Baggrund
Læsetid: 4 min.

Tilbage til et Syrien, jeg ikke kender

Skadestuen flyder med ofre, og banken er løbet tør for blod. I dag bruges minareterne i landsbyen i det nordlige Syrien ikke til at kalde til bøn
Udland
5. august 2013
Bahaa er fem år gammel. Han er blevet såret under Assad-styrkernes angreb på Kafranjed, tæt på Ariha. Han har blandt andet fået hjernerystelse og kraniebrud og øjenskader.

Haifaa Awad

En læges dagbog – dag 1

Det er onsdag aften. Jeg sidder på mit værelse og skriver i pandelampeskæret i en lille landsby i det nordlige Syrien. Udenfor kalder mineraterne, men ikke til bøn. De kalder efter folk med en bestemt blodtype, A+. Der er kommet en såret ind i skadestuen, og blodbanken er løbet tør for blod.

Det føles surrealistisk at vende tilbage til mit kære hjemland for at finde de slanke minareter kalde efter blod og ikke til den spirituelle bøn.

Jeg har været tilbage i Syrien i fem dage nu. Og jeg har ingen ide om, hvad jeg skal nedfælde på dette papir. Hvilke ord og vendinger vil kunne beskrive den afmagt, desperation og dybe sorg, man føler for Syrien. Et felthospital med begrænsede ressourcer, der trods alle udfordringer forsøger at levere et sundhedstilbud til de mange sårede og syge i dette område.

Mine nye kolleger har taget godt imod mig, efter jeg er trængt ind i de befriede syriske områder i det nordlige Syrien. Jeg kan mærke, jeg er kommet hjem til det Syrien, jeg kender, men den følelse varer ikke længe.

Snart dukker virkeligheden op, da jeg møder ind på hospitalet to timer efter, at jeg har krydset grænsen. Skadestuen flyder med ofre efter et nyt angreb mod civile af Assads styrker. Børn, sårede i ruinerne efter angreb, ligger i sengene i en af de tre hospitalsstuer, der er.

To drenge

Allerede fra første dag falder jeg for Mulham og Bahaa på seks og syv år. To ud af tre brødre der, mens de sov, blev ramt, da regimestyrkerne bombede deres hjem. Det er de første to børn, jeg ser på hospitalet, og som med deres voksne, sorgfulde øjne får mit hjerte til at krympe.

Nogle timer efter angrebet på deres hjem har Mulham fået skåret maven op af den dygtige kirurg på hospitalet, mens Bahaa har fået ordnet sit hovedsår samt knoglebrud.

De to drenge siger ikke meget. Apatiske ligger de i sengen, trods ethvert forsøg på at få kontakt med dem. Moderen beretter, at de kun hvisker, at de ikke vil hjem igen til bomberne. Efter et par dage på hospitalet bliver drengene udskrevet.

I dag får jeg at vide af drengenes fætter, at Mulham har fået det værre siden i går. Jeg beder ham om at komme ind med Mulham, så vi kan tjekke op på ham og udelukke komplikationer efter operationen. Jeg venter.

Et par timer senere hører vi, at drengenes landsby angribes af Assads tunge artilleri. Mulham kom ikke i dag. Jeg ved ikke, hvor han er.Dette er blot en af de få historier, som hver dag paralyserer mig indvendigt. Jeg har efter fem dage ikke opbygget nogen form for coping-strategi for, hvordan man håndterer, at ens hjemland og dets befolkning står over for død, vold og med missilerne flyvende over os.

Frygten

Jeg frygter for hver gang, der er nogle, der råber desperat på en læge fra hospitalets forhal. Jeg frygter for at gå ind på skadestuen og se ind i de syriske øjne, der nu behøver min hjælp. Jeg frygter virkelig at se ind i mine landsmænds øjne. Er de lukkede? Blanke? Eller er de som Samis øje i dag, sprængt væk af en granatsplint? Regimet forsøgte at overtage hans landsby for få timer siden, og her sidder han med en formodet hjerneskade, med væske sivende ud af øret og er langsomt på vej ind i døden.Jeg græmmes i mit indre. Over vores verdens urimelighed. Jeg græmmes over det internationale samfunds kvælende stilhed. Jeg græmmes over analyser om den ’komplicerede’ syriske revolution, der nu er for tung at danse med.

