Nyhed
Læsetid: 3 min.

Tysk efterretningstjeneste udleverede data til NSA

Den tyske efterretningstjeneste har udleveret store mængder data til de amerikanske kolleger i NSA. Afsløringerne lægger nyt pres på tyske regeringskredse, der har afvist kendskab til samarbejde
Kort efter at den amerikanske NSA-lyttestation i Bad Aibling i Bayern officielt lukkede i 2004, blev faciliteterne overtaget af den tyske efterretningstjeneste BND, der i vidt omfang har videreført NSA’s storstilede overvågning af satellit- og telekommunikation. Amerikanske overvågnings-eksperter fra NSA flyttede ved samme lejlighed ind i barakker tæt på BND’s nye anlæg på stedet.

MICHAELA REHLE

Udland
7. august 2013

Den tyske kansler, Angela Merkel, har tidligere nægtet ethvert kendskab til et muligt samarbejde mellem den tyske efterretningstjeneste BND og den kontroversielle amerikanske efterretningstjeneste NSA. Men i weekenden måtte BND indrømme, at man i vidt omfang har stillet informationer til rådighed for NSA.

Oplysningerne har vakt fornyet bestyrtelse i både den tyske opposition og regeringen, der kræver nye udmeldinger fra efterretningstjenesten.

»BND må en gang for alle lægge alle fakta på bordet,« siger justitsminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger til avisen Münchner Merkur.

Oplysninger om BND’s udlevering af såkaldte metadata til NSA stammer fra ugemagasinet Der Spiegel, der har set dokumenter fra NSA-whistlebloweren Edward Snowden. Der Spiegel beretter også, at både udenrigstjenesten BND (Bundesnachrichtendienst) og det tyske Verfassungsschutz, der tager sig af indenrigspolitiske trusler, anvender NSA-programmet XKeyScore, der tillader real time-overvågning af telekommunikation såvel som lagring af store mængder data.

Alene i december 2012 indsamlede NSA ifølge Snowdens oplysninger omtrent 500 mio. stykker metadata i Tyskland. Dermed er Tyskland det europæiske land, der overvåges mest intenst af den amerikanske efterretningstjeneste.

Ifølge en talsmand for BND stammer de pågældende data fra udenlandske telekommunikationsforbindelser. BND renser ifølge eget udsagn de pågældende metadata for oplysninger, der vedrører tyske borgeres telekommunikation, før udlevering til NSA. Dermed forbryder tjenesten sig ikke mod den tyske grundlov.

Det er imidlertid ikke en udlægning, der købes af eksperter med kendskab til overvågning:

»En del af de data havner konstant utilsigtet i amerikanske hænder. Hvis man for eksempel sender post fra en e-mailadresse med endelsen .com fra Weinheim til Washington, løber kommunikationen over diverse servere. At samtlige private data skulle kunne sies fuldstændigt fra, anser jeg for udelukket,« siger den tyske spionage-ekspert Erich Schmidt-Eenboom til Spiegel.

En pinlig affære

Afsløringer af tyske spioners rolle i udleveringen af data til de amerikanske kolleger i NSA er imidlertid en pinlig sag for de øverste regeringscirkler i Berlin. Hvis den tyske efterretningstjeneste har udleveret data til NSA, står det nemlig i grel kontrast til udsagn fra ledende politikere og myndighedspersoner.

Tidligere har chefen for BND, Gerhard Schindler, bedyret, at hans efterretningstjeneste kun to gange har udleveret data relateret til tyske borgere til NSA. Begge gange i fuld overensstemmelse med den såkaldte G10-lov, der beskytter tyske borgeres privatliv. Merkels stabschef, Ronald Pofalla, der officielt har ansvar for at koordinere de tyske efterretningstjenester, har tilsvarende forsikret, at tyske myndigheder har handlet i overensstemmelse med gældende love om beskyttelse af personfølsomme data.

De officielle forsikringer overbeviser imidlertid ikke den tyske statsanklagemyndighed, der i forvejen efterforsker omfanget af NSA’s overvågning af tysk telekommunikation. Statsadvokaturen kræver nu svar af en række tyske ministerier og efterretningstjenester med henblik på at afklare, om der er bedrevet udenlandsk spionage mod tyske borgere på tysk jord.

I Tyskland er et afgørende spørgsmål derfor, hvor de pågældende data er blevet indsamlet, og den tyske regering har rettet officiel henvendelse til den amerikanske regering for at få at vide, hvorfra de pågældende data stammer.

På tysk jord

Der Spiegels afsløring på baggrund af Snowdens lækkede NSA-dokumenter antyder, at NSA opererer på tysk jord. I dokumenterne omtales to datacentre med kodenavnene »US-987LA« og »US-987LB« som udgangspunkt for indsamlingen af tyske data. Der er tale om såkaldte SIGAD (signals intelligence activity designators, red.). Adspurgt af Der Spiegel har den tyske efterretningstjeneste BND forklaret, at det første kodenavn sandsynligvis dækker over den tidligere NSA-lyttestation Bad Aibling i delstaten Bayern, der officielt lukkede i september 2004.

Kort efter lukningen blev faciliteterne ved Bad Aibling overtaget af det tyske BND, der i vidt omfang har videreført NSA’s storstilede overvågning af satellit- og telekommunikation. Overvågningseksperter fra NSA flyttede ved samme lejlighed ind i barakker tæt på BND’s nye anlæg i Bad Aibling. NSA har dermed angiveligt sin egen kommunikationscentral, hvorfra amerikanske spioner overvåger datastrømme i Afghanistan og Mellemøsten. Samtidig tyder meget på, at de to efterretningstjenester har udvekslet teknologi, blandt andet XKeyScore, der anvendes til overvågning og lagring af indholdet af telekommunikation. Ifølge BND er tysk telekommunikation og tyske statsborgere ikke omfattet af overvågningen.

Danmark som ’tredjepart’

Ifølge Snowden-dokumenterne udliciterede NSA også SIGAD-opgaver til såkaldte ’tredjeparter’. Sædvanligvis er det lande, NSA betegner som ’tredjeparter’. Bl.a. falder Danmark inden for denne kategori sammen med f.eks. Tyskland, Frankrig, Østrig, Belgien og Polen. Det er imidlertid ikke lykkedes Information at få indsigt i de pågældende dokumenter.

I weekenden talte Angela Merkel for en international aftale om beskyttelse af personfølsomme data.

»I det 21. århundrede burde vi være i stand til at nå frem til globale aftaler,« sagde Merkel til avisen Welt am Sonntag. »Hvis digital kommunikation rejser nye spørgsmål på globalt niveau, bør vi tage udfordringen op. Det vil Tyskland arbejde for.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hold nu op. Både bombetruslen i København i dag og lukningen af ambassaderne beviser, at overvågningen virker, og at der er brug for endnu mere overvågning. Jeg ved ikke helt hvordan, men sådan er det. Ligesom at dronningen gør det godt og militæret yder en heltemodig indsats lige-meget, hvor de er.

Michael Sørensen, Rasmus Kongshøj, Laust Persson, Izzy Tem, Erik Jensen og Mark Helsing anbefalede denne kommentar
Balthasar Jensen

Så meget hykleri..
mon de kære politikere behersker Orwells "dobbelttænkning"?

Det er i øvrigt en måned siden Der Spiegel beskrev samarbejdet mellem de tyske og amerikanske efterretningstjenester:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/interview-mit-edward-snowden-im-sp...

Michael Kongstad Nielsen

Og lukningen af USA´s konsulat i Milano? Jeg synes måske, at det viser, at overvågningen er omsonst, ud over at være krænkende for almindelige menneskerettigheder. Håber, at den tyske valgkamp tager fat på sagen. For resten - hvad er det for nogle underlige svampe, der rejser sig på billedet fra Bad Aibling, Bayern? De ser ikke spiselige ud, kan det være giftige stinksvampe, hvis et Al Qaeda-medlem skulle komme forbi

Nyheder vil altid være selektive hvis man ser pragmatisk på det. Forvaltningen det samme, derfor er ideologi en faktor i valg af avis.

Den mindst ringe...

Men det kunne da være interessant at se på risikovilligheden blandt danske journalister, det vil nok være nedslående data. Hvad siger NSA? BND?

Georg Christensen

En" sandhed",som forlængst er noteret, Tyskerne, efter (anden verdenskrig) lader sig styre af "amerikanske maffiaer" og en flok vildtforvirrede , englændere, som først ønsker en kop "te", et eller andet (noget andet), bedøvnings middel.hvor imod

Franskmændene og kvinder tør gå videre. Med "Mitterad´s"tankegangem i spidsen, er jeg ikke bange for "Frankrig". I "fællesskab" kun i fællreddkab kommer vi videre.

Når vi så endelig kommer til kernen. Så bør vi "ALLE" folkene finde "roden" til "ondskabsfornemmelserne" , ei "ord", som er hjemmehørende i os selv. og som kun kan bekæmpes med forståelse for (sig selv og hinanden.).

NB: Kapitalismens radikale tidsalder, opløses i "viden om" samfundet´s udbredelse...

