Læsetid: 3 min.

Blodigt angreb retter fokus mod etnisk uro i Kina

Kinesisk politi mistænker nu tilsyneladende medlemmer af det uighuriske mindretal for at stå bag et blodigt angreb på Den Himmelske Freds Plads i Beijing. Den hovedsageligt muslimske befolkningsgruppe har længe klaget over undertrykkelse og har på det seneste haft flere blodige sammenstød med det kinesiske styre
Politiet etablerede vejspærringer ved Den Himmelske Freds Plads efter mandagens angreb i Beijing. Foto: Twitter/Scanpix

Politiet etablerede vejspærringer ved Den Himmelske Freds Plads efter mandagens angreb i Beijing. Foto: Twitter/Scanpix

30. oktober 2013

Der er nu flere tegn på, at der var tale om terror midt i Kinas politiske hjerte, da fem personer mandag blev dræbt på Den Himmelske Freds Plads i Beijing.

De kinesiske myndigheder er fortsat yderst tilbageholdende med oplysninger om den blodige episode og vil hverken beskrive det som et bevidst angreb eller en ulykke, da tre personer torpederede adskillige fodgængere med deres jeep, som til sidst brød ud i flammer ved indgangen til Den Forbudte By. Men et lækket dokument fra Beijings politi, som natten til tirsdag blev spredt via det kinesiske internet – og som politiet tirsdag bekræftede ægtheden af over for en kinesisk avis – viser, at myndighederne mistænker medlemmer af det uighuriske mindretal for at stå bag mandagens hændelse, hvor de tre i bilen samt to turister blev dræbt. Yderligere 38 blev kvæstet.

I dokumentet, der blev sendt ud til hoteller i Beijing mandag aften, beordrer politiet hotelansatte til at søge efter »mistænkelige« gæster og køretøjer relateret til mandagens angreb, og politiet navngiver samtidig to mistænkte, begge med uighuriske navne og begge bosiddende i den nordvestlige Xinjiang-provins, der er uighurernes traditionelle hjemegn.

De hovedsageligt muslimske uighurer klager ofte over voldsom undertrykkelse fra det kinesiske styres side og har i en længere årrække haft blodige sammenstød med kinesiske sikkerhedsstyrker i Xinjiang, der støder op til Centralasien.

Selvmordsangreb

Samtidig siger to anonyme kilder fra det kinesiske styre til nyhedsbureauet Reuters, at politiet anser mandagens episode som et bevidst angreb.

»Det ser ud som et selvmordsangreb,« siger en af kilderne, som ifølge Reuters har »direkte viden om sagen«.En anden kilde med forbindelse til kommunistpartiets ledelse:

»Det var ingen ulykke. Jeepen kørte hen over barrikader og hamrede ind i fodgængere. De tre mænd havde ingen planer om at flygte fra åstedet.«

Hvis det er uighurer, som står bag angrebet, er der højst sandsynligt tale om en planlagt protest mod det kinesiske styre, og den mulighed kan få Beijing til at stramme kontrollen endnu mere med de cirka 9 mio. uighurer.

Uighurerne er kulturelt, sprogligt og religiøst vidt forskellige fra hankineserne, Kinas dominerende befolkningsgruppe, og i årevis har mange af dem protesteret mod det, som de beskriver som den kinesiske regerings undertrykkelse af deres kultur.

Samtidig føler de sig økonomisk marginaliseret i forhold til det stadig stigende antal hankinesere, som regeringen opmuntrer til at flytte til uighurernes traditionelle hjemegne. I 1949 udgjorde hankineserne blot 4,8 procent af Xinjiangs befolkning. I dag udgør de 40 procent af provinsens 22 mio. indbyggere.

Etnisk vold

Det har ført til voldelige spændinger. I 2009 blev 200 dræbt i etniske uroligheder i Xinjiang. Og denne sommer har været specielt blodig – siden juni er mindst 100 personer blevet dræbt i sammenstød mellem uighurer og sikkerhedsstyrker i oasebyer, der ligger spredt rundt om den enorme Taklamakan-ørken i den sydlige del af Xinjiang. Myndighederne beskriver sammenstødene som resultatet af terrorangreb udført af separatister eller religiøse ekstremister, men Beijing har dog sjældent bidraget med beviser for disse påstande. Uighuriske eksilgrupper mener, at de seneste sammenstød er fundet sted pga. politiets hårde fremfærd mod protester og voksende religiøs undertrykkelse.

Den ene af de mistænkte, der nævnes ved navn i det lækkede dokument fra politiet, kommer fra Shanshan amt i Xinjiang, hvor 35 personer ifølge statsmedier blev dræbt i juni i det, som Beijing beskriver som et ’terrorangreb’.

Kopier af dokumentet fra politiet dukkede først op på sociale medier, og en repræsentant fra Beijings politi bekræftede i går indholdet af dokumentet over for den engelsksprogede kinesiske avis Global Times. Global Times lader til at være den eneste kinesiske avis, der har fået lov til at rapportere relativt selvstændigt om mandagens episode. På trods af den dramatiske hændelses omfang og den politisk følsomme lokalitet, den fandt sted på, har dækningen i medierne været minimal.

