Læsetid: 5 min.

Skal forskningen skabe en bedre verden?

Samfundsrettet videnskab handler om andet og mere end penge. På University of California Santa Cruz forsøger et ungt forskningscenter at skabe tværfaglige dialoger om, hvordan man bedriver natur- og ingeniørvidenskab, der bidrager til en mere retfærdig verden
Natur- og ingeniørvidenskaberne spiller en stor rolle i at forme vores liv og samfund, men engagerer sig sjældent i samfundsdebatten. Flere eksperter mener, at forskningsetik også burde omhandle et større engagement i samfundet blandt tekniske og naturvidenskabelige forskere.

Sofie Amalie Klougart

25. september 2013

Diskussionen af forskningens rolle i samfundet har ofte stået mellem to forskellige positioner. På den ene side stemmer, der taler for det vigtige i at fastholde en uafhængig grundforskning, og på den anden side de, der ønsker en mere direkte samfundskoblet forskning. I den danske debat har sidstnævnte imidlertid typisk været i en ret snæver økonomisk forstand – emblematisk opsummeret i tidligere videnskabsminister Helge Sanders (V) slogan om bevægelsen fra forskning til faktura. En politisk ambition, der, som det for nyligt blev påvist i en rapport fra tænketanken DEA, faktisk slet ikke har virket som håbet.

Men den måde, videnskaben forholder sig til samfundet på, kan også være på andre og bredere planer end blot økonomi. Et eksempel er det unge forskningscenter Science and Justice på University of California Santa Cruz, som ud fra en forståelse af, at natur- og ingeniørvidenskaberne spiller en kæmpe rolle i at forme vores liv og samfund, arbejder for at skabe tværdisciplinære samtaler om, hvordan det kan ske på en måde, der bidrager til at skabe en bedre, mere retfærdig verden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu