Nyhed
Læsetid: 4 min.

’Uden lederne tør vi ikke lægge os ud med militæret’

Det Muslimske Broderskab ser svækket ud ovenpå de seneste dages blodsudgydelser og arrestationer af dets ledere. Brødrene har fået sværere ved at mobilisere sine tilhængere, og søndag måtte de aflyse en stort anlagt protestmarch
Egyptiske sikkerhedsstyrker eskorterer en tilhænger af Det Muslimske Broderskab ud af al-Fatah moskeen i Kairo lørdag til stor jubel for de militærvenlige masser, der havde forsamlet sig udenfor. I går måtte broderskabet aflyse en stor march, og splittelsen i befolkningen vokser.

Mohamed Mahmoud.

Udland
19. august 2013

Midt i en menneskemængde i Kairo står 28-årige Mahmud Metwaly. Omkring ham går flere hundrede mænd, som er i færd med at marchere mod den egyptiske forfatningsdomstol ligesom flere andre marcher, der i løbet af en times tid skal mødes derinde for at protestere mod militæret. Men Mahmud Metwaly tvivler på, de vil nå så langt.

Militæret vil stoppe dem, er han sikker på, for det vil være af alt for stor symbolsk betydning, hvis blandingen af Mursi-tilhængere, medlemmer af Det Muslimske Broderskab og borgere, som er utilfredse med militæret, når så langt. Alligevel fortsætter de: »Jeg har deltaget I alle demonstrationer. De eneste, der ikke deltager, er dem, der er såret. Mine kammerater kommer også,« fortæller han over telefon.

Mahmud Metwaly har lige talt i telefon med sin bror, som skulle have deltaget i en anden march mod forfatningsdomstolen, men da broren ringede, sad han inde i Hidayamoskeen i Maadi, et område i den sydlige del af Kairo, hvor en anden march i retning mod forfatningsdomstolen skulle starte.

»Han fortalte, at den største march er blevet aflyst, fordi der er snigskytter langs ruten.«

Modstanden svækket

Broderskabets aflysninger af store demonstrationer i går sker efter, at regeringen i de seneste dage har slået hårdt ned på Brødrene. Fredag arresteredes 1.000 tilhængere af Broderskabet under en demonstration, og søndag morgen skulle 42 af bevægelsens ledende skikkelser være blevet anholdt, rapporterer den egyptiske avis Al-Ahram.

Mahmud Metwaly har personlig ingen kontakt til lederskabet, men har alligevel kunnet mærke, at de er blevet færre: »Informationer blev mere sparsomme, og i fjernsynet kunne jeg se, hvordan de er blevet anholdt en efter en,« fortæller han.

»Folk er bange, for vores ledere beskytter os. Uden lederne tør vi ikke lægge os ud med militæret. Jeg er ikke bange, for jeg vil gerne dø som martyr. Men især de ældre, som har børn, er blevet ret bange og har ikke lyst til at gå ud i kampzonen.«

Jubel under moskerydning

Sammenligningen med en kampzone er ikke helt ved siden af. De seneste dage er volden i Egypten eskaleret voldsomt. Onsdag ryddede sikkerhedsstyrker to protestlejre med Mursi-tilhængere, hvilket førte til flere hundrede dødsfald. Samtidig indførte regeringen undtagelsestilstand samt udgangsforbud i Kairo og andre større byer.

Fredag var der igen sammenstød, og lørdag stormede sikkerhedsstyrker en moské, hvor hundredvis af Mursi-tilhængere havde barrikaderet sig. Rydningen skete ifølge den britiske avis The Guardian til stor jubel for de militærvenlige masser, der havde samlet sig foran moskeen. Myndighederne hævder, at i alt omkring 830, deriblandt 43 politifolk, siden onsdag har mistet livet, mens Broderskabet påstår, at det reelle tabstal er op mod 2.600.

Konflikten skyldes det kup, landets militær med hærchef al-Sisi i spidsen begik den 3. juli i år, hvor det afsatte den demokratisk valgte præsident Mohamed Mursi og indsatte en overgangsregering. Broderskabets tilhængere nægter at acceptere kuppet og kræver Mursi genindsat.

Derfor har Det Muslimske Broderskab organiseret en lang række protestmarcher. Og det er langt fra kun medlemmer af Broderskabet, der deltager.

Omnia Mostafa er 29 år og har aldrig stemt på broderskabet. Hun støtter dem ikke og ønsker egentlig heller ikke, de skal have politisk indflydelse, men alligevel gik hun fredag til sin første demonstration mod militæret: »Det, der er sket, er en forbrydelse. Mange af mine venner var til demonstrationerne onsdag, ikke for at støtte broderskabet, men for at protestere mod militæret. De fortalte mig, at brødrene ikke havde nogen våben på sig.«

Hun mener, der var andre måder at rydde pladsen på end gennem vold: »Jeg er imod militærstyre, og jeg er imod, at man dræber Det Muslimske Broderskab. Det, der er sket nu, har skabt splid i befolkningen. Jeg frygter, at landet herfra bliver mere kaotisk, for de seneste dage er folk begyndt at begå selvtægt.«

Modsatrettede budskaber

Blodsudgydelserne har fået premierminister Hazem el-Beblawi til at foreslå et forbud mod Det Muslimske Broderskab. »Der bliver ingen forsoning med dem, hvis hænder er plettet med blod, og som vendte deres våben mod staten og dens institutioner,« sagde den fungerende premierminister, Hazem el-Beblawi, lørdag til Egyptens statslige nyhedsbureau. Men budskabet er anderledes imødekommende, når målgruppen er det internationale samfund. I en tale søndag foran rullende kameraer sagde hærchef al-Sisi således, at »der er plads til alle i Egypten«.