Her på dette syriske felthospital er situationen ikke kompliceret. Jeg er iført korte ærmer og med håret udslået, da jeg sammen med en mandlig narkosesygeplejerske pumper ilt i Sami. Min mandlige kollega er, hvad vi i Vesten vil kalde islamisk ekstremist. For mig er han en engel. Når han løber de sårede i møde, når han sørger for, at de trækker vejret og redder et menneskeliv, så ved jeg, at vi alle er syrere trods diskurser om et sekterisk Syrien. At vi altid vil være syrere for hinanden, ikke opdelt i etniciteter eller religiøse mindretal.

Mineraterne er nu holdt op med at kalde bloddonorer ind til hospitalet.

Gad vide, hvor Mulham er, og om han har det godt. Jeg savner hans tomme apatiske øjne, der borer dybt ind i mit indre, og udstiller min skyldfølelse.

Jeg vil gerne se ham igen. Jeg vil gerne fortælle ham, at jeg bliver og fejrer Eid (den muslimske helligdag, der markerer Ramadanens afslutning) her i Syrien med ham.

Alle stednavne i Haifaa Awads personlige dagbog fra det nordlige Syrien er redigeret ud af hensyn til hendes sikkerhed. Information er bekendt med, hvor hun befinder sig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Johannes,
det var vist ikke kun Haifaa Awad, der jublede over Tunesien og Egypten, og er det så hendes skyld, at udviklingen er gået, som den er? Men du begræd måske omvæltningerne, da de stod på?

Om Det Muslimske Broderskab "kuppede demokratiet", kan man vel stille spørgsmålstegn ved. De førte godt nok ikke den politik, vi gerne ville have, men de vandt dog valget uden at kuppe sig til sejren. Hvis Det Muslimske Broderskab "kuppede demokratiet" gennem den førte politik, så kan man vel med rette hævde, at det også gælder for visse danske regeringer.

Bjarne Nielsen, Dana Hansen og Ellen Chakir anbefalede denne kommentar
Bjarne Nielsen

Det er uhyggeligt at se en læge med et angiveligt humanistisk sigte tage så åbenlyst parti for de oprørere, der fuldstændigt skrupelløst bekender sig til terror i Syrien.

Skadestuen er fyldt med ofre for Assads angreb på civile, siger hun.

Hun optræder ikke som læge her, hun tager åbenlyst del i propagandakrigen på terroristernes side.

Niels-Holger Nielsen, Benjamin Bach, Morten Pedersen, Levi Jahnsen, Henrik Darlie og Niels Jespersen anbefalede denne kommentar
Morten Kjeldgaard

Erik Karlsen, aaarh, hvar? Det er de færreste danske regeringer, der har gennemtrumfet en forfatning som en stor del af befolkningen er imod.

Broderskabet vandt valget, javel, men demokrati er ikke kun valg. Det handler om, hvordan man agerer mellem valg. Og her viste broderskabet klart, at man ikke ønskede demokratiet.

Bjarne,
det kunne jo være, at hun har ret - nemlig at skadestuen er fyldt med ofre for Assads angreb på civile. Der er ingen, der skal bilde mig ind, at Assads hær er rene engle, og det kun er oprørerne, der er rene banditter. Omvendt er der heller ingen, der skal bilde mig det modsatte ind.
For en civilbefolkning er terroristerne altid dem, der udøver terror mod dem - og det uanset hvem der så er part i krigen. Vi kan sagtens sidde her flere tusind kilometer væk og holde med den ene eller anden part, men det er vist et ret uomtvisteligt faktum, at der er en civilbefolkning dernede, det hele i sidste ende går ud over. Det behøver man ikke engang Haifaa Awad til at fortælle.

Morten,
jeg indrømmer, at sammenligningen var "lidt" ringe. ;-)

Niels Jespersen

Damen har slet ingen overvejelwser i retning af hvad der overordnet set tjebner Syriens befolkning - eller hvad denne befolkning i virkeligheden ønsker? Hvem er de oprørere som regeringsstyrkerne beskyder (for hun mener da vel ikke for ramme alvor at regeringsstyrkerne bare skyder løs på civile?). Hvem er denne islamist som hun mener er så menneskelig selvom han er "islamist"?
Baggrunden for hele oprøret var jo to ting som man næsten slet ikke omtaler :

1. mangeårig tørke som drev mange millioner ud i ekstrem fattigdom i specielt det nordlige syrien - uden at regringen hjalp dem.

