Læsetid: 2 min.

Europæerne er blevet mere fordomsfulde over for muslimer

Islamofobi er blevet langt mere udbredt i Europa under den økonomiske krise, viser en rapport, der bakkes op af flere eksperter. Rige og veluddannede europæere er bange for at miste status, og de reagerer med fordomme mod unge muslimer, der klarer sig godt, siger professor
16. oktober 2013

Europæernes modvilje mod muslimer og islam er vokset under den økonomiske krise, hvilket blandt andet giver sig udslag i flere verbale såvel som fysiske overgreb på denne befolkningsgruppe. Det konkluderer den seneste rapport fra Det Europæiske Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA).

Ifølge rapporten »er elementer af ekstremistisk ideologi i stigende grad blevet en del af den gængse politiske og offentlige diskurs« i Europa. Agenturet noterer desuden en »stigning i antallet af registrerede overgreb motiveret af racisme, xenofobi og relaterede intolerancer« mellem 2010 og 2011 i 11 medlemslande og et fald i seks lande.

»I løbet af krisen har vi set en tydelig øgning af negative holdninger til muslimer og islam,« siger professor Andreas Zick fra Universität Bielefeld i Tyskland.Hans konklusioner bakkes op af den seneste årsrapport fra FRA.

Modvilje mod muslimers succes

Ifølge professor Zick skyldes udviklingen og den negative holdning til muslimer og islam i Europa – som er hans speciale – primært, at de velstående og veluddannede euro-pæere nu også er begyndt at se skævt til muslimerne.

»Det er folk fra de højere socialgrupper, folk med højere uddannelse og indkomst, der er årsagen til den stigning, vi ser. Denne gruppe føler måske for første gang, at den kan miste status, og det fører til en mere negativ holdning til muslimer. De har især fordomme over for de unge muslimer, der klarer sig godt og har succes. Der er en modvilje imod denne sociale opstigning,« forklarer han.

Ifølge rapporten kunne man i Spanien registrere en stigning i antallet af hadforbrydelser mellem 2009, hvor der var 93 sager, og 2011, hvor tallet var 224. Men også i lande, der normalt anses for tolerante, er der blevet noteret stigninger. I Holland blev der registreret 925 tilfælde i 2011 mod 898 tre år tidligere. I Danmark er tallet faldet i forhold til 2008, dog med en stigningfra 62 til 70 i perioden fra 2010 til 2011.

Katya Andrusz, der er journalistisk redaktør i FRA, mener også, at den økonomiskekrise har medvirket til udviklingen i de europæiske lande: »I de lande, derer hårdest ramt af krisen, har den ført til en stigning i risikoen for hadforbrydelser i takt med den stigende ledighed, og i takt med at folks økonomiske situation er blevet mere usikker,« siger hun.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Christensen

Ved i overskriften at modstille europæere og muslimer begår Information en uanstændig kategorifejltagelse. Implicit tilkendegives, at muslimer ikke kan være europæere. Dvs. 'muslimer', ja gruppen 'alle muslimer', ekskluderes af gruppen 'europæere'.

Kære Information! Prøv i stedet, på tilsvarende vis, at modstille europæere og kristne. Næh vel, det giver næppe mening. - Eller prøv at modstille europæere og jøder - for ikke at sige den ariske race versus den jødiske race. Og tænk så lige tilbage på den historie, som under anden verdenskrig dannede basis for, at vi idag har mulighed for at læse det ofte (men ikke på forsiden idag) fremragende dagblad Information.

Hvis distinktionen 'europæere versus muslimer' stammer fra den i artiklen omtalte rapport, så er det alligevel for ringe blot at gengive denne distinktion i overskriften, ganske ukritisk - og så tilmed i en avis, der engang i 1970'erne tiltog sig prædikatet 'den mindst ringe'! Snarest bærer Information med sin forsideoverskrift næring til den fordomsfylde, som artiklen udstiller.

Dette er ikke Dagbladet Information værdigt.

Brian Pietersen

fordomsfuld = fordumsfuldt syn på indvandrere, forudfattet mening om...osv...

Dette bruges i rigt omfang når der er nogen der ikke er enig...

Hvor meget skal man vide om en trosretning for at sige fra over for den uden at være fordomsfuld ??