Et yderst og lidt for bekvemt tidspunkt for en terroradvarsel nu hvor NSA står i en vanskelig forklaringskrise om sin globale overvågning.

Der hører en vis flabethed og frækhed til. at samarbejde med sine allierede, og samtidig dolke dem i ryggen ved samtidig, at overvåge dem politisk og på deres privatliv.
- Med den slags allierede og venner behøver man næsten ikke frygte sine rigtige fjender!

- Nuvel, hvor meget er der så reelt om denne terrortrussel vi netop er blevet præsenteret for?

I Afghanistan har vi nedkæmpet Taleban. og styret kan selv klare opgaverne siger politikerne, - og de må jo vide det siden vi trækker os ud(ellers lyver de for os)!

Dronekrigen har ifølge USA smadret Al Quedas organisation(og mere til), som den ikke fungerer, - men det gør den så pludseligt alligevel?

- Mon ikke der er noget der ikke stemmer i det regnestykke?!

Nu har vi hele tiden været optaget af softwaren(programmerne); "PRISM" og den seneste afsløring "XKEYSCORE", samt diverse store softwarefirmaers samarbejde med NSA, og samarbejdet med diverse sociale medier og efterretningstjenesternes rundt omkring, i forbindelse med cyberkrigen.

- Men hvorfor skulle det dog alene kun dreje sig om softwaredelen og ikke også om hardwaredelen, som trods alt er den der driver softwaren, og uden hardwaredelen hedder det; "tilbage til papir og blyant" samfundet og budbringere på cykel.

Lad os blot for tankeeksperimentets skyld blot antage at NSA også har været på besøg hos Intel og AMD, der er de store producenter af CPU'er til alverdens PC'er.

Hvad kunne så være særdeles interessant i den forbindelse for er absolut cyberover-herredømme, hvis et softwareangreb fejlede eller ikke blev anset for nok i en given kritisk situation.

Det bedste våben ville være, at kunne sættes modstanderens PC'er ud af funktion hvorved landet ikke ville kunne fungere digitalt såvel økonomisk, politisk som militært og infrastrukturelt.

Men hvordan sætter man en CPU ud af funktion uden en EMP, som tidligere har været beskrevet som måden det kan gøres på, og som de fleste efterhånden har sikret sig imod.

- Tja, et lille besøg hos ovennævnte CPU fabrikanter af NSAs eksperter kunne måske give dem den ide, at den næste generation af CPU'er ud over, at indeholde en thermisk sikring mod af brænde sammen ved normal brug, også havde et skjult kodesæt, der både satte den thermiske sikring ud af kraft og samtidig fik CPU'en til thermisk af løbe løbsk og dermed brænde af.

Udover dette lille specielle instruktionssæt der gav adgang hertil skulle det efterfølgende indsættes en kode på f.eks. 512 bytes i en bestemt sekvens, så afbrændingen af CPU'en ikke skete utilsigtet.

Disse 512 bytes kunne udmærket allerede ligge i den nøgle der ligger fra NSAs side i vore postprogrammer, og skal blot aktiveres via f.eks. en eller et par instruktioner via en speciel DLL-fil, som allerede er i styresystemet.

Det gælder ikke kun for Microsofts e-mailprogram med for alle amerikanske udbyderes af e-mailprogrammer, og styresystemer Windows, Linux eller Apple.

Det er ikke svært at rette disse koder mod et enkelt land via teleforbindelserne og dermed skabe digitalt cyber-kaos i det pågældende land, - snarere tværtimod!

Faren ligger således ikke kun i softwaren, der bruges til dataindsamling og opbevaring hos NSA, men sandelig måske også i hardwaren fra USA.

Vist kan man sikre sig ved at lukke af for internettrafikken, - men hvis der bare er en enkelt mobiltelefon åben på et fremmed lands net, så er katten er ude af sækken, og bliver den svær at får derind igen.
Softwaren er sikkert nok designet til hurtigt at springe fra PC til PC, server til server.

Georg Christensen

Hvem styrer hvem?, er det virkeligt nødvændigt, at vi folkene i fremtiden tvinges til at vælge mellem "småtbegavede" politikere, med ingen kontrol over deres egne hemmelige tjenester? eller de hemmelige tjæester?.

Mit valg vil være:De hemmelige tjænester, så vi i fælesskab, kan få dem frem i "LYST"

Georg Christensen

At, især tyskernes BND, udleverede og udlever "data" til (hvem som helst), giver mig en lille smule "angstfornemmelser", det havde jeg ikke forvæntet af tyskerne, at deres system, åbenbart er USA kontrolleret.