2. Arbejdsløshed for specielt unge, som helelr ike blev hjulpet af regeringen.

Disse var de kræfter som førte til oprøret inde i syrien.

Det blev hurtigt suppleret med grupperinger som ikke har nogen tilhængere i Syrien - det muslimske broderskab og diverse andre flygtninge, som støttes af vestmagter med inetresse i at støtte Israel. Men som sagt uden klangbund i Syrien længere. Dertil kommer så den helt tydelige ikke-syriske terrorisme støttet af Golfstater.

Nå, men alt det blod som regeringsstyrkerne udgyder skal vel så suppleres med beskrivelser af de forgæves forsøg damen har gjort for at lappe folk sammen som er blevet lemlæstede af islamisterne - en hån, en fod, en hals etc etc - det ser vi frem til at høre nærmere om i Informations objektive reportager.

Niels-Simon Larsen

Billedet siger alt.
Det er uretfærdigt overfor dyrene at sige, at vi ikke har hævet os ret meget over dyrestadet. Vi er under, hvis der er noget, der hedder det.
Hvorfor er det netop religiøse grupper, der er værst? Det er det måske heller ikke, men slemme er de i hvert fald.

Bjarne Nielsen, Per Torbensen og Simon Olmo Larsen anbefalede denne kommentar
Simon Olmo Larsen

Niels-Simon Larsen

"Hvorfor er det netop religiøse grupper, der er værst? Det er det måske heller ikke, men slemme er de i hvert fald."

Hvilke grupper er ikke religiøse?!

Jeg savner seriøse og objektive geopolitiske analyser fra informations skribenter. Kun gennem sådanne, kan læserne(borgerne), danne sig en værdifuld mening om en konflikt.

Førstehånds beretninger som ovenstående, er rent analytisk, uden større værdi når konflikter som den i Syrien skal forstås, bortset fra det lokale perspektiv.

Det lyder måske kynisk, men der er udbredelsen af krigs propaganda også.

Niels-Holger Nielsen, Benjamin Bach og Bjarne Nielsen anbefalede denne kommentar

http://lightbox.time.com/2012/04/12/victims-of-assad/#1
Kære Bjarne Nielsen, når selveste Time anerkender brugen af 'Assads ofre' er det en terminologi brugt til at karakterisere en stor del af ofrene for konflikten som netop Assad står for, uden at Time bliver klandrer for at tage del i 'propagandakrigen på terroristernes side'.

'Jeg savner seriøse og objektive geopolitiske analyser fra informations skribenter. Kun gennem sådanne, kan læserne(borgerne), danne sig en værdifuld mening om en konflikt' 

Kære Levi, nu skorter det lige frem ikke på 'saglige' og 'objektive' geopolitiske analyser generelt fra medier internationalt hvad angår denne 'konflikt' - som FN forresten har erklæret til den værste massakre siden Rwanda. Kunstnen bliver for DIG at sortere i bunken af propaganda (i stil med ovenstående kommentar fra Vigdis)  og ønsker du ikke at forholde dig politisk, så er du så heldig at du rent humanitært ikke kan være i tvivl:) 
Personlige beretninger er på lige fod med andet journalistik et vigtigt redskab til at danne sine meninger, på godt og ondt, og havende en dansk læge med syrisk baggrund der, udover at yde humanitær lægeligt hjælp, kan formidle dette kan vi smørhulsdanskere kun være stolte af! 

Kære Vigdis, endnu en gang står du parat som en årvågen høg, klar til at være 'Syriens sande stemme i Danmark', ved at stille spørgsmålstegn ved Haifaa Awads personlige baggrund  (klart på grænsen til det injurierende), hendes politiske holdninger og faglige kvalifikationer. DIN baggrund diskvalificerer dig ikke til at deltage i debatten, omend man kunne diskutere årsagen og  lødigheden i din hetz.
Det er ikke til at vide hvad der driver DIN 'uhyggelige passion og had' mod en dansk-syrisk kvinde, der åbenlyst erklærer sig hverken 'salafist' eller 'ekstremist', men ''iført korte ærmer og håret udslået' men har en personlig mission om at genskabe det Syrien som hun og mange andre danskere elsker!

'Der sker uhyggelige ting i Syrien, men det er overvejende Haifaas FSA/Nusra-venner som står bag' - medmindre man tuner ind på syrisk statstv og deres propaganda hver dag,  ville man vide fra den brede vifte af internationale medier at den syriske regering og dets hær er langt overlegen hvad angår disse 'uhyggelige ting' - lige fra kemiske våben til masseslagterier og voldtægter. 