Aviserne viderebragte i går blot et kortfattet telegram fra det officielle statslige nyhedsbureau Xinhua, hvis oplysninger kom direkte fra Beijings propagandadepartement. En redaktør fra en avis i Beijing fortæller til Information, at de har fået ordrer fra kommunistpartiets propagandadepartement om ikke at rapportere selvstændigt om hændelsen.

Siden mandag er hundreder af indlæg på sociale medier og billeder af den brændende jeep blevet slettet af censuren fra internettet. Beijings politi nægter at kommentere detaljer om den igangværende undersøgelse af angrebet. Og på en nyhedsbriefing i går afviste udenrigsministeriets talskvinde at kommentere episoden, men benyttede lejligheden til at forsvare regeringens politik i Xinjiang.

»Vi indrømmer, at der er nogle voldelige terrorsager i Xinjiang,« sagde Hua Chunying, og forsikrede, at den kinesiske regering »vil modstå og slå hårdt ned på sådanne episoder for at sikre samfundets sikkerhed og folks ejendomme og liv«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maoisterne oplever nu det samme, som deres zionistiske ligesindede har gjort gennem årtier.
Jeg billiger ikke dette angreb. Men det blegner jo i forhold til det 2-cifrede milliontal, maoisterne har myrdet gennem 60-70 år.

Det bliver interessant at se, hvad fremtiden bringer. Vil uighurerne, tibetanerne, andre undertrykte, etniske grupper, samt det udbyttede, kinesiske proletariat, fortsat finde sig i maoisterne imperialistiske overgreb og fascistiske undertrykkelse, med vestens billigelse? Eller vil der komme en spirende oprørsbevægelse? Vil proletariatet begynde at gribe til våben, og vil der komme flere og flere koordinerede angreb mod det maoistiske magtapparat?
Jeg er pacifist, og jeg er på alle måder imod krig, vold og våben. Men jeg er samtidig også rationel pacifist; jeg kan ikke tillade mig at sige til folk, der lever på den anden side af jorden, og som har et geværløb stukket op i panden, at de skal lave fredelig modstand. Fredelig modstand kan lade sig gøre til et bestemt punkt. Men det punkt er for længst overskredet med den maoistiske imperialisme.
Tænk, hvis Simon Bolivar ikke havde ledt en væbnet revolution mod de spanske imperialister og undertrykkere? Så havde Spanien i dag stadig siddet og suget ressourcer ud af Latinamerika - hov, vent lidt, det sker jo stadig, dog bare af primært USA'ske, multinationale virksomheder. Men spanierne havde i hvert fald fortsat den imperialistiske undertrykkelse, udbytning og udryddelse af den oprindelige befolkning, og fortsat med at bosætte sig i deres lande, og gjort amerikanerne (altså rigtige amerikanere, ikke post-europæerne i USA) fremmede i deres egne lande.

@Dennis Baggers Laursen: "Fredelig modstand kan lade sig gøre til et bestemt punkt." - er det ikke lidt svært at forene med pacifisme?

At sidestille det moderne Kina med nazister og fortidens maoister er meget langt ude, og terror er ikke på nogen måde forsvarligt, uanset om den finder sted i USA, Europa, mellemøsten eller Kina - mord på sagesløse kan ikke forsvares, uanset politisk eller religiøs agenda.

@Henrik Strøm:
Som sagt, jeg forsvarer det ikke. Men når man fører imperialistisk undertrykkelse på andre folk, må man forvente, at de undertrykte er desperate, og når verdenssamfundet ignorerer disse folk - fordi det er det mest bekvemme, og af økonomiske grunde - vil nogen naturligvis ty til en eller anden form for "terroraktion". Ligesom palæstinenserne, som lider den præcis samme skæbne som uighurerne og tibetanerne. Forskellen er bare, at buddhister (tibetanerne) generelt er mere fredelige end muslimerne, og derfor har maoisterne ikke oplevet den samme "terror" som zionisterne.

Og desværre for tibetanerne, uighurerne, og det kinesiske proletariat, så har den vestlige kapitalismes udnyttelse af det kinesiske proletariat, skabt et maoistisk monster, som nu er verdens næststørste økonomi, bevæbnet til tænderne, har verdens største hær, bevæbnet med atomvåben, og er en supermagt. Og når Kina overtager USA's plads som verdens absolutte supermagt, vil verdens"freden" for alvor være ustabil. For så vil maoisterne få blod på tænderne, og udvide deres territorier yderligere; Taiwan og Sydkorea vil sikkert være de første ofre, i den 2. maoistiske "Lebensraum", og halvdelen af Afrika vil være vassalstater.

