Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Franske ministre i twitterspinat

Den franske præsident, Hollande, forsøger at give sine ministre mundkurv på, men så kan man da mime – eller lade en ægtefælle slippe tweet ud i cybersfæren
Udland
10. oktober 2013

Mens Frankrigs præsident, François Hollande, fortsat mister opbakning i meningsmålingerne, og det højrenationale Front Nationale skyder mod himlen, skændes de også internt i den franske regering om linjen i integrationspolitikken.

Den hårde hund er indenrigsminister Manuel Valls, der for ti dage siden anfægtede romaers lyst til at integrere sig i det franske samfund. Det førte til ugelange retoriske ministerdueller i samtlige medier mellem Valls og den også rapkæftede boligminister Cécile Dufflot.

Men at udfolde den slags interne splittelse på offentlig scene går jo ikke.

Onsdag i sidste uge forsøgte præsident Hollande ved et ministermøde at få samling på sine tropper og udbad sig information om, hvem de forskellige ministre interviewes af. Han formanede dem til at udvise solidaritet og samling i regeringen. Hollande skulle endog have hævet stemmen og – med al den autoritet, han kan mønstre – fastslået: »Det er sidste advarsel.«

Men det tog regeringens medlemmer tilsyneladende ikke særlig alvorligt. Adskillige ministre ironiserede de følgende dage over situationen, som er lidt løjerlig i ytringsfrihedens fædreland, hvor en mundkurv helst skal være usynlig.

Provokationer på 140 tegn

Den frækkeste reaktion kom fra den vitterligt ureger-lige Manuel Valls, der på vej fra et møde, hvor journalister forsøgte at få ham i tale, mimede et opkald til præsidenten for at bede om tilladelse til at udtale sig. Den ellers rapkæftede Cecile Dufflot holdt til gengæld tand for tunge og opførte end ikke en ytringsfrihedsballet. Men så slog hendes samlever, kommunalpolitikeren Xavier Cantat, til. Igen. Allerede ved militærparaden 14. juli sidste år, hvor Cantat var inviteret med som ledsager, gjorde han sig bemærket:

»Jeg er stolt af, at stolen med mit navn på står tom under støvletrampene på Champs-Elysée«, tweetede han og bragte sit hjertes udkårne i vanskeligheder.

Heller ikke denne gang kunne Cantat holde fingrene fra mobiltastaturet. Denne gang lød tweetet fra »mesteren i provokationer på 140 tegn«, som medierne kalder ham: »Hvis jeg har forstået det ret, skal Valls nu bede om lov, før han udtaler sig racisitisk«.

Man må formode, at der faldt brænde ned, dels fra Hollande, dels i det lille hjem.

En time senere var ikke alene tweetet, men hele Xaviers Cantats twitterkonto forsvundet i den blå luft. Men nej, det var ikke på ordre fra præsidenten, skulle det vise sig.

Tweet er nemlig Hollandes egen spinat. I starten af sit mandat gerådede han selv i problemer, da hans samlever Valérie Trierweiler tvittede sin begejstring for modkandidaten ved et kommunalvalg til … Ségolène Royal, Hollandes ekssamlever.

Måske findes løsningen hos ministeren for alderdom og selvstændighed Michèle Delaunay. Hun forklarede pressen, at ministrenes samlevere har det endnu hårdere end dem selv:

»De burde nærmest være på beroligende medicin,« udtalte hun.

Historien melder ikke, om hun havde fået lov. Og romaer? Hvilke romaer?

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Inger Sundsvald

Det går da ellers lystigt for sig der, eller uforskammet.