Nu er det (heldigvis!) ikke kun The Syrian Observatory for Human Rights i London der har kunnet dokumentere forbrydelser begået af den syriske regering - man skal godt nok have levet i en osteklokke for ikke at have fulgt med nationalt og internationalt i dokumentationen af den syriske humanitære katastrofe. 

Apropos 'Allah Akbar' galskab - undertegnede mindes selvsamme galskab til en debat i Politikens Hus i december 2012 - hvor en gruppe proklamerede Assad tilhængere fuldt udsyret med det syriske regimes flag, gentagne gange afbrød debattørerne og moderator med 'AlAssad ilal Abad' (Assad forevigt) i bedste ekstremiststil!  Så 'Hvorfor skal nogle altid hade nogen med en brændende ild? - tjaa Vigdis -  spørg hellere dig selv og dine medmedlemmer i Dansk Syrisk Venskabsforening det!

Bjarne Nielsen

Lamaa,
Når selve Danmarks Radio udsender en journalist med klare sympatier for oprørerne, kan det vel ikke overraske meget, at andre borgerlige medier også tager parti.

Alligevel kan man læse af de spredte kritiske meldinger om oprørerne, at der i blandt dem er mange særdeles blodtørstige religiøse fanatikere og at der ikke er meget der tyder på, at de ønsker andet end at erstatte den nuværende regering med et islamistisk styret diktatur.

Den syriske regerings onde gerninger er til gengæld meget lidt dokumenteret. I stedet refereres igen og igen til oprørernes propaganda, og det er helt i tråd med denne, når en person med lægelig autoritet fremstiller situationen som om alle tilskadekomne og døde på hospitalerne er civile ofre for "regiments" grusomheder.

Naturligvis er der mange civile ofre i denne tragiske krig, men det er at gå oprørernes ærinde at fremstille alle tab i oprørskontrolledere områder som "civile" og ignorere ofrene for oprørernes angreb og mange overgreb på civile.

Krig er forfærdelig, men skal et samfund overgive sig for islamistiske terrorister, der vil tage magten i landet?

Hvis vi troede på, at flertallet i Syrien vil noget andet end Assad, ville vi også have mod til at presse både regering og oprørere til demokratiske valg uden forhåndsbetingelser?

Georg Christensen

Syrien krigen, har som Afghanistan og Iraq krigene, kun bevist, at vesten, ikke er altafgørende, hvis LIVET ønsker at udvikle sig.

Det er en trist "status", som vestens ledere må notere sig, når virkeligheden i Syrien kommer til skue.

LIVET slagtes, som på et "svineslagteri". Kannibalen som står bag, mangler vi vi bare at sætte navn på.

Grådigheden og magtbegærdet.

Georg Christensen

Det gør, helt ærligt også "ondt" på mig når "magtbegærlighederne" bare kæmper deres "egne" kampe.

Derfor og netop "derfor", er jeg "demokrat", "folket´s vilje" ( det enkelte individs,selv og medbestemmelse) bør få muligheden til "yttringsfriheden", og muligheden til "selvbestemmelse", uanset forskellige "magtbegærligheder".

Hilsen fra en vesterlænding, som ikke er istand til at forstå: Hvem styre Hvem?., og derfor landede hos "ateisterne". Vi er slet ikke troende i illusionens døds paradis, som borgerskabet ønskede, vi er bare nogle, som søger vejen frem til "helheden", som,øjeblikket, (som det næste) tilhører "ALLE"., hvor det nye "big bang" overtager og fordeler kortene på ny., et sted i "fremtiden",hvor "nutiden" kun viser sin foragt overfor?.

Hvem er vi "LIVET" i grunden? En flok forvirrede "aber",som bare søger efter selvtilfredsstillelse på bedste måde.

NB: Jeg glæder mig over: At Araberne (med og uden trosbekendelser) endelig er ved at vågne op. Noget som, jeg hos Europæerne mangler..

Georg Christensen

jeg ser det ikke,jeg forstår det ikke. ( Min eneste forståelse, bygges på fortskellige, måske illusionære "forskelligheder). Alligevel "gør det ondt" i min sjæl og i mit sind.

Det eneste, som jeg er siikker på, er at: Med vold og magtbegærd, kan en "globaliseret" verden ikke bygge sit "grundlag" på..

