Nyhed
Læsetid: 3 min.

Japans regering skrider ind efter Fukushima-kritik

Efter tiltagende kritik vil den japanske regering skride ind for at tackle forværrede problemer med radioaktive udslip fra det ulykkesramte atomkraftværk Fukushima
I sidste måned erkendte Tepco, at en anden vandtank havde lækket 300 ton radioaktivt vand. Det beskrev Japans nukleare agentur som en »alvorlig episode«. Det høje strålingsniveau rapporteret søndag understreger den fortsatte trussel mod miljøet, som Fukushima Daiichi udgør, og også de farer, som tusindvis af arbejdere udsættes for i deres forsøg på at nedkøle atomreaktorerne. Foto: Scanpix

I sidste måned erkendte Tepco, at en anden vandtank havde lækket 300 ton radioaktivt vand. Det beskrev Japans nukleare agentur som en »alvorlig episode«. Det høje strålingsniveau rapporteret søndag understreger den fortsatte trussel mod miljøet, som Fukushima Daiichi udgør, og også de farer, som tusindvis af arbejdere udsættes for i deres forsøg på at nedkøle atomreaktorerne. Foto: Scanpix

Udland
3. september 2013

Problemerne fortsætter på det japanske atomkraftværk Fukushima Daiichi. To og et halvt år efter værket blev ramt af en tsunami, kæmpes der stadig med radioaktive læk, og både i Japan og internationalt udtrykkes kritik af den måde Tokyo Electric Power (Tepco), som driver værket, har håndteret krisen på.

Det har fået Japans premierminister, Shinzo Abe, til i sidste uge – og igen i går – at forsikre om, at regeringen vil spille en større rolle for at forhindre fortsatte udslip.

Tepco har så sent som i weekenden rapporteret endnu et læk. Radioaktivt vand dryppede fra en vandtank, som er med til at nedkøle værket, og strålingsniveauet var øget 18-fold til et niveau, der kan dræbe en ubeskyttet person på fire timer.

I sidste måned erkendte Tepco, at en anden vandtank havde lækket 300 ton radioaktivt vand. Det beskrev Japans nukleare agentur som en »alvorlig episode«.

Det høje strålingsniveau rapporteret søndag understreger den fortsatte trussel mod miljøet, som Fukushima Daiichi udgør, og også de farer, som tusindvis af arbejdere udsættes for i deres forsøg på at nedkøle atomreaktorerne.

Siden tsunamien – forårsaget af et stort jordskælv – i marts 2011 dræbte næsten 19.000 mennesker og fik tre af Fukushima-værkets reaktorer til at nedsmelte og dermed skabe den værste atomulykke siden Tjernobyl i 1986, har Tepco i stigende grad virket ude af stand til at løfte opgaven med at håndtere de stigende mængder inficeret vand, der bruges til at nedkøle reaktorerne.

Tepco har tidligere erkendt, at selskabet langt fra har haft nok mandskab til at tjekke sikkerheden ved de flere end 1.000 vandtanke ved værket.

»Det er tydeligt nu og kan ikke længere ignoreres, at Tepco som et privat selskab er overvældet af opgaven med at kontrollere situationen i Fukushima,« siger Martin Schulz, forsker ved Fujitsu Research Institute, til nyhedsbureauet Reuters.

Formanden for Japans atomagentur NRA, Shunichi Tanaka, har også kritiseret Tepco:

»Folkene på Fukushima-værket har håndteret tiden efter ulykken med tilfældige, midlertidige løsninger i flere år.«

»Ulykken er endnu ikke bragt under kontrol,« sagde han i går.

Større regeringsrolle

Japans regering er i stigende grad blevet anklaget for ikke at tage Fukushima-krisen alvorligt nok. Men nu har premierminister Shinzo Abe endelig besluttet, at regeringen ikke kan overlade ansvaret for oprydningsarbejdet til Tepco.

I torsdags lovede premierministeren, at hans regering vil spille en større rolle for at stoppe læk af det radioaktive vand.

»Ulykken i Fukushima kan ikke blive overladt til Tokyo Electric Power alene,« sagde han.

»Regeringen vil bestræbe sig på at løse problemerne på en ansvarlig måde og klart og hurtigt informere den japanske befolkning og det internationale samfund.«

Abes løfte kommer efter, at Det Internationale Atomenergiagentur har bedt Japan om at uddybe, hvad der sker på Fukushima og undgå at sende »uklare budskaber« om ulykken. I går gentog premierministeren, at regeringen vil skride til værks og iværksætte en gennemgribende plan »hurtigt«.

Efter atomkatastrofen var der udbredt kritik af Japans afhængighed af atomenergi, men Shinzo Abe er interesseret i at få problemerne på Fukushima-værket under kontrol, så han igen kan få sat gang i andre atomværker.

Japans atomkraftværker, som tidligere leverede en tredjedel af landets energi, har siden jord-skælvet i 2011 næsten alle været sat ud af drift, og befolkningens nervøsitet over udviklingen i Fukushima truer med yderligere at udskyde planen om at genstarte flere værker – som er et hovedelement i premierminister Abes økonomiske vækstplan, og som blandt andet vil reducere Japans afhængighed af udenlandsk energiforsyning.

