Nyhed
Læsetid: 3 min.

Udenlandske studerende føler sig uvelkomne i Storbritannien

Ligesom i Danmark afskrækker en restriktiv britisk udlændingepolitikde kloge hoveder, som landet forsøger at tiltrække. I stedet tager de udenlandske studerende til USA og Australien, hvor de føler sig mere velkomne
Udland
19. september 2013

Storbritanniens erhvervsminister, Vince Cable, advarer nu om, at antallet af internationale studerende på britiske universiteter falder markant, fordi de ikke føler sig velkomne. Ifølge Cable tager mange studerende, der som udgangspunkt ville søge til Storbritannien, nu i stedet til USA og Australien, hvor de tror, de vil få »en varmere modtagelse«.

Ministeren udtaler videre, at Storbritannien har et imageproblem, »navnlig i Indien, hvor den opfattelse har vundet indpas, at briterne simpelthen ikke ønsker udenlandske studerende. Derfor har vi set deres antal falde kraftigt, fordi de i stedet søger til USA og Australien.«

I Danmark har det tidligere vist sig, at ambitionen om at tiltrække talenter fra hele verden karambolerer med udlændingepolitikken, der gør det svært for mange at få lov at blive i landet. Storbritannien kæmper tilsyneladende med tilsvarende problemer.

Erhvervsminister Vince Cable oplyser, at britiske universiteter hvert år indtjener for omkring 17 milliarder pund, og heraf kommer de 10 milliarder fra udenlandske studerende via studieafgifter. Men spørgsmålet om udenlandske studerende er kontroversielt, tilføjer han, for hvis de udenlandske studerende forlænger deres ophold ud over et år, bliver de klassificeret som indvandrere og falder dermed ind under de bestemmelser, som er fastsat i den britiske regerings indvandringspolitik.

Vince Cable tilføjer, at nok har Storbritannien strammet sin indvandringspolitik, men ikke på en måde, der i sig selv skulle medføre noget loft over oversøiske studerende. Derimod er det ifølge ministeren »langtfra perfekte« restriktioner, som er indført for lønarbejde ved siden af studierne, hvor man skal tjene over et vist beløb, hvis man vil have sit ophold forlænget ud over et år.

John Longworth, generaldirektør for det britiske handelskammer, bakker op om ministerens kritik. Til The Guardian siger han, at de udenlandske studerende yder et værdifuldt tilskud til den britiske økonomi og pointerer, at »vi har brug for at tiltrække de klogeste fra hele verden«. Han siger endvidere, at hvis de næste generationer skal nyde godt af velfærdsydelser som offentlig sygesikring, er der brug for at skabe et bedre erhvervsklima, hvortil også talenter fra udlandet kan bidrage.

Nystiftede britiske virksomheder bliver hurtigt overtaget af udenlandske og multinationale selskaber, siger Longworth, og spørger: »Hvordan skal vi nogensinde kunne udvikle et modstykke til Cisco eller Apple i Storbritannien, hvis virksomheder opfusioneres allerede i deres tidlige udviklingsfase?«

Ved en konference om de højere uddannelsers fremtid i Storbritannien, som ud over Vince Cable og Longworth bl.a. også talte rektor for Oxford Brookes universitet, Shami Chakrabarti udtalte sidstnævnte, at uddannelse indebærer et mål i sig selv og ikke først og fremmest skal tjene arbejdsmarkedet.

Hun tilføjede: »Jeg vil dog ikke holde fast i en opfattelse om, at vi kun skal koncentrere os om de klassiske fag og ikke investere i nye om muligt mere erhvervsrettede uddannelser. Men det, som under alle omstændigheder vil være godt for landet og økonomien, er at fastholde langt flere unge i videregående uddannelser.«

Chakrabarti udtrykte sin fortrydelse over, at »denne generation af unge ikke har varmet planeten op, ikke har udløst nogen finanskrise eller startet nogen krige, de være sig reelle eller metafysiske – endnu da – men alligevel er de nødt til at arbejde længere og hårdere for mindre løn og med højere beskatning end min generation af 40-50-årige, der har skabt alt det andet kludder for dem.«

Hun tilføjer, at ud fra et demokratisk perspektiv vil borgere være mere engagerede, deltagende og kritiske, hvis de har gennemført en videregående uddannelse og henviser til, at der også findes håndfaste beviser på, at flere universitetskandidater gavner økonomien.

»Ni ud af ti kandidater finder stadig arbejde inden for tre år efter at have afsluttet deres uddannelse,«pointerer hun.

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her