Karsten Olesen

Mere end 500 landsbyboere i Latakia-provinsen meldes dræbt af islamister søndag 4.8.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=309133339231206&set=a.1241726077...

http://www.syriantelegraph.com/?p=95073

http://news.antiwar.com/2013/08/05/syrian-rebels-seize-alawite-villages-...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=401975176570340&set=a.3563580577...

Det er overvejende alawitiske landsbyer, der blev overfaldet søndag morgen med raketter og maskingeværer.

Mindst 500 meldes dræbt, endnu flere savnes.

Dette kommer efter at ca. 150 landsbyboere og soldater blev dræbt ved Khan el-Asel 22.7, ca. 50 kurdere dræbtes og 200 bortførtes 30-31.7 ved Tell Hasel,
og ca. 450 dræbtes ved den tyrkiske grænse ved Tell Abyad, og er således den fjerde massakre på 14 dage.

Islamisterne har understøttelse fra Nato-landet Tyrkiet, og fører våben og mandskab frem over den tyrkiske grænse.

Oplysningerne er endnu sparsomme, men hæren skal have genindtaget området.

Området ligger kun ca. 50 km fra Ariha, hvorfra "dagbogen" skrives.

Niels-Holger Nielsen og Bjarne Nielsen anbefalede denne kommentar
Bjarne Nielsen

Michael Pedersen,
Vil du uddybe, gerne med dokumentation, hvorfor du beskylder syriens præsident for at være en tyran?

Niels Jespersen

Som supplement til Bjarne Nielsen

Syrien har en sekulær forfatning med Baathpartiet, et socialistisk parti!, som ihvertfald tidligere har stået for store reformer af landbruget og som også har sørget for udmærkede uddannelser til alle. De store landbesiddere som fik områder konfiskeret til fordel for almenvellet er naturligvis ikke glde for Assad og Baath partiet, så de tæller blandt fjenderne. De er vel gået i eksil for mange årtier sidebn. Det samme skete med de middelalderlige Muslimske Broderskab som prøvede at kuppe sig til et fundamentalistisk regiemskift for flere årtier siden. dengang bled de knust og sendt ud af landet.Begge disse grupper hart ingen genklag i Syrien i dag - - men de tager gerne mod vestlig hjælp til at organisere en ødelæggelse af landet, som kun Israel og dets medløbere i USA, UK og Frankrig specielt har strategisk inetersse i at se fldbyrdet.

Den interne opposition er repræsenteret med partier som ikek ønsker væbnet opstand da de jo ed at dels bliver man "hjulpet" af fjender der ikke vil landet det godt, dels ved at det vil bare ødeløge alt for alle. De er intersseret i modstand i form af protester, demonstrationer, civil ulydighed og tager gerne fængsling med i købet da de ved at der vil ske forandringer langsomt. Det hører man ikke meget om. Men der har været samlinger støttet af kristne i Rom for et år siden tror jeg det var. De er interesseret i dialog og politiske kompromiser. Modsat de udenlandsk støttede fundamentalister, som ikke har nogen naturlig base i syrien. Landet er jo berømt for sin religiøse tolerance og den samdrægtighe man havde før udefra kommende kræfter har forsøgt at spolere det ved at skabe kunstige modsætninger. Ligesom man så det i Irak. Israel med allierede prøver samme opskrift i Iran også.

Mærkeligt er det at Information aldrig addresserer dette overordnede strategiske perspektiv.

Bjarne Nielsen

Michael Pedersen,

Democracy Index afspejler i hvor høj grad landene lever op til de værdier, der er fremherskende i fx USA, og ikke overraskende ligger USA helt i top, selvom man kunne komme med mange argumenter for at placeringen er tvivlsom.

USA har et to-partisystem, særdeles lav valgdeltagelse, t tvivlomt retssystem og har undertrykt befolkningen i mange andre lande.

Man kunne godt pege på flere skævheder i deres skema, men i grunden handler det om politisk propaganda.

Bjarne Nielsen

Thomas Krogh,

Jeg kan stadig ikke bruge en massakre i 1982 som dokumentation for at den nuværende syriske præsident i 2013 er en tyran. Skal man gøre nuværende politikere ansvarlige for deres lands fortid, så har USA bedrevet folkemord på landets oprindelige indbyggere, udført massakrer bl.a i Vietnam, brandbombet tyske storbyers civilbefolkning, sat japanske medborgere i koncentrationslejre og jaget og forfulgt påståede kommunister. De siger ikke undskyld. Tværtimod er de i dag stolte af Vietnam-krigen.
Men jeg kalder ikke den amerikanske præsident for en tyran.