Og jo, det er fuldt ud berettiget at sammenligne maoister (også de "moderne") med nazister. Jovist, massemordene er aftaget en anelse efter Maos død. Men maoisterne er stadig massemordere, og Mao levede mig bekendt ikke i 1989. Og der er mange, rigtig mange ting, som dels ikke slipper ud af Kina, og som de vestlige, "objektive" medier undlader at berette om.
USA er slemme. Men jeg ryster som espeløv, bare ved tanken om at Kina skal blive den næste stormagt.

For 2 uger var jeg på en bar her i Chongqing, og ud af det blå var der en (formentlig) fuld kinesisk muslim som slog mig bagfra på hans vej ud, med en flaske.

Jeg har mødt og kendt flere fra xinjiang, men fandt det noget weird at nogen kommer og slår mig bagfra på en bar, uden jeg har snakket med dem endsige skelet til dem.

Preben Haagensen

Det er vist snart lang tid siden maoister har haft noget, at sige i Kina. Sandt nok der findes stadig maoister, men de bliver nærmest forfulgt af systemet, det kinesiske system med en kapitalistisk udvikling, styret af et kommunistisk parti, en mærkelig symbiose. Dette system tog fart efter den berømte sætning "det er lige meget hvilken farve katten har, bare den kan fange mus", altså kapitalisme. Siden tog den kapitalistiske produktionsmåde fart i Kina, og ja, alverdens kapitalister tager ikke fejl, de har nedlagt det meste af industriproduktionen i Nordamerika og Vesteuropa (inklusive Danmark) og flyttet den til Kina, hvor kinesiske arbejdere for lav løn, producerer industriprodukterne. Det er selvfølgelig ikke uden omkostninger for arbejderne og miljøet i Kina, da de har den største forurening i verden, men det har også omkostninger i vores verden, da de tidligere gode industri job bliver byttet ud med lavtløns job.
Da Kina ikke har råstoffer til denne udvikling, har de deres fangarme ude over det meste af verden, og særlig Afrika bliver udbyttet af kineserne, i deres jagt på råstoffer. I deres nærområde har Kina også problemer, ikke kun i Tibet og Xinjiang, hvor de som sagt er ved, at gøre befolkningerne til mindretal i deres eget land, men også med deres naboer. Kina ligger i strid med Japan om en lille øgruppe på grund af havets rigdomme. Kina ligger også i strid med Vietnam, Malysia og Fillipinerne, da de vil sætte sig på alle øerne i det sydkinesiske hav og dermed kræve hele havområdet for sig selv. Værst er dog, at Kina vil vende alle floderne som udspringer i Tibet, og føre dem ind i Kina som mangler vand, derved vil de fratage vandet fra Indien og hele Sydøstasien. Hvis dette sker har vi før eller siden storkrigen i Asien.

Henrik L Nielsen

Terror angrebet kan ikke forsvares. Men det er forståeligt.

Den massive undertrykkelse som finder sted over for uighurerne er barbarisk og værre end det der er set mange andre steder hvor undertrykkelse finder sted. Det er kun naturligt at også de kæmper imod. De behandles værre end kurderne nogensinde blev at tyrkerne og der ledte det også til terror.

Men at det ikke kun er de 55 etniske minoriteter der er utilfredse kan ses ved de daglige masseprotester der finder sted i Kina. Rejste netop igennem Ningbo hvor der var flere dages protester på baggrund af et kniv overfald på et hospital rettet mod personalet der - igen - havde nægtet at behandle patienter der kunne være reddet men som ikke kunne betale. Det er ikke et halvt pr siden Ningbo sidst så flere dages masse protester og voldelig sammenstød med politi og sikkerhedsstyrker. Og Ningbo er et af landets rigere områder med høj velstand.

Kinas diktatur, for det er det, forsøger at se godt ud udadtil. De siger det verden gerne vil høre, mens indadtil hamrer de hårdere end de længe har gjort. Den nye præsident foregiver for eksempel at slå ned på korruption. Men kun på korrupte der tilhører andre grupperinger end hans egen inden for partiet. Dette foregår vist kun for at han kan konsolidere magten. Samtidig slår han ned på alle dissidenter der kritiserer ham. Senest blev tre eller fire bloggeren anholdt og fængslet uden at se en dommer for at lade sig fotografere med et banner der kaldte ham en diktator og bad om mere demokrati. Xi Jinping har hevet den lille røde frem igen og vi kommer til at se mere af Mao end under Hu.

Jeg forstår ikke hvad eksemplet om at blive slået ned bagfra af en kinesisk muslim har med det at gøre. Xinjiang er en 'hård' provins, men derudover forklarer eksemplet intet. Jeg er blevet slået ned af en fuld etnisk dansker, bagfra, med en gren, skal det så retfærdiggøre lignende overgreb fra den danske regering som dem der foregår i Kina mod uighurerne? Og lad nu være med at sige at også Danmark er en bananstat! Der er måske nok meget skidt i Danmark, men det tåler ingen sammenligning med Kina. Især ikke uden for de særlige økonomiske zoner.