Mit spørgsmål vil så være: Sidder den gamle gale "nazist" i dag i usa`?

Jeg vil ikke være med i en sådan sammensværgelse, så hellere russerne eller kineserne.

.

Alan Strandbygaard

Tschüss, Angela Merkel! Lebe wohl :O)

Robert Ørsted-Jensen

Edward Snowden bør have exil i EU - come on - det her er sgu fantastisk flot arbejde - virkelig in whisleblower værdigt! Giv ham Nobelprisen og elefentordnen for fanden - endelig en der har fortjent dem!

Per Torbensen, Nic Pedersen, Rasmus Kongshøj, Niels Mosbak, Flemming Scheel Andersen og Hugo Pieterse anbefalede denne kommentar

Hvis man tænker lidt fremad, så er situationen vel, at når USA's efterretningstjenester kan hitte ud af at lave disse programmer og har samarbejdet med (og delt viden med ) diverse andre landes efterretningstjenester om det , så vil der blive et nyt IT-kapløb ( ligesom man har våbenkapløb) mellem en række lande om at blive "førende " på overvågningsområdet.

Lande som bl a Kina, Indien, Rusland, Brasilien, Frankrig, UK m fl samt visse velhavende ( og udemokratiske) oliestater vil givet poste endnu flere penge i diverse overvågningsprojekter - det er de små lande med de små økonomier, der bliver sorteper i dette kapløb.

Så enden på det hele bliver endnu mere overvågning og endnu flere overvågere.

(Danmark, med sine effektive IT løsninger i det offentlige og de utallige offentlige registreringer hægtet op på cpr-numre , er vel super let at overvåge ?)

I gamle dage tid skulle folk lige have lidt tid til at acceptere dampmaskinerne - og det gjorde de så.
I dag skal vi lige have lidt tid til at acceptere den nye IT-virkelighed - og det gør vi så.
Hen ad vejen kommer der såmænd andre ting, som vi skal have tid til at fordøje, før vi glade og optimistiske kører videre ud af sporet.

Jeg er lidt sortseer af og til.

Christel Gruner-Olesen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg tager virkelig hatten af for jer på Information, fordi I bliver ved med at forfølge den her sag. Ikke bare i de efterhånden daglige artikler, men også fordi I har oprettet et egentligt biblotek over samtlige nøgle-artikler I har bragt gennem de sidste par måneder. Det her handler om meget mere end Snowden som person og den skæbne der nu er blevet hans. Det her handler om spørgsmålet om globale digitale frihedsrettigheder. Og vi er kun lige startet på den debat.

Daniel Hansen, Niels Engelsted, Michael Kongstad Nielsen, Nino Brodin, Per Torbensen, Robert Ørsted-Jensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Robert Kroll

Det var selvfølgelig også en forbedring af postombringningen, at man indført postdiligenser - men det forudsatte ikke at posten læste de breve han dermed fik i hænde.

Per Torbensen, Nic Pedersen, Rasmus Kongshøj, Lars Peter Simonsen og Anders Feder anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

@ Uffe Elbæk

Du kunne virkelig hjælpe med til at forfølge denne sag, hvis du kunne få dit partis regeringspolitikere til at udtale sig herom.

Daniel Hansen, Michael Sørensen, Michael Kongstad Nielsen, Nic Pedersen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

Ja, og gerne med redegørelse a la den tyske for, hvordan det står til i Danmark!

Morten Melbye

Eftersom at der er 60.000 amerikanske soldater i Tyskland, altså lige så mange som i Afghanistan kan dette ikke komme som en overraskelse.

Georg Christensen

Udlevering af "data" til NSA, Tyskerne har begået en gigantisk fejl, nå ja den samme fejl har de danske efterretnings væsner også begået, i deres egen fællesskabsfornemmelse, har disse småtbegavede "væsner", udleveret fortrolige "data" til hinanden. Sådan kan "magtbegærdet" kun opretholdes, med hemmelige maffialoger og lobbyist beskrivelser, har disse systemer vist deres egen vej til selv tilintetgørelsen. De glemte bare, at der i deres eget "lobbyist system", også kunne befinde sig "individer", med forbehold og forståelse for "helheden"., en tilstand, som alle "individer", befinder sig i, på nær af !0% "hængerøve".som politikerne nyder at lytte til.

Alan Strandbygaard

Gad vide om NSA's sofware popper op i vore antivirus-programmer, eller om der er indgået 'aftaler' om ikke at have dem på listen over vira og skadeligt software?

Alan Strandbygaard

På Sandagergaard nær Skovlunde?