Jeg forholder mig gerne til den syriske regerings karakter og beder af samme grund om dokumentation, men det eneste du har leveret er en tendentiøs rapport fra Amnesty, der påpeger, at krigen mod terroristerne (oprørerne, der anvender midler, som ifølge dansk straffelov ville være terror) føres meget brutalt, for brutalt.

Hvad rapporten angår er jeg meget imod at man henretter tilfangetagne terrorister på stedet, lige som jeg i det hele taget tager afstand fra dødsstraf, men må samtidig konstatere, at vi tilsyneladende ikke har problemer med de samme metoder, når døden kommer fra et ubemandet amerikansk fly og rammer civile og politikere.

At syriens præsident skulle være særligt tyranisk er ikke noget man fører dokumentation for i dagspressen.

Bjarne Nielsen

Democracy Index afspejler i hvor høj grad landene lever op til de værdier, der er fremherskende i fx USA, og ikke overraskende ligger USA helt i top, selvom man kunne komme med mange argumenter for at placeringen er tvivlsom.

Hvilke værdier i det index er det du mener der ikke afspejler demokrati?

USA er iøvrigt ikke i top.

Jeg kan stadig ikke bruge en massakre i 1982 som dokumentation for at den nuværende syriske præsident i 2013 er en tyran. Skal man gøre nuværende politikere ansvarlige for deres lands fortid, så har USA bedrevet folkemord på landets oprindelige indbyggere, udført massakrer bl.a i Vietnam, brandbombet tyske storbyers civilbefolkning, sat japanske medborgere i koncentrationslejre og jaget og forfulgt påståede kommunister. De siger ikke undskyld. Tværtimod er de i dag stolte af Vietnam-krigen.

Alle disse ting har både være adresseret og sågar i mange tilfælde været genstand for reviderede politikker. Kan du nævne hvornår Assad-diktaturet - både det nuværende og faderens udgave - samt dets medløbere har taget afstand fra myrderierne?

Hvilke syriske medier har behandlet emnet kritisk?

Jeg forholder mig gerne til den syriske regerings karakter og beder af samme grund om dokumentation, men det eneste du har leveret er en tendentiøs rapport fra Amnesty, der påpeger, at krigen mod terroristerne (oprørerne, der anvender midler, som ifølge dansk straffelov ville være terror) føres meget brutalt, for brutalt.

Vi kan da gå længere tilbage. Til protesternes start:

http://www.theguardian.com/world/2011/aug/30/syria-crackdown-amnesty-dea...

Hvad synes du man skal kalde et regime der torturerer selv børn?

Og selv tilbage før protesterne var Syrien én af klodens værste lande når det galt overholdelse af menneskerettighederne:

http://www.reuters.com/article/2011/01/24/us-syria-rights-idUSTRE70N5S62...

Hvad rapporten angår er jeg meget imod at man henretter tilfangetagne terrorister på stedet, lige som jeg i det hele taget tager afstand fra dødsstraf, men må samtidig konstatere, at vi tilsyneladende ikke har problemer med de samme metoder, når døden kommer fra et ubemandet amerikansk fly og rammer civile og politikere.

Så du synes ikke det fascistiske syriske diktatur er specielt slemt? Really?

At syriens præsident skulle være særligt tyranisk er ikke noget man fører dokumentation for i dagspressen.

Det kommer jo nok an på hvor glad man er for Assad-style etpartidiktatur, undertrykkelse, personkult og systematisk tortur.

Bjarne Nielsen

Thomas Krogh,

For de af os der forsøger at forstå verden bedre er det irriterende at blive påduttet holdninger. Det er tidsspilde og gavner ikke forståelsen.

Syriske medier kunne det også være interessant at lære noget om, men problemet i forhold til artiklen er ensidigheden i formidling af oplysninger om Syrien og det faktum, at de fleste kilder er helt åbentlyst fjendtlige og fordømmende i forhold til den syriske regering.
Human rights watch kritiseres en del for at være partisk og tage politisk stilling, hvilket genspejles i opfordringen til skride ind til fordel for den ene part i en borgerkrig.

Kender du den nyeste syriske forfatning og hvad ville der være i vejen for at opfordre den syriske regering til at afholde frie valg?
Så vidt jeg ved er problemet at terroristerne/oprørerne insisterer på at overtage magten før der kan blive tale om valg. Og har de først overtaget magten, skal man ikke regne med frie valg.

Bjarne Nielsen

Syriske medier kunne det også være interessant at lære noget om, men problemet i forhold til artiklen er ensidigheden i formidling af oplysninger om Syrien og det faktum, at de fleste kilder er helt åbentlyst fjendtlige og fordømmende i forhold til den syriske regering.

Kunne det tænkes at skyldes at Syrien rent faktisk *er* et et-parti-diktatur med en helt forfærdelig historie når det gælder behandling af anderledes tænkende?

Eller er den tanke for umulig for dig?

Human rights watch kritiseres en del for at være partisk og tage politisk stilling, hvilket genspejles i opfordringen til skride ind til fordel for den ene part i en borgerkrig.

HRW har været meget kritisk overfor overgreb begået af oprørerne også.

Kender du den nyeste syriske forfatning og hvad ville der være i vejen for at opfordre den syriske regering til at afholde frie valg?

Syrien har haft de sidste 40+ år til at afholde frie valg, og har ikke gjort en skid for det. De sidste "valg" - i 2012 var så manipulerede at selv den håndplukkede opposition kritiserede dem. Hvad er der til hinder for at Assad gør det rigtige og træder af så Baath-diktaturet ikke står i vejen længere?

Enhver der ønsker fred kan vel forstå at Baath-fascismen ikke har folkets tillid mere?

Så vidt jeg ved er problemet at terroristerne/oprørerne insisterer på at overtage magten før der kan blive tale om valg. Og har de først overtaget magten, skal man ikke regne med frie valg.

Så hvad hindrer Assad i at træde tilbage og fjerne årsagen til borgerkrigen?

Bjarne Nielsen

Thomas Krogh,

Ja, du kan tænke dig meget, men ved måske knap så meget.

Mon ikke det er ansvarlighed der forhindrer Assad i at træde tilbage nu, hvor terrorister vil overtage landet og hugge hovedet af dem, der ikke deler deres synspunkter?

(Udtrykket terrorister er med hjemmel i den danske straffelov, der forudser meget strenge straffe for handlinger som dem, der begås af oprørerne)

Hvis vi droppede støtten til terroristerne, kunne vi måske skaffe os indflydelse på den libyske regerings politik?

Bjarne Nielsen

Rettelse: den syriske regerings politik ville vi måske kunne få indflydelse på ved at samarbejde i stedet for at støtte terrorister.

Karsten Olesen

For at forstå forholdene er man nødt til at holde militært beredskab og diktatur ude fra hinanden.

Syrien har en udsat beliggenhed.

Alle politiske beslutninger i Syrien sker under iagttagelse af truslen fra syd.

Dette vil altid være tilfældet, uanset om lederen hedder Assad eller ej.

Syrien har et forhøjet beredskab og en lang militærtjeneste.

Men at selve militærets formål er at forsvare landet kan der ikke herske tvivl om.

Oprørernes virksomhed svarer til det der kaldes 5.-kolonne-virksomhed.

Også i den danske straffelov og militære straffelov findes skærpede regler under udsigt til krig.

Den militære straffelovs § 28 - 35 forbyder bl. a. mytteri.

Den almindelige straffelovs § 98 forbyder sabotage o.l. under udsigt til krig.

Bombeattentater o.l. er strafbare efter § 114.

Oprørernes virksomhed - at sønderbombe alt hvad de kan komme til - regnes heller ikke i andre lande for lovlig oppositionsvirksomhed.

Det er en genoptagelse af det Muslimske Broderskabs terrorvirksomhed fra 1977 - 82, som man kan læse om her:

http://nsnbc.wordpress.com/2011/10/16/syria-opposition-between-nationali...

"The series of assassinations began. More than 300 of the most important personalities were assassinated, including academicians, doctors, officers,
jurists, politicians, and imams of both Sunni and Alawi sects “to set the sectarian fire”."

Avisside fra 2. november 1981 med attentatofre:

http://www.facebook.com/YACHAME#!/photo.php?fbid=350940918322926&set=a.1...

Niels Jespersen, Niels-Holger Nielsen og Bjarne Nielsen anbefalede denne kommentar