- "Oplysningerne skulle ifølge the Independent komme fra Edward Snowden."

Michael Kongstad Nielsen

Det fremgår ikke af sagen, at Independent beskylder Snowdon for at lyve om, at han ikke er kilden.

Alan Strandbygaard

En gammelkendt form for spin. Man lækker oplysninger (sande eller falske) for at forvirre og miskreditere.

Vi ved jo alle at den engelske efterretningstjeneste er pot og pande med den amerikanske. Man skal ikke lade sig forvirre, men spørge sig selv om hvorfor GHCQ smider sådan noget ud i offentligheden?
Når det ikke er fordi de vil afsløres, så er der nok en anden årsag. Og den kan man jo så spekulere over, ikke?

Følg pengene, siger man. Man kan også sige 'følg magten'.

lars abildgaard, Moh Abu Khassin , Janus Agerbo, Dorte Sørensen, Holger Madsen, Michael Kongstad Nielsen og Morten Rasmussen anbefalede denne kommentar
Lars R. Hansen

Kildens kilde kan være Snowden.

Michael Kongstad Nielsen

Nu pjatter du.

Stig Bøg, Anders Feder og Morten Rasmussen anbefalede denne kommentar
Lars R. Hansen

Det vel ikke mere end når nogen vælger at tro Snowdens teori

kjeld hougaard

Independent skriver at det materiale de refererer er inkluderet i det materiale Snowdon lagde beslag paa, de paastaarstaar ikke at de fik materialet fra ham. Det er materiale som nu maa varer laest af flere? og som The Guardien og/eller deres journalist maaske, maaske ikke er i besidelse af. Vi ved at kina og rusland - om de ikke er totalt inkompetente, har kopier, hvem som iovrigt har set med ved vi vel ikke?
Er Snowden sur over at nogen laecker hans materiale? det er vel naesten sjovt.

kjeld hougaard

Du har såmænd intet belæg for at hævde, at Kina eller Rusland skulle have kopier at materialet. De filer Snowden er i besiddelse af er krypterede - manden har jo netop forstand på sikkerhed...

I artiklen fra The Independent, som Niels Mosbak linker til, står "Duncan Campbell" i bylinen. Det var Duncan Campbells afsløringer der i sin tid fik ECHELON-sagen til at rulle, og han skrev senere en lang rapport om emnet for EU. Han kan vel i princippet være kompromitteret af GCHQ, men en anden mulighed er at han at han blot har trukket på sine gode forbindelser.

Udover de journalister der måtte være i besiddelse af dokumenter de har fået fra Snowden, må der er også være en del efterretningsagenter der efterforsker Snowden, som kan have lækket informationer med eller mod myndighedernes vilje.

Steffen Gliese, Moh Abu Khassin , Niels Mosbak og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
torben - nielsen

Hvad nytter det at vi i et demokrati sætter den frie presse til at overvåge de folkevalgte regeringer, når de selvsamme regeringer så bare sætter deres mere eller mindre lyssky efterretningstjenester til at overvåge den frie presse.

Her i afslører regeringerne, at de faktisk ikke selv tror på pressens rolle som demokratiets vagthund.

Der et gammelt ordsprog der siger: at al magt korrumperer.
Det gør den, - også i den grad!!

Jeppe Hemdorff Nissen

Ifølge Orwell kan vi ikke undslippe. Vi ender alle med at bøje nakken og synes at det hele trods alt går meget godt.

God Weekend til alle, se solen skinner, og han der Snowden var han ikke selv lidt ude om det...

Lars R. Hansen: Det ville være helt imod Snowdens interesser at lække data som kunne være skadelige for USA/Sorbritannien. Det har han vidst fra starten. Det er rigtigt, at vi ikke ved om det er de britiske myndigheder som står bag den nyeste lækage, men det er et godt bud. Hvis ikke, så er der endnu en whistleblower.

Peter Nielsen

I fængsel med alle vestlige regeringer. Velkommen til korruptionens højborg! Je sagde det jo...stadig er det kun toppen af isbjerget, vi ser...

Henrik L Nielsen

De her artikel oversættelser er altså elendige.

Denne oversættelse skriver at The Independent har oplysningerne fra Snowden. Men det skriver the Independent ikke de har. De skriver at oplysningerne er at finde i det materiale som Snowden har lækket.
De skriver ikke det er fra Snowden, de skrive ikke det er fra regeringen, så hvem ved, måske har de det fra en af de som the Guardian har givet adgang til materialet.

Måske var der en Independent journalist på samme fly som David Miranda var på i UK og måske overdrog han dokumenterne til denne journalist fordi han lugtede lunten da den specielle kontrol blev annonceret.

Det er rent gætværk hvor de har oplysningerne fra når de ikke oplyser det, men derfra og så til at lave sådan en oversættelse der kraftigt insinuerer at de siger de har oplysningerne fra Snowden er altså på kanten af uetisk..... I kunne skrive at Snowden har sagt det ikke er fra ham og at Snowden antager det er fra den britiske regering selv, men resten er ikke ok når i på dansk bruger en vending der giver læseren udtryk for at The Independent har sagt de har det fra Snowden selv.

Morten Rasmussen

... Eller også forholder det sig som logik dikterer, at UK gov plantede lækket materiale hos The Independent, for at miskreditere Snowden og hele lækage-sagen.

Lidt lige som det klumpede danske forsøg i 'Jæger-bog sagen'

#justSaying

Jesper Bjørk

I guder – hvor er det interessant.

Michael Kongstad Nielsen

Her er et godt indlæg fra Niels Lindvig i Orientering Weekend om britisk grænsepolitis tilbageholdelse i 8 timer af Miranda, Greenwalds brasilianske samlever. Terrorlovgivningen blev formodentlig misbrugt, regeringen vidste ikke noget, siger den, men Washington var tippet om tilbageholdelsen. Lyt ca. 45 min. inde i udsendelsen:
http://www.dr.dk/radio/ondemand/dr-p1/orientering-weekend-84#!/

Henrik L Nielsen, Anders Feder og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Nej, ca. 35 min. inde.