Fukushima-katastrofen har indtil videre kostet mere end 200 milliarder dollar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Artiklen nævner ikke den største forureningskilde, nemlig det radioaktivt inficerede grundvand, der løber ud i Stillehavet med en hastighed af 300 tons i døgnet. Tepco har forgæves forsøgt at bygge en slags mur mellem atom-værket og havet, men de seneste uger har afsløret, at man ikke kan holde grundvandet væk fra Stillehavet og der er løbet radioaktivt inficeret grundvand ud i havet lige siden ulykken for 2,5 år siden. Grundvandet bliver bl.a. inficeret af de tre nedsmeltede reaktorer.

Et andet problem er kølevandet, som artiklen beskæftiger sig med. Der spules ca 500 tons vand dagligt på de nedsmeltede reaktorer og på de brugte brændselsstave, der befinder sig i reaktorbygningerne. Dette afkølingsvand opsamles i kæmpetanke på anlæggets areal, og der bygges 2-3 opbevaringstanke hver uge. De seneste uger har afsløret, at Tepco - ligesom med grundvandet - overhovedet ikke kan kontrollere disse tanke, der lækker radioaktivt vand fra ubestemmelige utætheder.

Man bliver ved med at skrive, at Fukushima er den største ulykke efter Tjernobyl. Nej, Fukushima er desværre den største atomkraftskatastrofe, verden indtil nu har været vidne til og forureningen af det omgivende miljø vil fortsætte i måske flere årtier. Tepco og den japanske regering har holdt ulykkens sande omfang hemmeligt for offentligheden.

Dana Hansen, Torben K L Jensen, Henrik Darlie, Michael Nielsen, Rune Petersen, Flemming Scheel Andersen, Niels Mosbak, Per Torbensen, John Vedsegaard, Michael Ribers, Jan Pedersen, Niels Engelsted, Martin Karlsson Pedersen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

For mig komplet ufatteligt, at katastrofe-Tepco fortsat har fået lov til at prøve at håndtere Fukushima-anlægget efter ulykken i al den tid. Regeringen har fejlet i ethvert henseende i denne sag. Og naturligt vil Japan så hurtigt som muligt genopstarte så mange A-kraftværker som muligt.

Jeg håber inderligt, at det forhindres!

Per Torbensen, Michael Nielsen og John Vedsegaard anbefalede denne kommentar

Mere atomkraft nu! Vi kan sagtens overskue og håndtere konsekvenserne et par hundredetusind år frem i tiden. Og selvfølgelig uden at overskud sendes til aktionærerne og regningen til befolkningen. Jesus...!

Dana Hansen, Michael Nielsen, Anders Feder, Britta Hansen og John Vedsegaard anbefalede denne kommentar
John Vedsegaard

Til trods for de meget tydelige virkninger, både i dette tilfælde og flere andre, er der stadig tilhængere af atomkraft, utroligt.

ellen nielsen, Dana Hansen, Per Torbensen, Michael Nielsen, Britta Hansen og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar
Michael Nielsen

Nu må politikere fra alle lande reagere på de nuværende japanske politikeres afskyelige uansvarlighed. Fukushima ødelægger jo ikke kun livsbetingelser i Japan men i Stillehavet!!!

Den japanske hær er landets største organisation. Den har mandskabsstyrken. Verdens regeringsledere, herunder danske politikere, bør kræve at hæren sættes ind. Russerne gjorde det samme.

Fukushima, Tokyo Electric Russian Roulette
https://www.youtube.com/watch?v=cmVaP4RgrFM

John Vedsegaard, Dana Hansen, Torben K L Jensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Gad vide hvilken forskel det vil gøre. Vil de sende en papirnusser ud og give den slemme stråling en opsang?

Stop med at spise Sushi,bare et godt råd.

Britta,

det hedder amakudari, 'stegen ned fra himlen' i Japan. Mange regerings- og forvaltningsmedlemmer overtager ledende stillinger i store industrivirksomheder når de 'går på pension'.

Michael Nielsen

Britta,

Ja, det er så hovedrystende og uforståeligt at det er direkte sygt. Og det har stået på i ødelæggende lang tid.

Per Torbensen
Ja det er vist en god ide.

"Fukushima-katastrofen har indtil videre kostet mere end 200 milliarder dollar."

Men den kommer nu nok let til at koste 1000 gange så meget, hvis det overhovedet kan gøre det, og så har man stadig ingen sikkerhed for om det overhovedet kan lykkes at holde nedsmeltningen på det niveau hvor den er nu. ALT kan ske - der kan kan komme et nyt og endnu kraftigere jordskælv i morgen og en ny tsunami der lige fjerner resterne af værket. Det er usandsynligt siger nogle, det er sandsynligt, siger fakta.
Jeg tror man skal passe godt på de japanske politikere her, japan er sandsynligvis kaput, de er færdige fordi de reelt ikke har råd til at rydde op, og jeg tror ikke de kommer igennem uden at verdenssamfundet træder til. Det ser ud til at usa synes at det er acceptabelt at deres kyster bliver forurenet, mens kina allerede har rømmet sig i øret på japanerne, selvom de er ramt i meget mindre grad. Og så har skidtet ikke engang været rigtig i brand endnu, det kan blive MEGET værre end det er nu.
Og imens vil abe gøre japan til en stor militærmagt igen - der er en masse ting i denneher gryde. Pas på - den er farlig !