Samtidig gav udenrigsminister Nabil Fahmy i et interview med det tyske magasin Der Spiegel udtryk for, at regeringen ikke vil opretholde undtagelsestilstanden i »det lange løb«.

»Jeg kan forsikre vores venner om, at vi fastholder vores køreplan mod demokrati,« sagde Nabil Fahmy søndag til Der Spiegel og understregede, at »de, der ikke har brudt loven, kan tage del i den politiske proces«.

Utryghed

Indtil videre er forsamlingsfriheden dog stadig ophævet, og sammen med udgangsforbuddet gør det det svært for Broderskabet at gennemføre deres marcher. Mahmud Metwalys march i går opløstes, inden de nåede forfatningsdomstolen. Ikke på grund af militær modstand, men fordi folk skulle hjem inden udgangsforbuddet klokken 19. I de forskellige kvarterer i Kairo er lokale beboere nemlig begyndt at oprette små check-points. Og mange er ikke velvillige i forhold til medlemmer af Broderskabet.

»Jeg skal virkelig kende de mennesker, jeg er iblandt, før jeg fortæller om mit politiske tilhørsforhold. Flere af mine venner har barberet deres skæg af,« fortæller han.

På trods af modstanden tror Mahmud Metwaly dog ikke, at militæret kan knuse Broderskabet.

»Det vil ikke lykkes, for du kan ikke fjerne en gruppe, der er baseret på religion.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Why are Egyptian Liberals Celebrating a Massacre?

In a new episode of Reality Asserts Itself, Paul Jay and Max Blumenthal discuss how the Egyptian military has manipulated the revolution and the Muslim Brotherhood to reestablish a dictatorship by the generals Pt 1/4.

https://www.youtube.com/watch?v=1rRPVsacdro&feature=c4-overview&list=UUr...

Og nu bliver Mubarach så løsladt. Og snart er vi tilbage ved start. Militæret vil sætte hårdt ind mod oprørerne og det skal nok lægge en dæmper på folk efter de sidste dages massakrer.

Lars Villumsen

"Militæret vil stoppe dem, er han sikker på, for det vil være af alt for stor symbolsk betydning, hvis blandingen af Mursi-tilhængere, medlemmer af Det Muslimske Broderskab og borgere, som er utilfredse med militæret, når så langt."

1. Blandingen af Mursi-tilhængere og medlemmer af MB er da 100% det samme, og borgere som er utilfredse med militæret er sandsynligvis MB sympatisører. Fuck, hvor journalister efterhånden synker dybt!

"Jeg har deltaget I alle demonstrationer. De eneste, der ikke deltager, er dem, der er såret. Mine kammerater kommer også,« fortæller han over telefon.

1: Sårede, hedder det vel?
2. Jeg følger bla. a. twitter og mange Egyptiske "venstre" demonstranter som tidligere var med og skabte omvæltningerne. Den udtalelse han kommer med er ganske enkel usand, mange tidligere demonstranter sidder hjemme og ønsker ikke at deltage i denne stupide massakre. De fleste udtaler, at de ikke mere støtter vold, det være sig fra MB eller militærjuntaen.

"Mahmud Metwaly har lige talt i telefon med sin bror, som skulle have deltaget i en anden march mod forfatningsdomstolen, men da broren ringede, sad han inde i Hidayamoskeen i Maadi, et område i den sydlige del af Kairo, hvor en anden march i retning mod forfatningsdomstolen skulle starte.

Mahmud Metwaly har lige talt i telefon med sin bror, som skulle have deltaget i en anden march mod forfatningsdomstolen, men da broren ringede, sad han inde i Hidayamoskeen i Maadi, et område i den sydlige del af Kairo, hvor en anden march i retning mod forfatningsdomstolen skulle starte.

»Han fortalte, at den største march er blevet aflyst, fordi der er snigskytter langs ruten.«

1. MB beskyldes for at søge tilflugt i moskeer, blandt kvinder og børn - er det en MB´er der udtaler sig her?

2. Hvem er snigskytter? Almindelige egyptiske borgere? Eller taler vi om politi og militær? Umuligt at få gedigen information i MSM, det er så bias at det er pinligt!

»Folk er bange, for vores ledere beskytter os. Uden lederne tør vi ikke lægge os ud med militæret. Jeg er ikke bange, for jeg vil gerne dø som martyr. Men især de ældre, som har børn, er blevet ret bange og har ikke lyst til at gå ud i kampzonen.«

1. Islam som ledende doktrin blandt troende muslimer fungerer i Egypten - frygteligt!
Eller er det en MB som bliver interviewet? Ingen ved, for journalisten tier!

Orker ikke yderligere kommentarer om denne biasartikel, men forstår udmærket frustationerne fra de almindelige egyptiske borgere over vestlig media´s knæfald og sympati for en facistisk bevægelse der tiltog sig magten på demokratisk vis, men med henblik på efterfølgende hegemoni.

I dag skriger de politisk korrekte i oprør over at Mursi blev smid af tronen som demokratisk valgt, men egypterne har lige netop gjort hvad VI burde have gjort ved Hitler og hans sindssyge bevægelse.

Jeg har stor respekt for det egyptiske folk - de tør, vi tier!

Lars
Dit indlæg er en god gang volapyk, og viser at du ingen indsigt har i hvad der sker i Egypten.
Alene det at du drager paralleller mellem valget af Morsi og Hitlers ankomst til magten, fortæller sådan set alt om dig og din evne til at perspektivere.