Læsetid: 4 min.

Dommerskandale truer retssag mod mulig krigsforbryder

Suspenderingen af en kritisk dansk dommer sætter FN’s krigsforbryderdomstol i et svært dilemma. I værste fald kan det føre til, at en anklaget krigsforbryder går fri, vurderer eksperter, der kalder de seneste måneders sager ødelæggende for domstolens troværdighed
En serbisk dreng har på brystet et badge med Vojislav Seselj, lederen af et ultranationalistisk serbisk parti. Seselj er anklaget for at have begået krigsforbrydelser under Balkankrigen, men risikerer nu at gå fri, fordi den danske dommer Frederik Harhoff blev kendt inhabil i sagen, og der dermed er en dommer for lidt i panelet.

Matt Robinson

1. oktober 2013

Suspenderingen af den danske dommer Frederik Harhoff har sat FN’s krigsforbryderdomstol for Eksjugoslavien (ICTY) i en situation, hvor den ikke kan undgå at lave ravage.

Det vurderer en række eksperter i international ret, efter at domfældelsen mod den serbiske partileder Vojislav Seselj er blevet udsat på ubestemt tid.

Han står tiltalt for forbrydelser mod menneskeheden i form af blandt andet mord og tortur under Balkan-krigen i 1990’erne.

Retssagen var ellers næsten overstået, og kun selve dommen, der var sat til at skulle afsiges den 30. oktober, manglede, da Frederik Harhoff blev kendt inhabil i sagen. Anklageren har appelleret inhabilitetskendelsen, men Harhoff er fortsat suspenderet fra sagen. Dermed er der en dommer for lidt i panelet, og det har altså nu ført til, at domsafsigelsen er udsat på ubestemt tid.

Derfor står domstolen ifølge flere eksperter nu i en position, hvor den skal vælge mellem pest eller kolera.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Stig Bøg
  • Viggo Helth
Olaf Tehrani, Stig Bøg og Viggo Helth anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Den nye linje skulle angiveligt være blevet gennemtrumfet af domstolens præsident, amerikanske Theodor Meron, som Harhoff insinuerer skulle ligge under for pres fra USA og Israel. Landene skulle angiveligt frygte, at deres egne militære øverstbefalende og politiske ledere ville kunne dømmes efter den gamle retsnorm."

Så man må vel nærmere kende Frederik Harhoff for at være whistleblower end at være egentlig inhabil?

Jens Overgaard Bjerre, Morten Buch, randi christiansen, Niels Mosbak, Marianne Rasmussen og Henrik Darlie anbefalede denne kommentar
Jens Overgaard Bjerre

Ja, det drejer sig om, at USA og Israel har gjort bevisførelsen for hvornår man kan blive dømt for krigsforbrydelser, næsten umulig. Af frygt for at deres egne officerer kan også kan blive dømt for samme. Det er sgu betryggende.

Grundlaget for "krigsforbrydelser" har altid været besværliggjort af, at det jo kun var taberne, der skulle dømmes. Anklagerne skulle derfor skrues sammen, så der ikke var for indlysende paraleller i opførslen på den vindende side. Der var dog små tegn på opbrud i den position, her længe efter Forsoningsdomstolene har vist en mulig anden vej, men så kom bakgearet i brug.

Jeg er fortsat ikke overbevist om at Harhoffs sammensværgelsesteori er korrekt, men de ændringer han har observeret er tydelige nok. Problemet er her at dømme i toppen af en kommandokæde, for hvad folk allernederst har gjort. Det kræver voldsomme beviser at argumentere hjem, som det aktuelt ses i Grækenland.

Per Dørup Jensen

Bedre sent end aldrig er det gået op for Harhoff, at Nato´s domstol for eks-Jugoslavien ikke er neutral.
Men mon ikke de fleste jurister og andre, der har beskæftiget sig seriøst med krigene i Jugoslavien er intelligente nok til at vide, at de egentlig skyldige bag krigene ikke var de, der bekæmpede al Queda terroristerne i Bosnien, herunder i Srebrenica og i Kosovo, nemlig Milosevic, Mladic og Karazic,,men Blair, Clinton og Kohl, der brugte terroristerne som værktøj. Nøjagtigt som Mc Cain,og Haque gjorde i Libyen, og nu i Syrien!